Dodaj do ulubionych

Co suplementujecie sobie i dzieciom?

12.01.23, 21:20
Jak w tytule. smile Jakie witaminy czy inne auplementy dajecie sobie i dzieciom? Ja moim daje probiotyki,tran i wit.D......Sobie kompleks witamin i dodatkowo wit.B i D.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:23
      A, D3, Mg, Neurovit, sylimarol, białko
      • auksencja15 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:35
        Neurovit lekarz wypisuje bez problemu?
        • thea19 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 23:20
          tak, ostatnio mi psychiatra wystawiła ale ja biore ze wskazań neurologa
          • auksencja15 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 23:21
            Rozumiem smile
    • cosmetic.wipes Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:26
      Niczego nie suplementuję.
    • koko8 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:28
      Tylko witaminę D
    • majenkirr Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:29
      Nic. Czasem mam zrywy na vit D.
    • auksencja15 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:37
      Wit D i kwasy omega cały rok
      Okresowo b kompleks i magnez

Mam zrywy na inne

Badam regularnie niedobory.
    • boogiecat Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:42
      Jako dorosla osoba nigdy niczego nie suplementowalam😳

Raz musialam brac magnez przez trzy dni bo mi powieka skakala. Za to w dziecinstwie latami matka kazala najpierw pic a potem brac kapsulkowy tran. A dziadek w wakacje codziennie dawal do buzi lyzke miodu.
      • ajr27 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:26
        Coś mieszasz, mg przez 3 dni to bez sensu, nie zadziała. Magnez trudno się wchłania, trzeba brać co naniej miesiąc.
        • boogiecat Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:34
          Nic nie mieszam, pamietam dobrze bo to bylo niedawno, jakis rok temu. Pojechalam na urlop i pewnego poranka obudzilam sie z drgajaca powieka. Poczekalam do nastepnego dnia, ale nie przeszlo. Poradzono mi magnez, w trzy dni bylo po drganiu- ale oczywiscie nie moge potwierdzic, ze to magnez zadzialal.
        • aandzia43 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:36
          Mnie oczko przestaje latać po kilku dniach końskich dawek magnezu, jeśli zdarzy mi sie zapomnieć i nie brać przez jakiś czas. Ale rzadko zapominam, zazywam magnez od lat regularnie, bez niego ani rusz - oczko lata, mięśnie nóg się kurczą, serduszko bije nierówno.
          • ajr27 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:38
            Musisz mieć przewlekłe niedobory. Nadałaś się?
            • ajr27 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:38
              * badałaś
            • aandzia43 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 11:13
              Nie, po prostu suplementuję się od lat, staram się nie robić długich przerw i wtedy jest dobrze. A powinnam zbadać?
              • primula.alpicola Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 11:42
                Nie zaszkodzi. Ja z raz w roku robię magnez, wapń, potas, sód, chlorki.
          • eagle.eagle Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 21:12
            U mnie jest inaczej, ja jak zacznę brać magnez to po kilku dniach dostaje skurczy palców u nóg, wygina mi pół stopy. Na przełomie 10 lat trzy razy zaczynałam brać magnez i za każdym razem było to samo.
    • m_incubo Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:47
      Nic.
      Nie mamy żadnych niedoborów i nie musimy niczego suplementować.
      Ok, dwulatka dostaje wit. D, ale nikt i nic poza tym.
      • auksencja15 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 23:22
        Gratulacje! Mało kto nie ma niedoborów wit D smile
    • sandy_cheeks Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:56
      Dostają stężony sok z czarnego bzu made by konkubin i od wielu lat w ogóle nie chorują.
    • 18lipcowa3 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:07
      Nic. Mam dobrze odżywiane, zdrowe, niechorujace, niealergiczne dzieci.
      • princesswhitewolf Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 13:00
        Wszyscy maja niedobory poziomu D3.
        • princesswhitewolf Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 13:01
          ( z wyjatkiem pracujących na dworze i suplementujacych)
          • ritual2019 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 17:34
            Ciekawe, bo nie pracuje na zewnatrz a nie mam niedoboru wit D. Sprawdzana dwa tygodnie temu przy okazji innych testow.
            • bergamotka77 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 21:06
              Ja badałam 3 lat temu zimą i miałam tak niski poziom, że dostałam telefon z przychodni od razu.
              • princesswhitewolf Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 22:22
                I to jest wiarygodne bo bardzo częste bergamotka, ja tez kiedys mialam tak.
            • princesswhitewolf Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 22:20
              >Ciekawe, bo nie pracuje na zewnatrz a nie mam niedoboru wit D. Sprawdzana dwa tygodnie temu przy okazji innych testow.

A konkretnie dali ci te pomiary? Jestes widocznie niezwyklym przypadkiem produkujacym wit d samoistnie , najma 🤣
    • ophelia78 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:13
      Dziecku nic.
      Sobie czasem żelazo ale jestem krwiodawcą
    • kaki11 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:18
      Witaminę d3 jemy wszyscy. Ja unikam mięsa więc dodatkowo biorę też b12 ale nie codziennie.
    • mia_mia Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:18
      Nic, ani my ani dziecko nie bierzemy żadnych suplementów, jesteśmy zdrowi, nie łapiemy infekcji, więc nie widzę potrzeby.
    • szarmszejk123 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:27
      Wszyscy-d3
      Ja- magnez
      Chlop- melatonina
    • gaskama Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:32
      Nie. Nie suplementujecie. Odżywiacie się zdrowo.
    • anvalley Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:35
      Magnez, potas, omega 3 i witamina D
    • leyla76 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:49
      Nic, no chyba, ze lekarz przepisze.
      Ja czasami dostaje wapn + vitd3
      Teraz żelazo
      • princesswhitewolf Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 22:31
        Czasami tzn ze powinnas brac d3 caly czas w malej dawce bo masz sklonnosc do niedoborow.

Aaa i jest zwiazek miedzy wit C i przyswajalnoscia zelaza
    • hanusinamama Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:54
      Podawanie bez powodu probiotyków moze zaszkodzić własnej florze jelitowej. Po antybiotyku brałam probiotyk ale krótko.
      Suplementuje witaminę D 9cały rok), zimą pijemy dodatkowo tran.
      Dbam o florę jelitową jedząć kiszonki i tyle
      • hanusinamama Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:55
        Przy witamine D kupuje zawsze jako lek, nie suplement diety
        • auksencja15 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 23:24
          Ja raz to i raz to nie zauważyłam różnicy w zasadzie mimo, ze niby lek lepszy, regularnie badam i mam w górnej granicy normy
          • panna.nasturcja Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 23:30
            Lek jest przebadany pod względem przyswajania przez organizm, suplementy nie.
            • auksencja15 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 10:34
              wiem…
              Mimo wszystko, te które brałam były ok
    • panna.nasturcja Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 23:28
      A w jakim celu? Masz braki? Lekarz zalecił? Masz poważne ograniczenia w diecie i nie dostarczasz organizmowi potrzebnych elementów?
      W naszym klimacie ma sens suplementacja witaminy D, ale i tak warto zbadać czy ma się taką potrzebę.
      Cała reszta nie ma zadnego sensu, w dodatku suplementy diety nie są badane pod kątem wchłaniania, więc ich zażywanie nie gwarantuje niczego.
      Dlatego witaminę D też trzeba kupować jako lek, nie suplement diety.
      • princesswhitewolf Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 23:54
        >Masz poważne ograniczenia w diecie i nie dostarczasz organizmowi potrzebnych elementów?

To nie tylko zalezy od diety 🤦‍♂️
    • mayaalex Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 07:03
      Wszyscy D3 (lek), ja magnez (zalecony przez lekarza), dla dzieci na zmiane tran i olej z watroby rekina (to na prosbe meza, on ma na tym punkcie hopla).
      Ja czasem mam zryw i biore olej z wiesiolka albo biotyne.
    • extereso Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 07:06
      Ja czasem zrywami D, syn miał też D brać ( tzn ja mu powiedziałam), ale widzę, że jego pudełko nawet nie otwarte. Poza tym nic.
    • simply_z Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 10:43
      Witamine D ( zalecenie od lekarza), kwasy omega
    • aleubaw Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 10:51
      Nic na stałe nie suplementujemy. Chociaż zdarzało mi się brać np. żelazo po operacji, cerutin w czasie przeziębienia lub jakieś probiotyki po leczeniu antybiotykami. Dzieci chyba tylko witaminę K w niemowlęctwie dostawały...
    • bergamotka77 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 10:51
      Tyko Wit.D
    • primula.alpicola Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 10:56
      Dzieciom wit. D, na zlecenie lekarza.
      Ja tez wit. D i E (leki, obie z polecenia lekarza), poza tym kolagen od lat, kreatynę 3 razy w tygodniu (przed ciężkim treningiem), odżywki białkowe kiedy nie mam możliwości zjeść normalnego posiłku, i to tyle z regularnych.
      Reszta w zależności od potrzeb i sytuacji. Kiedyś na przykład brałam 5HTP, po dwóch opakowaniach potrzeba zniknęła i na razie nie wróciła.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka