Dodaj do ulubionych

Tamoxifen - jak tolerowalyscie?

09.01.23, 11:53
Biore od prawie 2 tygodni.
Straszyli mnie skutkami ubocznymi oraz co to nie bedzie.
No i nic. Wszystko normalnie.

Mam sie spodziewac czegos pozniej?

Jak tolerowalyscie to cos, bo slyszalam straszne opowiesci (nie wykluczam ze jeszcze mnie spotkaja niespodzianki - odpukac - w koncu zostalo mi jeszcze 5 lat bez dwoch tygodni tego specyfiku smile).
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Tamoxifen - jak tolerowalyscie? 09.01.23, 11:58

Bardzo dobrze.
      Z czasem nawet przestałam czuć wkłucie, mimo że igła gruba (sąsiadka - pielęgniarka raz musiała mi zrobić, i robiła go pierwszy raz w życiu - sama się przeraziła, jak igłę zobaczyła big_grin )
      • iwles Re: Tamoxifen - jak tolerowalyscie? 09.01.23, 11:59

A nie, kuźwa, sorry, pomyliłam w Zoladexem big_grin
        • india-mia21 Re: Tamoxifen - jak tolerowalyscie? 10.01.23, 04:46
          A mnie w szpitalu przekonują, że sama dam radę sobie to podać (chodzi o zoladex) 😬
          • infinitypool Re: Tamoxifen - jak tolerowalyscie? 10.01.23, 08:13
            Ja bym się tego na bank nie podjęła 😬
    • infinitypool Re: Tamoxifen - jak tolerowalyscie? 09.01.23, 13:33
      Nie ma tragedii ale jest troszkę gorzej niż na samym początku (biore ponad 5 miesięcy ) głównie poprzez poty w nocy - czesto mam jedną pobudkę w nocy. Pojawiło się to po jakichś 3 miesiącach. U mojej koleżanki podobna sytuacja.
      • berber_rock Re: Tamoxifen - jak tolerowalyscie? 09.01.23, 14:18
        OK, dzieki.
        Czyli wyglada ze wszystkie atrakcje dopiero przede mna smile

Z drugiej strony te hot flashe moga byc w wyniku naturalnych wlasciwosci organizmu - mam 48, wiec time is up ...
        • tinywee Re: Tamoxifen - jak tolerowalyscie? 09.01.23, 14:30
          Raczej nie miałam problemów przez te 5 lat brania, więc chyba nie musi być koniecznie źle u Ciebie smile - czego życzę!
          Pamiętaj tylko o regularnym USG (trans).
    • mania_222 Re: Tamoxifen - jak tolerowalyscie? 09.01.23, 21:57
      Tyje się po nim.
      • sarah_black38 Re: Tamoxifen - jak tolerowalyscie? 09.01.23, 22:19
        mania_222 napisała:

> Tyje się po nim.

Nie, nie tyje się ( przynajmniej ja nie utyłam big_grin ) . ale trzeba badać endometrium u ginekologa co 3 miesiące. Mi tamoksifen spowodował przerost endometrium i mialam zabieg czyszczenia macicy. Trzeba uważać, bo przerost może prowadzić do raka endometrium. Mój gin powiedział, że kiedyś kiedy nie było dopochwowego USA to kobiety biorące tamoksifen wychodziły z raka piersi ale umierały na nowotwór endometriu, Także badaj się regularnie!

A ile masz lat i czy jesteś w menopauzie? Bo jeśli tak to lepiej brać np. Atrozol czyli inhibitor. Od tego się nie przybiera na wadze i nie wpływa na endometrium. Ja i moje koleżanki dobrze tolerujemy ten lek w przeciwieństwie do tamoksifenu.
        • mania_222 Re: Tamoxifen - jak tolerowalyscie? 10.01.23, 01:13
          Tamoxifen brałam przez 5 lat jako terapię hormonalną po raku piersi. Utyłam. Ten lek blokuje estrogeny i organizm produkuje więcej tłuszczu, który też go zawiera. Endometrium nie urosło, ale za to wielkie mięśniaki macicy. Musiałam usunąć macicę - po menopauzie.
        • berber_rock Re: Tamoxifen - jak tolerowalyscie? 10.01.23, 07:46
          No ja na razie zgubilam 1.5 kg tluszczu. Chociaz to akurat przez narty smile

Co do USG to dzieki za wskazowke, bo moja onkolog nic mi na ten temat nie powiedziala (wspomniala o wiekszym ryzyku raka endometrium, ale nie o czestszych kontrolach). Co prawda watpie aby ktokolwiek tutaj mial chcec wykonywac USG co 3 miesiace. Wspominali mi o kontrolach raz w roku, chyba ze cos sie dzieje.
          Tylko jak mam sama sie zorientowac ze cos sie dzieje. Objawy przerostu to?
          • infinitypool Re: Tamoxifen - jak tolerowalyscie? 10.01.23, 08:18
            Ja też pierwsze słyszę o tych częstych badaniach endometrium... ani ginekolog ani onkolog o tym nie wspominali. U mnie też będzie ciężko usg co 3.miesiace "wyszarpać"

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka