Dodaj do ulubionych

hmmm, zaginęła mi biżuteria:(

11.01.23, 21:49
dziwne, bo zginęło mi coś czego akurat nie noszę, ale ma olbrzymią wartość sentymentalną. Mało prawdopodobne, żeby ktoś ukradł akurat to, bo wszystko inne jest na miejscu. Więc gdzie to może być?
Jak szukacie czegoś co Wam się zapadło pod ziemię, to gdzie to się znajduje jeśli się znajduje?
Obserwuj wątek
    • arthwen Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 21:51
      Weź, ja gdzieś wsadziłam całą KASETKĘ z biżuterią, w tym pierścionkiem zaręczynowym. Biżu używane na co dzień mam w innym miejscu, tamto było używane rzadko. Kasetka wielkości 20x20x10, wiec wcale nie taka malutka i nie mam bladego pojęcia gdzie ją mogłam wsadzić!
      • panna_lila Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 22:11
        no to jeszcze lepiej! może włożyłaś do jakiejś nienoszonej torebki?
        • arthwen Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:17
          Kasetkę 20x20x10? Mam duże torebki, ale nienoszone są złożone na płasko w szafie, jestem pewna, że byłoby widać wink
    • majenkirr Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 22:18
      panna_lila napisała:
      > Jak szukacie czegoś co Wam się zapadło pod ziemię
      ,

Moja mama zawsze mówiła:

Święty Antoni Padewski,
      obywatelu niebieski,
      niech się stanie wola Twoja
      niech się znajdzie zguba moja

Twierdziła, że działa 😅, może spróbuj.
      • panna_lila Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 22:32
        spóbujęsmile ...tylko mocnej wiary (w odnalezienie) trzeba do tego, ale spróbuję. Dam znać!
      • ichi51e Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 22:49
        Padewski zawsze działa!
        • alicia033 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 09:06
          ichi51e napisała:

> Padewski zawsze działa!
          >

chyba, że nie działa.
          Ze mną nie współpracuje ale nie mam o to do niego pretensji, bo ja z nim też nie.

A w temacie - nie szukam. Po prostu nie ma takiej opcji, nienawidzę szukania.
      • kk345 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 22:54
        Moja babcia też tak mówiła, tyle, ze to był pocieszyciel niebieski, nie obywatel.
        • bona.sforza Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:06
          U mojej Babci to był cudotwórca
          • panna_lila Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:14
            Ja już się prawie nauczyłam na pamięć a Wy mi co chwilę drugą linijkę zmieniacie 😭
          • m_incubo Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:19
            A u mojej po prostu "Antoni Padewski, święty niebieski" big_grin
            • kk345 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 10:41
              Też ładnie big_grin
      • novembre Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 19:26
        Święty Antoni jest przekupny, trzeba mu obiecać pięć złotych na tacę albo coś wink
        • kocynder Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 23:13
          No, ale to trzeba nie tylko obiecać ale i zrealizować, bo może się okazać mściwy i następnym razem "zgubi" coś bardzo cennego/pilnie potrzebnego, a na "pójście po prośbie" pokaże "gest Kozakiewicza", jako żeś nieuczciwa...
    • aqua48 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 22:28
      Też mi kiedyś zaginął piękny nie noszony (!) jeszcze komplet biżuterii. Zapomniałam, że robiłam porządki i ponieważ dodałam do niego jeszcze jeden element to przełożyłam całość do innego pudełka, w którym ZAWSZE było co innego...
      Odnalazł się dopiero po piątym przeglądnięciu tego samego miejsca smile
      • panna_lila Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 22:30
        wlewasz nadzieję w moje serce dobra kobietosmile
    • woman_in_love Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 22:31
      pani sprzątająca zabrała to, czego nie nosisz, na zasadzie "a może się nie zorientuje"
      ale nie wiedziała, że to "ma olbrzymią wartość sentymentalną"
      • panna_lila Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:12
        To miałoby sens, ale nie mam pani sprzątającej, w tej sytuacji to chyba dobrze?
        • woman_in_love Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:19
          Nie, to jeszcze gorzej: kochanka męża była tak bezczelna, że zabrała coś czego nie nosisz, a jej się spodobało.

To mogło wyglądać tak: najpierw piep**** się z twoim mężem w waszym łóżku, a po, zaczęła grzebać w twoich rzeczach i mówi "o! ale fajny pierścionek (czy to co tam było)". A twój mąż, no, fajny, ale lilka go nie nosi. I ona ciach i na paluszka żeby przymierzyć. A potem znowu się piep*** z twoim mężem i jak już z niego zlazła, to o pierścionku zapomniała i poszła z nim do domu.
          • viridiana73 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 11:03
            To było u Samozwaniec albo w "30 lat życia z Madzią". Magdalenie zaginął obrazek przedstawiający ją jako św Magdalenę. Okazało się (tzn chłop przyparty do muru się przyznał), że kochance męża obrazek się spodobał i go sobie przywłaszczyła.
            • panna_lila Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 21:07
              nie idźcie tą drogą, bo ja faktycznie zaczynam męża podejrzewaćsad
    • kk345 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 22:55
      Odwróć kubek, jak Janda.
      • dominika9933 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 22:59
        Nie na temat. Czy którejś z Was nigdy nic nie zaginęło i obudzona w środku nocy wie, gdzie znajduje się dana rzecz? Co do centymetra. Może ze mną coś nie taksmile
        • mysiulek08 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:04
          jestem, po mamusi, niereformowalna balaganiara i tak, z grubsza obudzona w nocy odpowiem gdzie jest dana rzecz, nigdy mi nic nie zaginelo, raz tylko w nieodgadnionych okolicznosciach zniknal mi portfel (w sklepie, s ktorym nie placilam)
          • panna.nasturcja Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:15
            Mam podobnie, zawsze wiem, co gdzie jest, ale u mnie po prostu rzeczy mają swoje miejsce, stałe.
            Za to jak kupię coś nowego, co nie pasuje do żadnej kategorii i pomyślę gdzie włożyć to czasem nie pamiętam czym się kierowałam i gdzie było to „najlepsze miejsce”.
            • mysiulek08 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:21
              mniej wiecej, mimo balaganiarstwa, rzeczy sa wlasnie w okreslonych miejsach, baterie/zarowki/tasmy klejace wszelkiej masci/przybory do szycia, w 'metalowej szafie', zegarki/bizu - dolna szuflada komody w sypialni itp, to ze bedzie i w szafie i w komodzie i w kazdym innym miejscu tzw 'burdel na kolkach' to zupelnie inna sprawa

ja zawsze lepiej sie odnajdywalam we wlasnym balaganie niz w porzadku, ktory mi tatko np w biurku i na biurku zrobil jako 100% pedant, aczkolwiek jakos mocno nie meczacy 🤣
              • panna.nasturcja Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:25
                O matko, posprzątanie mi biurka w czasach studenckich groziło, że uduszę na miejscu. Potem nic nie było tam, gdzie powinno i nie dało się pracować.
                • mysiulek08 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:47
                  no nie? na szczescie w liceum mu przeszlo, poddal sie
              • dominika9933 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 00:02
                A nie, ja inny przypadeksmile. Jestem minimalistka, mam bardzo mało rzeczy (nie mam przyborów do szycia, maści żadnej, młotka...😂). Jestem też pedantka i mam lekka nerwicę natręctw chybasmile
        • m_incubo Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:16
          Mnie się zdarzało, że coś mi ginęło, długo nie mogłam znaleźć, a budziłam się duuużo później w środku nocy, pod powiekami mając slajd miejsca, gdzie to coś leży/gdzie ostatnio chowałam.
          Zawsze bez pudła smile
        • asia_i_p Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 07:52
          Mnie się kiedyś przyśniło, gdzie jest coś, czego szukam. Lubię moją podświadomość.
        • arim28 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 17:35
          Miesiac temu zginely mi klucze. Tydzien szukalam. Przy okazji zredukowalam sporo "przydasie". Az pewnego dnia, wrocilam do domu i.... wiedzialam gdzie jes powiesilam, to byl klik pamieciowy smile
      • panna_lila Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:13
        Jakiś konkretny kubek? Czy jakikolwiek? Może dla większej skuteczności wszystkie odwrócę 😏
        • kk345 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 10:35
          No weź, nie znasz sposobu Jandy z kubkiem? Odwracasz jakikolwiek i czekasz, aż zguba sie znajdziesmile
          • pocieszka Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 20:13
            kk345 napisała:

> No weź, nie znasz sposobu Jandy z kubkiem? Odwracasz jakikolwiek i czekasz, aż
            > zguba sie znajdziesmile

Dla pewności należy dodać: 'чертик-чертик, поигрался и отдай' wink
            • kk345 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 13.01.23, 20:55
              big_grin
    • m_incubo Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:13
      Znajduje się, jak kot zdecyduje się oddać...
      Nie zliczę, ilu bransoletek czy łańcuszków tak szukałam. Czasem oddawała nawet w zębach big_grin
      • magata.d Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 09:12
        Mój kot nie zabiera mi biżuterii, ale ją znajduje smile Dwa razy odnalazł mi zgubioną (zerwaną) z ręki bransoletkę smile W obu przypadkach już pogodziłam się ze stratą, a po kilku tygodniach znalazłam.
    • przepio Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:13
      Idę po kilka razy w miejsce, gdzie to coś powinno być. Przeważnie w końcu tam się znajduje... Zawsze twierdzę, że ktoś podrzucił 🤣
      Za to od 2011 szukam koperty z 5000 zł, którą ukryłam przed jakimś wyjazdem i do tej pory nie potrafię znaleźć. Od 12 lat nie tracę jednak nadziei...
      • panna.nasturcja Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:17
        Znajdziesz. Ja kiedyś przed wyjazdem na urlop włożyłam do książki kartę z hasłami do nowego banku.
        Zawsze te hasła szyfruję w specjalnym notesie, ale nie miałam czasu, postanowiłam tak jak był włożyć do książki, wybierając oczywisty tytuł.
        Matko! Ile ja się namęczyłam po urlopie żeby sobie przypomnieć która to książka miała być oczywista!
        Przeszukać kilka tysięcy w poszukiwaniu kartki dość trudno.
        I nagle tak niw pięć, ni w dziesięć mi się przypomniało.
        Była oczywista smile
        • pocieszka Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 20:05
          panna.nasturcja napisała:

> Znajdziesz. Ja kiedyś przed wyjazdem na urlop włożyłam do książki kartę z hasła
          > mi do nowego banku.
          > Zawsze te hasła szyfruję w specjalnym notesie, ale nie miałam czasu, postanowił
          > am tak jak był włożyć do książki, wybierając oczywisty tytuł.
          >
          "Kapitał"?
      • panna_lila Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:17
        To są te pieniądze, które później ludzie znajdują nieoczekiwanie kupując ubrania w ciuchlandach
      • danaide2.0 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 12:58
        To ile dziś tam znajdziesz? 3500?
        Wszystkie książki już przejrzałaś, podejrzewam?
        • przepio Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 20:41
          Ba, ja nawet przerzuciłam nowy parkiet, który od lat leży w piwnicy.
          Nieważne ile, najwazniejsze, żeby znaleźć
      • cojapaczem Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 13:27
        znalazlam wibrator i okulary po jakis 10 latach
    • mikams75 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 11.01.23, 23:21
      > Jak szukacie czegoś co Wam się zapadło pod ziemię, to gdzie to się znajduje jeśli się znajduje?

w pokoju corki wink
      bo sobie pozyczyla/zapomniala/wlasnie miala odlozyc/ona nie wie skad to jest u niej w pokoju.
    • asia_i_p Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 07:50
      Dyplom, którego szukałam przez dwa lata, znalazł się w piwnicy.
    • luli321 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 08:45
      www.instagram.com/reel/Cm0DzYnD0Es/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
      • nevertheless123 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 09:01
        dobre 😂
      • primula.alpicola Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 14:12
        Z pokolenia na pokoleniebig_grin
    • kolteta Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 11:32
      Kiedyś tak posiałam pierścionek, diabeł ogonem nakrył. Odnalazł się ze dwa lata później zupełnie przypadkiem w miejscu, o których ja często mawiam "tu na pewno się nie zgubi a jana bank będę pamiętała, że właśnie tutaj to położyłam"
    • szarmszejk123 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 12:42
      Skoro ja znalazłam nóżki do telewizora " zgubione" przy przeprowadzce to i ty zgubę odnajdziesz ☺️
      Co prawda zajeło mi to jakieś 10 miesięcy, ale ważne, że są! 😂
    • chatgris01 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 13:23
      Zacznij szukac zupelnie czego innego. Np. obrozy dla psa (nawet, jesli nigdy nie mialas, to nie szkodzi).
      Zawsze, jak sie czegos szuka, to znajduje sie cos kompletnie innego niz to szukane, wiec nalezy to odwrocic i wtedy jest szansa.
    • mama-ola Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 13:31
      > Jak szukacie czegoś co Wam się zapadło pod ziemię, to gdzie to się znajduje jeśli się znajduje?

Nie znajduję od razu. Znajduję dopiero, gdy szukam za jakiś czas INNEJ zguby.
    • primula.alpicola Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 14:13
      Ja zapalam świeczkę Antoniemu i każę mu natychmiast ruszyć dupę i skierować mnie tam, gdzie leży zgubione.
    • falka108 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 14:21
      Ja pół roku szukałam łańcuszka, który dostałam od męża. Nie nosilam go, bo mi wlosy wyrywał. Już byłam pewna, że wessał go odkurzacz i nagle triumfalnie odkryłam go za łóżkiem, przyczepiony do materaca. Jak go zaczęłam rozplątywać, to go urwałam. Ale znalazłam 😁
    • srubokretka Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 15:05
      Mam tak duzo rzeczy, ze jak cos mi znika z bizuterii to zazwyczaj tego nie zauwaze zanim tego przez przypadek nie znajde. Pierscionek w zimowym plaszczu wyciagnietym przed zima. Torebka znaleziona w lezaku schowanym po sezonie. Zazwyczaj nie szukam rzeczy "zgubionych", czekam az sie same pojawia.
    • slonko1335 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 15:23
      Mój mąż od września szuka flachy. Wcięło nam dobrą,
      drogą whisky którą dostał w prezencie. Zaczynam dzieci podejrzewac ale już kilka razy udało nam się coś dobrze schować. Grzejnika szukaliśmy 2 lata, znalazł się tydzień po tym jak kupiliśmy nowy...
      • mikams75 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 15:48
        z ciekawosci - gdzie sie schowal grzejnik?
        • slonko1335 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 16:07
          Grzejnik leżał w garderobie na półce na widoku co jest najlepsze, tylko stał w kartonie odwróconym do nas strona bez zdjęcia grzejnika, zatem skutecznie go nie widzieliśmy. Na serio nie wiem jakim cudem bo szukalismy go oboje... najlepsze jest to, że wymyśliłam że pewnie zabrałam go do pracy bo mieliśmy awarie ogrzewania kiedys , mało tego byłam tak sugestywna że nawet mój konserwator pamiętał że go przyniosłam i gdzies schowal , biedny przeszukał cały budynek( 3 pietra i piwnica) i stwierdził że chyba ktoś ukradł bo nigdzie nie ma....
          • mikams75 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 16:44
            bo moze przynioslas a pozniej znowu wzielas do domu?
            • slonko1335 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 16:51
              Kurcze to musiałabym mieć niezle dziury bo tego zanoszenia do pracy też nie pamiętałam ale uznałam że skoro nie ma w domu to na oewno zaniosłam i nie pamiętam. Ale żeby jeszcze i zabrania z pracy nie pamiętać. ...
              • aqua48 Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 17:15
                Syndrom wędrującego grzejnika smile
    • panna_lila Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 21:14
      1:1
      tj. jedno się znalazło, drugie jeszcze nie.

Więc tak Św. Anoni działa na pierścionki z brylantem, ale nie działa na biżuterię ORNO (zanosi się płaczemsad)...trza będzie z kubkiem spróbować, moze takim SPOŁEM
      • woman_in_love Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 21:21
        Więc tak Św. Anoni działa na pierścionki z brylantem

Nie znalazło się, tylko jak kochanka męża wróciła do domu to zobaczyła że ma ten pierścionek i się wystrachała, dziś oddała szybko twemu mężowi a on odłożył na miejsce. No ja bym tak zrobiła!

Biżuterię ORNO zapewne też odłożył, ale nie na swoje miejsce. Ciemniak jeden.
        • panna_lila Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 21:32
          myślisz, że to któraś ematka przeczytała post?
          • woman_in_love Re: hmmm, zaginęła mi biżuteria:( 12.01.23, 23:00
            Nie no, sama mogła pomyśleć że źle zrobiła zabierając.

Jednak kradzież biżuterii to większy kaliber niż kradzież cudzego męża.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka