zerlinda 09.01.23, 13:50 Miala któraś? Jest się czego bać? Jak to wygląda praktycznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 13:56 Nie ma się czego bać, trwa to chwilkę. Potem leżysz dwie-trzy godziny i do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
agaros26 Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 14:06 Za szybko mi się wysłało. Kładziesz się na stole zabiegowym, usypiają cię, kręci się chwilę w głowie a potem już pobudka, Przenoszą na łóżko na kółkach, przewożą na zwykłe łóżko. Potem się leży i masz mierzone ciśnienie. Jak się unormuje puszczają do domu. Trzeba mieć ze sobą wodę i kanapkę. Koniecznie po zabiegu trzeba się napić i zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 14:32 No mnie raczej kazali być na czczo i nie jeść bezpośrednio po zabiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
agaros26 Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 15:17 Na czczo tak, ale chwilę po zabiegu jeść i pić. Jeszcze mi lekarz zapisujący mówił żeby koniecznie zabrać kanapkę. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 14:54 Koleżanka miała, bardzo lajtowy zabieg. Na drugi dzień byłam z nią na imprezie i zupełnie nic jej nie dolegało. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 15:08 Miałam w histeroskopii w ranach chirurgii jednego dnia. Dostajesz znieczulenie ogólne, potem po wybudzeniu trzymają Cię ok 2h. Może trochę bolec po (zwłaszcza jeśli masz niekorzystna do histeroskopii budowę szyjki jak ja) i może być niewielkie krwawienie.polip wysyłają do hist patu. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 15:16 Najważniejszy jest wynik histopatologiczny sam zabieg jest z tych rutynowych. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 15:17 No właśnie, jeszcze wynik. No nic, trzeba zrobić i już. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 15:20 Będę przyjęta do szpitala, muszę mieć też zrobiona gr krwi.. Może się uda wyjść tego samego dnia a może nie, zależy od rozmowy z anestezjologiem. Hm.. trochę się zdenerwowałam, stąd pytanie czy miałyście i jak to wygląda. Dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza100 Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 17:44 Miesiąc temu miałam zabieg usunięcia polipa macicy. Rano przyjechałam do szpitala, zrobiono morfologię, była rozmowa z anestezjologiem, badanie ginekologiczne. Najgorszy był czas oczekiwania na zabieg, ze mną były jeszcze 3 panie. Sam zabieg to kilka minut. Położyłam się na fotel ginekologiczny nie pamiętam momentu zasypiania, jak otworzyłam oczy to byłam już na łóżku na sali. Panie za sali mówiły że jak mnie przywieźli i przenosili na łóżko to opowiadałam o zakupach na wigilię. Po południu wszystkie wyszłyśmy. W szpitalu nie wolno nam było jeść i pić. Dokładnie się wypytali kto nas odbierze żebyśmy czasami nie prowadziły samochodu. Przez 5 dni był zapisany antybiotyk i 7 dni zwolnienia kto potrzebował. Ja się czułam bardzo dobrze, tylko w samochodzie było mi trochę niedobrze. Wyniki badań histopatologicznych były po 3 tygodniach i trzeba było je odebrać u ordynatora. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 15:29 Ja byłam w szpitalu półtora dnia. Pierwszego zrobili nam badania i był wywiad z anestezjologiem. Drugiego dnia od rana były zabiegi. Po obiedzie był wypis. Dostałam też zwolnienie na kilka dni. Trochę mnie bolało po zabiegu, więc dostałam lek przeciwbólowy. Inne panie nie zgłosiły pielęgniarkom bólu, więc nie dostały ale skarżyły się na sali, że je boli. Po jakimś czasie można było odebrać wynik histopatologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 17:51 Pewnie to tez zależy, ale u mnie był blisko szyjki i chyba mały. Moja gin mi powiedziała, że zasadniczo to się robi jako zabieg w szpitalu, ale jak się nie boje to ona ogarnie temat od razu. Ogarnęła 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 22:54 U mnie byłoby samo. Polip mały, usunięty na wizycie kontrolnej. W histopatologi nic nie wyszło na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 18:13 Miałam trzy raz. Sam zabieg bez problemu, trochę można plamić po i może trochę boleć. Dla mnie najgorsze jest znieczulenie ogólne. Nawet po takim krótkim okropnie wymiotuję. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 18:33 Ja nie miałam znieczulenia ogólnego, dostałam tylko tzw. "Głupiego Jasia" i słyszałam rozmowę lekarzy podczas zabiegu, ale nic nie czułam. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 20:17 A to ciekawe. Ja za każdym razem pełne znieczulenie, choć krótkie. Nigdy nikt nawet nie wspomniał o "głupim jasiu". A jak miała kolonoskopię w znieczuleniu ogólnym ("głupi jaś" zupełnie nie działał), to rzygałam równie efektownie. Chociaż właściwie można to nazwać "szarpaniem", bo nie było co zwracać. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Usunięcie polipa macicy 10.01.23, 10:16 kub-ma napisała: > Ja za każdym razem pełne znieczulenie, choć krótkie. Pewnie zależy od umiejscowienia polipa i w związku z tym trudności/łatwości/szybkości zabiegu. Moja koleżanka też miała znieczulenie ogólne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 20:27 Miałam polip trzonu macicy i histeroskopię w ramach hospitalizacji jednodniowej, w praktyce kilkugodzinnej. Wpierw pomiary parametrów życiowych, założenie wenflonu, przebranie w sukienkę jednorazową i podłączenie kroplówki. Potem jazda na leżąco na salę operacyjną, trzeba się zrolować na fotel operacyjny. Zaczyna się mycie pola zabiegowego i podają narkozę dożylnie. Obudziłam się już w pokoju, z którego mnie zabrali. Po ok. 2 godzinach do domu. Potem niewielkie plamienie chyba że 3 dni. Po niespełna 3 tygodniach trzeba odebrać badanie hist - pat, które z reguły nie wykazuje nic groźnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 20:33 A, przez to że hospitalizacja była jednodniowa, to spotkanie z anestezjologiem odbyło się ok.tydzien wcześniej. Wówczas wyraziłam swoje obawy o wymioty po narkozie, gdyż kiedyś mnie to spotkało. Zostałam zapewniona, że wymiotów nie będzie, bo podadzą odpowiednie leki. Faktycznie nie wymiotowałam, nie miałam nawet nudności, ale też apetytu jeszcze przez kolejny dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
presens Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 22:11 Moja koleżanka po tym zabiegu poszła prosto do Ikei na duże zakupy😂Nie było to zbyt mądre, ale nic jej nie było i czuła się dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 23:36 Czy któraś z Was więcej krwawi od czasu zabiegu? Ja krwawię bardzo dużo między miesiączkami właśnie od czasu pierwszego zabiegu (z 8-10 lat temu; po kilku latach był drugi). Każdy gin (byłam u wielu od tego czasu) się dziwi i stwierdza, że to raczej nie może być spowodowane tym zabiegiem. Nie może, nie może. Koincydencja psiakrew. To znaczy moja krew. Szlag mnie trafia, że muszę z tym żyć, codziennie podpaska. Sorry, że mnie tak w cudzym wątku na zwierzenia naszło. Ale może akurat coś ktoś podpowie sensownego. (Wszystkie badania, które ginowie każą, robię; oprócz cytologii, bo tej się po prostu nie da ze względu na powyższe). Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Usunięcie polipa macicy 10.01.23, 06:50 A wcześniej nie krwawilas między miesiączkami? Moja kolezanka tak miala. Bez polipa.Teraz mnie przestraszyłaś. Ale może ktoś faktycznie coś Ci doradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Usunięcie polipa macicy 10.01.23, 08:37 Teraz mi się przypomniało, że moja koleżanka też tak miała. Mówiła, że ma bardzo delikatną śluzówkę i stąd te krwawienia. Nie chciałam Cię przestraszyć. W większości wypadków to jest rutynowy zabieg, parę minut i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Usunięcie polipa macicy 10.01.23, 09:41 mama-ola napisała: Ale może akurat coś ktoś podpowie sensownego. (Wszyst > kie badania, które ginowie każą, robię; oprócz cytologii, bo tej się po prostu > nie da ze względu na powyższe). Dlaczego nie da się zrobić cytologii? Kiedyś mi moja ginekolog powiedziała, że nie można zrobić cytologii, bo mam polip szyjki macicy i najpierw trzeba go usunąć. Poszłam do innego lekarza, który powiedział, że można i koniecznie trzeba zrobić cytologię przed zabiegiem usuniecia polipa. Oczywiscie do poprzedniej ginekolog juz nie wróciłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Usunięcie polipa macicy 10.01.23, 09:46 > Dlaczego nie da się zrobić cytologii? Ze względu na obecność krwi. Wymaz musi być niezabrudzony krwią, bo nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Usunięcie polipa macicy 10.01.23, 09:51 To ta krew jest non stop, nie ma momentu w całym cyklu, żeby jej nie było? I żaden lekarz nie szuka przyczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Usunięcie polipa macicy 10.01.23, 13:54 Może by się i jakiś dzień bezkrwawy znalazł, trudno powiedzieć, ale jak już mam wyznaczoną wizytę na dany dzień i mnie badają, to zawsze jest. Nawet pobierają mi wymaz, ale cytologia nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Usunięcie polipa macicy 10.01.23, 09:45 Mama-ola, usg też robisz? Ja krwawiłam przy mięśniakach, i te dolegliwości się nasiliły bardzo właśnie po zabiegu usunięcia polipa z szyjki i łyżeczkowaniu macicy. Zrób usg dokładne u różnych lekarzy. Wg mnie krwawienia miedzy miesiaczkami nie są normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Usunięcie polipa macicy 10.01.23, 09:47 Tak, usg robię, badania szyjki itp. plus różne laboratoryjne. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Usunięcie polipa macicy 09.01.23, 23:42 Ty taka szczupła i masz polipa? Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Usunięcie polipa macicy 10.01.23, 06:46 Od kiedy polipy maja tylko takie grube baby jak ty? Nie uważałaś na biologi w tym swoim najlepszym liceum w kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Usunięcie polipa macicy 10.01.23, 09:37 No właśnie Odezwała się ta, co to na taką mądrą się tu zawsze kreuje, najlepsze liceum, i .......czar prysł. Bergamotka, wstydź się. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Usunięcie polipa macicy 10.01.23, 10:45 Och, ekspertka od zdrowia popisała się wiedzą BTW, nic nie będzie z tego postanowienia chodzenia spać przed 23, berżi. Z pozostałych pewnie też nic. Smuteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
jieva1 Re: Usunięcie polipa macicy 10.01.23, 07:22 Miałam ponad 10 lat temu. Szybki zabieg, jak się obudziłam po narkozie, spytałam lekarza to już. Potem ok 2 - 3h na obserwacji i do domu. Ja dostałam tydzień zwolnienia, ale lekarz pytał mnie czy potrzebuję. Odpowiedz Link Zgłoś