sniezynka1980 12.01.23, 21:20 Jak w tytule. Jakie witaminy czy inne auplementy dajecie sobie i dzieciom? Ja moim daje probiotyki,tran i wit.D......Sobie kompleks witamin i dodatkowo wit.B i D. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thea19 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:23 A, D3, Mg, Neurovit, sylimarol, białko Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:35 Neurovit lekarz wypisuje bez problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 23:20 tak, ostatnio mi psychiatra wystawiła ale ja biore ze wskazań neurologa Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:26 Niczego nie suplementuję. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:29 Nic. Czasem mam zrywy na vit D. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:37 Wit D i kwasy omega cały rok Okresowo b kompleks i magnez Mam zrywy na inne Badam regularnie niedobory. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:42 Jako dorosla osoba nigdy niczego nie suplementowalam😳 Raz musialam brac magnez przez trzy dni bo mi powieka skakala. Za to w dziecinstwie latami matka kazala najpierw pic a potem brac kapsulkowy tran. A dziadek w wakacje codziennie dawal do buzi lyzke miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:26 Coś mieszasz, mg przez 3 dni to bez sensu, nie zadziała. Magnez trudno się wchłania, trzeba brać co naniej miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:34 Nic nie mieszam, pamietam dobrze bo to bylo niedawno, jakis rok temu. Pojechalam na urlop i pewnego poranka obudzilam sie z drgajaca powieka. Poczekalam do nastepnego dnia, ale nie przeszlo. Poradzono mi magnez, w trzy dni bylo po drganiu- ale oczywiscie nie moge potwierdzic, ze to magnez zadzialal. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:36 Mnie oczko przestaje latać po kilku dniach końskich dawek magnezu, jeśli zdarzy mi sie zapomnieć i nie brać przez jakiś czas. Ale rzadko zapominam, zazywam magnez od lat regularnie, bez niego ani rusz - oczko lata, mięśnie nóg się kurczą, serduszko bije nierówno. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:38 Musisz mieć przewlekłe niedobory. Nadałaś się? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 11:13 Nie, po prostu suplementuję się od lat, staram się nie robić długich przerw i wtedy jest dobrze. A powinnam zbadać? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 11:42 Nie zaszkodzi. Ja z raz w roku robię magnez, wapń, potas, sód, chlorki. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 21:12 U mnie jest inaczej, ja jak zacznę brać magnez to po kilku dniach dostaje skurczy palców u nóg, wygina mi pół stopy. Na przełomie 10 lat trzy razy zaczynałam brać magnez i za każdym razem było to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:47 Nic. Nie mamy żadnych niedoborów i nie musimy niczego suplementować. Ok, dwulatka dostaje wit. D, ale nikt i nic poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 23:22 Gratulacje! Mało kto nie ma niedoborów wit D Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 21:56 Dostają stężony sok z czarnego bzu made by konkubin i od wielu lat w ogóle nie chorują. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:07 Nic. Mam dobrze odżywiane, zdrowe, niechorujace, niealergiczne dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 13:00 Wszyscy maja niedobory poziomu D3. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 13:01 ( z wyjatkiem pracujących na dworze i suplementujacych) Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 17:34 Ciekawe, bo nie pracuje na zewnatrz a nie mam niedoboru wit D. Sprawdzana dwa tygodnie temu przy okazji innych testow. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 21:06 Ja badałam 3 lat temu zimą i miałam tak niski poziom, że dostałam telefon z przychodni od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 22:22 I to jest wiarygodne bo bardzo częste bergamotka, ja tez kiedys mialam tak. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 22:20 >Ciekawe, bo nie pracuje na zewnatrz a nie mam niedoboru wit D. Sprawdzana dwa tygodnie temu przy okazji innych testow. A konkretnie dali ci te pomiary? Jestes widocznie niezwyklym przypadkiem produkujacym wit d samoistnie , najma 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:13 Dziecku nic. Sobie czasem żelazo ale jestem krwiodawcą Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:18 Witaminę d3 jemy wszyscy. Ja unikam mięsa więc dodatkowo biorę też b12 ale nie codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:18 Nic, ani my ani dziecko nie bierzemy żadnych suplementów, jesteśmy zdrowi, nie łapiemy infekcji, więc nie widzę potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:27 Wszyscy-d3 Ja- magnez Chlop- melatonina Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:32 Nie. Nie suplementujecie. Odżywiacie się zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
anvalley Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:35 Magnez, potas, omega 3 i witamina D Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:49 Nic, no chyba, ze lekarz przepisze. Ja czasami dostaje wapn + vitd3 Teraz żelazo Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 22:31 Czasami tzn ze powinnas brac d3 caly czas w malej dawce bo masz sklonnosc do niedoborow. Aaa i jest zwiazek miedzy wit C i przyswajalnoscia zelaza Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:54 Podawanie bez powodu probiotyków moze zaszkodzić własnej florze jelitowej. Po antybiotyku brałam probiotyk ale krótko. Suplementuje witaminę D 9cały rok), zimą pijemy dodatkowo tran. Dbam o florę jelitową jedząć kiszonki i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 22:55 Przy witamine D kupuje zawsze jako lek, nie suplement diety Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 23:24 Ja raz to i raz to nie zauważyłam różnicy w zasadzie mimo, ze niby lek lepszy, regularnie badam i mam w górnej granicy normy Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 23:30 Lek jest przebadany pod względem przyswajania przez organizm, suplementy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 10:34 wiem… Mimo wszystko, te które brałam były ok Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 12.01.23, 23:28 A w jakim celu? Masz braki? Lekarz zalecił? Masz poważne ograniczenia w diecie i nie dostarczasz organizmowi potrzebnych elementów? W naszym klimacie ma sens suplementacja witaminy D, ale i tak warto zbadać czy ma się taką potrzebę. Cała reszta nie ma zadnego sensu, w dodatku suplementy diety nie są badane pod kątem wchłaniania, więc ich zażywanie nie gwarantuje niczego. Dlatego witaminę D też trzeba kupować jako lek, nie suplement diety. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 23:54 >Masz poważne ograniczenia w diecie i nie dostarczasz organizmowi potrzebnych elementów? To nie tylko zalezy od diety 🤦♂️ Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 07:03 Wszyscy D3 (lek), ja magnez (zalecony przez lekarza), dla dzieci na zmiane tran i olej z watroby rekina (to na prosbe meza, on ma na tym punkcie hopla). Ja czasem mam zryw i biore olej z wiesiolka albo biotyne. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 07:06 Ja czasem zrywami D, syn miał też D brać ( tzn ja mu powiedziałam), ale widzę, że jego pudełko nawet nie otwarte. Poza tym nic. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 10:43 Witamine D ( zalecenie od lekarza), kwasy omega Odpowiedz Link Zgłoś
aleubaw Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 10:51 Nic na stałe nie suplementujemy. Chociaż zdarzało mi się brać np. żelazo po operacji, cerutin w czasie przeziębienia lub jakieś probiotyki po leczeniu antybiotykami. Dzieci chyba tylko witaminę K w niemowlęctwie dostawały... Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 10:51 Tyko Wit.D Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Co suplementujecie sobie i dzieciom? 13.01.23, 10:56 Dzieciom wit. D, na zlecenie lekarza. Ja tez wit. D i E (leki, obie z polecenia lekarza), poza tym kolagen od lat, kreatynę 3 razy w tygodniu (przed ciężkim treningiem), odżywki białkowe kiedy nie mam możliwości zjeść normalnego posiłku, i to tyle z regularnych. Reszta w zależności od potrzeb i sytuacji. Kiedyś na przykład brałam 5HTP, po dwóch opakowaniach potrzeba zniknęła i na razie nie wróciła. Odpowiedz Link Zgłoś