deszczu_kropelka 08.01.23, 21:31 Jest wątek o najgorzej wspominanych lekturach. A jakie książki powinny być, Waszym zdaniem, omawiane w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 21:36 Pędrek Wyrzutek Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 22:53 Wrzucę uzasadnienie z Lubimyczytać lubimyczytac.pl/ksiazka/73200/przygody-pedrka-wyrzutka Rozkoszą intelektualną jest wędrować za Pędrkiem Rozrzutkiem po kolejnych dziewięciu rozdziałach książeczki, którą dla dzieci napisał Stefan Themerson, a do jakiej rysunki przygotowała jego żona Franciszka. Dla dzieci? Tak jest, dla dzieci, podobnie jak dla dzieci została napisana „Alicja w Krainie Czarów” czy „Alicja po Drugiej stronie Lustra”. Dla dzieci, które kryją się nawet w niezwykle dorosłych ciałach. Pędrek Wyrzutek zaserwuje nam ćwiczenia praktyczne z logiki, z analizy, z postrzegania świata i z komunikowania się z innymi. Pędrek Wyrzutek każe nam przemyśleć to, kim jesteśmy i w jaki sposób jesteśmy postrzegani przez innych. Pędrek Wyrzutek każe przemyśleć moc języka i jego słów. Pedrek Wyrzutek przywoła opowieść o konsekwencjach sztywnego, bezmyślnego trzymania się „racji stanu”. Pędrek Wyrzutek pokaże, dlaczego w pewnych okolicznościach, nasz świat potrafi się zmniejszyć, a nawet zniknąć. Czasem też potrafi zamienić się w teatr. Przede wszystkim jednak Pędrek Wyrzutek przeprowadzi nas krok po kroku i rozdział po rozdziale przez meandry egzystencjalizmu. Udowodni, że nawet jeśli ma się w sobie tylko część człowieka, to najpierw się istnieje, a dopiero potem potem definiuje. Bo Pędrek jest stworzonkiem, o którym ludzie myślą, że jest w nim coś psiego, a psy są zdania, że jest w nim coś człowieczego. Ryby myślą, że jest w nim coś ze słowika, a koty, że jest w nim coś z ryby. Pędrek Wyrzutek tym się różni się od innych istnień, że nie posiada wrodzonej natury, danej mu z góry, lecz sam ją stwarza i określa, napotykając na swojej drodze przez 9 rozdziałów „Przygód…” wiele interesujących postaci, wobec których może samego siebie do-określić. Powiastka filozoficzna, która wydana została po raz pierwszy 64 lata temu, napisana jest przepięknym, pełnym literackiej klasy językiem, jakże odmiennym od tego języka, z jakim spotykamy się w literaturze najnowszej. Metaforyka, styl, rytm. Ta proza nadaje się do czytania na głos jak mało która. I jest niezwykłą rozkoszą poznawczą. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 22:57 Tak, Themerson jest zdecydowanie niedoceniony. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 22:59 Nie tylko niedoceniony w ogóle, ale tez niedoceniony edukacyjnie . To jest podstawa podstaw. Alfabet literatury i życia. Dlatego wstawiłam tylko jeden tytuł. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:09 Dzięki za podpowiedź, właśnie dostaje ucznia z SP, poczytamy razem. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 07:17 Najpierw sama przeczytaj przynajmniej pierwszy rozdział, żeby złapać rytm Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 07:39 Zawsze najpierw sama czytam Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 21:41 Kolejność przypadkowa: Antygona, Wielki testament Villona, fragmenty Boskiej komedii, ze 3 dramaty Szekspira, coś Moliera, Dżuma Camusa, Rok 1984 i Folwark zwierzęcy Orwella, fragmenty Germinala Zoli Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 23:18 Szekspir chyba po to, żeby dzieci do reszty do czytania zniechęcić. Antygona i Dżuma za moich czasów w kanonie lektur były. Boską Komedię też się omawiało. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:09 Antygona nadal jest. Tuż przed świetami pożyczałam sąsiadce - bo będa omawiać lekturę Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:23 profes79 napisał: > Szekspir chyba po to, żeby dzieci do reszty do czytania zniechęcić. Antygona i > Dżuma za moich czasów w kanonie lektur były. Boską Komedię też się omawiało. > Szekspira zostawmy filologii angielskiej, ewentualnie może być jako "lektura", ale jako sztuka oglądana w teatrze, więc raczej jako uzupełniająca (np. "Romeo i Julia") Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:28 Pewnie, po co znać utwory gościa, do którego odwołuje się pół popkultury. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:32 Akurat Szekspira świetnie się czyta. Ja wręcz wolę czytać niż oglądać na scenie. W szkołach brytyjskich Szekspira omawia się już w klasie 7-8 więc nie wiem dlaczego w przekładzie polskim (często z uwspółcześnionym językiem) miałby być odpowiedni dopiero dla studentów. Szekspir jest dużo bardziej uniwersalny w przekazie niż polska literatura romantyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 08:39 Szekspir jest uniwersalny i przekazuje wszystkie toposy literacki. Zresztą, wcale nie musi być przekazany w postaci czystego tekstu: są adaptacje teatralne, jest "Romeo i Julia" w Buffo w interpretacji popkulturowe, jest znakomity film Macbeth z 2015 r. Kurzela czy szekspirowski repertuar Kennetha Branagha. Wreszcie - można młodzieży pokazać "West Side Story" jako przykład inspiracji szekspirowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 08:52 Zresztą, wcale nie musi być przekazany w postaci czystego tekstu: Na marginesie - uważam za kuriozalne, że w XXI wieku dramaty się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 11:19 Zawsze można je do teatru zabrać, albo pokazać którąś z adaptacji filmowych czy transmisji z National Theatre (które są genialne i przystępne). Poza tym Szekspir nie jest nudny. Gdyby dzieciom Ionesco dać do czytania, albo Becketta, to może i można by je zniechęcić, ale przecież Szekspir to jest tatuś całej popkultury, łącznie z "Królem Lwem". Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 11:25 Dokładnie. Zawiera wszystkie toposy i archetypy literackie kultury Zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 14:23 Szekspira w przekładzie Barańczaka świetnie się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 21:43 Moje typy dla liceum to więcej literatury światowej: - Rzeźnia nr 5 - Paragraf 22 - Grona gniewu z polskich Tokarczuk Prawiek i inne czasy Na podstawówkę nie mam żadnego pomysłu 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 21:44 z polskich Tokarczuk Prawiek i inne czasy nie i "Rzeźnia nr 5" też nie, prędzej "Na Zachodnie bez zmian" fragmenty + film Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 21:51 Dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 21:54 Bo młodzież nieźle zna inną fantastykę i fantasy, a ta jest nudna (Tokarczuk). A Vonnegut jest obleśny. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 21:59 Obleśny? 😃 Kurczę przerobiłam prawie całego w okolicach liceum i studiów i jakoś nie zauważyłam 🤔 No może śniadanie mistrzów odrobinkę 😒 A Tokarczuk to realizm magiczny a nie fantastyka. Z tego samego gatunku jeszcze można byłoby wybrać 100 lat samotności, ale tu mam obawy, że jednak mało kto by przebrnął 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 22:27 Jeśli realizm magiczny to dałabym Bułhakowa albo coś z literatury iberoamerykańskiej, ale nie 100 lat samotności Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 22:50 Dlaczego nie Sto lat? Czyta się lepiej niż Mistrz i Małgorzata, choć Bułhakowa też bym dodała do kanonu. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 23:32 A Bułhakowa teraz nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 23:36 Nie wiem, może i jest, piszę tylko co powinno być według mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 13:26 Moim zdaniem o wiele lepiej czyta się Bułhakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 09:18 Po pierwsze Prawiek nie jest nudną książką. Po drugie Tokarczuk jest polską noblistką i po kanonie lektur oczekiwałabym, że minimum 1 książka Tokarczuk się w nim znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 09:22 Polskim noblista jest również Sienkiewicz, a "Prawiek" owszem, jest nudny. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 09:29 Ale nikt chyba Sienkiewicza całkiem wywalać nie chce, tylko raczej nieco ograniczyć 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 19:16 Prawdę mówiąc ja bym Sienkiewicza z chęcią wywaliła, podobnie jak Kraszewskiego, Orzeszkową czy Konopnicką. Kochanowskiego czy Paska też. Z polskiej literatury zostawiłabym Pana Tadeusza i (pod koniec liceum) Dziady (albo część), Kordiana, wiersze Norwida, Chłopów, Lalkę, coś Żeromskiego, po jednym utworze z Gombrowicza i Mrożka, Solaris Lema, wybrane wiersze Leśmiana, Tuwima, Bursy, Herberta, Miłosza i Szymborskiej, coś Tokarczuk i może coś ze współczesnej literatury typu Masłowska, czy jak proponuje Gaskama polski rap/hip-hop (mój typ: Łona). Może też coś z non-fiction typu Kapuściński albo fantastyka - Sapkowski. Żadnej literatury obozowej - wystarczy z literatury światowej Orwell. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 11:02 > "Prawiek" owszem, jest nudny. Nie traktuj swojej osobistej opinii jako prawdy objawionej. Np ja nie uważam Prawieku za nudną książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 13:25 Prawiek może się okazać zbyt trudną książką. Lepsze byłyby opowiadania Tokarczuk. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 22:13 borsuczyca.klusek napisała: > Na podstawówkę nie mam żadnego pomysłu 🙄 > Tak na szybko, bez głębszej analizy: Można by coś wybrać z książek Katarzyny Ryrych, Pawła Beręsewicza czy Marcina Szczygielskiego. Trochę klasyki literatury dziecięcej też: Mały książę, Kubuś Puchatek, Pippi, Mikołajek, Pan Samochodzik, Harry Potter Znajdzie się nawet literatura wojenna dostosowana do odbioru przez dzieci - np. "Zaklęcie na w" Michała Rusinka. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 23:29 Kubuś, Pippi, Mikołajek to są książki dla przedszkolaków… Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 23:53 Gdzie tam, jak najbardziej początek podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:03 Mój znajomy Kubusiem wygrał Olimpiadę Lit. i Języka Polskiego. Był wówczas w naturalnej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:14 Mikołajek jest w 4 klasie...powinien być w 1. Książki jest niedopasowane do wieku i dojrzałości dzieciaków. Lektury które ma moja 4klasistka - podobają się jej młodszej siostrze - 6latce. te które były w 3 klasie były akurat dla mającej wtedy 5 lat młodszej siostry. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 07:50 Mikołajka w ogóle nie powinno być: pastwienie się nad słabszymi, konflikty rozwiązywane przemocą, brak kobiet i dziewczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 08:19 Mikołajek jest cudny, tak wygląda postrzeganie świata przez małych chłopczykow, jeśli przestaniemy majaczyć politpoprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 11:01 Nie wiem, nie mam chłopców. Lektura bardzo się podoba...ale powtarzam 6latce a nie 10 latce. Jeżeli lektury są zbyt infantylne do wieku...trudno spodziewać się, ze dzieci będą zachwycone...a chyba własnie powinny być. W podstawówce czytanie powinno sprawiać przyjemnośc, aby nauczyć dzieci, że czytanie to frajda...a nie męczarnia Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 09:38 Żartujesz? Dziewczyny też tam bywają i kręcą chłopakami aż miło popatrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 17:53 danaide2.0 napisała: > Żartujesz? Dziewczyny też tam bywają i kręcą chłopakami aż miło popatrzeć. Oj, tak, bardzo lubię w "Mikołajku" opowiadanie "Ludeczka"- jak omawiałam z uczniami, bardzo im się to właśnie opowiadanie podobało, a było też świetną okazją, by porozmawiać o stereotypach- jaki powinien być chłopiec, a jaka dziewczynka- znakomicie to opowiadanie obala stereotypy, mimo że na ich podstawie powstało: niewinna i miła dziewczyna, która mamy lubią, tak cudnie trzepocząca oczętami, a potem strzela gole i szybę wybija Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:12 MIkołejk jest ale za późno. Jest w 4 klasie...a to dobra lektura dla 1...no moze 2 klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:16 Wytłumaczcie mi czemu Mikołajek? Najstarsze miało cz. 1 jako lekturę, młodsze nie, ale czytały, ja im czytałam. I tak, nudne to okrutnie, język drętwy (tłumaczenie), jakieś takie urywane, pistrzępione, relacje w rodzinach dziwne, że o ciągłym dawaniu w nos nie wspomnę. Ok, czytamy dla pośmiania się. Ale żeby od razu lektura? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 09:20 Dzieci Mikołajka lubią, choć faktycznie jak na dzisiejsze czasy lektura trąci dziaderstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 09:23 Bo patrzysz politpoprawnie. "Mikołajek" jest uroczy, bezpretensjonalny, humorystyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:11 W podstawówce jest wybór bardzo szeroki. Jest masa świetnych ksiązek dla dzieci w tym wieku. I to ksiązek napisanych w ciagu ostatnich 10 lat. Przede wszystkim dopasować dobrze do wieku, bo ksiązki typu Dzieci z Bullerbyn ( świetna ale dla 6-7 latków) czy Mikołajek ...w 4 klasie to żart jakiś. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:21 Dzieci z B to klasa 2, ale nie wszyscy całość przerabiają, bo jest fragment w podręczniku i można na tym skończyć 🤔 Moje czytały, słuchały, podobało się. Mikołajek też dla młodszych, ale już wyżej pisałam, że nie rozumiem fenomenu. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:26 Ja bym dała więcej Lindgren, np. Emil ze Smalandii jest świetny. Ale jesli musiałaby byc jedna pozycja, to Pippi. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 09:25 Problemem Mikołaja czy Dzieci z Bullerbyn jest to, że niezbyt ładnie się zestarzały. Czytając Dzieci z Bullerbyn można dojść do wniosku, że rodzice tych dzieci w Polsce już dano mieliby kuratora na głowie. W Skandynawii, gdzie rozgrywa się akcja powieści, te dzieci byłyby odebrane rodzicom za akcje typu pozostawianie roczniaka pod opieką 7 latki, bo rodzice idą imprezować czy handel owocami prowadzony na szosie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 09:31 Handel owocami przy szosie jest w Polsce do obejrzenia latem przy każdej drodze nie ekspresowej, tak na marginesie. Dzieci nie interpretują "Dzieci z Bullerbyn" przez pryzmat współczesnych standardów, to dla nich bajka jak "Dziewczynka z zapałkami" czy "Jas i Małgosia". Pippi też odbierają jak bajkę, a nie reportaż o zaniedbanej dziewczynce z ADHD i urojeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 09:37 W pewnym momencie w jakimś stopniu interpretują. I pytają, dlaczego nie musi chodzić do szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 09:41 Moje nie pytały, odróżnialy baśnie, mity, bajki od reala. