Dodaj do ulubionych

Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabianie

11.01.23, 19:38
Chodzi o pracę na uczelni, umowa o pracę. Czy zgodne z prawem jest odrabianie zajęć w czasie, gdy wykładowca jest na L4?

Chodzi o to, że wykładowca wdanym tygodniu przebywa na zwolnieniu lekarskim, czyli otrzymuje za ten tydzień 80% wynagrodzenia. A po powrocie musi odrobić zajęcia, które wypadły.

Jest na to podstawa prawna?
Obserwuj wątek
    • s12345s Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 11.01.23, 19:51
      Moim zdaniem nie, ale zapytaj w Inspekcji Pracy.
    • mae224 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 11.01.23, 20:40
      jest w umowie odrabianie?
      • alina460 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 11.01.23, 20:54
        Nie, nie ma.
        • profes79 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 11.01.23, 21:22
          A masz wpisaną liczbę godzin które muszą się odbyć? Bo to nie podstawówka, że nauczyciela matematyki zastąpi katecheta i wszyscy są zadowoleni tylko uczelnia, gdzie braki godzinowe skutkują potem brakami na egzaminie. Za moich studenckich czasów niczym dziwnym nie było w takiej sytuacji zastąpienie w roli wykładowcy przez asystenta (jeżeli była taka możliwość) albo wymieszanie planu pt. jednego dnia zamiast 2 godzin cywilnego i dwóch godzin karnego mamy cztery godziny cywilnego a w kolejnym tygodniu na odwrót.
          • iwles Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:16

Za twoich czasów zwolnienie było płatne 100%
            Po drugie - nie wiesz, czym nieobecność była spowodowana, może zwolnieniem lekarskim, może wyjazdem służbowym, a może urlopem.
            Po trzecie - nie masz zielonego pojęcia, jak wykladowca mial rozliczane finansowo te godziny.

Wg mnie - każdy ma prawo do zwolnienia lekarskiego. Odrabianie zajęć powinno się odbywać na zasadzie nadgodzin. Ale to tylko moje zdanie, nie znam podstawy prawnej.
            • kamin Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 12:57
              Naprawdę kiedyś były zwolnienia płatne 100%?
              • iwles Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:03

Tak
                • s12345s Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 14:13
                  iwles napisała:
                  >
                  > Tak
                  >
                  >
                  I dalej są. Jak ma się L4 wypadkowe lub ciążowe.
                • mizantropka_20 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 20:24
                  Po trzech miesiącach chorowania
            • m_incubo Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 16:45
              Tak, na pewno l4 (wyraźnie w poście startowym) było spowodowane urlopem lub wyjazdem służbowym 🤦🏻‍♀️
    • frozenwildberry Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 11.01.23, 21:21
      Jedyny scenariusz w którym to odrabianie ma racje bytu to jeśli policzą ten czas jak nadgodziny i oczywiście zapłacą jak za nadgodziny
      • gajmal Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 11.01.23, 21:28
        Dokładnie tak jest w nowych regulaminach wynagradzania. Jeśli po powrocie odpracujesz godziny dydaktyczne to są rozliczane jak nadgodziny. Coś takiego ostatnio widziałam.
        • alina460 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 11.01.23, 21:29
          Może to zależy od uczelni?
          • stara-a-naiwna Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 11.01.23, 22:17
            ale co ma zależeć od uczelni? kodeks pracy to akt prawny a widzi mi się dziekana czy pani z księgowości / kadr to łamanie prawa w tym wypadku

Można zadać pytanie do PIPU - telefonicznie i oni udzielają odp

jak na delikatną sugestię pracodawca będzie szedł w zaparte, ze masz odrabiać bez słowa odrób, złóz katę nadgodzin poczekaj miesiąc - jak nie dostaniesz kasy napisz do pipu
            • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:14
              stara-a-naiwna napisała:
              > ale co ma zależeć od uczelni? kodeks pracy to akt prawny a widzi mi się dzieka
              > na czy pani z księgowości / kadr to łamanie prawa w tym wypadku

I ok - jeżeli KP przewiduje etat 40h a wykładowca ma w ramach tych godzin przeprowadzić x godzin (<40) zajęć dydaktycznych to chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w tygodniach następujących po chorobie odrobił zajęcia w ramach 40h etatu?
              • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 08:32
                Pamiętam swego czasu sytuację, gdy pracowałam w szkole (średniej), kiedy to dyrektor zarządził, że nie będzie wypłacał dodatków za doraźne zastępstwa nauczycielom, ponieważ wykonują je oni w ramach kodeksowych 40 godzin. Nauczyciele jednak wystąpili o opinię prawną i okazało się, że takie postępowanie jest niezgodne z prawem.
                • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 08:43
                  maslova napisała:
                  > nie będzie wypłacał dodatków za doraźne zastępstwa nauczyci
                  > elom, ponieważ wykonują je oni w ramach kodeksowych 40 godzin.

Ale tu nie jest mowa o zastępstwie tylko o odrobieniu własnej nieobecności. suma godzin dydaktycznych się nie zmienia.
                  • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 09:01
                    Tak, ale chodzi mi o te 40 godzin właśnie - to, że nauczyciel ma taką normę tygodniową (czyli nie może pracować więcej niż 40 godzin tygodniowo), nie oznacza, że ma w ramach tych 40 godzin realizować więcej niepłatnych godzin dydaktycznych niż jest to przewidziane w umowie.
                    Skoro wykładowca miał przewidziane na dany dzień wykłady, i za ten dzień miał zwolnienie lekarskie, to zwolniło go ono z obowiązku świadczenia pracy. Moim zdaniem albo powinno zostać wyznaczone za niego zastępstwo, albo przy odrabianiu powinien mieć wypłacone godziny nadliczbowe.
                    • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 09:14
                      maslova napisała:
                      > Tak, ale chodzi mi o te 40 godzin właśnie - to, że nauczyciel ma taką normę
                      > tygodniową

Nauczyciel ma tygodniową - wykładowca akademicki zdaje się roczną.
                      • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 09:40
                        Wiem, chodzi mi o zasadę.
                        Zresztą, podałam niżej przykład regulacji z jednej z uczelni - jak widać, nie nakłada obowiązki odrobienia niezrealizowanych z powodu choroby wykładów.
                • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 09:26
                  Szkoła działa na innych zasadach niż uczelnia.
                  • alina460 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 09:42
                    Ale co na to prawo pracy?
                    • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 09:45
                      alina460 napisała:

> Ale co na to prawo pracy?

Poczytaj.
            • arwena_11 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 11:39
              A czy wykładowcy są zatrudniani na podstawie kodeksu pracy czy innych przepisów?
      • alina460 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 11.01.23, 21:28
        Oczywiście, że tak NIE zrobią.
        • gajmal Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 11.01.23, 21:33
          Poszukaj regulaminu wynagradzania ze swojej uczelni.
          • alina460 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 11.01.23, 21:35
            Regulamin regulaminem. A co na to prawo pracy? Chyba PIP to najlepsza opcja, żeby się dowiedzieć, jak to w końcu jest.
            • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 10:20
              Regulamin pracy powinien być zgodny z aktami wyższego rzędu (Kodeks pracy, rozporządzenia itd.)
              • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 10:22
                maslova napisała:
                > Regulamin pracy powinien być zgodny z aktami wyższego rzędu (Kodeks pracy, rozp
                > orządzenia itd.)

Regulamin nie może ograniczać praw pracownika ale może dawać mu ich więcej. Mój pracodawca np. zapewnia dodatkowe dni płatnego urlopu - nie oznacza to, że łamie KP wink
                • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 10:41
                  > Regulamin nie może ograniczać praw pracownika
                  No właśnie.
    • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 11.01.23, 21:41
      Nie wiem czy jest podstawa prawna, ale etyka zawodowa wymaga odrobienia tych zajęć które przepadły. skoro ich temat ma być tematem zaliczenia lub egzaminu, a wiedza jest konieczna do zaliczenia zajęć na późniejszych latach.. To nie szkoła w której np język polski ma się przez wszystkie lata nauki i brak można łatwiej nadrobić. Tu z jednym wykładowcą ma się często kontakt tylko przez jeden semestr.
      • stara-a-naiwna Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 11.01.23, 22:20
        jaka etyka zawodowa?

laska mogła byc 3 miesiące w śpiączce i mieć udar mózgu.
        Jest na zwolnieniu = nie pracuje, wraca do pracy i ma swój etat a nie etat + to czego nie wypracowała przez 3 miesiące

etyka zawodowa mówi, zeby byc fair wobec swojego pracownika i działać zgodnie z literą prawa
        • alina460 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 06:31
          Dokładnie tak. Wracasz w końcu po tej śpiączce i zasuwasz na 3 etatach, żeby odrobić i może dostać zawału serca!
          • profes79 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 06:45
            Na razie to widać, że kombinujesz jak koń pod górkę, żeby przypadkiem nie poprowadzić zajęć do których jesteś zobowiązana (prawdopodobnie) umową.
            • alina460 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:13
              Pozory mylą. Uwierz.
        • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 09:04
          stara-a-naiwna napisała:

> jaka etyka zawodowa?
          >
          > laska mogła byc 3 miesiące w śpiączce i mieć udar mózgu.

Wtedy pracodawca organizuje zastępstwo. Albo zmienia układ zajęć studentom. Wypowiadałam się na temat tygodniowej nieobecności a nie 3 miesięcznego pobytu w szpitalu.
      • niemcyy Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:04
        Żartujesz z tą etyką?
      • mae224 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 11:30
        Jasne i żadna z was nie miała na egzaminie zakresu materiału, który obowiązywal? Z podręcznika (poza słowami wypowiedzianymi na wykladach), oszalalyscie, równie dobrze student może temat przygotować samodzielnie, jeśli to było w zakresie do egzaminu. Wiem, zależy od uxzelni i zajęć, ale bez przesady (moje egzaminy to bylo 50 temtow z czego może 30 opracowanych na zajeciach).
        • mae224 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 11:32
          Ps, podczas studiów za granicą rozśmieszało mnie niemiłosiernie jak profesor mówił "na egzamin strony 1-20, 23-60, 100-113." W Polsce podawał po prostu podręcznik.
        • arwena_11 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 11:46
          Miałam zajęcia do których nie było podręcznika. Obowiązywały wykłady. Każdy wykład był odrabiany. Czasami - jeżeli uczelnia wiedziała wcześniej - to była zmiana planu.
          Teraz jestem na podyplomowych - płatne niemało - wykłady albo odrabiane albo zmiana planu. Nie ma możliwości aby zajęcia przepadły.
        • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 12:27
          Większość z moich zajęć na studiach to były zajęcia bez podręcznika.
        • pyza-wedrowniczka Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:51
          U mnie było różnie.

Były takie egzaminy, gdzie na wykładach było omówione 1/3 tego, co obowiązywało na egzaminie i reszta była z podręczników/książek/artykułów. Dostawaliśmy na początku semestru listę zagadnień i lektur obowiązujących i ona była obszerniejsza niż wykłady.

Ale były też takie wykłady, do których nie było podręcznika, nawet jak się znało tematykę poszczególnych wykładów to ciężko byłoby znaleźć do nich informacje, bo wykładowca przekazywał specyficzne rzeczy. I wtedy konieczne było odbycie wszystkich wykładów.
          • mae224 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 14:28
            no to wtedy na egzaminie profesor NIE WYMGA zagadnienia, którego nie omówił, skoro to jedne zajęcia. to nie jest takie skomplikowane.
            • muireade Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 17:36
              U mnie wymagano wiedzy ze wszystkich tematów, czy zajęcia były przeprowadzone, czy nie. Nawet jakby to była tylko jedna godzina.
    • 18lipcowa3 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 11.01.23, 21:45
      Odrabiają bo im się opłaca bo idzie w nadgodziny .
      • profes79 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:01
        Dlaczego w nadgodziny? Ma 40 godzin pracy w tygodniu (dajmy na to) i w ramach tych 40 godzin ma wygospodarować czas na przeprowadzenie zaległych zajęć a nie pracować 42h w tygodniu (przynajmniej tak zakładam).
        • iwles Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:19

Czyli ma nie iść na inne zajęcia, żeby odrobić te "zakegłe"?
          • memphis90 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:24
            Przecież pracownicy naukowi nie tylko chodzą z wykładu na wykład…
            • iwles Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:38

No tak, niech zawala inne obowiązki.
              Ciekawa jestem, czy ty (nie wiem, czy dobrze kojarzę, że jesteś lekarzem) po powrocie że zwolnienia lekarskiego przyjmujesz podwójna ilość pacjentów, żeby odrobić swoją nieobecność?
              • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:40
                iwles napisała:
                > No tak, niech zawala inne obowiązki.

Czyli jakie?

• asia_i_p Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:47
                  Konsultacje i pracę naukową. Chyba że zakładasz, że pracę naukową ma robić po godzinach, bo w sumie i tak to lubi i taki zawód wybrała.
                  • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:54
                    asia_i_p napisała:
                    > Konsultacje i pracę naukową. Chyba że zakładasz, że pracę naukową ma robić po g
                    > odzinach, bo w sumie i tak to lubi i taki zawód wybrała.

Jeżeli kilka godzin odrabiania zajęć spowoduje 'zawalenie' pracy naukowej to taka osoba nie nadaje się do zawodu.
                    • iwles Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:56
                      evening.vibes napisała:

> Jeżeli kilka godzin odrabiania zajęć spowoduje 'zawalenie' pracy naukowej to ta
                      > ka osoba nie nadaje się do zawodu.

Taaaaa, bo ty się na tym znasz 🤣

• evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:59
                        iwles napisała:
                        > evening.vibes napisała:
                        >
                        >
                        > > Jeżeli kilka godzin odrabiania zajęć spowoduje 'zawalenie' pracy naukowej
                        > to ta
                        > > ka osoba nie nadaje się do zawodu.
                        >
                        >
                        > Taaaaa, bo ty się na tym znasz 🤣

Czyli - tydzień choroby nie zawala pracy naukowej ale odrobienie kilku wykładów w kolejnym tygodniu już taK?

Oświeć nas 'k..a' specjalistko big_grin
                    • asia_i_p Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 11:46
                      Nie spowoduje zawalenia, tylko konieczność niepłatnej pracy po godzinach. Sugerujesz, że każdy pracownik ma "w zapasie" kilka godzin w tygodniu.
                      • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 11:57
                        asia_i_p napisała:
                        > Nie spowoduje zawalenia, tylko konieczność niepłatnej pracy po godzinach. Suger
                        > ujesz, że każdy pracownik ma "w zapasie" kilka godzin w tygodniu.

W skali ROKU ma zapas. Dyskusja w ogóle jest zabawna bo w sumie uczelnia za 'odrobienie' tygodnia choroby powinna w ogóle wykładowcy zapłacić 40h nadgodzin bo przecież czemu liczyć tylko odpracowanie zajęć dydaktycznych - pracę naukową też będzie musiał odrobić tongue_out
                        • iwles Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 12:12

Ty swoje zwolnienia lekarskie odrabiasz?
                          Przecież też masz jakiś okres rozliczeniowy godzin w pracy, na pewno nie jest to jeden dzień.
                          • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 12:19
                            iwles napisała:
                            > Ty swoje zwolnienia lekarskie odrabiasz?

Jeżeli nie ma kto wykonać moich zadań podczas mojej nieobecności to po powrocie owszem - muszę je zrobić. Widzisz coś w tym dziwnego?
                            • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 12:29
                              Ale czy robisz to poza godzinami swojej pracy?
                              • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 12:30
                                maslova napisała:
                                > Ale czy robisz to poza godzinami swojej pracy?

Nie. W kółko wałkujemy to samo - wykładowca może odrobić zajęcia w ramach swoich godzin. Czego dalej nie rozumiecie?
                                • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 12:37
                                  > Czego dalej nie rozumiecie?

Dlatego podałam Ci przykład nauczycieli - jak dla mnie analogiczny. Oni też nie mogą odrabiać godzin ani wykonywać doraźnych zastępstw poza swoim pensum bez wynagrodzenia. Miała na to opinię prawną.
                                  Podałam również interpretacje znalezione w internecie oraz przepisy prawa pracy, które wyraźnie przeczą Twojej tezie. Więc to ja nie wiem, czego Ty dalej nie rozumiesz.
                                  • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 12:39
                                    maslova napisała:
                                    > Dlatego podałam Ci przykład nauczycieli - jak dla mnie analogiczny.

Analogiczny tylko okres rozliczenia inny. Wykładowca jak najbardziej może w jednym tygodniu poprowadzić 6 wykładów, w drugim 0 (bo był chory) a w trzecim 12.

Analogia to nie znak równości.
                                    • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:07
                                      A jakie znaczenie ma tu okres rozliczeniowy? Gdzie w kodeksie pracy masz zapis, że w przypadku dłuższego okresu rozliczeniowego pracownik ma obowiązek odpracować godziny niewykonane podczas choroby?

Sam fakt przebywania pracownika na zwolnieniu lekarskim zwalnia go z obowiązku świadczenia pracy, którą miałby wykonywać w czasie, gdy na tym zwolnieniu przebywał. Żaden pracownik nie ma obowiązku nadrabiania zaległości poza godzinami swojej pracy. W przypadku nauczycieli/wykładowców akademickich rozdziela się kwestię godzin wynikających z pensum oraz 40 godzinnego tygodnia pracy. Umowa o pracę określa wymiar godzin dydaktycznych, które ma zrealizować nauczyciel/wykładowca w określonym okresie rozliczeniowym. Realizacja ma nastąpić zgodnie z wcześniej ustalonym planem/harmonogramem. Jeżeli pracownik jest w tym czasie na L4 - nie może ich zrealizować. Czas pracy poza godzinami dydaktycznymi (czyli ten do 40 godzin tygodniowo) przeznaczony jest do realizacji innych celów i nie powinien być wykorzystywany do wykonywania godzin dydaktycznych. Ja taką właśnie opinię prawną dostałam i chyba nie powinno Cię dziwić, że jest ona dla mnie zdecydowanie bardziej wiążąca niż opinia internetowej araceli wink
                                      • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:09
                                        maslova napisała:
                                        > A jakie znaczenie ma tu okres rozliczeniowy? Gdzie w kodeksie pracy masz zapis,
                                        > że w przypadku dłuższego okresu rozliczeniowego pracownik ma obowiązek odpraco
                                        > wać godziny niewykonane podczas choroby?

Ma wykonać zadania zlecone przez pracodawcę. Dlaczego draka jest o odpracowanie zajęć dydaktycznych - przecież na pozostały czas też wykładowca miał zadania - czemu się ograniczać i nie żądać całych 40h nadgodzin? big_grin

• maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:15
                                          > Ma wykonać zadania zlecone przez pracodawcę.

W ramach swoich godzin pracy

> Dlaczego draka jest o odpracowanie zajęć dydaktycznych
                                          Bo takie pytanie zadała autorka wątku?
                                          • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:17
                                            maslova napisała:
                                            > > Ma wykonać zadania zlecone przez pracodawcę.
                                            > W ramach swoich godzin pracy

Oczywiście - i przy krótkiej nieobecności bez problemu się zmieści.

> > Dlaczego draka jest o odpracowanie zajęć dydaktycznych
                                            > Bo takie pytanie zadała autorka wątku?

Ale to pokazuje bezsens waszego myślenia.
                                            • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:30
                                              > Ale to pokazuje bezsens waszego myślenia.

To nie jest bezsens naszego myślenia, tylko wyjaśnienie i stosowanie przepisów prawa pracy.
                                              Można oczywiście się z nimi nie zgadzać, ale należy je przestrzegać, a ewentualne pretensje kierować nie do pracownika, tylko do ustawodawcy.
                                              • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:31
                                                maslova napisała:
                                                > To nie jest bezsens naszego myślenia, tylko wyjaśnienie i stosowanie przepisów
                                                > prawa pracy.

A to wyjaśnienie tyczy się tylko zadania 'prowadzenie zajęć dydaktycznych'??? Innych nie?

Włącz myślenie.
                                                • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:46
                                                  Powołałam się już kilkukrotnie na opinie prawne w tej sprawie, więc nie wiem, o co ci jeszcze chodzi i co tu jeszcze wyjasniać. Tu ewentualnie jeszcze dla uzupełnienia:
                                                  oswiataiprawo.pl/porady/odpracowanie-niezrealizowanych-godzin-ponadwymiarowych/
                                                  Opinia, którą ja otrzymałam była bardzo podobna co do meritum, jednak bardziej rozbudowania i z powołaniem się na konkretne przepisy prawne. Mam nadzieję, że nie wymagasz ode mnie jej opublikowania na forum wink

Sugeruję jednak, abyś ty włączyła myslenie, ponieważ jak widać znajomość i interpretacja prawa pracy nie są twoją specjalnością. A opinie prawnika są dla mnie bardziej wiążące niż twoje - chyba cię to nie dziwi?
                                                  • kicifura Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:49
                                                    To jest araceli, nie przegadasz jej.
                                                  • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:50
                                                    maslova napisała:
                                                    > Powołałam się już kilkukrotnie na opinie prawne w tej sprawie,

Nie w tej tylko w sprawie nauczycieli, których sposób pracy nie pokrywa się ze sposobem pracy wykładowców (Karta Nauczyciela). Odróżniasz Kodeks Pracy od Karty Nauczyciela czy to za trudne?
                                                  • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 14:06
                                                    Jesteś naprawdę zabawna.
                                                    Przecież napisałam wyraźnie, że wykładowcy zatrudniani są na podstawie ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym (PoSW), natomiast w sprawach dotyczących stosunku pracy pracowników uczelni, nieuregulowanych w ustawie, stosuje się przepisy ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy.
                                                    W PoSW uregulowane jest PENSUM nauczyciela akademickiego (art. 127), podobnie jak w Karcie Nauczyciela określone jest PENSUM nauczyciela. Kwestie rozliczeń godzin dydaktycznych (czyli PENSUM), są regulowane podanymi ustawami (PoSW i KN). Dlatego zastosowałam analogię - ponieważ SYSTEM czasu pracy w przypadku nauczyciela i nauczyciela akademickiego jest bardzo podobny - różnią go szczegóły nieistotne dla istoty dyskusji (jakie znaczenie ma tu podany przez ciebie okres rozliczeniowy??), czyli czy odrabianie godzin dydaktycznych powinno odbywać się w ramach "niedydaktycznego" czasu pracy. Potwierdzone jest to zresztą zapisem w przytoczonym już rozporządzeniu. Wiem, że ono obecnie nie obowiązuje, ale przepisy PoSW i KP tak własnie stanowią.
                                                    Potrafisz przeczytać całość postów, na które odpowiadasz, czy to dla ciebie za trudne?
                                                  • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 14:44
                                                    maslova napisała:
                                                    > Dlatego zastosowałam analogię - ponieważ SYSTEM czasu pracy w przypadku
                                                    > nauczyciela i nauczyciela akademickiego jest bardzo podobny

Podobny z KLUCZOWĄ różnicą, że nie ma tygodniowego limitu godzin dydaktycznych. A ty się na ten limit (tylko nauczycielski!) ciągle powołujesz.

Nauczyciel ma 18h dydaktycznych tygodniowo - odrabianie powoduje, że przekraczałby TYGODNIOWY limit.

Praca nauczyciela tygodniami:
                                                    1. 18h
                                                    2. 0h (choroba)
                                                    3. 18h (limit)
                                                    4.18h

Praca wykładowcy tygodniami:
                                                    1. 6h
                                                    2. 0h (choroba)
                                                    3. 10h (4 odrabiane)
                                                    4. 8h (2 odrabiane)

Widać różnicę czy kolorować drwala?

• maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 16:40
                                                    big_grin big_grin big_grin

> Podobny z KLUCZOWĄ różnicą, że nie ma tygodniowego limitu godzin dydaktycznych
                                                    Ale ma ROCZNY limit.

Więc opowiedz nam teraz czym różni się przekroczenie limitu godzin dydaktycznych w tygodniu od przekroczenia takich samych godzin w roku.
                                                    i wyjaśnij proszę, dlaczego w podanym przykładzie stosujesz taki sam okres rozliczeniowy dla nauczyciela i nauczyciela akademickiego.
                                                    I opowiedz nam jeszcze, dlaczego jesteś niekonsekwentna: skoro uważasz, że nauczyciel akademicki powinien odrabiać nieprzepracowane z powodu L4 godziny dydaktyczne w "normalnym", 40-godzinnym tygodniu pracy, to dlaczego zwykły nauczyciel nie może? Przecież jego również obowiązuje 40-tygodniowy tydzień pracy, więc zakładając, że jest nieobecny przez tydzień, to w następnym tygodniu jak najbardziej może odrobić nieprzepracowane godziny dydaktyczne w ramach kodeksowego czasu pracy (18 godzin obowiązujących + 18 godzin zaległych = 36 godzin - zostają mu jeszcze cztery godziny kodeksowego czasu pracy).

> Widać różnicę czy kolorować drwala?
                                                    Pomóc ci pokolorować? Bo widzę, że zaczęłaś od siekiery i na niej się zatrzymałaś, dalej nijak ruszyć nie potrafisz.
                                                  • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 16:51
                                                    maslova napisała:
                                                    > i wyjaśnij proszę, dlaczego w podanym przykładzie stosujesz taki sam okres rozl
                                                    > iczeniowy dla nauczyciela i nauczyciela akademickiego.

Właśnie NIE stosuję. Okresem rozliczeniowym nauczyciela jest tydzień - wykładowcy rok.

> I opowiedz nam jeszcze, dlaczego jesteś niekonsekwentna: skoro uważasz, że nauc
                                                    > zyciel akademicki powinien odrabiać nieprzepracowane z powodu L4 godziny dydakt
                                                    > yczne w "normalnym", 40-godzinnym tygodniu pracy, to dlaczego zwykły nauczyciel
                                                    > nie może? Przecież jego również obowiązuje 40-tygodniowy tydzień pracy

Nauczyciela obowiązuje tygodniowy 40-godzinny tydzień pracy z jednocześnie z 18-godzinnym tygodiowym limitem godzin dydaktycznych.

Wykładowca może mieć 20, 30, 40 godzin dydaktycznych w tygodniu - nauczyciel max 18.

Rozumiesz? Wykładowca MOŻE mieć 20h dydaktycznych w tygodniu - nauczyciel nie? Nadal za trudne?
                                                  • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 17:01
                                                    > Rozumiesz? Wykładowca MOŻE mieć 20h dydaktycznych w tygodniu - nauczyciel nie? Nadal za trudne?

Nieprawda, 18 godzin to jest pensum nauczyciela, ale jak najbardziej może mieć więcej godzin dydaktycznych tygodniowo niż podstawowe pensum.
                                                  • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 17:09
                                                    maslova napisała:
                                                    > > Rozumiesz? Wykładowca MOŻE mieć 20h dydaktycznych w tygodniu - nauczyciel
                                                    > nie? Nadal za trudne?
                                                    >
                                                    > Nieprawda, 18 godzin to jest pensum nauczyciela, ale jak najbardziej może mieć
                                                    > więcej godzin dydaktycznych tygodniowo niż podstawowe pensum.

Jeżeli ma to są to nadgodziny. U wykładowcy NIE - o tym cały czas mowa jakbyś nie zauważyła.
                                                  • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 17:46
                                                    > Jeżeli ma to są to nadgodziny.
                                                    Nieprawda 😊
                                                  • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 17:09
                                                    > Okresem rozliczeniowym nauczyciela jest tydzień - wykładowcy rok.
                                                    Nauczyciel akademicki realizuje godziny dydaktyczne na podstawie ustalonego na początku okresu rozliczeniowego harmonogramu. Jeżeli w dzień, w który zgodnie z harmonogramem ma zrealizować godziny dydaktyczne, nie przyjdzie do pracy z powodu usprawiedliwionej nieobecności (np. L4), to otrzymuje za ten czas wynagrodzenie (np. chorobowe) i uznaje się te godziny jako rozliczone - czyli odejmuje się je z rocznego limitu. Tak stanowią przepisy prawa pracy, choćbyś nie wiem jak tutaj tupała nóżkami ze złości.
                                                  • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 17:12
                                                    maslova napisała:
                                                    > > Okresem rozliczeniowym nauczyciela jest tydzień - wykładowcy rok.
                                                    > Nauczyciel akademicki realizuje godziny dydaktyczne na podstawie ustalonego
                                                    > na początku okresu rozliczeniowego harmonogramu.
                                                    Jeżeli w dzień, w który [b
                                                    > ]zgodnie z harmonogramem[/b] ma zrealizować godziny dydaktyczne, nie przyjdzie
                                                    > do pracy z powodu usprawiedliwionej nieobecności (np. L4), to otrzymuje za ten
                                                    > czas wynagrodzenie (np. chorobowe) i uznaje się te godziny jako rozliczone - cz
                                                    > yli odejmuje się je z rocznego limitu. Tak stanowią przepisy prawa pracy, choćb
                                                    > yś nie wiem jak tutaj tupała nóżkami ze złości.

Prawo prawo W OGÓLE nie mówi o pensum. Borze szumiący - twoje pitolenie osiągnęło nowy level debilizmu big_grin
                                                  • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 17:47
                                                    Nie, w ogóle 😄
                                                  • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 17:56
                                                    maslova napisała:
                                                    > Nie, w ogóle 😄

Wskaż. Czekam.
                                                  • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 18:05
                                                    Przeczytaj uważnie wątek jeszcze raz. A potem pokoloruj drwala
                                                  • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 18:08
                                                    maslova napisała:
                                                    > Przeczytaj uważnie wątek jeszcze raz.

Pytam o przepisy a nie linki do odpowiedzi na portalach.
                                                  • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 18:23
                                                    Na podstawie linków możesz sięgnąć do przepisów, są podane pod opiniami prawnymi, zresztą niektóre konkretne przepisy również podałam w watku.Mozesz np. poczytać dział szósty kodeksu pracy - zawiera on szczegółowe zasady rozliczania czasu pracy.
                                                  • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 18:33
                                                    maslova napisała:

> Na podstawie linków możesz sięgnąć do przepisów,

Król jest nagi.

Znalazłaś coś o nauczycielach, a że ci się wydaje, że wykładowcy mają podobnie to pitolisz pół dnia głupoty. Luz. Nie spodziewałam się merytorycznej odpowiedzi.

• maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 20:07
                                                    Ech.....

art. 127 oraz art. 147 ust. 1 Prawo o szkolnictwie wyższym

Kodeks pracy:
                                                    art. 92
                                                    art. 129
                                                    art. 130 par. 3
                                                    art. 140
                                                  • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 21:21
                                                    maslova napisała:
                                                    > Ech.....
                                                    >
                                                    > art. 127 oraz art. 147 ust. 1 Prawo o szkolnictwie wyższym
                                                    >
                                                    > Kodeks pracy:
                                                    > art. 92
                                                    > art. 129
                                                    > art. 130 par. 3
                                                    > art. 140

I w żadnym z tych paragrafów NIE MA, że nieodbyte godziny dydaktycznie w powodu L4 wliczają się do pensum. CBDU.
                                                  • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 13.01.23, 13:54
                                                    Ależ jest, pisałam o tym w tym wątku chyba ze trzy razy.
                                                    Pokolorowałaś już tego drwala?
                                                  • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 13.01.23, 14:04
                                                    maslova napisała:
                                                    > Ależ jest, pisałam o tym w tym wątku chyba ze trzy razy.

Ty pisałaś a w przepisach prawnych nie ma.
                                                  • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 17:52
                                                    > Wykładowca MOŻE mieć 20h dydaktycznych w tygodniu - nauczyciel nie

Wykładowca może mieć MAKSYMALNIE 240 godzin dydaktycznych rocznie. Jeśli nadrobi w innym czasie godziny, których faktycznie nie zrealizował z powodu L4, a które zgodnie z przepisami prawa pracy są w takiej sytuacji traktowane jako rozliczone, wówczas przekroczy ROCZNY ustawowy limit godzin dydaktycznych.
                                                  • alina460 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 15.01.23, 01:10
                                                    Evening, pozwól, że odniosę się do Twojego wyliczenia. Tego powyżej:
                                                    Praca nauczyciela tygodniami:
                                                    1. 18h
                                                    2. 0h (choroba)
                                                    3. 18h (limit)
                                                    4.18h

Praca wykładowcy tygodniami:
                                                    1. 6h
                                                    2. 0h (choroba)
                                                    3. 10h (4 odrabiane)
                                                    4. 8h (2 odrabiane)

A jak w takim razie zinerpretujesz sytuację odrabiania zajęć, w której mamy do czynienia z lektorem na uczelni, który ma 18h zajęć dydaktycznych tygodniowo?
                            • iwles Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 12:51
                              evening.vibes napisała:

> iwles napisała:
                              > > Ty swoje zwolnienia lekarskie odrabiasz?
                              >
                              >
                              > Jeżeli nie ma kto wykonać moich zadań podczas mojej nieobecności to po powrocie
                              > owszem - muszę je zrobić. Widzisz coś w tym dziwnego?

owszem, bo nie da rady wykonac ich w tym samym czasie, co zadania bieżące.
                              No a jesli się da, to (idąc twoją logiką), powinnaś pracować na pół etatu, bo masz za dużo wolnego czasu.

• evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 12:53
                                iwles napisała:
                                > owszem, bo nie da rady wykonac ich w tym samym czasie, co zadania bieżące.
                                > No a jesli się da, to (idąc twoją logiką), powinnaś pracować na pół etatu, bo m
                                > asz za dużo wolnego czasu.

Ty po tygodniowej chorobie masz 40h nadgodzin?
                                • iwles Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:14
                                  evening.vibes napisała:

> Ty po tygodniowej chorobie masz 40h nadgodzin?

widzę, że nie chcesz powiedzieć, jak to jest u ciebie big_grinbig_grinbig_grin

U mnie jest cos takiego, jak koleżeńskie zastępstwa, więc spoko - daję radę.
                                  • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:15
                                    iwles napisała:
                                    > U mnie jest cos takiego, jak koleżeńskie zastępstwa, więc spoko - daję radę.

Czy twoje zastępstwa mają płacone za tę pracę nadgodziny?
                                    • iwles Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:21

Praca jednej osoby rozkłada się na kilka.
                                      Nie tylko moja, ale każdej osoby z zespołu.
                                      Więc dziś choruję ja, a jutro ktoś inny.
                                      O ile się da - zadania są rozdzielane.
                                      Jak to coś wymagającego większego nakładu pracy i czasu - to owszem, gratyfikacja zawsze jakaś jest.

No a jak jest z tą pracą bieżącą u ciebie? big_grin
                                      • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:23
                                        iwles napisała:
                                        > Praca jednej osoby rozkłada się na kilka.

No ale jak? To one mają jakieś luzy??? big_grin To powinny pracować na 7/8 etatu na przykład tongue_out

> No a jak jest z tą pracą bieżącą u ciebie? big_grin

Podobnie jak u ciebie ale ja to rozumiem a ty widać nie.
                  • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 09:13
                    Pracę naukową wykonuje się PO GODZINACH pracy na uczelni smilesmile
                    • iwles Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 10:22
                      aqua48 napisała:

> Pracę naukową wykonuje się PO GODZINACH pracy na uczelni smilesmile

Chyba nie, to praca w ramach swoich godzin, ale poza pensum.
                    • asia_i_p Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 11:47
                      Zdecydowanie nie smilesmile

polon.nauka.gov.pl/pomoc/knowledge-base/udzial-czasu-pracy/
                      • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 12:30
                        Nie znam NIKOGO kto przeprowadziłby nowatorskie badania i napisał książkę naukową w ramach swoich godzin pracy na uczelni. .
                • iwles Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:50
                  evening.vibes napisała:

> Czyli jakie?

Picie kawy, q...a.

Może ma oprócz pracy dydaktycznej, także naukowa.
                  Może prowadzi doktorantów.
                  Może prowadzi konsultacje prac magisterskich, licencjackich, inzynierskich. itd..itd.
                  Ale nie... na pewno siedzi i patrzy w sufit.

• evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:55
                    iwles napisała:
                    > Picie kawy, q...a.

To spokojnie można zawalić.

Odrobienie kilku/kilkunastu godzin prac dydaktycznych nie powinno prowadzić do 'zawalenia' pracy naukowej. Jeżeli tak jest to osoba nie nadaje się do tego typu pracy.
                    • iwles Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 08:00

Nikt nie pisze, że całkowicie zawali, tylko w pracy naukowej też ma pewne zobowiązania, które wg ciebie powinna ot tak sobie przełożyć?
                      Nie no, pewnie, wszystko się da ogarnąć. Doba ma 24 godziny, kto by tam chodził.spac.
                      • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 08:02
                        iwles napisała:
                        > Nikt nie pisze, że całkowicie zawali, tylko w pracy naukowej też ma pewne zobow
                        > iązania, które wg ciebie powinna ot tak sobie przełożyć?

Na tym polega praca elastyczna. To nie kasa w Biedrze.
            • kicifura Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 08:37
              memphis90 napisała:

> Przecież pracownicy naukowi nie tylko chodzą z wykładu na wykład…
              >

Ale dydaktyka jest najmniej ważną częścią pracy naukowca. Trzeba to odbębnić i tyle. Ocena pracownicza (baa ocena całej uczelni) oparta jest o osiągnięcia naukowe.
        • 18lipcowa3 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 07:44
          Wiesz co to jest pensum na uczelni?
          Oni nie mają 40h tygodniowo.
        • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 08:49
          Tu jest przykład rozliczania godzin nauczyciela akademickiego w przypadku choroby:
          old.noe.uwb.edu.pl/files/file/PDF/Dokumenty%20do%20pobrania/procedury/PROCEDURA%20ROZLICZANIA%20PENSUM%20DYDAKTYCZNEGO%20NAUCZYCIELI%20AKADEMICKICH%20W%20SYTUACJI%20ZWOLNIENIA%20LEKARSKIEGO.pdf

GODZINY W PENSUM DYDAKTYCZNYM
          4. Pensum dydaktyczne to stała, określona liczba godzin zajęć, do której
          wykonania zobowiązany jest nauczyciel akademicki, zależna wyłącznie od
          pełnionego stanowiska i wymiaru etatu.
          5. Zwolnienie lekarskie nie stanowi podstawy do obniżenia pensum
          dydaktycznego.
          6. W czasie choroby lub innej nieprzewidzianej, usprawiedliwionej
          nieobecności nauczyciela akademickiego, godziny zajęć dydaktycznych
          wynikające z pensum dydaktycznego ustalonego dla stanowiska na
          podstawie uchwały Senatu (które według rozkładu zajęć przypadałyby w
          okresie tej nieobecności) zalicza się do pensum, jako godziny
          przepracowane zgodnie z planem (§4 w/w Rozporządzenia MNiSW).
          7. Nauczyciel akademicki może niezrealizowane godziny odpracować po
          powrocie ze zwolnienia lekarskiego.
          GODZINY PONADWYMIAROWE
          8. Jeżeli nauczyciel akademicki przebywa na zwolnieniu lekarskimi i na ten
          okres przypadają zajęcia realizowane jako godziny ponadwymiarowe, to
          takie zajęcia także mogą zostać odpracowane przez nauczyciela
          akademickiego po zakończeniu nieobecności.
          9. Jeżeli kierownik Katedry/Zakładu/Pracowni wyznacza zastępstwo za
          nauczyciela akademickiego przebywającego na zwolnieniu, to w takim
          przypadku w sprawozdaniu z realizacji zajęć należy zmniejszyć liczbę
          godzin pracy o godziny przypadające na okres zwolnienia i dopisać
          odpowiednią liczbę godzin nauczycielowi pełniącemu zastępstwo.
          10. Nauczyciel akademicki odpowiada za to, by w sprawozdaniu z realizacji
          zajęć dydaktycznych uwzględnione zostały godziny zajęć dydaktycznych
          w trakcie których przebywał na zwolnieniu.

Przykłady
          Nauczyciel miał zaplanowane obciążenie dydaktyczne na cały rok akademicki, ale w
          trakcie roku zachorował i nie mógł przeprowadzić ze studentami wszystkich
          przypisanych zajęć. Zgodnie z przepisem godziny dydaktyczne przewidziane na czas
          choroby zostają mu uznane za godziny przepracowane – o ile łączna liczba
          wykonanych godzin nie przekracza określonego dla stanowiska pensum (na
          podstawie uchwały senatu).
          W sprawozdaniu z realizacji zajęć dydaktycznych zostanie zapisane, gdy realizuje
          tylko pensum:
          pensum dydaktyczne dla stanowiska 240
          planowane obciążenie dydaktyczne 240
          faktycznie przepracowane godziny dydaktyczne 200
          godziny niewykonane ze względu na chorobę 40
          realizacja godzin dydaktycznych 240
          godziny ponadwymiarowe -

W sprawozdaniu z realizacji zajęć dydaktycznych zostanie zapisane, gdy realizuje
          zajęcia ponad pensum:
          pensum dydaktyczne dla stanowiska 240
          planowane obciążenie dydaktyczne 300
          faktycznie przepracowane godziny dydaktyczne 260
          godziny niewykonane ze względu na chorobę 40
          realizacja godzin dydaktycznych 260
          godziny ponadwymiarowe 20
          • alina460 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 09:56
            Dziękuję, maslova.
            Zatem mamy, co najważniejsze:

W czasie choroby lub innej nieprzewidzianej, usprawiedliwionej
            nieobecności nauczyciela akademickiego, godziny zajęć dydaktycznych
            wynikające z pensum dydaktycznego ustalonego dla stanowiska na
            podstawie uchwały Senatu (które według rozkładu zajęć przypadałyby w
            okresie tej nieobecności) zalicza się do pensum, jako godziny
            przepracowane zgodnie z planem (§4 w/w Rozporządzenia MNiSW).

Dlaczego zatem wykładowcy odpracowują te godziny dydaktyczne po powrocie z L4? Uczelnie wymagają tego, czyli łamią prawo?
            • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 10:15
              alina460 napisała:
              > Dziękuję, maslova.
              > Zatem mamy, co najważniejsze:
              (...)

> Uczelnie wymagają tego, czyli łamią prawo?

Maslova nie powołała się na akty prane tylko na uregulowania konkretnej uczelni. Te mogą być bardziej korzystne niż Kodeks Pracy.
              • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 10:27
                Uregulowania tej uczelni opierały się na konkretnych aktach prawnych.
                • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 10:33
                  maslova napisała:
                  > Uregulowania tej uczelni opierały się na konkretnych aktach prawnych.

Które - jak sama zauważyłaś nie są już obowiązujące.
                  • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 10:38
                    Tak, dokładnie. Ale były IMO dość logiczne. Obecnie po prostu zniesiono obowiązek szczegółowej regulacji zagadnienia przez MNiSW, natomiast odesłano do przepisów Kodeksu pracy. Na ich podstawie i zgodnie z nimi uczelnie powinny opracować regulaminy pracy i wynagradzania. Autorka powinna przeczytać zapisy w tych regulaminach.
            • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 10:19
              Tyle, że Rozporządzenie MNiSW jest już nieobowiązujące, a ono zawierało własnie ten przepis:
              § 3. W czasie choroby lub innej nieprzewidzianej, usprawiedliwionej nieobecności nauczyciela akademickiego godziny zajęć dydaktycznych, wynikające z pensum dydaktycznego ustalonego dla danego stanowiska na podstawie uchwały senatu oraz decyzji kierownika jednostki organizacyjnej określonej w statucie, które według planu zajęć przypadałyby w okresie tej nieobecności, zalicza się, dla celów ustalenia liczby godzin zajęć dydaktycznych, jako godziny przepracowane zgodnie
              z planem.

na podstawie którego uczelnie opracowywały swoje regulaminy.

Z tego, co widzę, obecnie nie ma rozporządzenia regulującego tę kwestię, a w ustawie Prawo o szkolnictwie wyższym jest zapis, że w sprawach dotyczących stosunku pracy pracowników uczelni,
              nieuregulowanych w ustawie, stosuje się przepisy ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r.
              – Kodeks pracy.

• maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 10:34
                Nauczycieli akadamickich obowiązuje zadaniowy system czasu pracy (tak stanowi Prawo o szkolnictwie wyższym).

Zgodnie z kodeksem pracy pracownikowi zatrudnionemu w systemie zadaniowym przysługują takie same uprawnienia, jak w każdym innym systemie.

Tu znalazłam opinię, i w świetle różnych interpretacji praw i obowiązków pracowniczych związanych z korzystaniem ze zwolnień lekarskich moim zdaniem jest ona uzasadniona:

Musimy pamiętać o tym, że osoba pracująca w zadaniowym systemie czasu pracy jest ciągle pracownikiem, a zatem ma wszelkie uprawnienia wynikające ze stosunku pracy. Wystąpienie niezdolności do pracy (co przecież w większości przypadków — poza np. planowanymi operacjami — jest sytuacją nieprzewidywalną, a zatem nie można, planując zadania, zakładać, że nieobecności z takiego powodu wystąpią) musi odbijać się na zadaniach, do których wykonania pracownik się zobowiązał. Bezwzględnie wymiar zadań do wykonania musi ulec w takich przypadkach proporcjonalnemu obniżeniu. Inne rozwiązanie spowodowałoby, że korzystanie z wielu praw pracowniczych byłoby iluzoryczne.

Mówimy tutaj o rzeczywistym obniżeniu wymiaru zadań. Nie mogą zachodzić sytuacje, w których pracownik powracający z chorobowego musiałby wykonać zdecydowanie więcej pracy dziennie i tygodniowo, by zrealizować normalny, np. miesięczny, wymiar zadań, czyli de facto nadrobić okres nieobecności.

W przypadku usprawiedliwionych nieobecnościach w pracy zakres zadań powinien ulec zmniejszeniu o ilość zadań przypadających do wykonania w czasie nieobecności pracownika.

www.podatki.biz/artykuly/10_2106.htm
                • evening.vibes Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 11:22
                  maslova napisała:
                  > W przypadku usprawiedliwionych nieobecnościach w pracy zakres zadań powinien ul
                  > ec zmniejszeniu o ilość zadań przypadających do wykonania w czasie nieobecności
                  > pracownika.[/i]

No więc pracodawca ma prawo kazać pracownikowi odrobić zajęcia - ma prawo wskazać które zadania mają być wykonane bezwzględnie lub w pierwszej kolejności.

W praktyce większość pracodawców wyznacza czas na zadania tak, że krótka absencja pracownika nie powoduje zawalenia całego planu pracy.
                  • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 11:50
                    > No więc pracodawca ma prawo kazać pracownikowi odrobić zajęcia - ma prawo wskazać które zadania mają być wykonane bezwzględnie lub w pierwszej kolejności.

Tak, ale w ramach obowiązującego wymiaru czasu pracy/pensum. Jesli nie jest to możliwe do wykonania, wówczas nalezy wypłacić pracownikowi nadgodziny.
                • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 12:33
                  maslova napisała:

> W przypadku usprawiedliwionych nieobecnościach w pracy zakres zadań powinien ul
                  > ec zmniejszeniu o ilość zadań przypadających do wykonania w czasie nieobecności
                  > pracownika.[/i]

Ale wykonuje, bo na przykład bez konkretnej wiedzy w danej dziedzinie studenci nie zaliczą kolejnego przedmiotu.
                  • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 12:38
                    Więc albo uczelnia powinna wyznaczyć zastępstwo, albo wykładowca powinien otrzymać wynagrodzenie za nadgodziny.
                    • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:09
                      maslova napisała:

> Więc albo uczelnia powinna wyznaczyć zastępstwo, albo wykładowca powinien otrzy
                      > mać wynagrodzenie za nadgodziny.

Teoretycznie to wykładowca który ma np. dyżur konsultacyjny powinien o określonej porze zamknąć drzwi przed nosem studentom i powiedzieć że koniec na dzisiaj bo idzie do domu. Ale też nikt tak raczej nie robi mimo iż wiadomo, że na początku semestru studenci nie przychodzą i wykładowca odsiaduje te godziny jako puste, a przed sesją czy terminami obron bywa gęsto. Ale to nie fabryka w której pracuje się od gwizdka do gwizdka, to żywy kontakt z ludźmi.
                      • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 13:38
                        No ok, ale to jest wybór i dobra wola wykładowcy. A my dyskutujemy na temat faktycznie obowiązujących przepisów prawa i ich stosowania.

> Ale to nie fabryka w której pracuje się od gwizdka do gwizdka, to żywy kontakt z ludźmi.

Tak, wiemy. Słyszałam to już kiedyś na przykład od Karczewskiego.
                        www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/zarobki-lekarzy-rezydentow-uposazenie-poslow,47,0,2380847.html
                        Ja jednak proponuję, aby każdy sam decydował o tym, jak chce pracować w ramach obowiązujących go przepisów prawa pracy.
                        • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 14:03
                          maslova napisała:

> Ja jednak proponuję, aby każdy sam decydował o tym, jak chce pracować w ramach
                          > obowiązujących go przepisów prawa pracy.

A nie jest tak?
                          • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 14:09
                            No nie wiem, to Ty powoływałaś się na etykę zawodową.
                            • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 14:21
                              maslova napisała:

> No nie wiem, to Ty powoływałaś się na etykę zawodową.

I?
                              • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 14:30
                                aqua48
                                Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani
                                11.01.23, 21:41
                                Nie wiem czy jest podstawa prawna, ale etyka zawodowa wymaga odrobienia tych zajęć które przepadły.
                                • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 14:33
                                  Nadal tak uważam.
                                  • iwles Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 14:35
                                    aqua48 napisała:

> Nadal tak uważam.

A co uważasz o etyce zawodowej pracodawcy?
                                  • maslova Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 14:43
                                    No więc to jest odpowiedź na Twoje pytanie

aqua48
                                    Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani
                                    12.01.23, 14:03
                                    maslova napisała:

> Ja jednak proponuję, aby każdy sam decydował o tym, jak chce pracować w ramach
                                    > obowiązujących go przepisów prawa pracy.

A nie jest tak?

• aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 14:55
                                      Słuchaj, chcesz mieć w nosie studentów jeśli przydarzy Ci się zwolnienie ok, nie odrabiasz. Ale jeśli chcesz pracować zgodnie z etyką to zaproponujesz im odrabianie zajęć które przepadły. Zwłaszcza jeśli to zajęcia i wiedza istotne dla dalszego kursu studiów.
                                      • kicifura Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 14:59
                                        Tam gdzie brakuje sensownej organizacji pracy, tam się szantażuje pracowników emocjonalnie uncertain
                                        • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 15:25
                                          kicifura napisała:

> Tam gdzie brakuje sensownej organizacji pracy, tam się szantażuje pracowników e
                                          > mocjonalnie uncertain

Nie trzeba nikogo szantażować. Niektórzy pracownicy poczuwają się do większej odpowiedzialności niż inni.
                                          • kicifura Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 15:34
                                            Przecież właśnie to robisz.
                                            • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 15:42
                                              Co robię? Wypowiadam swoje zdanie? Och, przepraszam najuniżeniej, błędnie sądziłam, że na forum każdemu wolno mieć swój pogląd na różne sprawy.
                                              • kicifura Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 15:49
                                                Wolno, ale nie tylko tobie. Ja też mogę i twierdzę że szantażujesz emocjonalnie.
                                                • aqua48 Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 15:50
                                                  kicifura napisała:

> Wolno, ale nie tylko tobie. Ja też mogę i twierdzę że szantażujesz emocjonalnie
                                                  >
                                                  Kogo i czym?
                                                  • kicifura Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 17:27
                                                    Tych nieetycznych i nieodpowiedzialnych którzy nie chcą pracować za darmo w nadgodzinach.
                                      • iwles Re: Prawo pracy, zwolnienie lekarskie a odrabiani 12.01.23, 15:48
                                        aqua48 napisała:

> Słuchaj, chcesz mieć w nosie studentów jeśli przydarzy Ci się zwolnienie ok, ni
                                        > e odrabiasz. Ale jeśli chcesz pracować zgodnie z etyką to zaproponujesz im odra
                                        > bianie zajęć które przepadły. Zwłaszcza jeśli to zajęcia i wiedza istotne dla d
                                        > alszego kursu studiów.

Zapytam ponownie: A co sądzisz o etyce pracy pracodawcy? (chociaż trudno jest rozpatrywać prawa w kontekście etyki, no ale jeśli ty tak uważasz...)