Dodaj do ulubionych

Napaść i gwałt w ośrodku OHP

10.01.23, 22:58
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29341310,nastolatkowie-zgwalcili-13-letniego-kolege-beda-sadzeni-jak.html#do_w=254&do_v=701&do_st=RS&do_sid=952&do_a=952&s=BoxLoCpImg3
13 latek był ofiarą prześladowań od jakiegoś czasu i nikt nic nie zrobił?
Ja dobrze rozumiem, że te ośrodki OHP to sa takie branżówki albo miejsca szkolenia dla dzieciaków z branżówek?
To co tam robił 13latek? Przecież w tym wieku powinien być jeszcze w podstawówce?
Co za porąbany pomysł żeby trzymać razem 13 i 18latków?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 10.01.23, 23:35
      Ja dobrze rozumiem, że te ośrodki OHP to sa takie branżówki albo miejsca szkolenia dla dzieciaków z branżówek?

Nie. Skąd ten pomysł?
      • hanusinamama Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 10.01.23, 23:40
        NO nie wiem...może ze strony OHP. Tam jest wymienione czym się takie ośrodki zajmują.
        Różne zawody dla Niechanowa:
        ormy kształcenia
        Szkoła Podstawowa z oddziałami przysposobującymi do pracy klasa VII i VIII
        Zawody: ogrodnik, kucharz, stolarz.
        Szkoła Branżowa I stopnia
        Zawody: kucharz, stolarz, ślusarz,cieśla, tapicer, piekarz, krawiec, fryzjer, lakiernik, elektryk, elektromechanik pojazdów samochodowych, mechanik-operator pojazdów i maszyn, murarz – tynkarz, monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, monter sieci i urządzeń sanitarnych, blacharz samochodowy, sprzedawca, wędliniarz, mechanik pojazdów samochodowych, elektomechanik.

Ale wcześniej o czymś takim nie słyszałam - dlatego pytam.
        • hanusinamama Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 10.01.23, 23:41
          Formy a nie ormy.
        • biala_ladecka Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 10.01.23, 23:46
          Nigdy nie słyszałaś o OHP?
          Za moich czasów trafiały tam dzieci i młodzież, które nie miały stwierdzonej niepełnosprawności intelektualnej, ale z jakiegoś powodu nie były w stanie ukończyć szkoły, a podlegały obowiązkowi szkolnemu (np.wielokrotnie repetujący).
          • hanusinamama Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 10.01.23, 23:50
            NO jakbym słyszała to bym nie pytała. Teraz doczytałam, ze te ośrodki zapewniają całodobową opiekę i edukację od 15 roku zycia. A tu 13latek
            • is-laura Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 06:19
              Jak można nie słyszeć o OHP? Pod kamieniem się chowałaś?
              • hanusinamama Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 08:18
                Nie pod kamieniem. U mnie w miescie był OHP, natomiast nie było takiego ośrodka jak tu opisany. OHP u mnie zajmował się czym innym, zresztą został rozwiązny jak byłam moze w 3 klasie podstawówki.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 06:54
              Ćwierć wieku temu współpracowałam pół roku z OHP. Trafiały tam dzieciaki z trudnościami w nauce, tacy, co repetowali, wagarowali w zwykłych szkołach lub inni, którzy szybko chcieli usamodzielnić, bo w domu ciężko i bieda, ze środowisk trudnych co najmniej. Połowa miała rodziców w ZK i niektórzy mówili mi, ze sami też taką "karierę" dla siebie przewidują.
              W omawianej placówce są dzieciaki od 7 klasy z przysposobieniem zawodowym. Też się dziwię, ze był tam 13- latek (bo większość jest po repecie). W każdym razie dla mnie to było trudne doświadczenie.
              • andaba Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 09:20
                OŚRODEK SZKOLENIA I WYCHOWANIA 15-4 W NIECHANOWIE

Formy kształcenia
                Szkoła Podstawowa z oddziałami przysposobującymi do pracy klasa VII i VIII
                Zawody: ogrodnik, kucharz, stolarz.