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 10:37 Moje pyta o wiele rzeczy, ale my w sumie sporo rozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 10:50 Moje zazdrościło dzieciom z Bullerbyn marzy o zabawach w stogach siana, a ja mam wyzwanie takie znaleźć no i śniegu zazdrościło. Oraz chyba wiedziało, że to opowieść, która działa się trochę dawno temu, więc i dzieci żyły inaczej. Wbrew pozorom to dzieciaki doświadczały dużo miłości od bliskich, akceptacji, ciepła. Niedawno czytałam fragmenty (z dzieckiem do spółki) i odniosłam bardzo pozytywne wrażenie. Chyba Emil więcej psocił i w skórę dostawał. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 14:29 Emil psocił, ale nie dostawał w skórę, mam na świeżo. Ta jego rodzina była cierpliwa jak Chińczycy, ojciec tylko marudził, matka wciąż go broniła. U Astrid Lindgren dawania w skórę brak, chyba że nie natrafiłam. W Mikołajku rzeczywiście jest i to dosyć szokujące, no bo to Francja (mama mnie zbiła, ale nie po buzi). Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 14:32 A propos Lindgren - ekranizacja Dzieci z Bullerbyn w reż. Lasse Hallstroma nie ustępuje książce, ośmielę się nawet powiedzieć, że jest lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 18:20 Dopiero co na własne oczy widziałam we Francji bicie dziecka po buzi. A u nas to się aby nie nazywa "plaskacz"? Całkiem w modzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 11:03 Akurat ta lektura to jedna z niewielu którą się "w miarę" podobała. Ale nadal to jest lektura nie dla 9 latków... 30 lat temu ksiązek dla dzieci nie było tyle co teraz na rynku i mam wrażenie, ze kanon lektur nie zauważył jak bogaty jest teraz rynek ksiązek dla dzieci. Moja córka czyta 2 ksiązki w miesiącu, wiekszośc z nich jest świetna...niestety nie lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 12:08 > 30 lat temu ksiązek dla dzieci nie było tyle co teraz na rynku i mam wrażenie, ze kanon lektur nie zauważył jak bogaty jest teraz rynek ksiązek dla dzieci. W pełni się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 14:01 Zauważył. Tylko rzeczywistość skrzeczy - zmiana kanonu to konieczność zakupu książek zarówno przez biblioteki (samorządy będą zachwycone), jak i rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 21:12 NO coż można np nie dawać TVP 3 mln i przestać fundować dostatnie życie Rydzykowi...jest z czego doinwestować biblioteki. Dla kraju lepiej aby młode pokolenie czytało chętnie...niż zeby Rydzykowi fundować termy, do których potem mieszkancy Torunia musza dopłacać...a koniec konców same termy są własności fundacji Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 21:54 Sonety Szekspira (szczególnie sonet 66) ; fragmenty "Balladyny" oraz "Dziadów" cz.III; Orwell wiersze Herberta By zrozumieć, jak możliwe było to, co udało się naziolom w Niemczech "LTI Notatnik filologa" Victora Klemperera- a potem trochę literatury faktu: Borowski, Herling Grudziński. Bo wszystko zaczyna się od języka. "Na Zachodzie bez zmian"Remarque'a - pokazuje, że wojna nigdy nie jest "ładna". Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 21:55 Borowski tak, łagrowe do minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 23:20 Dlaczego? Zresztą z kolei kojarzę, że omawialiśmy Jeden Dzień z Życia Iwana Denisowicza w ramach literatury obozowej. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 22:00 A Orwell nie jest w lekturach? Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 10:42 W podstawie nie ma. Ja omawiałam Folwark zwierzęcy i jest to najbardziej wartościowa lektura szkolna. O prawdziwym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
mari.sol Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 13:37 Jest w podstawie Rok 1984. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 23:19 Litości, tylko nie Balladyna i Dziady... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:05 Balladynę dzieci lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:27 Tak, Balladynę zostawiłabym, "Dziady" out. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:36 Może Dziady na koniec LO? Świetne są, tylko jak wszystkie dramaty trzeba je czytać na głos, jeśli nie odgrywać chociaż fragmenty. Czytanie przez młodzież w domu i potem tzw. omawianie na lekcji potrafi zabić każdy dramat Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 06:28 A Balladyna wypadła? Obaj synowie ją xzytali, jeden w 6, a drugi chyba w 7 klasie i nie było to wieki temu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 08:46 "Balladyna" jest, obecnie to straszliwe hermetyczny, archaiczny i ciężki językowo tekst. Natomiast "Ballady i romanse" przechodzą próbę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 09:14 Językowo dla nastolatków wszystko jest trudne - Kochanowski, Mickiewicz, Żeromski. Mniej więcej załapią o co chodzi, niuanse totalnie im umykają. Same historie mogą się podobać, zwłaszcza jeśli ktoś lubi fantasy i te klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 18:24 Nie. Nawet dzieci, dla których polski jest drugim językiem, uwielbiają Balladynę. Ale oczywiście nie mogą jej poznawać przez indywidualne czytanie w domu, to nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 10:53 Dziady aut, a później płacz, bo dzieciaki nie znają polskich tradycji i zachłystują się halloween Oczywiście dziady w szkole średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 10:55 Dziady obecnie są w siódmej klasie. Z cyklu " jak na resztę życia zniechęcić do Mickiewicza"😏 Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 11:22 "Dziady" jeszcze spoko, znacznie trudniejszy jest Konrad Wallenrod. "Ballady i romanse" się bronią rytmem i nastrojem. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 12:34 W VII klasie jest na początek księga druga. A na YT teatr TV wg Swinarskiego. Jest moc. Romantyzm w warstwie fantastycznej, przy dzieciakach dorastających z Harrym Potterem czy Władcą Pierścieni, jest do przejścia. Pytanie - co zrobi z tym szkoła? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 18:25 Tylko II cześć i można się nimi nieźle bawić. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 07:52 Na pewno nie "Balladyna" chyba, że w liceum. Ten tekst się niesamowicie zestarzał, jest kompletnie nie zrozumiały dla uczniów podstawówki. Oraz serio, konkurs na żonę dla księcia? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 10:52 Konkurs na żonę to stały motyw bajek i baśni, dzieci z nim obyte Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 18:28 Rywalizacja między siostrami. Jak się dzieci cieszą, kiedy wydobyć, jaka ta słodka Alina jest wredna. Evergreen po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 22:21 Żadne. Literatura to przeżytek dla dziadersów. Jedyna literatura, która jest godna uwagi to rap i inne muzyczne rymowanki. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 22:40 Zdecydowanie więcej lektury światowej, choćby i we fragmentach, więcej różnych gatunków. Iliada i Odyseja, Boska Komedia Dantego, Szekspir (np. Hamlet, Burza i Romeo i Julia), Świętoszek Moliera, Podróże Guliwera, Don Kichot, Zbrodnia i kara, Alicja w krainie czarów, Grona gniewu Steinbecka, Dżuma, 1984 Orwella, Mały książę, Zabić drozda, Sto lat samotności Marqueza, kilka opowiadań Cortazara, Król much Goldinga, może Czarodziejska góra Manna (ale pod koniec liceum), Buszujący w zbożu Salingera, Czekając na Godota Becketta, coś Ibsena, poezja - Szekspir, Yeats, T.S. Elliot, Emily Dickinson, Baudelaire, Rimbaud, Walt Whitman, Dylan Thomas, Rilke, Sylvia Plath, japońskie haiku, fantastyka- Solaris Lema, Diuna Herberta, Lewa ręka ciemności Le Guin, Autostopem przez Galaktykę, Wojna światów. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 22:48 Nie projektuj pod rozszerzony human. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 22:53 No wiadomo, że nie wszystko (np Mann to raczej tylko dla chętnych) ale to jest to, z czego można by wybierać. Pewnych książek jak się nie przeczyta w liceum to później raczej się po nie nie sięgnie. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 14:40 A dodam, że pod rozszerzony human to bym jeszcze sporo dodała, na pewno kilka pozycji z (bardziej) współczesnej literatury: Margaret Atwood, Toni Morrison, Houellebeck (choć wiem, że nie przejdzie), Murakami, z polskiej na pewno Tokarczuk (w końcu polska noblistka). Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:15 NO jakby teraz było lepiej...zdecydowanie jej lista ciekawsza niż 50 twarzy JPII Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 08:53 Ale przecież tak kiedyś wyglądały podręczniki do liceum - przebieżka we fragmentach przez wielkie dzieła literatury światowej? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 09:04 Dla humanistów. Mam jeszcze swoje podręczniki z liceum, klasy niehumanistyczne i technika miały dużo bardziej okrojony program, ale tez z kanonem. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 09:09 Byłam w ogólnej, nie wiem jak wyglądały inne podręczniki. Uważam, że taka przebieżka jest fajna. Otwiera oczy. Z drugiej strony - można po prostu wybrać to, co się chce przekazać uczniom. Można też nieco manipulować... Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 12:09 triss_merigold6 napisała: > Nie projektuj pod rozszerzony human Kiedyś w komentarzach uczniów z humana do rozszerzonej matury wyczytałam ze zdumieniem że oni nie przerabiają w całości nawet Pana Tadeusza… Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 12:27 Mój rocznik miał w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 13:16 koronka2012 napisała: > > Kiedyś w komentarzach uczniów z humana do rozszerzonej matury wyczytałam ze zdu > mieniem że oni nie przerabiają w całości nawet Pana Tadeusza… A to ciekawe, bo moja córka całego "Pana Tadeusza" czytała jako lekturę w 7. albo 8. klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 14:38 Te 25 lat temu też przerabiałam. A potem, gdy już kończyłam ogólniak, wprowadzono takie absurdy jak czytanie pierwszego tomu "Chłopów". Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 14:43 Absurdy bo czytanie tylko 1. tomu, czy aż całego 1. tomu? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 18:00 Tylko. Znaczy... To jest powieść. Fabułę ma. Czytanie jednego tomu nie ma sensu, to jakby obejrzeć pierwsze pół godziny filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 18:08 Czy ja wiem? Z drugiej strony można powiedzieć, że jeden tom wystarczy, żeby pokazać wykreowany w książce świat i zachęcić do dalszego czytania tych, których to zainteresuje. Trochę na podobnej zasadzie jak przebieżka po literaturze światowej, gdzie często czyta się wybrane rozdziały. Poza tym Chłopi to nie jest thriller, gdzie książka nie ma sensu bez zakończenia. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 23:01 część tego jest w lekturach, ale fantastyki rzeczywiście brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 23:20 Dobrze dobrana pod wiek fantastyka potrafi zachęcić dzieci do czytania. Mój młodszy syn (7 klasa w szkole idącej systemem brytyjskim) obecnie omawia na angielskim the Giver (Dawca) i niby nie jest to wybitna literatura, takie soft s-f/dystopia, jestem zaskoczona jak bardzo go to wciągnęło i zachęciło do pisania. Na lekcjach piszą opowiadania i organizują debaty na tematy poruszone w książce (pół klasy broni tezy, drugie pół przeciwnie), projektują okładki do książek zainspirowane tezami z the Giver etc. A wcześniej na słowo wypracowanie niemalże uciekał z krzykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 23:26 "Igrzyska śmierci " ( 1 część), " Władca much". Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 08.01.23, 23:51 Nie powinno być kanonu lektur. Na początku powinno się postawic na czytać w ogóle, pracę z książkami, odbieraniem źródeł, poznaniem biblioteki. Później można budować lekcje w oparciu o ksiazki Np. rozmawiamy o biografiach, Zyzio czyta Biografię X, Dyzia Biografię Y, co mają wspólnego, mimo że mówią o zupełnie różnych osobach? W starszych klasach SP, albo wręcz w liceum można przejść do sensownego bloku literatura polska-literatura światowa-tło historyczne-tło polityczne-sztuka, bo wtedy to ma sens, ale wymaga dojrzalszego czytelnika i bloków przedmiotowych, bo jeżeli na historii jest starożytność, a na polskim romantyzm, na WOK barokowe budowle, to uj z tego wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:18 W SP lektury powinny zwyczajnie zachęcać do czytelnictwa. I rozwijać język dzieci. Ale...muszą być dopasowane do wieku dzieci. Pisałam już moja 4 klasistka czyta to co...podoba się jej 5 lat młodszej siostrze. Rok temu w 3 klasie było podobnie. Na szczęscie ona czyta dużo i chętnie a lektury to niemiły przerywnik w czytaniu swoich ksiązek. Ale jak dzieciak nie czyta sam z siebie, a rodzice nie podetkną mu pod nos ciekawych ksiązek...to lektura szkolna nie zachęci. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 01:04 W podstawówce jest największa przepaść między umiejętnością czytania, a możliwościami poznawczymi, zwłaszcza u dzieci czytających słabiej. Lepiej byłoby przenieść naukę czytania do przedszkola, operować na prostych książeczkach. Łatwiej wyłapać dzieci, które mogą mieć problem w szkole. Wtedy na etapie klas 1-3 powoli się wyrówna, 4-5 mamy podstawy czytelnictwa i 6-8 możemy się pokusić o blok literaturowo-kulturowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 11:08 Dlatego nauczyciel powinien dobierać do dzieci lektury w podstawówce. U młodej w klasie znaczna częśc dzieci umiała czytać w 1 klasie. Moja sama czytała lektury od poczatku, ja sprawdzałam czy zrozumiała. Na poczatku lektury moze czytać rodzic (potem w sumie też) więc zdecydowanie lekpiej dać ciekawsze ksiązki, dopasowane do wieku...niż stare gramoty albo teksty dla 5latków. Klasy 4-5 to jest 10-11 lat u dzieci. Cała masa świetnych książek napisanych w ciagu ostatnich 10-15 lat na rynku, a w kanonie albo ramoty albo teksty dla duzo młodszych dzieci/ Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 11:34 Zakładasz, że wszystkie dzieci mają rodzica, który chce/potrafi/ma czas na czytanie lektur. Publiczna szkoła powinna zakładać, że nie ma co liczyć na wsparcie domu, tylko wtedy mamy równy dostęp do edukacji. Dlatego tak ważne jest przedszkole i jego dostępność, żeby wyrównać przepaść - 30 milionów słów - jakie do 4 roku życia usłyszy dziecko z domu o wyższym statusie socjoekonomicznym, w porównaniu ze swoim kolegą z mniej uprzywilejowanego środowiska. www.purdue.edu/newsroom/releases/2020/Q1/do-some-children-really-hear-30-million-more-words-than-others.html Kanon jest powiązany z epokami, co ma sens na dalszych etapach edukacji, ale nie ma sensu dla młodszych uczniów. Kasowałabym bezlitośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 21:14 Nie. Własnie nie zakładam ze kazde dziecko ma podetkniete pod nosek ciekawe ksiązki do czytania. I tym powinna zajmowac się szkoła. 4-5 czy 6klasista czytać już umie. Woiec spokojnie poradzi sobie z czytaniem bez rodzica... Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 07:33 berdebul napisała: > Nie powinno być kanonu lektur. Matura musiałaby mieć wtedy inna formułę. I jak by ją sprawdzano ? Egzaminator nie jest w stanie znać treści wszystkich książek na świecie,by stwierdzić czy uczeń merytorycznie ,w odniesieniu do problemu odwołuje się do danego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 09:35 Program maturalny nie opiera się na pozycjach czytanych przez dzieci. Zgadzam się z berdebul: w podstawówce żadnych lektur ale dużo czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 10:09 Wystarczy wymienić na rozprawkę. „Zajmij stanowisko X w sprawie…”, sprawdzające umiejetność wysłowienie się w sposób zwięzły, poprawny i przedstawienia logicznych argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 11:00 Nie powinno być kanonu lektur. Mocno dyskusyjne. IMHO doprowadziłoby do dalszego rozwarstwienia edukacyjnego w społeczeństwie, bo w pewnych domach pilnowałoby się jakości, w wielu "niech czyta to chce" skonczyłoby się na biografii Angeliki Bomby z instagrama. Problemem nie jest istnienie lektur/kanonu jako takiego, ale tego co się w nim znajduje* oraz tego JAK się omawia te lektury p.s.* a propos tego co się w kanonie znajduje. Ponieważ nie jesteśmy w wieku XIX i ludzkość nauczyła się nie tylko jak zapisać i "umasowić" słowo, ale także dźwięk i obraz, w kanonie powinna się znaleźć też muzyka, teatr, sztuki wizualne itd Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 11:29 Kanon jest, czytają nieliczni, na rozwarstwienie nie wpływa. Spójrz na USA, na początku kształci się czytelnika, dba o to, żeby dzieciaki chciały wziąć książkę do rąk i tam w ostatnim roku nie przeczytało książki 17%, w Polsce 56%. Imho program większości przedmiotów jest do zaorania i napisania od nowa. Muszą wejść bloki typu science, czy social studies, bo pewne rzeczy mają sens wyłącznie jeżeli uczone są razem. Tak jak chemia nie istnieje bez narzędzi matematycznych, tam polski bez historii, geografii, czy WOKu, a nie ma co liczyć na kapitał kulturowy wyniesiony z domu, bo często jest mierny, lub zaden. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 11:36 Będą czytac jeszcze bardziej nieliczni, a efekt 'Ameryki" jest raczej pesymistyczny, bo ważne jest to się czyta - wystarczy sięgnąć po sąsiedni wątek o spiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 11:46 p.s. A jeżeli chodzi o nawyk czytania, to trzeba w przedszkolach i szkołach otworzyć mediateki, w tym biblioteki z wygodną i przyjazną przestrzenią dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 12:19 Słabo widzę mediatekę w przedszkolu. Skąd miejsce, skąd opieka? Bardziej realny jest taki książkokrążca z torbą książek/płyt wędrujący od sali do sali, skoro panie wychowawczynie takie zarobione. W szkole mojego dziecka jest biblioteka dofinansowana ze środków UE więc i pufy są i kompy... Ale np. komiksów poza Kajko i Kokoszem nie ma, bo pani nie lubi. Godziny otwarcia... 9-13? Jak dzieciaki mają korzystać z czegoś, co jest nieczynne po lekcjach (wpadają w okienkach, na przerwach)? Na szczęście oferta jest miejska jest cudna, a część ludzi tam pracujących otwarta na propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 12:28 Godziny otwarcia... 9-13? No właśnie. Ty masz opcje bo mieszkasz w wielkim mieście. Ale brak takich miejsc w mniejszych miejscowościach wpływa na chęć czytania. Miejsc czynnych po lekcjach, miejsc dla dzieci oprócz świetlic. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 14:05 Gdzie? Jeżeli w przedszkolu nie ma miejsca? Imho należy dofinansowywać projekty w bibliotekach publicznych, niech tak toczy się życie lokalnej społeczności - czytanie na głos godzina XY, zajęcia w weekendy, oferta nowych książek. Niech to będzie atrakcyjne miejsce, do którego dzieci chcą przyjść (lub dorośli chcą je tam podrzucić). Niskim kosztem to zobowiązanie do czytania X minut dziennie w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 14:14 Dofinansowanie projektów w bibliotekach publicznych to jedno. Ale mnóstwo dzieci nie pójdzie do biblioteki publicznej bo (nie) i (nie ma biblioteki publicznej w ich miejscu zamieszkania). Sorry, ale likwidacja kanonu bez REALNEGO dostępu do książek to zbrodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 16:03 A likwidacja kanonu lektur ma skutkować natychmiastową likwidacją bibliotek szkolnych. bo nie rozumiem? Tak samo dzieci mają lub nie mają dostępu do lektur szkolnych, jak i do innych książek (albo i tych samych, tylko nie będących lekturami). Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 16:15 A czym ma skutkować? Tym, że nagle dzieci się rzucą się na książki? Do bibliotek szkolnych? Tylko te lektury i kanon je zniechęcały? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 17:22 Dzieci się nie rzucają na książki, bo nie mają wykształconej potrzeby, zwykłego nawyku czytania. I ramoty serwowane kilkulatkom działają najwyżej odstraszająco. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 19:09 Bo zakładasz (z doświadczenia), że lektury=ramota. Nie, lektura wspólna dla całej grupy nie musi byc ramotą. To jest kwestia ustalenia listy lektur przez literaturoznawców (upraszczając), innego podejścia do wyboru, refleksji PO CO akurat tę książkę mają wszyscy czytac. I pokory, że wszystkiego i tak nie da się przeczytać. Czyli mądry wybór (tak, jest to możliwe) W oddzielnym poscie odniosę się do nawyków. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 19:27 Wiem co czytają klasy 1-3 i co czytają ich koledzy w szkołach w UK/USA i w kilku innych krajach. Tak, w Polsce są ramoty typu O psie który jeździł koleją, pomimo zmian w 2021 to wciąż chała. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 19:36 Ale ty cały czas piszesz o tym CO znajduje się w lekturach a nie dajesz argumentów przeciw lekturom jako takim. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 19:24 1) Nie ma żadnych badań wskazujących na korelację lektur jako takich a póxniejszym nawykiem czytania 2) To co kształtuje nasze zachowania można podzielić z grubsza na czynniki pozytywne jak i negatywne. Negatywne to te związane głownie z brakiem czasu. Nie zapominajmy, że w wieku, w którym dziecko zaczyna być młodym dorosłym i wkracza w świat "dorosłej" literatury to wiek u nas egzaminacyjny. Dzieciaki żyją pod ogromną presją, z tego co czytam nie mają czasu na wiele innych rzeczy, zwłaszcza jak do lekcji, klasówek, dochodzą korepetycje itd. Plus konkurencja netu. Brak czasu dotyczy też dorosłych. Innym negatywnym czynnikiem jest to JAK literatura jest omawiana i brak dobrych nauczycieli. Pozytywne czynniki to takie, które są pozytywną "konkurencją" dla książek - film, teatr, muzyka, sztuki plastyczne itp itd. A nawet rozmowa z fajnym człowiekiem (np przyjacielem), rozkminianie przepisu kuchni indonezyjskiej itd. Rozliczanie kogoś ile przeczytał materiału "w okładce" jest w dzisiejszych czasach bez sensu, bo ten który przeczyta 50 książek nie jest ani mądrzejszy ani lepszy od tego, który przeczytał 20 (z samego faktu ich przeczytania). Ba, nawet nie musiała mieć dwa razy tyle przyjemności. imho w dzisiejszych czasach należy dzieci wdrażać do uczstnictwa w kulturze a nie tylko do przymusowego czytania dla przyjemności. Do uczestnictwa w literaturze, muzyce, teatrze, malarstwie, fotografii itd. W proporcjach wybranych przez konkretną osobę. I "lektury" rozumiane jako książka wybrana do czytania przez całą grupę wiekową nie są złe (zwłaszcza jak jest wybór z A,B i C). Bo gdyby Harry Potter trafił na listę lektur stałby się nagle ramotą? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 19:25 Do uczestnictwa w literaturze, muzyce, teatrze, malarstwie, fotografii it a szkoła powinna pokazywać rózne ich oblicza Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 19:29 Chcesz powiedzieć, ze przeciętny Amerykanin ma więcej wolnego czasu od przeciętnego Polaka i dlatego czyta? Powiedziałabym, ze to mocno ryzykowna teza. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 19:40 Nie wiem co i ile czyta (deklaruje) przeciętny Amerykanin. Ale langsam chyba pisała o korepetycjach ze słownictwa dla dzieci rodziców planujacych ciut ambitniejszą ścieżkę edukacyjną dla dzieci. Dzieci ze szkoł amerykanskich. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 19:44 i tym postem zakonczę moje wypowiedzi o oczytaniu Amerykanów. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 19:42 Amerykanie żyją w środowisku uformowanym przez protestantyzm, co oznaczało społeczny wymóg częstego, samodzielnego czytania. Podlegają światowym trendom (więcej czasu pochłanianego przez gry, filmy, tik toki - mniej czasu na swobodną lekturę) ale startują z o wiele wyższego poziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 11:40 Dobra, wchodzimy na poziom "zmienić w szkole wszystko i zbudować od nowa", czyli totalnego odlotu fantasy. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 12:50 I znowu zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:19 Wańkowicz. Sonety Szekspira w dobrym przekładzie. Wańkowicz. Bułhakow. Trylogia husycka Sapkowskiego. Wańkowicz Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 00:39 451 stopni Fahrenheita Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: A co powinno znaleźć się w kanonie lektur? 09.01.23, 08:20 Jestem za! Odpowiedz Link Zgłoś