Dodaj do ulubionych

A która z emam będzie musiała dopłacić składkę zdr

12.01.23, 12:11
W maju 23 zeszły rok?Kolejna atrakcja z Polskiego nieładu, bo właśnie się okazało że ja będę musiała...
Kuźwa, dopiero o tym doczytałam, nawet księgowa nic nie wspomniała, szlag mnie trafia, pisowskie ścierwa.
Obserwuj wątek
    • pasquda77 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 12:13
      Zjadło mi za, za zeszły rok miało być
    • extereso Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 12:18
      Co znowu wymyślili. Ja nie wiem, mnie księgowa nic nie mówiła. Się składki zdrowotne teraz Polsce naprawdę duże, v co miesiąc inna...
      • pasquda77 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 12:28
        Ja na ryczałcie, płaciłam stałą składkę zdrowotną przez cały rok 22 liczoną na podstawie przychodów za 21 były niskie ze względu na pandemię.W 22 przekroczyłam jednak próg i teraz będę musiała dopłacić różnicę za cały rok, qrwaaa...i tak się zamykam najdalej w lutym, a tu jeszcze dopłata.
        • extereso Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 12:42
          Rozumiem. No koszmar!
          A dlaczego się zamykasz, czy długo działałas ?
          • pasquda77 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 12:51
            Zamykam, bo nie ma klientów, praktycznie zero ruchu (handel), małe miasto, ludzie nie mają pieniędzy.Na zmianę z chłopem zajmowaliśmy się tym jakieś 20 lat... do tego koszty ZUS, masakra.
            • extereso Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 13:07
              Ojej to bardzo bardzo trudne... Współczuję. Może uda się coś nieco wymyślić lub po prostu gdzieś zatrudnić o odpocząć od odpowiedzialności.
        • kk345 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 17:39
          >Ja na ryczałcie, płaciłam stałą składkę zdrowotną przez cały rok 22 liczoną na podstawie przychodów za >21 były niskie ze względu na pandemię
          .W 22 przekroczyłam jednak próg i teraz będę musiała dopłacić różnicę za cały rok, qrwaaa...

ZUS jest od dochodu, czyli to, co ty będziesz musiała dopłacić hurtem, ja płaciłam, płacząc, na bieżąco, co miesiąc- pociesz się, ze przy tej inflacji ty na tym wychodzisz lepiej, bo dziś wpłacony tysiak jest wart mniej, niż w lipcu zeszłego roku big_grin
          • nenia1 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 17:48
            w przypadku ryczałtu jest od przychodu i są progi. 60 tys. i 300 tys. Jak przekroczysz to dopłacasz.
            • kk345 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 19:01
              No ale efekt ten sam: jedno płacą co miesiąc, inni dopłacają wstecz.
              • nenia1 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 20:50
                kk345 napisała:

> No ale efekt ten sam: jedno płacą co miesiąc, inni dopłacają wstecz.

nie da się w tej chwili powiedzieć, przy różnych formach opodatkowania, że efekt jest taki sam. Bo nie jest.
                Skoro piszesz o dochodzie, to nie piszesz o ryczałcie. Efekt byłyby taki sam u dwóch osób na ryczałcie, które wybrały różne metody, ale wtedy jest mowa o przychodzie, nie dochodzie.
          • pasquda77 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 17:48
            Marne pocieszenie...ale pewnie poza mną jeszcze kilka osób się zdziwi, że ma do dopłaty.
            • b-b1 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 20:26
              pasquda77 napisała:

> Marne pocieszenie...ale pewnie poza mną jeszcze kilka osób się zdziwi, że ma do
              > dopłaty.

Nie ma opcji zdziwienia, bo podatek jest rozliczany co miesiąc i księgowość przesyła info od pierwszego miesiąca, kiedy przekroczona została kwota progowa. Co miesiąc podają kwotę i zsumowaną całość do doplaty.
              • pasquda77 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 20:35
                No właśnie nie, ja tego nie dostałam więc srodze się dziś zdziwiłam jak doczytałam sama i policzyłam 😡 Jutro powiem księgowej co o tym myślę.
                • b-b1 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 20:59
                  pasquda77 napisała:

> No właśnie nie, ja tego nie dostałam więc srodze się dziś zdziwiłam jak doczyta
                  > łam sama i policzyłam 😡 Jutro powiem księgowej co o tym myślę.

Hm....nie kumam🤣. Co miesiąc place podatek i ZUS , co miesiąc dostaje tabele rozliczeniowe - osobno z ZUSu , osobno podatkowe. Widzę co, skąd i dlaczego tak dużo 🤣.
              • nenia1 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 20:54
                b-b1 napisała:

> pasquda77 napisała:
                >
                > > Marne pocieszenie...ale pewnie poza mną jeszcze kilka osób się zdziwi, że
                > ma do
                > > dopłaty.
                >
                > Nie ma opcji zdziwienia, bo podatek jest rozliczany co miesiąc i księgowość prz
                > esyła info od pierwszego miesiąca, kiedy przekroczona została kwota progowa. Co
                > miesiąc podają kwotę i zsumowaną całość do doplaty.

na ryczałcie dopłacasz również do tych miesięcy przed przekroczeniem progu.
                Więc przy takim założeniu jak twoje, ktoś mógł płacić do listopada włącznie niższą składkę, w grudniu przekroczy próg i ma dopłatę do wszystkich miesięcy wstecz.
                • b-b1 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 21:00
                  Wiem, jestem na ryczałcie 😉
                • pasquda77 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 21:06
                  nenia1 napisała:

> b-b1 napisała:
                  >
                  > > pasquda77 napisała:
                  > >
                  > > > Marne pocieszenie...ale pewnie poza mną jeszcze kilka osób się zdzi
                  > wi, że
                  > > ma do
                  > > > dopłaty.
                  > >
                  >
                  > na ryczałcie dopłacasz również do tych miesięcy przed przekroczeniem progu.
                  > Więc przy takim założeniu jak twoje, ktoś mógł płacić do listopada włącznie niż
                  > szą składkę, w grudniu przekroczy próg i ma dopłatę do wszystkich miesięcy wste
                  > cz.
                  I dokładnie tak jest u mnie, będę dopłacać do wszystkich miesięcy wstecz, qrwa chyba sprzedam nerkę, no nie wiedziałam, że tak będzie...
                  • nenia1 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 21:19
                    pasquda77 napisała:

> I dokładnie tak jest u mnie, będę dopłacać do wszystkich miesięcy wstecz, qrwa
                    > chyba sprzedam nerkę, no nie wiedziałam, że tak będzie...

Sprawdź sobie z księgową czy nie będzie u ciebie lepsza opcja zmiany opodatkowania roku 2022
                    na zasady ogólne. Niech ci zrobi symulację, jakby ci wyszedł podatek i zdrowotne na skali, tam jest spora kwota wolna przy podatku dochodowym, może masz jakieś faktury kosztowe? No chyba że przekroczyłaś ten próg powyżej 300 tys. wtedy to nie ma sensu.
                    • pasquda77 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 21:36
                      To mogę zmienić formę opodatkowania za zeszły rok?
                      • z_lasu Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 22:59
                        Tak. Jakkolwiek absurdalnie i niewiarygodnie by to brzmiało - możesz.
                      • betyskai Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 13.01.23, 10:48
                        w tym roku wyjątkowo można, jako przeprosiny ministerstwa za burdel polskoładowy
                    • droch Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 13.01.23, 10:08
                      A te zasady ogólne to wg której wersji PŁ...? Bo nie mam pojęcia, jak by to można było łatwo porównać.
                      • nenia1 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 13.01.23, 10:57
                        Kwota wolna 30 tys. i 12%.
                  • b-b1 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 21:38
                    pasquda77 napisała:

> I dokładnie tak jest u mnie, będę dopłacać do wszystkich miesięcy wstecz, qrwa
                    > chyba sprzedam nerkę, no nie wiedziałam, że tak będzie...

Alez mam dokładnie tak samo- tez będę dopłacała do wszystkich miesięcy wstecz🤣- tylko wiem o tym już od kilku miesięcy - po każdym dostaje raport księgowy - ile będzie do dopłaty.
                    Tego u Ciebie nie rozumiem- jak to możliwe, ze księgowa pominęła tę dość istotną kwestię?
                    • pasquda77 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 22:16
                      Pojęcia nie mam dlaczego mnie o tym nie poinformowała 🤷
                • zosia_1 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 21:49
                  To jest mistrzostwo. Np w grudniu trafią ci się klient i zarobisz 1 tyś zł, i ten tysiąc powoduje, że przekraczasz próg 300 tys zł przychodu, więc za 11 m-cy wstecz płacisz frajerowe dobrych kilka tyś zdrowotnego, z którego i tak nic nie masz. Naprawdę mistrzostwo świata. A ile hest takich Przedsiębiorców jak pasquda, które o tym nie wiedzą, bo podatki są coraz trudniejsze?
                  • niemcyy Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 22:31
                    ... a nawet nie odróżniają składki zdrowotnej od podatków.
                  • eriu Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 13.01.23, 12:31
                    No to masz beznadziejnego księgowego jak o tym nie wiesz i do niego pretensje.

Poza tym oczywiście, że masz, ze zdrowotnego: w razie wypadku jednak człowieka poskładają. W USA w takim wypadku bankrutem by była cała rodzina. Jak ktoś zachoruje to przecież robią wszystko żeby do szpitala nie trafić, bo rachunki szpitalne to główny powód bankructw. My tego nie mamy. Więc można narzekać na służbę zdrowia, ale przynajmniej nie mamy tego zjawiska i fajnie to docenić.
        • nelamela Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 13.01.23, 11:13
          pasquda77 napisała:

> Ja na ryczałcie, płaciłam stałą składkę zdrowotną przez cały rok 22 liczoną na
          > podstawie przychodów za 21 były niskie ze względu na pandemię.W 22 przekroczyła
          > m jednak próg i teraz będę musiała dopłacić różnicę za cały rok, qrwaaa...i tak
          > się zamykam najdalej w lutym, a tu jeszcze dopłata.

Pociesz się że ja z trzech umów zleceń płaciłam kupę kasy na składkę zdrowotną w zeszłym roku, no i dodatkowo składka zdrowotna z działalności. Wykorzystałam równe 0.W tym roku przechodzę na ryczałt u mam nadzieję że nie będę fundować opieki tym wszystkim bezrobotnym pracującym na czarno. Kiedy w końcu będzie prywatne ubezpieczenie zdrowotne jak np w Stanach????
    • alfa36 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 12.01.23, 22:55
      Że co??? Jak dopłacić 🤔
      • hugo43 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 13.01.23, 09:36
        Ja jestemcna liniowym i płace co miesiąc,w zależności od dochodów ZUS z pracownikami wahał mi się od 10tys do 17tys jak był naprawdę dobry dochód i dodatkowe osoby
    • betyskai Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 13.01.23, 10:46
      ministerstwo trąbiło, że nie będzie trzeba dopłacać za dodatnią różnicę remanentową na koniec roku. I zgrabnie przemilczało fakt, że trzeba będzie dopłacić za nią w rozliczniu rocznym zus.. A Zus na zapytania - odpowiada mailem elaboraty ale tę kwestię pomija milczeniem.
      • pure_cashmere Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 13.01.23, 11:15
        a co ze składką zdrowotną, której przez nowy ład przez pół roku nie można było odliczyć od podatku na ryczałcie?
        • pasquda77 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 13.01.23, 11:39
          pure_cashmere napisał(a):

> a co ze składką zdrowotną, której przez nowy ład przez pół roku nie można było
          > odliczyć od podatku na ryczałcie?
          Podobno do zwrotu od początku roku, jedyne pocieszenie, bo ja przez cały rok płaciłam podatek bez odliczenia połowy składki zdrowotnej, ten kraj to jeden wielki burdel.
        • nenia1 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 13.01.23, 11:49
          można ją było odliczyć na bieżąco już po 1 lipca. Pod warunkiem zapłacenia w 2022
          • pure_cashmere Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 13.01.23, 11:54
            od lipca tak, ale co z pierwszą połową roku, gdy nie wolno było odliczać? oddadzą w rozliczeniu rocznym?
            • nenia1 Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 13.01.23, 12:38
              pure_cashmere napisał(a):

> od lipca tak, ale co z pierwszą połową roku, gdy nie wolno było odliczać? oddad
              > zą w rozliczeniu rocznym?

piszę o tym, że od lipca już mogłaś jednorazowo odliczyć za 1 półrocze. Jeśli nie odliczyłaś to w rocznym.
    • kaktusowepole Re: A która z emam będzie musiała dopłacić składk 13.01.23, 11:21
      Mam ryczałt, wiadome było że będzie największa stawka składki zdrowotnej i żeby nie dopłacać od razu płaciłam najwyższą stawkę tak doradziła księgowa.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka