Dodaj do ulubionych

A garnitur dla nastolatki na studniówkę?

07.01.23, 18:40
Ratunku!!!
Córka ma studniówkę za miesiąc, zdecydowanie nie chce sukienki, tylko garnitur. Ma to być garnitur w stylu raczej męskim (albo męski po prostu), czyli wszelkie luźne damskie spodnie odpadają. Problem w tym, że córka ma rozmiar 42-44 i dość masywne biodra i uda, natomiast stosunkowo węższe ramiona. Wydaje mi się, że w takim typowo męskim garniturze może niezbyt dobrze wyglądać - ale może się mylę? A może lepiej kupić osobno spodnie, osobno marynarkę?
Na co dzień córka ubiera się w stylu punk rockowym, oczywiście 99% jej ciuchów jest w kolorze czarnym. Ale na studniówkę chętnie założyłaby garnitur czerwony. Nie wiem, czy to jest dobry pomysł przy jej figurze (mam na myśli głównie spodnie).
Przeszłyśmy dziś dwie galerie handlowe - nogi wchodzą mi do tyłka, a niczego nie znalazłyśmy.
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • engine8t [...] 07.01.23, 18:45
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • bib24 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 18:47
        matko jaki ty nieprawdopodobny debil jesteś. za każdym razem mnie zadziwiasz. ile masz lat? 300?
        • gama2003 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:16
          Nie mam pojęcia czy lata coś tu tłumaczą.
          Babcia mojego męża ma 94 a nic a nic z ciuchów jej nie szokuje. A stado wnuków i prawnuków odstawiało stylizacje przeróżne. Garnitury też, w tym jedna wnuczka jako świadek ślubu kościelnego w garniturze wystąpiła. Babci się podobała.

• daniela34 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 18:47
        Dwa słowa:
        1) Maria
        2) Rodziewiczówna

• livia.kalina Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:04
          Marleny Dietrich, Katharine Hepburn, Bianki Jagger, Catherine Deneuve, Brigitte Bardot, Annie Lennox, Grace Jones, Jodie Foster...i tysiace innych, pod jakim kamieniem trzeba siedzieć, żeby takich rzeczy nie wiedzieć?
          • panna.nasturcja Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:11
            Mentalnym. Ten kamień jest w głowie zamiast…
        • panna.nasturcja Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:10
          Danielo, zmiłuj się, on tych dwóch słów z niczym nie skojarzy.
          • daniela34 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:32
            Googla też mu odcięli? 😁
      • maslova Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 18:53
        > hehehee a mam ktos syna ktory chce isc na studniowke w sukience?
        na studniówce rzeczywiście nie widziałam, ale byłam z takim jednym na dyskotece szkolnej. Księdzem był.

> No nie to bylby po prostu zboczniec
        Widzę, że zaczynasz podzielać nieufność społeczeństwa co do pewnej grupy facetów w sukienkach (patrz zdanie powyżej).

> Jeszcze 50 lat temu to bylo nie do pomyslenia i nikt nie protestowal
        Ale że spodnie? Przecież kobiety chodzą w spodniach od ponad stu lat. Jesteś Amiszem?

• maleficent6 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 21:27
          maslova napisała:

> > hehehee a mam ktos syna ktory chce isc na studniowke w sukience?
          > na studniówce rzeczywiście nie widziałam, ale byłam z takim jednym na dyskotece
          > szkolnej. Księdzem był.
          >
          > > No nie to bylby po prostu zboczniec
          > Widzę, że zaczynasz podzielać nieufność społeczeństwa co do pewnej grupy facetó
          > w w sukienkach (patrz zdanie powyżej).
          >
          > > Jeszcze 50 lat temu to bylo nie do pomyslenia i nikt nie protestowal
          > Ale że spodnie? Przecież kobiety chodzą w spodniach od ponad stu lat. Jesteś Am
          > iszem?
          >
          😂😂😂
      • zaczarowanyogrod Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 18:55
        Może i ktoś ma. Ale że ten syn ma takiego rodzica jak Ty to nawet mu o tym nie mówi.
      • auksencja15 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:03
        No u mnie ksiądz był w sukience na studniówce, nikt się nie śmiał. Na pewno jest czyimś synem. A czy jest zboczeńcem lub transem? Nie wiem dlaczego tak zakładasz.
      • gr.ruuu Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:05
        A kogo ty wychowałeś? Oj chyba nie jesteś dumny z efektów, co? Tylko pewnie nie piśniesz nawet, dlatego pozostaje ci miauczenie na polskich forach
      • mysiulek08 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:06
        engine ty to jednak jestes .... ( by mnie zbanowali albo wycieli)🤦‍♀️

co maja spodnie/ garnitur jako ubior dla kobiet do tego czy sa trans czy??? znasz choc troche chocby historie mody albo w ogole historie? smiem watpic

nie lubie spodnic/sukienek/rajstop/leginsow, nie ma tego w mojej szafie, za to jest kolekcja spodni roznych typow i co wg ciebie jestem zboczona albo trans ? 🤣🤣🤣🤣

moja babcia chadzala w spodniach, matka chadzala w spodniach, twoja zona pewnie tez ma spodnie w szafie (dzinsy to tez portki)

ograniczony jestes i tyle
        • extereso Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:08
          No a jakby była trans to co, na studniówkę nie ma prawa ciucha szukać?
          • zaczarowanyogrod Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:13
            Pewnie nie tylko się męczyć jak 50 lat temu w sukience
            • extereso Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:16
              Właśnie przy czym nie mam na myśli córki Maslovej tylko piszę teoretycznie.
          • mysiulek08 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:35
            to byla odp do durnego wpisu engine a nie rozpatrywanie czy trans czy nie ma czy nie ma prawa szukac ciucha na studniowke
            • extereso Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:37
              No te enginowe posty mącą nawet jak się ma ignora
      • angazetka Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:13
        Weź załóż wątek, w którym wytłumaczysz, jak powinni się ubierać ludzie.
    • daniela34 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 18:45
      Zara miała welurową czerwoną marynarkę, nie wiem czy dotrwała po wyprzedażach. Na pewno kupowałabym osobno górę, osobno dół, ze względu na różnicę rozmiarów, typowy garnitur nie przejdzie. Co do fasonu to niestety ale trzeba mierzyć, bo przy figurze gruszki nie każdy zestaw spodni i marynarki do rzeczy wygląda. Been there, done that. W dobrych czasach miałam 2 rozmiary różnicy między górą a dołem
      .
    • beataj1 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 18:51
      Czyli w skrócie masz córkę, która nigdy nie była panieką zastanawiającą się czy ciuch jej wydłuża, skraca, spłaszcza, zaokrągla ewentualnie wyobla dowolne cześć ciała.

To po co ma to zmieniać?

Niech założy to co podoba się jej, a nie to co będzie podobać się innym na niej.

I tak przyjdzie moment gdy świat jej wmówi że jej ciało jest samo w sobie nie ok i powinna ciuchami wydłużać, skracać, spłaszczać, zaokrąglać, ewentualnie wyoblać dowolne cześci ciała.

Wszystko to oczywiście dla jej dobra by była najlepsząwersja siebie.
      • abecadlowa1 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:14
        beataj1 napisała:

> I tak przyjdzie moment gdy świat jej wmówi że jej ciało jest samo w sobie nie ok i powinna ciuchami wydłużać, skracać, spłaszczać, zaokrąglać, ewentualnie wyoblać dowolne cześci ciała.

Niekoniecznie. U mnie nie przyszedł. Koleżanki twierdzą, że nie zostałam prawidłowo zsocjalizowana.
      • aguar Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:26
        Piękny tekst!
      • maleficent6 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 21:32
        Dokładnie!
      • 7katipo Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 08.01.23, 10:23
        Użyte dwa razy - to nie może być przypadek.
        Co to znaczy "wyoblać"????? 🤔🤔🤔
        • leosia-wspaniala Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 08.01.23, 10:59
          No pomyślmy. Wy-szczuplać, czyli sprawiać że coś staje się szczuplejsze. Wy-bielać, czyli sprawiać, że coś staje się bielsze. Wy-oblać, czyli pewnie sprawiać, że coś staje się bardziej obłe. Obły - podłużny i zaokrąglony, czyli pewnie chodziło jej o zaokrąglenie. Słowotwórstwo, szkoła podstawowa, nie ma za co.
      • leosia-wspaniala Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 08.01.23, 11:00
        >I tak przyjdzie moment gdy świat jej wmówi że jej ciało jest samo w sobie nie ok i powinna ciuchami wydłużać, skracać, spłaszczać, zaokrąglać, ewentualnie wyoblać dowolne cześci ciała.

Raczej nie przyjdzie na szczęście, skoro dziewczyna ma 18 lat i do tej pory jej tego świat, z matką na czele, nie wmówił.
    • extereso Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 18:52
      A jest wysoka? Tak czy inaczej kupować trzeba osobno. Co do kroju moim zdaniem niezłe ma Mango, materiały gorsze, ale ciuch na jeden raz nie musi być wybitnie jakościowy.
      • maslova Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 18:55
        > A jest wysoka?

średnia, 165 cm.
        • extereso Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:02
          To chyba tym bardziej osobno, ale myślę, że problemu nie będzie. Wklej nad czym myślicie 🍀
          • maslova Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:32
            Pokazałam córce Mango i bardzo jej się podobają 😊 W sumie jestem w szoku, nie myślałam, że tak łatwo pójdzie 😏 Dziękuję za podpowiedź ❤️
            • extereso Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:37
              🐀 do usług
    • 35wcieniu Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 18:52
      No oczywiście że osobno góra i dół, prawdopodobieństwo męskiego garnituru leżącego jako tako na kobiecie, na dodatek obdarzonej sporym biustem jest niskie, a już zwłaszcza przy nabyciu go całościowo. Szukajcie raczej damskiego w męskim stylu niż typowo męskiego.
    • auksencja15 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:01
      Ja bym jednak szukała damskich spodni typu palazzo plus przedłużana marynarka (ale damska, może być oversize jak nie ma być dopasowana) no i wtedy chyba szpilki/obcas

Trochę linków:
      przyklad 1

przyklad 2

przyjklad 3

przyklad 4

przyklad 5

przyjlad 6

przyklad 7

• maslova Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:40
        Super te spodnie, coś takiego miałam na myśli, sądziłam jednak, że córce taki fason nie będzie odpowiadał, bo na co dzień nosi kompletnie innego typu Okazało się jednak, że jej się podobają, Dziękuję ❤️
    • gr.ruuu Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:03
      Zobaczcie taki, osobno wybiera się rozmiar spodni i marynarki
      • auksencja15 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:23
        pewnie dla córki będzie zbyt dopasowany, to taki bardziej biurowy, ale kto wie
        • gr.ruuu Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:25
          Może mają też inne, tak na szybko wrzuciłam
          • auksencja15 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:30
            jasne, jasne. Tez na niego trafiłam.
    • abecadlowa1 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:08
      Poszukaj też na vinted.
      A do pancurskiej stylówki pasowałby również czerwony w kratkę.
    • malia Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:10
      Tu można osobno spodnie i osobno marynarkę Tekst linku
    • jakis.login Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:46
      A fuksja wchodzi w grę? massimo dutti ma fajny
      • extereso Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:50
        Też chciałam ten podrzucić ale pomyślałam, że aksamit może nie przejść.
        • maslova Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:14
          Mnie się bardzo podoba, ale córce jednak nie za bardzo.
          • memphis90 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 21:26
            Wolczanka ma welurowy w kolorze butelkowej zieleni, na wyprzedaży.
    • asia_i_p Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 19:55
      Czerwony męski nie będzie łatwy do znalezienia, a jak znajdziecie, to nie będzie tani. Albo pokombinować chinosy + marynarka, albo uszyć, jeśli jeszcze jest czas.
      W necie można znaleźć, ale pytanie, na ile cykli zamawiania i odsyłania macie jeszcze czas.
      • raczek47 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:04
        Chodziłam dzisiaj po galerii handlowej ,były garnitury damskie w Reserved,Zarze i w tych bardziej markowych butikach- u Patrizii Aryton, w Hexeline. Były też fajne spodniumy ,luźne,lejące się. Do tego dobrać osobno marynarkę i będzie fajny efekt.
    • kura17 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:10
      zapragnelam czerwonego garnituru po tym watku smile
      mam nadzieje, ze znajdziecie cos, w czym corka sie swietnie poczuje.

ja - jak napisala Beata - chrzanie konwenanse i wlasnie sobie sprawilam mini spodniczke z rozowych cekinow - i bede nosic LOL
      • panna.nasturcja Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:16
        Pokaż spódńiczkę. Potrzebuję, ale nie ostry róż tylko taki braudny.
        • kura17 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:27
          zauwazylas, ze napisalam o cekinach? wink
          h&m, wyprzedaze ... mam tez zielona, midi, z rozcieciem - tez z cekinow, LOL
          • auksencja15 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:34
            Fajne!
            • kura17 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:38
              czuje sie w nich jak krolowa kiczowej basni i bede nosic z rozkosza - za tydzien mam opere i konferencje z fancy obiadem 🖤
              dziadersy enginy dostana zawalu 😬
              • maslova Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:47
                Kurczę, zazdroszczę luzu ❤️. Ja, jak już tu niedawno pisałam, z wiekiem staję się coraz bardziej zachowawcza. Niegdyś uwielbiałam miniówy (mam niezłe nogi), ale obecnie najkrótsza długość, jaką noszę, jest do kolan.
                • kura17 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:57
                  e no, wez pokazuj fajne nogi, swiat bedzie piekniejszy!!
          • maslova Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:43
            Zielona jest extra!
          • gr.ruuu Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 21:19
            Mam na oku złotą mini z cekinów, ale jeszcze się waham
            • kura17 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 21:20
              bierz! ta moja rozowa jest swietna.
            • maleficent6 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 21:37
              gr.ruuu napisała:

> Mam na oku złotą mini z cekinów, ale jeszcze się waham

Kupuj. Tylko jak przyniesiesz do domu cekiny, to od razu w mniejszych rozmiarach też. Wiem z doświadczenia 😁
              • gr.ruuu Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 23:03
                Ta moja jest z Zara kids, w sumie poza 164 mogę wziąć też 110 big_grin Będzie szał
                • maleficent6 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 23:06
                  No widzisz 👍
                  Zaczynam dostrzegać pozytywy ubierania się na dziale dziecięcym 😁😂
    • wisniowy_sad Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:47
      Szukaj w karko pod nazwą "czerwony żakiet". Mi wyskoczyły aż 3, jak dla mnie bomba. Jakieś pasujące spodnie też się znajdą 😀 W sieciówkach na za wiele liczyć nie można, a jak kupi stamtąd, to jeszcze niejedne wesele w nim obskoczy, jak nie wyrośnie.
      • maslova Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:53
        Weszłam na komplety garniturowe - rzeczywiście jest w czym wybierać. Fajne fasony i extra kolory, nie tylko czerwone 👍
    • nostalgia81 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 20:59
      O to ja... ja na studniówkę nienawidzilam sukienek, mialam rozmiar 42-44 i fajny garniak byłby wybawieniem
      olika.com.pl/product-pol-13528-KOMPLET-CZARNY-MARYNARKA-SPODNIE.html?utm_source=allani&utm_medium=cpc&utm_campaign=allani&utm_term=1024243874
      Powiem ci tak...
      czerwony dlaa duzej dziewczyny - jej decyzja, ale ja wolalabym faajny granat albo czern, bo jest do wielokrotnego wykorzystania - egzaminy koncowe, studia, egzaminy na uczelni, jakies oficjalne wyjscia itd., miałaby na przyszłość smile Trzymam kciuki
    • ludborka Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 21:17
      Popatrz na bon Prix, np. taka może?
    • anatewka11 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 23:00
      Szukałyśmy z córką garnituru na połowinki , w sieciówkach były takie cienkie a z kolei typowo męskie mają za dużo w ramionach na nastolatkę No i drogie w cholerę , w końcu uległam sugestiom córki która od początku mówiła, żeby pójść do lumpa i bingo. Kupilysmy 2 marynarki bardzo dobrej jakości i w idealnym stanie i koszulę. Wybierała z pięciu, wszystkie pasowały i były bardzo ładne. Czyszczenie profesjonalne z tym zakupem wyszło taniej niż jedna marynarka z sieciówki. Spodnie czarne miała już z zary. Zadowolona, wybarwiona, dobrze się czuła i nadal nosi .
      • anatewka11 Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 07.01.23, 23:01
        *wybawiona 😁
    • kropkacom Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 08.01.23, 11:17
      Garnitury dla kobiet. Internet.
    • mgla_jedwabna Re: A garnitur dla nastolatki na studniówkę? 08.01.23, 12:24
      W męskim garniturze będzie wyglądać fatalnie - jak przebrana albo jak siódme dziecko stróża w ubraniu po wujku. Poszukajcie w miarę dobrze leżącego garnituru damskiego, a potem - kierunek poprawki krawieckie obowiązkowo!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka