antykaa
11.01.23, 08:47
Jak to w praktyce wyglada? Tzn. co robi nauczyciel, a co moze zrobic uczen (rodzic), jak interweniowac, na co sie powolac?
Corka, po tym, jak nie podpisala petycji popierajacej nauczycielke (peedagozka uniosla sie honorem po skardze do kuratorium) i zapowiedziala, ze przestanie uczyc klase), mloda jest na cenzurowanym.
Corka napisala piekna prace na olimpiade polonistyczna, pisala ja pod opieka innego nauczyciela (majacego ppd opieka kilku finalistow/laureatow olimpiady). Regulamin olimpiady wymaga, zeby szkola (nauczycielka polskiego) ocenila prace i zarekomendowala ja do ew. udzialu.
Corka prace napisala, ale praca nie zostala zarekomendowana. Wczesniej mloda byla zwodzona z terminami: przyjdz jutro, przyjdz za pol godziny, nie moglam sie skupic, wysle ocene w piatek moze w sobote, moze w niedziele - wyslala po ponagleniu we wtorek i bylo za pozno na jakiekolwiek poprawki. Prace z reszta odrzucono.
Obawiam sie, ze nauczycielka wywinie jakis numer w 4 klasie i nie bedzie chciala dopuscic mlodej do matury rozszerzonej.
Jak sie do tego przygotowac?
Mloda po wielu rozwazaniach postanowila nie interweniowac w sprawie zawalonych terminow u dyrekcji, cala sprawa bardzo ja stresuje. Szanuje decyzje corki i nie bede robic niczego wbrew niej.
Emamy, Wy wszystko wiecie. Jak sobie poradzic z ew. niedopuszczeniem? Co moze zrobic nauczycielka? Czy mozna np. powiedziec, ze sie nie zdaje matury rozszerzonej a potem w ostatniej chwili (po wystawieniu ocen) zmienic zdanie? Ew. czy moze mloda udupic na ustnym polskim? Jest cos takiego?