Więc tak, 13-latek mógł tam trafić.
                Widać kiblowanie nie jest warunkiem, zwłaszcza że dziś stosunkowo rzadko (w porównaniu z dawnymi czasami) zostawiają na drugi rok w podstawówce.
                Za kariery moich dzieci na drugi rok pozostawiono chyba tylko dwoje uczniów w SP.
                Ale przecież doskonale wiadomo, że część jest przepychana, bo nic dobrego z kiszenia dorosłych niezdolnych i/lub niechętnych nauce dzieci w podstawówce nie wynika.
                • geoardzica_z_mlodymi Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 09:26
                  Ale jak on może się przysposabiać do pracy, jeżeli umowy można podpisywać od ukończenia 15 lat. To jest sprzeczność.
                  • geoardzica_z_mlodymi Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 09:26
                    I takie klasy przysposabiające są właśnie dla osób, które robią podstawówkę do 18- ki.
                  • andaba Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 09:48
                    Ale jaką umowę o pracę? Jak miałaś praktyki w szkole to podpisywałaś jakąś umowę???

Jak rozumiem, że może być od 15 roku i koniec kropka, tak argument z umową o pracę jest od czapy, jeżeli się pobiera praktyczną naukę zawodu na terenie placówki.

Nie jestem pewna, czy poza placówką tej umowy nie podpisuje szkoła, ale to się mogło zmienić, na pewno dawniej żadnych umów między uczniem za zakładem pracy nie było, poza przyzakładówkami. Za to mają staż dłuższy. ale to dotyczyło tylko przyzakładówek, nawet nie "normalnych" szkół zawodowych
                    • geoardzica_z_mlodymi Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 09:53
                      Oczywiście, ze są umowy, dlatego był problem z branzowkami dla "6 - latków", które rekrutowali się mając 13/14 lat do szkoły.
                      • andaba Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 10:01
                        Ale to dotyczy, jak wspomniałam, zajęć praktycznych w zakładach pracy. Praktyki w zakładzie szkoleniowym nie wymagają umowy.

Kiedys w ogóle nie wymagały, no ale to sie przez 30 lat faktycznie mogło zmienić.
                        Ale też - wszystkie moje dzieci, poza jednym, chodziły do techników. Zajęcia praktyczne miały poza szkoła na 100% przed ukończeniem 18 roku życia. Nie wiem, czy podpisywały jakieś umowy? Ja, jako opiekun prawny na pewno nic nie podpisywałam.

Zaraz się córki spytam, czy ona cos podpisywała.,

A problem umów jakoś rozwiązali, skoro "sześciolatki" są w branżówkach.
                • iwoniaw Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 09:28
                  andaba napisała:

> OŚRODEK SZKOLENIA I WYCHOWANIA 15-4 W NIECHANOWIE
                  >
                  > Formy kształcenia
                  > [b]Szkoła Podstawowa z oddziałami przysposobującymi do pracy klasa VII i VIII[/
                  > b]
                  > Zawody: ogrodnik, kucharz, stolarz.
                  >
                  > Więc tak, 13-latek mógł tam trafić.

Ciekawe na jakiej podstawie, skoro na stronie tej instytucji piszą, że zajmują się młodzieżą 15+ i młodymi doroslymi do 25 roku życia.

> Widać kiblowanie nie jest warunkiem, zwłaszcza że dziś stosunkowo rzadko (w po
                  > równaniu z dawnymi czasami) zostawiają na drugi rok w podstawówce.
                  > Za kariery moich dzieci na drugi rok pozostawiono chyba tylko dwoje uczniów w S
                  > P.
                  > Ale przecież doskonale wiadomo, że część jest przepychana, bo nic dobrego z kis
                  > zenia dorosłych niezdolnych i/lub niechętnych nauce dzieci w podstawówce nie wy
                  > nika.

No i co to niby ma do rzeczy?
                  • geoardzica_z_mlodymi Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 09:31
                    Ze strony ośrodka:
                    Zapewniamy młodzieży w wieku 15-18 lat całodobową opiekę wychowawczą poprzez zakwaterowanie, wyżywienie i pracę we własnych warsztatach szkoleniowo-produkcyjnych oraz stały nadzór nad realizacją obowiązku szkolnego lub obowiązku nauki. Opiekę nad młodocianymi uczestnikami OSiW zapewniają wychowawcy oraz kadra instruktorów praktycznej nauki zawodu. Uczestnictwo w OSiW jest dobrowolne, osoby niepełnoletnie muszą jednak posiadać zgodę rodziców.

• woman_in_love Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 09:42
                    A na stronie OHP piszą, że przyjmują bez problemu osoby poniżej 15 roku życia:

młodzież, która nie ukończyła 15. roku życia, może być rekrutowana wyłącznie w przypadkach określonych w art. 191 § 21-27 Kodeksu pracy, kiedy prawo dopuszcza wyjątkowo zatrudnianie tych młodych osób w celu przygotowania zawodowego

I teraz trzeba by przeczytać o co chodzi w art. 191 § 21-27 Kodeksu pracy.
                    • andaba Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 09:53
                      § 21.
                      Osoba, która ukończyła ośmioletnią szkołą podstawową, niemająca 15 lat, może być zatrudniona na zasadach określonych dla młodocianych w roku kalendarzowym, w którym kończy 15 lat.
                      § 22.
                      Osoba, która ukończyła ośmioletnią szkołę podstawową, niemająca 15 lat, z wyjątkiem osoby, o której mowa w § 21, może być zatrudniona na zasadach określonych dla młodocianych w celu przygotowania zawodowego w formie nauki zawodu.
                      § 23.
                      Osoba, która nie ukończyła ośmioletniej szkoły podstawowej, niemająca 15 lat, może być zatrudniona na zasadach określonych dla młodocianych w celu przygotowania zawodowego w formie przyuczenia do wykonywania określonej pracy.
                      § 24.
                      Zawarcie umowy o pracę w celu przygotowania zawodowego z osobą, o której mowa w § 22 i § 23, jest dopuszczalne w przypadku wyrażenia na to zgody przez przedstawiciela ustawowego lub opiekuna prawnego tej osoby oraz uzyskania pozytywnej opinii poradni psychologiczno-pedagogicznej.
                      § 25.
                      W przypadku osoby, o której mowa w § 23, wymagane jest również uzyskanie zezwolenia dyrektora ośmioletniej szkoły podstawowej, w której obwodzie mieszka ta osoba, na spełnianie obowiązku szkolnego poza szkołą.

26 i 27 dotyczą osób, które ukończyły 15 lat, ale nie ukończyły podstawówki, więc nie ten przypadek.
                      • geoardzica_z_mlodymi Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 09:56
                        Czyli zgoda przedstawiciela, dyrektora rejonowki i PPP.
                    • iwoniaw Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 09:53
                      Osoby, które ukończyły ośmioletnią szkołą podstawową, niemające 15 lat, mogą być zatrudnione na zasadach określonych dla młodocianych w roku kalendarzowym, w którym kończą 15 lat (art. 191 § 21 k.p.)

No 13-latek raczej nie mial kiedy ukonczyć 8-letniej podstawówki, chyba że jakis wybitnie zdolny, co dwa lata w rok robił czy coś.
                      • andaba Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 10:04
                        Niekoniecznie. trzynastolatkiem jest sie do ukończenia 14 roku zycia, tak samo, jak pełnoletnim jest się z dniem ukończenia 18 lat, a nie dwa dni przed.

Moja córka skończyła podstawówkę jako trzynastolatka, a wybitnie zdolna nie jest.
                        Iwonia, ile twój miał jak skończył podstawówkę? 14 i dwa miesiące?
                        • geoardzica_z_mlodymi Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 10:47
                          Niemniej posłanie 13- latka w to środowisko to ryzykowna sprawa.
                        • iwoniaw Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 11:13
                          andaba napisała:

> Niekoniecznie. trzynastolatkiem jest sie do ukończenia 14 roku zycia, tak samo,
                          > jak pełnoletnim jest się z dniem ukończenia 18 lat, a nie dwa dni przed.
                          >
                          > Moja córka skończyła podstawówkę jako trzynastolatka, a wybitnie zdolna nie jes
                          > t.

Nawet zakładając, że to nieszczęsne dziecko mialo w dniu zdarzenia 13 lat i 364 dni, nie da sie ukryć, że jednak, aby być w tej chwili minimum w 7 klasie, nie mialo okazji repetować - zatem pomińmy wybitne zdolności, a i tak nijak nie wygląda to na przypadek, który kwalifikuje się do takiego ośrodka (który sam się przedstawia jako instytucja dla mlodzieży 15+).
                      • woman_in_love Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 12:34
                        przyjęty rok za wcześnie mógł być
    • woman_in_love [...] 10.01.23, 23:37
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • hanusinamama Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 10.01.23, 23:41
        To nie tłumaczy znęcania się 17 i 18 latków nad 13 latkiem i gwałtu
        • triss_merigold6 Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 06:42
          Żebyś przypadkiem nie pomyliła OHP z MOW, MOS czy poprawczakiem.
    • abidja Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 06:41
      Pewnie prowokowal i lgnąl.
      Obrzydliwy jest wydzwiek twego wpisu.
    • triss_merigold6 Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 06:44
      Mamusia rzekomo była nauczycielką, zapytaj gdzie trafiały po VI klasie dzieci nieuposledzone na IQ, ale z dużymi problemami z nauką, takie które kilka razy powtarzały klasę.
      • ajaksiowa Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 06:55
        Przecież to była bursa,w jaki sposób 13 latek miał być izolowany od starszych współmieszkańców?
      • iwoniaw Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 06:59
        triss_merigold6 napisała:

> Mamusia rzekomo była nauczycielką, zapytaj gdzie trafiały po VI klasie dzieci n
        > ieuposledzone na IQ, ale z dużymi problemami z nauką, takie które kilka razy po
        > wtarzały klasę.

To nadal nie tlumaczy, co robił tam 13-latek - w tym wieku będąc w 7 klasie raczej nie mial okazji niczego powtarzać... Toż dzieciak w tym wieku jest za mlody na OHP, bez wzgledu na okolicznosci towarzyszące.
        • 35wcieniu Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 07:09
          Okazję powtarzania to mógł mieć jak najbardziej. Ale że za młody to prawda.
          • eliszka25 Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 07:40
            Miał 13 lat i był w siódmej klasie, to chyba niespecjalnie zdążył tych klas napowtarzać.
          • iwoniaw Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 07:41
            35wcieniu napisał(a):

> Okazję powtarzania to mógł mieć jak najbardziej.

Ale jakim cudem, skoro OHP prowadzi ośrodki od 7 klasy w górę? Jesli 13-latek był w 7 klasie, to znaczy, że w żadnej wczesniejszej ani razu nie repetował.
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 07:45
              Jest opcja wczesnego usamodzielnienia się - dlatego niektórzy wybierają OHP. Ale nadal 13- latek nie pasuje, bo możliwość pracy jest niemożliwa (taka istnieje z tego co pamiętam od wieku 15 lat, nawet jakby poszedł jako 6- lat). Chyba, ze się pomylili co do wieku albo byl tam w odwiedzinach.
              • geoardzica_z_mlodymi Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 07:50
                Możliwe też, ze jest szerszy ośrodek niż OHP, czyli np. ośrodek Szkolno- Wychowawczy.
                A trzymanie 13- latków i 17/18- latków razem wszak popiera MEiN.
        • triss_merigold6 Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 07:47
          Niemniej tam był, optymistycznie zakładam, że legalnie. Zespół szkół z OHP, a 13-latek był w podstawówce? To z kolei nie wyjaśnia mieszkania w bursie/internacie.
          • geoardzica_z_mlodymi Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 07:51
            Generalnie dziwna sprawa, prawdopodobnie informacje niekompletne lub błędne.
            A dzieciaka szkoda, bo trafił do piekła wymuszeń i przemocy bandytów.
          • biala_ladecka Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 09:33
            W artykule chyba nie jest wspomniane, ze tam mieszkal, a jedynie, ze wychowawczyni bursy zostala zaalarmowana przez innych uczniow i powiadomila dyrektorke. Mogli go tam zwabic albo zaciagnac. Wydaje mi sie, ze zespol szkol jest najbardziej prawdopodobna wersja. To jakas wioska pod Jarocinem.
      • hanusinamama Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 08:19
        No była w przedszkolu. Z przedszkola dzieci nie trafiłay do takich ośrodków chyba że mnie znowu oświecisz. Nie wiem w jakim ty środowisku wyrastałaś...
    • kozaki_za_kolano Re: Napaść i gwałt w ośrodku OHP 11.01.23, 10:49
      Ty hanusina to się lubujesz w takich wątkach.
      Tak, to straszne. Tak, zdarzało się i będzie zdarzać, bo na świecie są źli ludzie.
      Biedny dzieciak, ale nie wiem, czy mu pomoże to, że cała Polska będzie roztrząsać to straszne zdarzenie. Jemu raczej potrzeba spokoju, a winnym szybkiego ukarania.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka