Dodaj do ulubionych

Witamy w alternatywnym świecie - teorie spiskowe

09.01.23, 10:17
Mam w pracy 2 wielbicieli teorii spiskowych. Z dostępem do jutuba. I co chwila jestem obdarzana nową teorią.
I muszę wam powiedzieć że skoro lubię sci-fi, lubię też o nich słuchać. Choć czasem niedowierzam, że ktoś to traktuje poważnie. I postanowiłam załozyć o tym nitke.
Bo może znacie lepsze i ciekawsze.
A oto dwie "moje" ostatnie faworytki.

1 Miasta 15 minutowe.
Znacie to zagadnienie. Chodzi o tworzenie takich miast/społeczności zbudowanych tak by każdy członek społeczności miał dostęp do najważniejszych usług w odległości 15 minutowego spaceru. Tyle teoria.
Koleżanka opowiedziała mi o tym, że tak naprawdę chodzi o to, że będą tworzone 15 minutowe "zony", których nie będzie można opuszczać, trzeba będzie mieć specjalnie pozwolenia na opuszczenie, albo będzie można je opuszczać np 2 razy w tygodniu, tylko. Oczywiście bogaci będą mieć większe prawa a biedniejsi mniejsze. I że ponoć jest o tym film z Justinem Timberlakiem smile. Niewiem, czy ona ten film traktuje jako dokument. No ale to ma być sposób na przejęcie nad nami kontroli.

Druga teoria jest o tym, że manipuluje nami lobby satanistyczno homoseksualne.
I że to lobby ma rozpisany plan pokoleniowy. Podstawia dzieci udające odwrotną płeć dostastające tak i przez to mieszające :zdrowym ludziom" w głowach. Np Michelle Obama jest tak naprawdę facetem, udaje kobietę, udaje że urodziła dzieci po to by "zdrowi i prawdziwi" faceci i kobiety już nie wiedzieli co to znaczy być kobietą i facetem bo napatrzyli się na kogoś takiego jak ona.
Tu padła długa lista znanych osób, które są naprawdę płci przeciwnej niż udają że są i oni mieszają w głowach "zdrowym".

A ma to na celu depopulacje świata (chyba tylko zachodniego) i zarządzanie tym światem - nie wiem po co i na jakiej zasadzie. I nie wiem co do tego mają sataniści, ale jakoś nie było okazji dopytać.

Znacie jakieś soczyste teorie spisku? Podzielcie się. Kocham fantastykę...
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:20
      Druga teoria jest o tym, że manipuluje nami lobby satanistyczno homoseksualne.

To akurat prawda: od 2000 lat tak jest i nazywa się KK.
      • attiya Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 16:08
        Kocham to 😁
      • eliksir_czarodziejski Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 10.01.23, 22:47
        A to to ci się udało.
    • simply_z Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:21
      Poczytaj o Karlu Szwabie, klubie rzymskim i czwartej rewolucji technologicznejwink.
      • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:45
        Bez wklejenia sie nie liczy.
      • chococaffe Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:45
        Mówisz? big_grin
        • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:54
          No. Przeciez nie bede szukac. Jak to w ogole znalezc...?
          • dramatika Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 11:43
            princesswhitewolf napisała:

> No. Przeciez nie bede szukac. Jak to w ogole znalezc...?

W księgarni.

studioemka.com.pl/ekonomia-biznes/392-czwarta-rewolucja-przemyslowa.html?search_query=czwarta+rewolucja+przemyslowa&results=1
            • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 13:13
              Eee poswiecac sie nie bede i z zagranicy sciagac
              • kasiamat00 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 18:43
                Oryginal jest po angielsku, musial byc dosc popularny kilka lat temu, bo wpadl mi w lapki kiedys na lotnisku i kupilam. Do dzisiaj pamietam to wrazenie "przeciez ta ksiazka jest o niczym".
              • malenka9 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 21:40
                law.unimelb.edu.au/__data/assets/pdf_file/0005/3385454/Schwab-The_Fourth_Industrial_Revolution_Klaus_S.pdf
    • kafana Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:25
      Mnie niezmiennie fascynuje i bawi płaska ziemia. To jest szczyt szczytów żenady teorii spiskowych.
      • auksencja15 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:58
        Jest dokument o plaskoziemcach na netflixie. Oglądałam to zafascynowana big_grin
        • lauren6 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 12:11
          Jak się nazywa?
          • marta.graca Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 12:14
            "Płaskoziemcy".
            • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 13:14
              Ja slyszalam ze na kongresie w Birmingham Plaskoziemcy ustalili ze Australii i Nowej Zelandii nie ma i ze to spisek NASA
              🤦‍♂️
              • deszczu_kropelka Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:10
                — Pod Vlaszimiem, posłusznie melduję, panie feldkurat — zaczął Szwejk — był
                dziekan, który miał tylko posługaczkę, od czasu gdy mu stara gospodyni uciekła z jakimś
                młodym chłopcem i pieniędzmi. Ten dziekan na stare lata zabrał się do studiowania pism
                świętego Augustyna, o którym się mówi, że należy do ojców Kościoła, i wyczytał tam,
                że kto wierzy w antypody, winien być przeklęty. Więc przywołał posługaczkę do siebie
                i powiada:
                „Słuchajcie, mówiliście mi kiedyś, że syn wasz jest mechanikiem i że wyjechał do
                Australii. To byłby wśród antypodów, a święty Augustyn pisze, że każdy, kto wierzy
                w antypody, jest przeklęty”.
                „Ależ, dobrodzieju — odpowiada kobieta — przecież mój syn pisuje do mnie i przy-
                syła mi pieniądze z Australii”.
                „To jest złuda diabelska — odpowiada jej dziekan — żadna Australia nie istnieje, to
                antychryst was zwodzi”.
                A w niedzielę wyklął ją publicznie i krzyczał, że Australia nie istnieje.
              • langsam Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 17:01
                A czy foliarze wyjaśnili, jaką korzyść z ukrywania płaskości ziemi miałyby wszystkie rządy, obserwatoria, uczelnie?
                • auksencja15 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 20:50
                  Tak, wszystko jest logicznie uzasadnione. Sama zaczniesz wierzyć! Nawet eksperymentu fizyczne są
            • auksencja15 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 20:51
              Tak to ten. W dodatku film nie ocenia, słuchamy co maja do powiedzenia
      • malenka9 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 22:36
        Mnie niezmiennie fascynuje i bawi płaska ziemia.

Ilu masz znajomych wierzących w plaską ziemię? Przy wigilijnej kolacji rozmawiacie na ten temat, gdzie kto jak dotarl do krawedzi ziemi? Ja nie znam takich ludzi, ale znam cepy, które śmieją z tzw. płaskoziemców, i tych którzy przedtem nie dowierzali, ze można zamykać lasy w obronie przed wirusami, nie wierzyli, że bank może wyliczać ślad węglowy od naszych zakupów albo pytać, skąd mamy pieniądze przy wpłatomacie, skoro Santander to robi. Nie weirzyli tez , ze najwiekszy polski ubezpieczyciel może nie osbługiwać klientów za pare lat, którzy nie są zeroemisyjnie. Pierwsze litery to PZ
    • pasquda77 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:26
      Moja ciotka udostępnia na Facebooku rewelacje typu -Unia Europejska wycofuje z obrotu gotówkę, w tym celu nas szczepią i z bankomatów będą mogli wypłacić pieniądze tylko ci, którzy mają czipa ze szczepionki przeciwko covid 😂😂😂
      Wojna w Ukrainie to robota Bidena, a biedny Putin tylko się broni...no qrwa debilka 🤦
      • alpepe Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:57
        Czyli prawda zmieszana z debilnymi wnioskami. UE i owszem, wycofuje z obrotu gotówkę, próbują zwiększyć inwigilację przepływu pieniądze i majstrują nad pieniądzem cyfrowym.
        A co do Putina, to prawda nie jest niestety czarno-biała, inna sprawa, że to Putin napadł na UA i wywołał wojnę, nie Biden.
        • lauren6 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 12:12
          > A co do Putina, to prawda nie jest niestety czarno-biała

🙄
          • primula.alpicola Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 12:32
            Też bym się chętnie dowiedziała o tych putinowskich odcieniach szarości.
            • dramatika Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 12:40
              primula.alpicola napisała:

> Też bym się chętnie dowiedziała o tych putinowskich odcieniach szarości.

Nie ma szans. Moderacja czuwa, bo prześladują ją ruskie trolle 😆
            • triss_merigold6 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 13:15
              Przyjmując, że z polskiej perspektywy nie ma odcieni szarości, zakładanie przez rodzime media, publicystów, polityków jednego utopijnego scenariusza zakończenia wojny na Ukrainie jest tak głupie i naiwne, że szczypie.
              Nie, nie będzie zakończenia w modelu idealnym tj. Rosja kapituluje, Ukraina odzyskuje wszystko włącznie z Krymem, Rosja wypłaca słuszne reparacje i rozpada się na pierdylion słabiutkich państw narodowych. U nas och...li kompletnie sprzedając tę optymistyczna wizję.
              Będzie real politik.
              • gr.ruuu Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 14:32
                O, czyżby Polska miała pierwsza kobietę na stanowisku szefa Agencji Wywiadu? big_grin Co ma być to nie masz pojęcia, łącznie z tym, że jutro Putina może trafić szlag.
                • elinborg Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:00
                  Zamiast Putina będzie kto inny. pewnie mają scenariusz gotowy od dawna. Ale pewnie jakas szansa mogłaby się pojawić.
                • triss_merigold6 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:12
                  Nawet jeśli trafi, to szanse na radykalną zmianę polityki Rosji nie są duże, a już liczenie na rozpad lub całkowitą izolację tego kraju politycznie i gospodarczo to szkodliwe mrzonki.
                • wapaha Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 17:51
                  gr.ruuu napisała:

> Co ma być to nie masz pojęcia, łącznie z tym, że jutro Putina może trafić szla
                  > g.

jest ich jeszcze trzech suspicious
              • elinborg Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 14:57
                Real politik, czyli ustępstwa na rzecz Rosji niczego nie załatwi. Zachód, jak go widzą Rosjanie, to wróg, propaganda poszła za daleko. Wezmą sobie proponowane korzyści i będą robić swoje teraz czy później.
                Utopijny scenariusz byłby możliwy moze przy czynnej pomocy Zachodu, co jest niemożliwe, nikt tego nie chce i trudno się dziwić.
                W ogóle nie ma scenariusza na koniec tego piekła.

• triss_merigold6 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:17
                  Real politik to najpierw zamrożenie działań po obu stronach, a potem negocjacje, na które Ukraina, będąc na kroplowce USA i UE wyrazi zgodę. Bez kroplowki Ukraina ani nie ma szans na przełomowe zwycięstwo, ani nie będzie w stanie dłużej podtrzymywac tak rozległego frontu, a straty infrastrukturalne i w PKB są coraz większe. Propaganda to tylko instrument, w państwie niedemokratycznym może zmienić kierunek z dnia na dzień i zostanie to przyjęte.
                  • evening.vibes Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 18:46
                    triss_merigold6 napisała:
                    > Real politik to najpierw zamrożenie działań po obu stronach,

A kto specjalistko z Koziej Wólki zmusi Putina do zamrożenia czegokolwiek? big_grin
                  • droch Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 22:37
                    Wg realpolitik, Izrael nie miał szans w wojnie 1948-49 z wielokrotnie liczniejszymi sąsiadami.
            • kira02 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 17:58
              All shades of Grey normalnie 😸
        • agatazieba Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 10.01.23, 19:59
          NBP też ten pomysł analizuje. Ekspertyzy jakieś pozamawiali, bo podobno to jest w planie do 2035, żeby pieniądz cyfrowy wprowadzić.
          • dramatika Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 10.01.23, 21:03
            agatazieba napisała:

> NBP też ten pomysł analizuje.

Co ma do tego NBP?
            Nad CBCD pracuje PKO BP od kilku lat, przynajmniej wg oficjalnych informacji. Wiele banków nad tym pracuje.
            Natomiast realne wprowadzenie tego oceniam (ja, wstretny spiskowiec) jako niskie. ONI doskonale wiedzą na co mogą sobie pozwolić wink
    • pani_tau Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:33
      Słyszałam w biurze jak jakiś manager objaśniał koleżance zagadnienia "zakazanej" archeologii m.in istnienie olbrzymów i teorie Danikaena poparte dowodami "naukowymi".
      Wyglądało jakby wierzył w to co bredzi, ale mogła to być też próba wkręcenia koleżanki, więc nie wiem czy historia się kwalifikuje. Z drugiej strony nigdy bym nie uwierzyla, że istnieje takie dziwo jak płaskoziemcy, więc wszystko jest możliwe.
      Najlepsze, że wierzą w to ludzie legitymujący się dyplomami szanowanych uczelni.
      • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:45
        >m.in istnienie olbrzymów

Dinozaury były olbrzymami. Moze to one tkwia w legendach o smokach. A nie?
        • kokosowy15 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:15
          Pewnie tak. Jest nawet jedna polityczna która twierdziła, że ludzie rzucali kamieniami w dinozaury.
    • anilorak174 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:35
      Ostatnio usłyszałam, że pojawienie się /coming outy roznych orientacji czy płci to kwestia ewolucyjna i docelowo wszyscy się do siebie upodobnia. Nie będzie podziału na różne płcie tylko dążymy do jednego wzorca.
      • woman_in_love Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:40
        to by było świetne
      • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:43
        A cos mowili co z rozmnazaniem jak poped zaniknie bo rule of attraction przestanie dzialac?
        • anilorak174 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:45
          Jakoś się ogarnie 😉
          • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:50
            Ktos Seksmisje obejrzal i im.zostalo...
          • spirit_of_africa Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 13:30
            Jak u ślimaków big_grin
        • woman_in_love Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 11:36
          nie zaniknie a wręcz się zwiększy, bo ta nowa rasa odziedziczy popęd po Xigrekach
      • madami Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 13:23
        Jeżeli eksperyment Calhouna odnosi się także do ludzi to jest to bardzo prawdopodobne.
        • shellyanna Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:45
          Najciekawszy fragment: „ Ponadto nadmierna liczba spotkań z innymi osobnikami doprowadziła do unikania kontaktów społecznych.”
          • dvdva Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 17:20
            Chyba to mam😂
      • memphis90 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 20:49
        Upodobnienie się fizyczne i zanik silnie wyrażonej dysmorfii płciowej nie jest takie zupełnie niemożliwy - aktualnie duże różnice w budowie ciała (w sensie masa kostna, mięśniowa, nawet owłosienie) nie są homo sapiens potrzebne. Natomiast wyodrębnienie jednej płci wydaje się być znacznie mniej prawdopodobne, bo musi zachodzić wymiana genów i większość starszych ewolucyjnie podtypow i gromad nijak się rozmnażania płciowego nie pozbywa…
        • woman_in_love Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 22:53
          No i będzie: będziesz osoba z macica i penisem, i raz ty włożysz a raz tobie włożą, w każdym razie dziś będziesz matką a za rok ojcem. Ale czad!
          • kura17 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 10.01.23, 17:45
            > No i będzie: będziesz osoba z macica i penisem, i raz ty włożysz a raz tobie
            > włożą, w każdym razie dziś będziesz matką a za rok ojcem. Ale czad!

przeciez to juz bylo u Ursuli le Guin ...
            • dramatika Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 10.01.23, 21:11
              kura17 napisała:

> przeciez to juz bylo u Ursuli le Guin ...

Ursula le Guin.
              Wikipedia:
              "soft science fiction"
              "feministyczna fantastyka naukowa"
              "przesłanie ekologiczne"

Serio czytasz takie rzeczy? 🤣
    • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:42
      >Koleżanka opowiedziała mi o tym, że tak naprawdę chodzi o to, że będą tworzone 15 minutowe "zony", których nie będzie można opuszczać,

A do roboty dojezdzalby kto? Jakos to wyjasniali? Super wplyw mialoby to na ekonimie jakby wielkie centra handlowe obslugiwaly tylko swoich sasiadow 🤣

Druga teoria to zabieg wyborcow Trumpa ktorzy dwoili sie i troili jak zniszczyc Clintonowa falszywymi filmikami ( ruskie farmy oczadzania sie staraly) na Youtube a teraz rozciagneli to na cala masc Demokratow. Obamowa jest popularna wiec staraja sie jej dop...

Robia wszystko co moga. Najgorsze jest to, ze tepi ludzie w to wierza nawet jak sie to kupy nie trzyma. Zawsze używają " wrazliwych" tresci jak LGBT, gwalty i przemoc na dzieciach bo to latwo przekonywuje.
    • princy-mincy Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:44
      To pierwsze przeciez juz jest w praktyce- przynajmniej w Poznaniu sa osiedla mieszkaniowe (ale mysle, ze podobne istnieja wszedzie), ktore sa jak male spolecznosci. Jest przedszkole, szkola, osrodek zdrowia, ryneczek ze straganami, poczta, apteka itp. Mieszkalam na takich osiedlach przed ponad 25 lat zycia, calkiem przyjemne zycie wink
      • beataj1 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:48
        No ale mogłaś to osiedle opuścić. A w teorii chodzi o to że tam będziesz zamknięta.
        • princy-mincy Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 13:33
          Ja wiem, chodzi mi o to, ze infrastruktura juz jest wink
          Ale nie ma miejsc pracy dla calego osiedla
          • malenka9 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:34
            princy-mincy napisała:

> Ja wiem, chodzi mi o to, ze infrastruktura juz jest wink
            > Ale nie ma miejsc pracy dla calego osiedla

A kto powiedział, że miejsca pracy beda miały byc? Będzie praca zdalna, dochód gwarantowany, zasiłki itp. dla grzecznych wypłacany w formie elektronicznego pieniądza
            • starczy_tego Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 16:01
              A kto to by miał zrobić i dlaczego? 😀
              • malenka9 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 16:04
                starczy_tego napisał(a):

> A kto to by miał zrobić i dlaczego? 😀

Co? Dochód gwarantowany?
                • malenka9 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 16:05
                  Żartujesz sobie?

www.google.com/search?q=doch%C3%B3d+gwarantowany+polska&oq=doch%C3%B3d+gwarantowany&aqs=chrome.0.69i59j69i57j0i512l8.7447j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
                  • triss_merigold6 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 16:10
                    To są pobożne życzenia grupki socjologów, którzy nie mają i nie dostaną kasy na swój projekcik. Rozreklamowali się w mediach, nasyfili lokalnym wójtom i dalej majacza o pilotażu, który nie ma cienia podstaw prawnych i źródła finansowania.
                    • malenka9 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 19:14
                      triss_merigold6 napisała:

> To są pobożne życzenia grupki socjologów, którzy nie mają i nie dostaną kasy na
                      > swój projekcik. Rozreklamowali się w mediach, nasyfili lokalnym wójtom i dalej
                      > majacza o pilotażu, który nie ma cienia podstaw prawnych i źródła finansowania
                      > .

Czyje są to pobożne życzenia? Nie wiem. Jest to przerazający pomysł...promowanie dziadostwa za puste pieniądze, bo źródla finansowania to nie problem, bo pieniądz w takim ujeciu jak kiedys nie istnieje i nie ma pokrycia w niczym. Ani Bank Światowy nie ma takich pieniędzy, ani Unia Europejska. A najgorsze, że to nie problem.
      • mgla_jedwabna Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 13:30
        Ale to i blokowiska w PRLu w ten sposób budowano - że szkołami, przychodniami, skwerkami i pawilonami handlowymi. Nihil novum.
        • kira02 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 18:05
          I slusznie. A teraz mamy nowe osiedla w polu kapusty. Bez żłobków, szkół, bez marketu czy apteki. Za to z jedną drogą dojazdową do centrum.
      • kafana Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 22:12
        W komunie tez były.
        Tu chodzi o spiskowe tłumaczenie trendów, które są rzeczywiste
    • primula.alpicola Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:48
      Uwielbiam te o reptilianach, oczywiście są na naszej planecie, żeby nas ludzi, a jakże, podporządkować sobie i kontrolować.

A teraz zagadka, kto jest autorem tych słów? big_grin

"Nie każdy, kto wygląda jak człowiek, ma duszę. Ma tylko kombinezon biologiczny i te same potrzeby fizyczne, biologiczne, ale nie ma połączenia z pierwotną świadomością, ze źródłem i zapomniał lub nigdy nie poczuł tej świętej energii wszelkiego stworzenia"
      • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:52
        O Reptyliamach to David Icke wymyslil bo ogladal duzo gier komputerowych w ktorych strzelal do Jaszczurow. A wszystko to zapoczatkowal Spielberg w filmach od Dino.

Cytat- nie znam i nie chce mi sie szukac.

• snakelilith Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 11:05
          OJP. big_grin
      • joasia33 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:59
        Wygląda na Edzię Durniak.
        • primula.alpicola Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 11:30
          joasia33 napisała:

> Wygląda na Edzię Durniak.

Wygrała pani pancerz z łusekbig_grin
          • paszczakowna1 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 12:30
            To jest gnostycyzm. Nie wyśmiewaj czyjejś religii, bo cię Ziobro zje.
      • alpepe Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:59
        Ksiądz Oko to wypierdział?
      • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 13:16
        Sprawdzilam..Nasza Edzia. 🙄
      • mid.week Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 16:36
        primula.alpicola napisała:

>
        > "Nie każdy, kto wygląda jak człowiek, ma duszę. Ma tylko kombinezon biologiczny
        > i te same potrzeby fizyczne, biologiczne, ale nie ma połączenia z pierwotną św
        > iadomością, ze źródłem i zapomniał lub nigdy nie poczuł tej świętej energii wsz
        > elkiego stworzenia"

Edyta. Po tym wyznaniu stwierdzilam, ze jestem Repitalianką. Nigdy nie czulam połączenia duszy z pierwotną świadomością. Szczerze mowiac przeraza mnie mysl o podłączeniu sie do tego samego co Edzia
        • memphis90 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 20:52
          Jeśli jesteś reptalianką, to nie masz pierwotnej świadomości, tylko pierwotny mózg. Mózg gadzi. Wszystko się zgadzia.
    • merces Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 10:58
      Moja ulubiona to chyba ta, że Finlandia tak naprawdę nie istnieje.
      • triss_merigold6 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 11:28
        O rany, moja też!
        • primula.alpicola Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 11:36
          CO.
          Ale że zbyt idealna żeby istnieć?
      • szara.myszka.555 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 11:35
        "Moja ulubiona to chyba ta, że Finlandia tak naprawdę nie istnieje."

Możesz rozwinąć? Brzmi fascynująco.
        • triss_merigold6 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 11:38
          rozkminki.pl/finlandia-nie-istnieje-zaskakujaca-teoria-spiskowa/
          • merces Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 14:42
            Czytałam kiedyś o niej i traktowałam dość żartobliwie. Ale spotkalam w te wakacje osobę, która z ogniem w oczach przekonywała, że Finlandii nie ma. Ona wie, bo jej znajomi byli i widzieli, że nie na. A co jest? Nic, morze, gdzie Japończycy łowią ryby. No a Finowie? Niby są, ale tak naprawdę mieszkają w Szwecji. Mapy - także google - są sfałszowane. No i tak w kółko, obłęd.
            • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:41
              Ale o co to chodzi? To jakas teoria spiskowa ruskich trolli ktorzy juz uznali Finlandie za przejeta? Na tej mapie.cos nie ma i republik baltyckich... moze kolejna mapa będzie miala Rosje w calej Skandynawii i co sobie beda zalowac, granica na Odrze jest. Polski nie ma i nie bylo i to spisek NATO i NASA ze niby byla.
            • quilte Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 18:27
              Myślę, że ta teoria to genialne posunięcie fińskiego ministerstwa turystyki. Ponieważ nie byłam, to właśnie się pakuję, żeby naocznie stwierdzić, że Finlandia istnieje (bądź nie tongue_out) Turystów wabią. W sumie też spisek.
              • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 20:31
                🤣
              • jasnozielona_roslinka Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 22:07
                To najlepsze co dziś czytałam
              • kafana Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 22:17
                Tez od razu mi się Helsinek zachciało.
            • memphis90 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 20:55
              Oprócz tych świrów, którzy widzieli, ze nie widzieli, równym uwielbieniem darzę tych, którzy właśnie widzieli te rzeczy, ktorych z kolei nie ma. Mój nr 1 to obrończynie życia, które widziały tabuny noworodków ze spiralami antykoncepcyjnymi sterczacymi z mózgu na kształt antenki.
              • gr.ruuu Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 22:08
                Czy to były fińskie noworodki?
      • auksencja15 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 20:57
        Świetne
    • karanissa Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 11:03
      O, tak, mam kolezanke, ktora ma odpal na punkcie teorii spiskowych. Szczepionki powoduja raka (to przeciez jasne), Covid byl sciema i nie bylo zadnej pandemii, Klaus Schwab i jego Swiatowe Forum Ekonomiczne przejmuje wladze nad swiatem, wszyscy jestesmy rozgrywani przez Nowy Porzadek Swiatowy, a wojna w Ukrainie to jedna wielka sciema, bo Bide, Putin i Zelenski zgodnie chodza na smyczy tych z rzadu swiatowego. Masakra. Staram sie unikac zejscia na te tematy, ale nie zawsze sie da, bo nie wiadomo, co w rozmowie ja uruchomi. Straszne. Ostatnio machala mi przed nosem jakas ksiazka, nie zapamietalam nazwiska autora ani tytulu i mowi: "a teraz czytam to, zeby poznac jezyk wroga. teraz beda lansowane te wlasnie idee, zapamietaj i badz ostrozna". Chore, chorutkie.
    • cosmetic.wipes Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 11:13
      Ja tylko odnośnie do tego filmu (The Minutes) chciałam zauważyć, że owszem, podobieństwo występuje, ale główny wątek był o tym, że walutą jest czas.
      W sumie dobrze, że ta druga kwestia się pani nie uroiła 😁
      • memphis90 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 20:58
        4 minutes to piosnka z Madonną
        • cosmetic.wipes Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 22:13
          Fakt, In Time, mój błąd.
          The Minutes to krótkometrażowa dokrętka narracyjna do tego.
      • chococaffe Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 11:33
        p.s. książka jest też po polsku bonito.pl/produkt/nowe-oswiecenie-argumenty-za-rozumem-nauka-humanizmem-i-postepem-2?gclid=CjwKCAiAk--dBhABEiwAchIwkaGKNaom7sDTaOtWrALTOsgzLyNVRrd9Zo-1dILwqDkBllq75ESSShoCCiwQAvD_BwE
    • dramatika Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 12:16
      1. Wszystkie opinie w sieci, wybiegające poza dozwoloną narrację agregowaną przez telewizję i główne portale internetowe, to działalność straszliwych ruskich trolli. Teoria istniała na długo przed wojną na Ukrainie, wpierana np. przez laureatkę Pulitzera (za inny temat) Anne Applebaum, która ruskie trolle obciążała odpowiedzialnością za "upadek demokracji" itd. Ruskie trolle miały też doprowadzić do wygranej Trumpa, USA wyłożyły nawet miliony na oficjalne zbadanie tej sprawy, co zakończyło się niczym (zapewne maczały w tym palce ruskie trolle).
      Ponadto, wszelkie organizacje prawicowe mają być finansowane przez Putina, oczywiście.

2. Teoria Giertycha o wojnie na Ukrainie. Szczegółów już nie bardzo pamiętam, ale z grubsza chodziło o to, że - oczywiście - za wszystkim stał spisek Kaczyńskiego z Orbanem i Putinem, trwający od lat 90, bo Kaczyński chce odzyskać Lwów. Teoria jest pochodną bardzo popularnej teorii ogólnej, że rząd Kaczyńskiego "jest sterowany z Moskwy"

3. Polską rządzi zakulisowo Watykan

4. Wariant teorii o tym, że jakieś środowisko jest opanowane przez satanistów - pedofilów. W jednej teorii ma to być Hollywood, w innej Kościół Katolicki.

5. Za zmiany klimatyczne odpowiedzialny jest człowiek oraz za 10 lat umrzemy w wyniku katastrofy klimatycznej. Teoria jest o tyle ciekawa, że wspiera się ją całkowicie oficjalnie, a europejskie rządy aktualnie zmieniają prawo, zgodnie z założeniami tej teorii.
      • chococaffe Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 12:35
        Bęc
      • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 13:18
        Co do nr 1 to mieszasz teorie spiskowe z faktami.

Absolutnie udowodniono wplyw rosyjskich trolli na wynik wyborow. en.m.wikipedia.org/wiki/Russian_interference_in_the_2016_United_States_elections#:~:text=Mueller%20concluded%20that%20Russian%20interference,associated%20Americans%2C%20on%20unrelated%20charges.
        • dramatika Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 14:41

> Absolutnie udowodniono wplyw rosyjskich trolli na wynik wyborow.

A tak własnymi słowami to nie? Liczysz na to, że naiwni łykną tę opinię, bo linkujesz ścianę tekstu? smile
          • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:45
            Wiem, ludzie nie lubia czytac. Kultura obrazkowa. Zmierzenie sie ze " sciana tekstu" a co dopiero ksiazka to istne wyzwanie.🤣
      • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 13:20
        Na Polsce mam przeogromny wplyw Watykan i jego emisariusze jak ociec Rydzyk.
      • danaide2.0 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 13:21
        Ad. 3 - zaraz tam - zakulisowo...
      • cosmetic.wipes Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 14:00
        1. O Ordo Iuris nie można mówić, że jest finansowany przez Putina 😄
        3. Nie zakulisowo, zupełnie oficjalnie.
        4. KK jest opanowany przez pedofilów.
        5. Może nie umrzemy, ale cała Afryka będzie się pchać do Europy.
      • gdanskamarylka Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 14:49
        Pierwsze to sto procent prawdy w prawdzie, ale wiadomo, że akurat ty będziesz się zapierać smile A i trzecie też nie jest dalekie od prawdy - rządzi i to wcale nie zakulisowo smile
        • dramatika Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 14:54
          gdanskamarylka napisała:

> Pierwsze to sto procent prawdy w prawdzie

Wiem, to bardzo rozpowszechniona teoria, podobna do tej, że za wszystko odpowiedzialni są Żydzi.
    • headonshouldersbaby Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 12:26
      Przeciez 15 min miasta to nie konspiracja smile))

www.weforum.org/agenda/2022/03/15-minute-city-stickiness/
      Proszę to oficjalna strona World economic forum tych samych którzy tak podziwiają Chiny , fanów Marxismu - założyciela Klausa Schwaaba który ma komplex Mesjasza .

Najbardziej mi się chce śmiać z tych wyśmiewających teorie spiskowe. Tych co już wzięły po 5 dawek tylko dlatego ze im powiedzieli i tych co wierzą ze kobiety i mężczyźni są tacy sami. 🤡
      • chococaffe Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 12:35
        Bęc...
      • starczy_tego Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 12:36
        Poluzuj czapeczkę, bo chyba uwiera
      • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 13:22
        >Przeciez 15 min miasta to nie konspiracja smile))

A ty wiesz co czytasz w ogóle? Gdzie tam jest cokolwiek o zamykaniu ludzi w 15 min miastach? NIGDZIE.

Tam sie odnosza do historycznego zjawiska 15 min miasto jako elementu wplywajacego na sustainability.
        • jan.becher Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 14:58
          Tu bardziej konkretnie. Mieszkancy nie są zachwyceni.

www.oxfordmail.co.uk/news/23234527.not-future-plans-leaflet-drop-oxford-15-minute-neighbourhoods-car-ban/
          • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:32
            Nonsense. Tu nie ma nic o tym ze ludzie byliby zamknieci w jakichs 15 minutowych strefach. NIC. Tu jest o tym ze centrum miasta NIE BEDZIE STREFA PRZEJEZDNA DLA SAMOCHODOW. Czyli ze zrobia deptak, mniejse zatrucie powietrza, zasadza drzewa. Dokladnie to zrobili i robia z Oxford Street w Londynie.

Zupelnie nie ma nic to do wspomnianej teorii spiskowej.

🤦‍♂️
            • jan.becher Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 22:04
              Wystarczy że,chcąc jechać z Mokotowa na Ochotę będziesz musiała jechać obwodnicą przez Konotopę. Odechce Ci się wycieczek.
          • tanebo001 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:44
            O Zeusie, widzisz i nie grzmisz? Chciałabyś zapierdalać po bułki i mleko na śniadanie 10 km?
            • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:48
              A kto niby mialby zapier...skoro mieszkancy tej ulicy maja wszystkie sklepy na dole domow?

Nie macie deptakow w Polsce? W Poznaniu jest i w czym problem?

• princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:52
              No i jeszcze tam jest napisane o free permits tzn ci co mieszkaja w miejscu maja permit wjazdu. ( Oraz emergency i inwalidzi) Chodzi o cala reszte. By sie zatrzymywala na parkingach dookola centrum. W W-wie nie ma deptakow? 🤦‍♂️
            • dramatika Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 16:00
              tanebo001 napisał:

> O Zeusie, widzisz i nie grzmisz? Chciałabyś zapierdalać po bułki i mleko na śni
              > adanie 10 km?

Tym bardziej ta cała koncepcja 15 min gett jest lekko podejrzana. Takie "getta" tworzą się przecież naturalnie, nie trzeba do tego inżynierów planistycznych, a jeśli już jakieś miasta były projektowane od zera (np Nowa Huta) to już wtedy uwzglęniały bliskość usług jako coś oczywistego, a miasta te były planowane często blisko fabryk, kopalń, zakladów pracy.
              • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 20:31
                >Takie "getta" tworzą się przecież naturalnie, ni

Deptaki w miescie nazywqsz Gettem? Nie widzisz roznicy? Getto jest zamkniete. Deptak nie.
                • memphis90 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 21:03
                  Miasta powstają naturalnie, na ch…. nam urbaniści 😂😂😂
      • lella_two Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 13:47
        Mam nadzieję, że już nie biegasz po przedstawicielstwach Big Pharmy w poszukiwaniu leku na katar?😘
        • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 14:07
          Nie rozumiem lella o czym mowisz.
          • chococaffe Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 14:09
            to było chyba do headonshoulders, który najpiewr rozsiewa szurskie mity o szczepionkach a potem szuka na forum antybiotyków na katar
            • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 14:29
              Aaa ok
              • lella_two Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 14:34
                Tak, to było do headonshouldersbaby!
            • headonshouldersbaby Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 20:38
              Kochana mnie szczepionka prawie zabiła wiec to z pierwszej ręki info.
              Nie szukałam antybiotyków na katar ale przed zasranym pfizerem owego nigdy nie miewałam a w tym roku dostałam zapalenia zatok pierwszy raz w życiu .
              Ale miło ze mnie pamiętasz !
              Pozdrawiam

• memphis90 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 21:05
                .
    • dramatika Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 12:38
      beataj1 napisała:

> 1 Miasta 15 minutowe.
      > Znacie to zagadnienie. Chodzi o tworzenie takich miast/społeczności zbudowanych
      > tak by każdy członek społeczności miał dostęp do najważniejszych usług w odleg
      > łości 15 minutowego spaceru. Tyle teoria.

No nie. Oficjalnie 15-minutowe zony mają być cześcią przygotowań na następną ewentualną pandemię. Tak aby lockdown za bardzo nie bolał ludzi. Odcinałoby się poszczególne zony. Wszystko na stronie WEFu.
      Oczywiście to kompletna utopia, trzeba by całe miast zburzyć i zbudowac od nowa, trzeba by całkowicie przemodelować prawo łącznie z wprowadzeniem jakiejś formy zamordyzmu (aby np ludzie mieli pracę tylko w obrębie zonów), chyba że naszym milusinskim nie chodzi za bardzo o to, aby to rzeczywiście działało, tylko o sam fakt podzielenia miast na getta smile
      • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 13:23
        >Oficjalnie 15-minutowe zony mają być cześcią przygotowań na następną ewentualną pandemię. Tak aby lockdown za bardzo nie bolał ludzi. Odcinałoby się poszczególne zony. Wszystko na stronie WEFu.

Cytaty poprosze. Nie nie linki. Cytaty gdzie jest wyluszczone ze MAJA BYC. No gdzie?
        • dramatika Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 14:09

> Cytaty poprosze. Nie nie linki. Cytaty gdzie jest wyluszczone ze MAJA BYC. No g
          > dzie?

Zluzuj poślady. Pisałam w sensie, że "miałyby być", że to koncepcja urbanistyczno - społeczna.
          • angazetka Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 14:32
            Uhm, wcielana w życie za PRL-u i bardzo praktyczna.
            • droch Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 22:43
              Akurat pierwsze takie dzielnice powstały grubo przed PRL, np. Nikiszowiec.
          • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:34
            Nie zluzuje bo mam jedrny tylek. Nic a nic tam o tym nie ma. Jest o odbudowie lokalnych biznesow i przez to mniejszej emisji CO2.

I zgadza sie. Ludzie jezdza daleko do pracy a wiele mozna osiagnac pracujac z domu.
            • dramatika Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:55

> Nic a nic tam o tym nie ma.

Nie nudź.

For longtime urbanists, the 15-minute city seemed to merely repackage the historic urban pattern of development: walkable, mixed-used districts. Old wine, new bottle, as the saying goes. But for a new framing to ignite a global urbanism movement, clearly there’s more going on.

The obvious, yet incomplete, answer is the pandemic. Would Paris's Mayor Anne Hidalgo have pushed for progressive urban design without this framing? Undoubtedly. But with COVID-19 and its variants keeping everyone home (or closer to home than usual), the 15-minute city went from a “nice-to-have” to a rallying cry

Dlaczego stare koncepcje urbanistyczne (wszystko w zasięgu paru km) stały się teraz wyjątkowo atrakcyjne? Przez pandemię. Tako rzecze WEF.
              Wytłumacz princes, co ma pandemia do konceptu miejskich enklaw, gdzie wszystko jest w zasięgu ręki? Oczywistą odpowiedzią jest to, że wtedy łatwiej wytrzymać lockdown. Chyba ze preferujesz wnioskowanie "a bo tak i zamknij się ruska onuco" smile
              • tanebo001 Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 15:57
                Tak uczono mnie projektować 30 lat temu. Co więc do tego ma lockdown?
                • dramatika Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 16:02
                  tanebo001 napisał:

> Tak uczono mnie projektować 30 lat temu. Co więc do tego ma lockdown?

Ja się pytam co ma do tego pandemia?
              • princesswhitewolf Re: Witamy w alternatywnym świecie - teorie spisk 09.01.23, 20:30
                Glupoty pisza. Chodzi o carbon emissions a nie chwilowa pandemie. Chodzi o to ze im mniej jezdzimy tym mniej emisji co2 robimy. Nikt nie bedzie budowal miast pod jakas pandemie i nie budowal nawet na poczatku 20 wieku gdy szalala grypa hiszpanka. Tobili tymczasowe zmiany a nie zwiazane z cala urbanistyka. Pierdoly i niezrozumienie o co w tym chodzi. Tak chodzi o emisje dwutlenku