Dodaj do ulubionych

Uczulenie po leku

07.01.23, 22:53
Zaraz mnie coś strzeli.
Starłam sobie kostki w nowych butach, mądrze poprawiłam jazdą na łyżwach i żeby się ratować smarowałam ranki na kostkach tribioticem.
Po 4 dniach wyskoczyły mi dziesiątki swędzących bąbli na dłoniach i stopach.
W ulotce wysypka i świąd jest w możliwych skutkach ubocznych.
Tyle razy już to dziadostwo stosowałam i noc. A teraz chciałabym sobie skore zedrzeć sad

Co Wam (jeśli chodzi o leki) najbardziej zaszkodziło?
Obserwuj wątek
    • mak_z_figa Re: Uczulenie po leku 07.01.23, 23:03
      Antybiotyk na boreliozę. To była jakaś końska dawka i długo trzeba było brać, a lato w pełni. Miałam po nich uczulenie na słońce. Czułam się jak jakiś wampir. Każdy promień słońca na mojej skórze powodował ból. Lato było słoneczne i gorące a ja chodziłam w spodniach, koszuli i wielkim kapeluszu. A i tak ciało mnie bolało i nie mogłam spać. Pod koniec już prawie z domu nie wychodziłam.
      • szarmszejk123 Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 12:46
        Cirrus. Myślałam-serio- że zejdę. Serce mi waliło, byłam rozedrgana i blada jak ściana.
    • anilorak174 Re: Uczulenie po leku 07.01.23, 23:09
      Maść na pryszcze. Nie pamietam nazwy. Nasmarowałam kilka krostek, rano wstałam z bordową skorupą na twarzy...
      Ratowali mnie stedydami na sor.
    • angazetka Re: Uczulenie po leku 07.01.23, 23:17
      Paracetamol. Dostałam jakąś końską dawkę przy zapaleniu czegoś tam w układzie oddechowym. A potem siedziałam w wc, przytulałam miskę i mówiłam mamie, że tak chcę umrzeć (jakoś na studiach to było, przyjechałam na BN).
      A ponieważ to było BN, to zawezwani medycy byli trzeźwi w stopniu umiarkowanym.
    • lemonetka Re: Uczulenie po leku 07.01.23, 23:23
      Mnie od 5 lat uczula polopiryna. Nagle zaczęły mnie swędzieć kończyny, za drugim razem całe ciało. Tortura przez kilka godzin. Odtąd nie mogę brać niczego z kwasem acetylosalicylowym. W przypadku gorączki #najgorzej.
    • emateczka Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 11:10
      Wstrząs anafilaktyczny po penincylinie.
      • you_want_it_darker Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 18:15
        Moja ciocia była pielęgniarka środowiskowa, jej koleżanka z pracy podawała niemowlakowi Penicylinę w domu i dziecko dostało wstrząsu anafilaktycznego 🙁 Dziecko zmarło 🙁
        To było ponad 30 lat temu ale ta kobieta przeszła przez piekło.
        • emateczka Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 18:45
          Domyślałam się, że trauma... Ale wiadomo, nie jej wina.
          Jako dziecko wybrałam tony penicyliny w tyłek, wstrząsu dostałam dopiero jako dorosła, zupełnie niespodziewanie.
    • marta.graca Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 11:12
      Nexpram. Z trudnością podnosiłam się z łóżka, niemal nie mogłam jeść z powodu mdłości, po pracy od razu się kładłam i przesypiałam pół dnia, a jak wstawałam, to robiło mi się słabo.
    • andallthat_jazz Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 11:36
      5 czy 6 na raz podlaczonych kroplowek w szpitalu. W wyniku tego koktajlu, nie majac wczesniej nigdy reakcji alergicznych, dostalam wstrzasu anafilaktycznego i dlugo lekarze walczyli, by przywrocic mnie do zywych. Tu sie beda kretynki znowu natrzasac (choc podalam w jednym watku jak nazywa sie ten rodzaj alergii i mam to zapisane w aktach), jest to zadka alergia krzyzowa na bialka odroslinne i odzwierzece i akurat przy tym koktailu kroplowek sie ujawnila. Normalnie moge jesc wszystko i takie mam zalecenie od lekarzy. Wtedy stezenie i kombinacja kroplowek malo mnie na drugi swiat nie przeniosly.
      • memphis90 Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 13:32
        Pisałaś, przypominam, ze jesteś uczulona na wszystkie białka roślinne i zwierzęce… I ze byłaś reanimowana przez wiele godzin. Ciekawe co było w tej kroplowce - które białko zwierzęce tudzież roślinne?
        • cosmetic.wipes Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 16:22
          Pewnie gęsi smalec by Ann Lewandowska 😆
    • koko8 Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 11:54
      Po ospamoksie dostalam spektakularnej wysypki na całym ciele. Z tego z kolei leczono mnie megabolesnymi zastrzykami z clemastinu. Od tej pory jak ognia unikam penicyliny.
    • profes79 Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 12:02
      Generalnie jeżeli kiedyś nie szkodziło a teraz szkodzi to musi być połączenie z innym czynnikiem. Swego czasu obsypało mnie w wyniku stosowania (prawdopodobnie) Scorbolamidu i pojawienia się w domu królika. Wyszło to jednorazowo; potem już pewnie organizm się przyzwyczaił (albo nie stosowałem tego świństwa).
    • aguar Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 13:24
      A może masz bostonkę?
    • memphis90 Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 13:30
      A może masz bostonkę po prostu…?
    • bertie Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 16:12
      Mega krwotok z nosa po jednej aspirynie zagryzionej czosnkiem (przeziębiona byłam).
      Już tylko zwykłe krwawienie po ibuprofenie, ale branym kilkanaście dni, bo miałam długie leczenie u dentysty.
      Teraz został mi paracetamol ze standardowych leków przeciwbólowych...
    • szmytka1 Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 16:43
      Gripex
      • kubek0802 Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 16:54
        Dolantyna podana dożylnie w szpitalu. Po 30 sekundach miałam wstrząs anafilaktyczny.
    • you_want_it_darker Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 18:11
      Moj dwuletni wtedy syn miał reakcje podobna do alergii, chorobę posurowicza (serum sickness) po podaniu antybiotyku Cefaclor. Ta reakcja nie nastąpiła zaraz po podaniu leku. Dostał dawkę wieczorem, poszedł spać, nic się nie działo, zaglądałam do niego kilka razy zanim sama nie położyłam się spać. Rano wstałam i poszłam do niego a tu w łóżeczku siedzi chłopczyk z bardzo papusna buźka i i skośnymi oczami, i śmieje się na mój widok. Tak strasznie spuchł na twarzy ze oczy było ledwo co widać.
      Od razu telefon do pediatry, wskoczyliśmy do samochodu i pojechaliśmy do lekarza (swoją droga receptę na antybiotyk dostał w klinice „po godzinach”, pediatra już nie przyjmował a syn miał gorączkę, kaszel itd. wiec tam go zabraliśmy). Ledwo weszliśmy do gabinetu a pediatra zobaczywszy mojego syna od razu mówi „serum sickness”.
      Na szczęście to tylko jedna przygoda w mom życiu, poza tym nie mamy żadnych alergii 👍
    • mandre_polo Re: Uczulenie po leku 08.01.23, 18:51
      Mam gigant uczulenie na NLPZ niesteroidowe leki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka