Dodaj do ulubionych

Marker CA13 - 5 , co to za marker?

10.01.23, 07:55
Ostatnio po usg piersi, zapytałam lekarza o ten marker (bo mam podwyższony)
Lekarz powiedział, że jeśli chodzi o raka piersi to nie ma żadnych markerów monitorujących.
A ten marker bardziej wiąże się z wątrobą i żeby powtórzyć za 3 miesiące (bo bardzo wysoki mówi o tym, że na 100% coś jest nie tak)
Czy badałyście sobie poziom Ca15-3 ? Znacie wartości?
Ps robiłam płatnie pakiet onkologiczny ( nikt mi nie zlecał), z ciekawości. Stąd wiem o podwyższonym Ca15-3.
Obserwuj wątek
    • pogodne.dni Re: Marker CA13 - 5 , co to za marker? 10.01.23, 11:53
      Podbijam wątek.
    • zuzanna_a Re: Marker CA13 - 5 , co to za marker? 10.01.23, 12:36
      Markery nadają się wyłącznie do monitorowania przebiegu choroby nowotworowej.

Duże stężenia mają miejsce w zaawansowanej chorobie i potrzebne są do analizy przeprowadzanej terapii ( np rosnące mimo chemioterapii dowodzą jej nieskuteczności).
      To marker którego monitoring zostawia się lekarzowi, który w trakcie leczenia ma pomoc do interpretowania informacji.
      Sam z siebie - niewiele mówi. Zarówno niski nie gwarantuje że nowotworu nie ma - jak i podwyższony że rak jest, szczególnie że pojawia się też przy nowotworach niezłośliwych oraz innych chorobach - problrmach z wątrobą, niedoczynności tarczycy, niedokrwistości a także przy usuwaniu komórek nowotworowych ( samoczynnym).

Masz dobre wyniki USG, bo zakładam że po to byłaś i tam nic złego nie wyszło - więc możesz spać spokojnie.
      Nie nakręcaj się.
      • silenta Re: Marker CA13 - 5 , co to za marker? 10.01.23, 12:40
        Była na USG piersi, nie jamy brzusznej.
        • berber_rock Re: Marker CA13 - 5 , co to za marker? 10.01.23, 13:43
          No ale przy nowotworach piersi nie bada sie markerow. Lekarz ma racje.
    • panna.nasturcja Re: Marker CA13 - 5 , co to za marker? 10.01.23, 18:14
      Idż do lekarza pierwszego kontaktu, pokaż mu wyniki badań, które zrobiłaś na własną rękę i zapytaj co masz teraz zrobić skoro wydaje Ci się, że jeden z wyników jest nieprawidłowy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka