Dodaj do ulubionych

Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske?

09.01.23, 19:29
Ja mam doswiadczenia tylko z ex, ktory ledwo strawil, ale to niereprezentatywny dupek. Jestem z terapeuta (tak zostal jako drugi) w fazie wymieniania sie ksiazkami. I mam perelke ukochana pierwsze wydanie opowiadan Hlaski po niemiecku. Chcialabym mu pozyczyc, ale jak odda ze stwierdzeniem, ze tego czytac sie nie da, to sie zaplacze. Hlasko i Stachura to mezczyzni mojego zycia (Siekierezady w przekladzie na niemiecki nie ma niestety). Macie jakies doswiadczenia z odbiorem Hlaski przez inne narodowosci? Lema docenil, Tokarczuk mam w zapasie, ale ten Hlasko tak neci... Pozyczac?
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 19:36
      W moim local bookstore mozna zamowic (available only online):
      1. THE GRAVEYARD
      Marek Hlasko
      2. ALL BACKS WERE TURNED
      Marek Hlasko
      3. KILLING THE SECOND DOG
      Marek Hlasko
      4. BEAUTIFUL TWENTYSOMETHINGS
      Marek Hlasko
      5. EIGHTH DAY OF THE WEEK
      Marek Hlasko
      6. CONVERTI À JAFFA
      Marek Hlasko
      Nalezy sie domyslac, ze ktos kupuje (i czyta wink), inaczej by nie trzymali w gotowosci do sprzedazy big_grin Cheers.
    • taje Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 19:40
      Moim zdaniem nie doceni. A jak doceni to bym się zaniepokoiła (i mówię to jako była fanka Hłaski).
      • annaboleyn Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 20:51
        taje napisała:

> Moim zdaniem nie doceni. A jak doceni to bym się zaniepokoiła (i mówię to jako
        > była fanka Hłaski).

big_grin ładne
    • chococaffe Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 19:42
      Zasada - nie pożyczaj pierwszych wydań, zwłaszcza ledwo poznanym osobom
    • agdzieztam Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 19:47
      Wymagasz zbyt wiele Współcześni nie doceniali Hlaski, późniejsi średnio. A dziś i Polacy nie rozumieją, bo zamknął się pewien czas historyczny. Zaproponuj coś polskiego, co go może poruszyc. Ty wiesz co go rusza, czy historia, czy jakaś grupa społeczna , czy zwierzęta, czy kryminał, no dużo możliwości.
      • andallthat_jazz Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 19:55
        No wlasnie on jest zafascynowany historia Europy Wschodniej.
    • bi_scotti Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 19:53
      Aaa ... moze obejrzyjcie razem Baze Ludzi Umarlych, powinna byc gdzies available jakas copy z subtitles, potem sobie pogadacie i sama zobaczysz co i jak wink Cheers.
      • andallthat_jazz Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 19:56
        No raczej nie moge z nim na terapii filmow ogladac a poza gabinetem, tym bardziej. 😉
        • bi_scotti Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 20:03
          Send him a link - c'mon, XXI wiek - duzo mozliwosci big_grin Cheers.
        • beaucouptrop Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 20:48
          Na terapii się wymieniacie książkami? A w jakim nurcie tą terapię prowadzi, że rozmawiacie o lekturach?
          • andallthat_jazz Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 21:33
            To taki nurt, ze po zakonczeniu sesji pozyczamy sobie i/lub polecamy sobie ksiazki warte naszym zdaniem przeczytania. Takze wymieniamy o przeczytanych pozycjach pare uwag, jesli nam sie zechce. Czynimy to w jego i moim wolnym czasie przed nastepnym pacjentem (jego, nie moim rzecz jasna). Zaspokoilam ciekawosc?
            • beaucouptrop Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 23:29
              Brak profesjonalizmu ze strony terapeuty. To jest terapia a nie kółko czytelnicze.
              Swoją drogą pierwszy raz spotykam się z takimi praktykami. A może to tylko twoje pobożne życzenia, a rzeczywistość wygląda inaczej. Coś tu się nie spina. I dwóch psychoterapeutow masz zwracanych z kasy chorych? Nie słyszałam jeszcze o przypadkach psychoterapii u dwoch terapeutów jednocześnie.
              • panna.nasturcja Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 23:53
                Przecież to jest ten terapeuta, z którym ona rzekomo zakończyła terapię, bo się w niej zakochał, bo przeczytała jego pracę magisterską i była słaba, bo wyznaczyli jej już nowego.
                To są kolejne bajki.
              • kk345 Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 23:55
                To są tacy specjalni psychoterapeuci, obaj się przyjaźnią z pacjentką i prędzej czy później ulegają jej urokowi, to znana historia big_grin I nie, w ich przypadku nie dowodzi to braku profesjonalizmu, skąd big_grin
    • alpepe Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 19:57
      Ja nie znoszę, najbardziej nienawidzę, jak opisał jak zrobić z zakochanej młodej niewinnej dziewczyny prostytutkę, a z siebie alfonsa.
    • triss_merigold6 Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 19:58
      Załamałabym się gdyby dorosły mężczyzna zachwycił się Hlaska i nie daj Boże identyfikowal z jego wersją przeżywania świata.
      Stachura- było bardzo piękne jak miałam 15 lat.
      • alpepe Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 19:59
        Haha, mamy podobne spostrzeżenia.
        • steel.tape Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 20:41
          dokładnie.....
    • alpepe Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 19:59
      Jak Hłasko to mężczyzna twojego życia, to kurdę, jesteś mocno popieprzona. Albo niedojrzała. Albo jedno i drugie.
      • andallthat_jazz Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 20:39
        Z Twoich ust to niemal komplement.
    • angazetka Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 20:08
      Nie wiem, czy tu narodowość ma coś do rzeczy, raczej wiek (tak powyżej 16. roku życia zachwycanie sie Hłaską zaczyna wyglądać podejrzanie).
      • andallthat_jazz Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 21:22
        No tak, jesli ktos niedocenia warsztatu literackiego tego pana, to tak. Ja bardzo cenie i jakos mi z tego powodu nie wstyd. Ba! Zachwycam sie nieodmiennie. Zero pozeranctwa, zero pier... o Szopenie, glownie dialogi. I tak, to pisarz niespelniony. Utwory nierowne, czasem i zahaczajace o grafomanie (po wyjezdzie z Polski zwlaszcza). Ale tak milej dla oczu rabanki slownej w literaturze polskiej nie bylo. Takie moje zdanie.
        • angazetka Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 21:30
          Nie chodzi o warsztat, tylko o poglądy i manierę.
    • lumeria Re: Czy obcokrajowiec pojmie i doceni Hlaske? 09.01.23, 21:32
      >jak odda ze stwierdzeniem, ze tego czytac sie nie da, to sie zaplacze.

No to sobie popłaczesz. No i?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka