Dodaj do ulubionych

Medycyna pracy po L4

12.01.23, 13:51
''Powrót do pracy po L4 trwającym ponad 30 dni oznacza dla pracodawcy konieczność skierowania pracownika na badania lekarskie w celu potwierdzenia jego zdolności do podjęcia pracy.''

Moje zwolnienie lekarskie rozpoczęło się 27 grudnia. Czy jego bieg rozpocznie się 27. czy do nieobecności będzie wliczony też ten poprzedzający, świąteczny weekend jako ciągła nieobecnosc ?

Wiem, może głupie pytanie, ale wolę się upewnic, żeby nie latać po medycynach pracy....
Obserwuj wątek
    • eriu Re: Medycyna pracy po L4 12.01.23, 13:58
      Zacznie się wtedy od kiedy miałaś wystawione zwolnienie.
    • iberka Re: Medycyna pracy po L4 12.01.23, 13:58
      Tzn., że sama się leczysz? Bo jeśli nie, to lekarz decyduje czy skończysz w dzień X czy Y
    • iwles Re: Medycyna pracy po L4 12.01.23, 14:03

Tylko te dni, które masz na zwolnieniu lekarskim.
    • aguha Re: Medycyna pracy po L4 12.01.23, 14:08
      Od dnia rozpoczęcia zwolnienia lekarskiego, czyli 27 grudnia.
    • princy-mincy Re: Medycyna pracy po L4 12.01.23, 14:08
      Oczywiście że święta nie będą wliczone, jesli masz na L4 wpisane 27.12.
    • s12345s Re: Medycyna pracy po L4 12.01.23, 14:10
      imponderabilia22 napisała:

> Wiem, może głupie pytanie, ale wolę się upewnic, żeby nie latać po medycynach p
      > racy....

Liczy się od dnia kiedy zaczyna się L4.
      I tak musisz iść do lekarza który wystawił Ci L4, aby dał zaświadczenie, że zakończyłas leczenie. I zakład pracy skieruje na badania okresowe, a lekarz medycyny pracy na podstawie tego zaświadczenia da ci świstek, że jesteś zdolna do pracy.
      Dotyczy to L4 30 dniowych i dłuższych.
      • memphis90 Re: Medycyna pracy po L4 12.01.23, 14:38
        Żadne zaświadczenie o „zakończeniu leczenia” z POZ nie są potrzebne. Przecież choroba może wymagać dalszego leczenia, czasem do końca życia, a jednocześnie nie uniemożliwia wykonywania pracy. Skoro wystawiono L4 na okres do…, to oznacza, ze w opinii lekarza po tym czasie chory może wrócić do pracy.
        • s12345s Re: Medycyna pracy po L4 12.01.23, 14:55
          memphis90 napisała:

> Żadne zaświadczenie o „zakończeniu leczenia” z POZ nie są potrzebne.
          >
          Oczywiście, że jest potrzebne. Bez tego medycyna pracy nie podpisze badań okresowych. Przerabiałam to 5 lat temu i przerabiam teraz.
          • memphis90 Re: Medycyna pracy po L4 12.01.23, 15:06
            Oczywiście, ze nie jest. Można przedstawić dokumentację medyczną na życzenie lekarza medycyny pracy, natomiast nie ma obowiązku dostarczania żadnych zaświadczeń. Lekarz POZ orzeka o braku zdolności, a nie o zdolności do pracy. Leczenie często nie jest zakończone , a czasem nigdy nie będzie (choroby przewlekłe), a jednocześnie choroba nie uniemożliwia aktualnie możliwości pracowania. Lekarz medycyny pracy nie orzeka na podstawie zaświadczeń z POZ - gdyby tak było, to nie byłby przecież do niczego potrzebny…
            • s12345s Re: Medycyna pracy po L4 12.01.23, 19:26
              memphis90 napisała:

... Można przedstawić dokumentację medyczną na życzenie lekarza medycyny pracy, natomiast nie ma obowiązku dostarczania żadnych zaświadczeń.

5 lat temu jak wracałam do pracy po trzymiesięcznym L4, miałam takie zaświadczenie/wypis od lekarza który kierował mnie na L4. Jak poszłam do lekarza medycyny pracy, gdzie wcześniej pielęgniarka zebrała ode mnie wszystkie badania, ale nie dołączyła do mojej teczki tego wypisu od specjalisty (nie chciała, to nie dałam), to przy mnie dostała mega opieprz od lekarza medycyny pracy. To było pierwsze czego lekarz zażądał. Wszystko skończyło się dobrze, bo ja ten wypis miałam i dałam lekarzowi. Gdybym tego nie miała, to nie miałabym podpisanych badań.
              I tak samo jest teraz, kiedy też wracam do pracy po dłuższym L4, mam wypis od lekarza kierującego na L4. Czekam na termin badań okresowych, i wtedy do lekarza medycyny pracy.
    • motyllica Re: Medycyna pracy po L4 12.01.23, 14:45
      zwolnienie lekarskie obejmuje wszystkie dni kalendarzowe

jeśli zachorowałaś na przykład w wigilię i tak masz wystawione l4 to tak masz chorobowe od 24 grudnia

po 30 dniach trzeba iść do medycyny pracy czy jesteś zdolna do pracy

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka