Dodaj do ulubionych

Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu?

13.01.23, 09:25
Jeśli tak to można powiedzieć że stworzyłam nową świecką tradycję- covid co roku w styczniu, już po raz trzecisad

Utrata węchu to Pikuś, gorzej że po 1. Covidzie przez rok miałam nieprzyjemne omamy wechowe i boję się że historia się powtórzy...
Obserwuj wątek
    • banicazarbuzem Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 09:28
      Nie wiem jak jest teraz. Ja przeszłam covid ponad 2 lata temu jesienią i do tej pory nie wrócił mi smak.
      Miałam tak po chemioterapii, smak wrócił po kilku latach ale długo się nim nie nacieszyłam 😔
      • berdebul Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 10:20
        Mam podobnie. Jesień 2020, utrata smaku i węchu, do tej pory nie powrócił. 🤷‍♀️
        • swiezynka77 Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 10:29
          Współczuję sad
          • berdebul Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 11:09
            Wiesz ile zaoszczędziliśmy na winie, bo każde smakuje jak ocet? big_grin big_grin
    • bazia_morska Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 09:44
      Ajezu, współczuję. Szczepilas sie?
      • swiezynka77 Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 10:29
        Tak, między 1 a 2
        • glanaber Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 15:13
          Ach, jak skutecznie 😁
    • trampki_w_kwiatki Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 09:57
      Też mam znowu, po roku.
      Węch mam.
    • abacosa Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 10:45
      Ja węchu ani smaku nie straciłam. Chorowałam we wrześniu. Wszystko porypane po chorobie oprócz węchu i smaku.
      • alfa36 Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 10:51
        A szczepiłaś się? Porypane, czyli co?
        • abacosa Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 12:47
          Szczepilam sie miesiąc przed zachowaniem. Porypane to pamięć, kondycja fizyczna- jestem mega męczliwa oraz dretwienie nóg zimne stopy. Wcześniej bylo mi zawsze cieplo.
          Wyniki serce i płuca ok
          • glanaber Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 15:12
            abacosa napisał(a):

> Szczepilam sie miesiąc przed zachowaniem.

Ach, jak skutecznie 😁
            • abacosa Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 15:38
              No właśnie żałuję ze uleglam presji w pracy. Po czwartej dawce dwa trupy więc wszystkim już odpuścili
              • alfa36 Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 17:13
                O Matko, jakie dwa trupy po czwartej dawce?
                • panna.nasturcja Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 14.01.23, 01:29
                  No wiesz, tylko pielęgniarka wyjmowała igłę a tu BACH trup na podłodze.
                  Jak muchy padali.
                  • glanaber Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 14.01.23, 08:54
                    A może jak orzeszki w biurowcach?
    • mari.sol Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 11:07
      Tak. Na przełomie roku przechodziłam z utratą węchu.
    • mallard Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 11:43
      Dwa lata temu, krótko przed Świętami, przywlokłem do domu covid (wariant przedbrytyjski). Węch straciłem na tydzień, smaku nie, aczkolwiek "upośledził" się do czterech podstawowych.
      Ostatnio w drugi dzień świąt "coś" mnie złapało. Na dwa dni straciłem 90% węchu. Smak też się pogorszył. Testu nie robiłem.
    • snakelilith Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 15:25
      Aktualne omikron infekcje przebiegają raczej z katarem, bólem głowy i gardła. Strata węchu i smaku jest przy tym bardzo rzadka.
    • ida_listopadowa Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 15:38
      moj kolega teraz na swieta przerabial covid mimo ze to juz niemodne. Stracil wech i smak, ale zachorowal po raz pierwszy. Ja tez za pierwszym covidem stracilam wech, dwa nastepne po szczepieniu byly nieporownanie latwiejsze.
      Wspolczuje utraty wechu, mam nadzieje ze omina cie omamy wechowe bo to bylo straszne, np. bylam pewna ze w domu sie pali plastik.
    • anorektycznazdzira Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 16:37
      Miałam w lipcu, węch streciłam na czas choroby (ok. 1 tydzień) plus ok 2-3 tyg. po chorobie, trudno powiedzieć, bo wracał powoli. Omamów nie stwierdziłam smile
    • kafana Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 17:24
      Ja po covidzie mam rozwalone zatoki co nigdy wcześniej nie miało miejsca. Jak tylko mi się zapchają to może nie tak ze nie czuje nic bo jak powącham z bliska to coś tam dociera ale mam strasznie przytępiony węch. Praktycznie nie czuje nic z powietrza.
    • gaga-sie Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 13.01.23, 18:05
      Właśnie przebyłam, stan podgorączkowy, lekki ból gardła, niewielki katar i kaszel. Tylko na początku przez 2 dni czułam się trochę osłabiona, ale nie jakoś tragicznie. Węch i smak bez zmian. Generalnie około 4 dni chorowania. Szczepiłam się i od razu informacja dla foliarzy- sczepienie nie stanowi całkowitej bariery dla zarażenia się, ale zabezpiecza przed skutkami.
      • glanaber Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 14.01.23, 11:47
        gaga-sie napisała:

sczepienie nie stanowi całkowitej barier
        > y dla zarażenia się, ale zabezpiecza przed skutkami.

Powiedz to dyskutantkom powyżej, które miesiącami węchu nie mają (chorujące drugi, trzeci raz, po kolejnych dawkach tego coraz mniej skutecznego szczepienia).
        • gaga-sie Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 14.01.23, 12:53
          Uderz w stół....
    • snajper55 Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 14.01.23, 01:47
      swiezynka77 napisał:

> Jeśli tak to można powiedzieć że stworzyłam nową świecką tradycję- covid co rok
      > u w styczniu, już po raz trzecisad
      >
      > Utrata węchu to Pikuś, gorzej że po 1. Covidzie przez rok miałam nieprzyjemne o
      > mamy wechowe i boję się że historia się powtórzy...

Teraz nie wiem. Latem miałem covida ze standardową utratą zapachu bergamotki (Earl Grey). Ale krótką - nie rok, jak za 1 razem, tylko jakieś 4 miesiące.

S.
      • swiezynka77 Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 14.01.23, 11:00
        O, to daje nadzieję, że tym razem 'atrakcje ' będą trwały krócej
    • demono2004 Re: Czy obecnie covid przebiega z utratą węchu? 14.01.23, 11:42
      Nim zaczewło sie to całe szaleństwo z celebrycką chorobą, przy powazniejszych infekcjach z zatokami, traciłam węch i smak.
      Covid "umarł" z dniem 24 lutego 2022. Jak do tej pory można twierdzić, ze sie na to coś choruje?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka