Dodaj do ulubionych

Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest?

12.01.23, 17:50
każda karta do telefonu jest rejestrowana, potrzebny dokument tożsamości. Czy w takim razie, ciężko jest namierzyć wysyłającego? Wytłumaczcie...
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest? 12.01.23, 17:54
      No, policja, jak zawnioskuje, a sąd klepnie, uzyska dostęp do tej wiedzy.
      • tanebo001 Re: Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest? 12.01.23, 17:56
        O ile nie jest na słupa
        • pogodne.dni Re: Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest? 12.01.23, 18:07
          Co to znaczy "na słupa"?
          • kaki11 Re: Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest? 12.01.23, 23:58
            Na inną osobę, którą nazywa się popularnie "słupem". Często kogoś niewydolnego społecznie - bezdomnego za flaszkę wódki, starszego nie do końca świadomego współczesnego świata dziadka itd.
    • panna.nasturcja Re: Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest? 12.01.23, 17:57
      Komu namierzyć?
      • pogodne.dni Re: Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest? 12.01.23, 18:07
        Policjantom.
    • sol_13 Re: Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest? 12.01.23, 18:01
      Prepaidy na słupy, dodatkowo podstawiają inny numer dzwoniącego.
      • ageman Re: Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest? 12.01.23, 18:08
        Ha, ja w ciągu ostatnich 3 mies. miałam chyba z 6 takich sytuacji, że dzwonił do mnie ktoś mi nieznany, oddzwaniając na nieodebrane połączenie z mojego numeru. Gdy ja tymczasem nie dzwoniłam i nie mam w historii połączeń takiego numeru. Czyżby jakiś słup zostawiał mój numer ?
      • pogodne.dni Re: Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest? 12.01.23, 18:08
        No to już nic nie kapuje, jakieś prepaidy, słupy. Nie ogarniam.
        • kamin Re: Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest? 12.01.23, 18:16
          Prepaid- telefon bez abonamentu, na doładowania
          Wziąć coś na słupa- znaleźć osobę (zwykle jakiegoś pijaczka), która za kasę zawrze umowę (np. na kredyt, telefon) na swoje dane.
          • pogodne.dni Re: Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest? 12.01.23, 18:23
            Aha, dzięki. Ja sama korzystam z telefonu na doładowania, bo przy takiej a nie innej umowie o pracę, nie mogę zagwarantować 2 letnich regularnych płatności smile
    • jednoraz0w0 Re: Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest? 12.01.23, 18:05
      Ale ze niby oni podają ten dokument tożsamości temu do kogo dzwonią? Bo przecież numer się może wyświetlić zupełnie inny.
    • zuzanna_a Re: Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest? 13.01.23, 01:06
      A to nie idzie z bramek sms?
    • rosie Re: Oszustwa, smsy na telefon - jak to jest? 13.01.23, 08:38
      Rejestracja karty na pijaczka spod sklepu/bezdomnego, kogoś kto nie ma majątku i rodziny a ewentualna odsiadka jest jak pobyt w pięciogwiazdkowym hotelu. Zresztą nie tylko telefony sie tak rejestruje. Na "słupa" rejestruje się tez samochody służące do przemytu lub kradzieży mienia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka