Dodaj do ulubionych

Czajnik elektryczny

08.01.23, 10:11
Niby banał. A przecieka po krótkim użytkowaniu. Firmy zelmer. Proszę napiszcie jakie macie i długo uzytkujecie. Nie chcę plastikowego.
Obserwuj wątek
    • zwyczajnamatka Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:20
      Mam czajnik delonghi od dwóch lat, nic się z nim nie dzieje.
      • alpepe Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:37
        Też taki miałam, dałam po kilku latach byłemu mężowi, bo mi się zmienił koncept kolorystyczny, ale czajnik funkcjonuje nadal.
        • ophelia78 Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:54
          Tez mam Delonghi od prawie 5 lat.
          Działa bez zarzutu, nawet czasy pandemii i poltoraroku zdalnej przeżył
    • sueellen Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:25
      Mam taki od października 2021. Używany często gęsto. Jak na razie bezproblemowy.
    • jusiakr Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:25
      My mamy electroluxa z możliwością ustawiania temperatury (model EEWA7700). Kupiony w czasie pandemii, więc ze dwa lata już ma. działa bez zarzutu. można podgrzać wodę do praktycznie dowolnej temperatury.
    • maeve_binchy Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:27
      Mamy Xiaomi Mi Electric Kettle. Nic nie przecieka, ma podtrzymywanie trmp i jest ladny smile
      • maeve_binchy Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:27
        * podtrzymywanie temperatury
      • bananananas Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 11:00
        maeve_binchy napisała:

> Mamy Xiaomi Mi Electric Kettle. Nic nie przecieka, ma podtrzymywanie trmp i jes
        > t ladny smile
        >
        >
        Mam podobny, przedtem używałam delonghi. DeLonghi pewnie jeszcze posłużyłby kolejne 100 lat, ale w związku z kryzysem energetycznym wymieniłam na bardziej oszczędny - metalowy środek (nie może przeciekać) i plastik na wierzchu. Nie oddaje ciepła w czasie gotowania i trzyma ciepło nieporównanie dłużej.
        • maeve_binchy Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 11:11
          Tak, xiaomi ma metalowe wnetrze
    • alpepe Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:30
      Mam taki, tylko w macie od chyba czterech lat. Tekst linku
    • biala_ladecka Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:37
      Lidlowy, stalowy, choc w srodku komponenety z plastiku (siteczko, prowadnice od niego, prowadnica od pokrywki ). Służy już kilka lat. Jak trafię w lidlu będę wymieniać. Co istotne, nie śmierdział po zakupie. Wnetrza czajników miewają charakterystyczny zapach, nie lubię tego.
    • wilowka Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:40
      2 lidlowe zaczęły po roku przeciekac.
      Teraz od roku mam Russel &hobbs, jest szybki i cichy smile
    • iwoniaw Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:41
      Philips. Plastikowy. Zakupiony po fefnastu innych przeciekających jeszcze przed końcem gwarancji i wreszcie od lat spokój i zero przeciekania.
    • auksencja15 Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:48
      Mam czarnego Boscha od 5 lat . Stalowe wnetrze. Działa big_grin
      • auksencja15 Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 13:40
        Aaa rodzice maja podobny model tylko czerwony, ma z 8 lat xD
    • youngagain Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:50
      Zawsze tylko Philips. Obecny służy mi już jakieś 6 lat chyba
    • bazia_morska Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:51
      Lidlowy silvercrest, ma z 6 lat.
      • pasquda77 Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:53
        Biedronkowy Hoffen?Nie pamiętam nazwy 🙈 Działa bez zarzutu od ok.3 lat, ma regulację temperatury.
        • dominika9933 Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 10:58
          Mam taki, ponad dwa lata.
    • pepsi.only Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 11:04
      Jak używałam Zelmerów, Philipsów itd to każdy po kwartale- max pół roku przeciekać zaczynał.
      Niewątpliwie przyczyniała się do tego moja teściowa która wpadała, i pierwsze co to: bach odkamieniacz, wrrr, tym sposobem po jej wyjeździe każdy czajnik zaczynał przeciakać, i lądował w koszu.

Kupiliśmy Russel hobbs (i zero wizyt teściowej, i żadnego odkamieniania )
      chyba 9 lat (a może i 10 lat) działał bez zarzutu, wyniosłam do altanki, bo cóż, z wierzchu taki neizbyt ładny się zrobił. Ale na serio nadal nic nie przecieka!

Od ponad roku mamy kolejny Russel hobbs - piękny, błyszczący, działa super.
      Oczywiście nadal stoję na stanowisku, że żadnego odkamieniania, ani chemii, ani octu. Od czasu do czasu tylko wylewam zawartość z czajnika, porządnie wypłuczę pod kranem, i to wystarcza.
      • pepsi.only Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 11:06
        Polecam:

https://www.proshop.pl/Images/915x900/2929219_467726d11f7d.jpg
        • dominika9933 Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 11:12
          To musisz mieć miękką wodę, u mnie niestety trzeba odkamieniac. Używam czajnika raz dziennie, po miesiącu jest kamień. Woda z octem czyści dobrze, ale na szczęście nie wpływa to na żywotność czajników.
          • pepsi.only Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 11:59
            Nie, nie mam miękkiej, mam dość twardą wodę, i ten kamień sie tworzy- wylewam go z wodą, następnie wypłukuję czajnik pod bieżącą wodą, i tyle.
            (ten kamień dodatkowo pięknie uszczelnia wszelkie zakamarki tongue_out)
    • agniesia331 Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 11:08
      Smeg. Piekny.niezawodny
    • taje Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 11:09
      Kenwood kMix, od ponad 5 lat. Metalowy. Nic się z nim nie dzieje.
    • sasha_m Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 11:09
      Kalorik przez 6 lat, teraz od 2 lat Silver crest, obydwa bezproblemowe.
    • nena20 Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 11:13
      Niestety większość czajników i tak ma jakieś plastikowe elementy w środku. Na razie nie znalazłam całego metalowego, też szukam.
      • maeve_binchy Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 11:20
        Xiaomi ma wszystko metalowe w srodku
      • b.bujak Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 13:06
        nena20 napisała:

> Niestety większość czajników i tak ma jakieś plastikowe elementy w środku. Na r
        > azie nie znalazłam całego metalowego, też szukam.

ja też szukałam i znalazłam ten
        pl.gorenje.com/produkty/przygotowywanie-posilkow/czajniki-elektryczne/KETTLE-K15DWB/p/000000000000735600#
    • anorektycznazdzira Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 11:21
      No więc właśnie nie-zelmer.
      Sprawdził mi się Bosch i Philips, ten drugi w przypływie dobroci dla społeczeństwa kupiłam do pracy do pokoiku socjalnego w roku 2016 - i on tam nadal działa... smile
    • chicarica Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 11:28
      Od 2 czy 3 lat Smeg, biały, z tej linii co wygląda jak rakieta z lat 50, z ustawianiem temperatury. Nic złego się z nim nie dzieje. Nie odkamieniam, bo mam miękką wodę. Musiałam tylko wyłączyć brzydką melodyjkę.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 11:44
      Nie mam od jakiegoś czasu. Mam zwykły ze stali nierdzewnej i jestem zadowolona. Czekam trochę dłużej na zagotowanie wody, ale nie przeszkadza mi to jakoś specjalnie. Nie muszę się martwić o przeciekanie, ani o plastik.
    • koko8 Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 13:10
      Mam od lat czarnego Smega. Polecam.
      • koko8 Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 13:14
        Przepraszam Kitchenaida! Nie wiem skad mi się ten smeg wziął 🤷🏼‍♀️
    • zerlinda Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 13:27
      Dziękuję za polecenia. Coś sobie wybiorę. U mnie woda twarda, co tydzień odkanieniam octem lub kwaskiem cytrynowym.
      • pepsi.only Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 19:05
        To może nie rób tego, chociaż na próbę, weź przez miesiąc np nie odkamieniaj.
        Owszem zajdzie ci kamieniem, ale jak będziesz wypłukiwać pod bieżącą wodą co kilka dni, to nie aż tak bardzo.

Ja nie pozwalam zbliżać się z octem czy odkamieniaczem i mam wreszcie czajnik na lata
        • taje Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 19:12
          Ale jaki jest problem z odkamienianiem? Dużo ludzi pisze, że czajnik przez to przecieka, ale szczerze mówiąc zupełnie tego nie rozumiem. Co niby przecieka i jaki ma to związek z odkamienianiem? Jak niepęknięty czajnik może przeciekać?
          • gaga-sie Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 19:47
            Nie wiem. Ja jak trzeba odkamieniam i jeszcze nigdy nie przeciekał mi żaden czajnik. Obecnie mam z Lidla, nie przecieka, ale nie jestem zadowolona, ma nieszczelna pokrywkę i sporo pary ucieka w trakcie gotowania wody.
        • zerlinda Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 19:50
          Muszę. Nienawidzę tych drobinek odrywającego się kamienia.
          • mikams75 Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 19:59
            polecam dzbanek z fltrem, czajnik nie zalazi kamieniem i herbata jest smaczniejsza.
    • kasiamat00 Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 13:33
      Kitchen Aid, wersja z regulacja temperatury, od jakichs 8 lat, wyglada ze jeszcze troche pozyje.
    • mikams75 Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 13:38
      szklany philips, polecam.
      Wczesniej mialam dlugie lata stalowy ale wybieralam z zaokraglonym przegiem na dnie, zeby w tym miejscu nie bylo spawow, zakamarkow itp. utrudniajacych czyszczenie i gromadzacych kamien, pewnie tez dlatego nigdy nie przeciekal.
    • sylwiastka Re: Czajnik elektryczny 08.01.23, 13:52
      Metalowy czajnik z Duki. Sa rozne kolory.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka