Dodaj do ulubionych

Skarga na działalność komornika

13.01.23, 12:57
Gdzie ja zlozyc? Koleżance komornik zablokował konto z powodu długu rzędu 200zl. Na koncie sa dużo większe środki z ktirych nie może skorzystać. Dług jest na rzecz ZTM. Ale ZTM twierdzi ze w systemie u siebie nie widza długu. Próby skontaktowania się z komornikiem od kilku dni nic nie dają, telefonu nikt nie odbiera na maile tez nie ma odpowiedzi. Godziny przyjmowania interesantów to jeden dzień w tygodniu 2 godziny, wiec trzeba będzie czekać do przyszłego tygodnia i jechać tam, ale cos mi się wydaje ze biuro będzie zamknięte. doradzamy by zgłosiła skargę na prace komornika. Tylko jak to zrobić?
Obserwuj wątek
    • mysiaapysia Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 13:08
      Taki dług mógł być egzekwowany tylko na podstawie wyroku sądu. Odbiera korespondencję z miejsca zameldowania? Odbiera w terminie awiza ze skrzynki pocztowej?
      • abecadlowa1 Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 15:21
        Jeżeli to nieuiszczona opłata za parkowanie samochodu w strefie płatnego parkowania, to może egzekucja administracyjna.
    • iwles Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 13:13

Ale dostała pismo do domu?
      I tam podany jest komornik do kontaktu?
      Czy dział windykacji (np. Urzędu Skarbowego) ?
      No i czy koleżanka spłaciła dług (pewnie mandat)

Po pierwsze, iść do banku, spytać kiedy odblokują konto.
    • abecadlowa1 Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 13:15
      Niech koleżanka idzie do prawnika. W każdym mieście są bezpłatne porady.
      Jeżeli koleżanka nie jest dłużnikiem to do sądu składa powództwo przeciwegzekucyjne, a nie skargę na komornika. Ale najpierw niech ustali na podstawie jakiego tytułu wykonawczego komornik prowadzi przeciwko niej egzekucję.
      • mabel_mora Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 14:58
        darmowe porady, pod warunkiem, że koleżanka:

ma mniej niż 26 lat,
        ma 65 lat albo więcej,
        dostał — w ciągu ostatnich 12 miesięcy — świadczenie z pomocy społecznej, o ile nie zostało cofnięte,
        ma Kartę Dużej Rodziny,
        jest kombatantem,
        jest weteranem,
        jest zagrożony albo został poszkodowany w wyniku katastrofy naturalnej, klęski żywiołowej lub awarii technicznej (na przykład w wyniku osunięcia się ziemi, powodzi, pożaru, awarii stacji uzdatniania wody czy awarii elektrowni).
        • abecadlowa1 Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 15:07
          Cytujesz przepis, który nie obowiązuje od 4 lat. Pomoc udzielana jest każdemu, kto oświadczy, że nie jest w stanie ponieść kosztów odpłatnej pomocy prawnej.
          • mabel_mora Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 15:36
            o, to nie wiedziałam, dzięki smile dobrze, że to zmienili
    • droch Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 13:50
      Koleżance komornik zablokował konto z powodu długu rzędu 200zl. Na koncie sa dużo większe środki z ktirych nie może skorzystać.

To brzmi mało realnie, w takiej sytuacji komornik nie powinien zablokować więcej niż kwota na tytule egzekucyjnym + koszty komornicze.
    • jkl13 Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 14:08
      Skargę na czynność komornika wnosi się w terminie 7 dni od odebrania korespondencji w zakresie czynności, którą chce się zaskarżyć. Jeśli koleżanka chce skarżyć wszczęcie egzekucji, ma 7 dni (kalendarzowych) na wniesienie skargi od odebrania zawiadomienia i wszczęciu egzekucji. Liczy się data nadania pisma na poczcie. Skargę wnosi się do komornika,który prowadzi egzekucję. Skarga podlega oplacie w kwocie 50 zł. Skargę rozpoznaje sąd, po przekazaniu akt przez komornika. Skarga wniesiona po terminie podlega odrzuceniu.
    • woman_in_love Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 14:38
      W ogóle nie powinno być komornika w takich prostych sprawach.

Zwykła biurwa sądowa powinna móc wklepać do systemu imię, nazwisko i PESEL, a system powinien pokazać jej rachunki bankowe delikwenta, po czym wklepując kwotę, system powinien sam zlecić płatność w banku, na zasadzie że jak pierwszy rachunek pusty to szukaj na drugim. A dopiero na końcu by blokował wszystkie rachunki gdyby nic nie znalazł. Oczywiście na takie 200 zł a nie pod korek.

Przy alimentach podobnie. Mając dostęp do ZUS i CEIDG od razu można zobaczyć czy ktoś pracuje i gdzie i wysłać z sądu do tej firmy pismo o zajęcie pensji. Przy CEIDG rachunku firmowego.
      • szafireczek Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 15:15
        >W ogóle nie powinno być komornika w takich prostych sprawach.

Tak to jest, jak chce się np. jeździć na gapę i nie uiszczać kar, podczas gdy inni płacą za swoje bilety, z kolei gdy inni wykonują swoje obowiązki, to skarga. Bardzo praktyczniesmile
        • tapatik Re: Skarga na działalność komornika 14.01.23, 23:22
          szafireczek napisała:

> >W ogóle nie powinno być komornika w takich prostych sprawach.
          >
          > Tak to jest, jak chce się np. jeździć na gapę i nie uiszczać kar,
          > podczas gdy inni płacą za swoje bilety, z kolei gdy inni wykonują
          > swoje obowiązki, to skarga.
          > Bardzo praktyczniesmile

A wiesz, że czasem sądy się mylą albo zostają wprowadzone w błąd?
          Ja czekam na to, czy pewna firma pozwie mnie do sądu i naśle komornika, pomimo, że nie uznaję długu.
      • droch Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 16:08
        Po elektronizacji zajęć to właśnie tak mniej więcej wygląda, zamień tylko "biurwa sądowa" na "komornik".
        • woman_in_love Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 16:08
          wiem, dlatego powinni ich pogonić
    • taje Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 15:22
      Szczerze, to ja bym wolała już zapłacić te 200 zł niż bawić się w skargi i mieć w międzyczasie zablokowane konto…

Może ZTM sprzedał dług firmie windykacyjnej? W takiej sytuacji ZTM jako cedent może wciąż widnieć w papierach ale komornik może działać ma rzecz cesjonariusza (nabywcy długu).
      • tapatik Re: Skarga na działalność komornika 14.01.23, 23:27
        taje napisała:

> Szczerze, to ja bym wolała już zapłacić te 200 zł niż bawić się w skargi i mieć
        > w międzyczasie zablokowane konto…

Zakładamy, że ten dług rzeczywiście istnieje.
        Poza tym komu ma zapłacić?

Ja mam do zapłacenia 450 zł i płacić nie zamierzam, bo wtedy uznam dług.

> Może ZTM sprzedał dług firmie windykacyjnej? W takiej sytuacji ZTM jako cedent
        > może wciąż widnieć w papierach ale komornik może działać ma rzecz cesjonariusza
        > (nabywcy długu).

No to chyba powinien komornik wyjaśnić, ale komornik nie lubi rozmawiać, woli zablokować konto.
    • ida_listopadowa Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 15:44
      Jezeli byly srodki na koncie to za 14 dni odblokuja. Równiez mojemu znajomemu zablokowano wszystkie konta, w sylwestra, za niedoplate do zusu w wysokosci uwaga ok 10 zl, ktorej sie nie dopatrzyl, bo dzialalnosc zamknal 10 mcy temu.

pobrano te 10 zl i dzis mu odblokowali konta, ale trwalo to bite 2 tyg
    • kafana Re: Skarga na działalność komornika 13.01.23, 16:09
      Spróbujcie przez system bankowy złożyć wniosek o rozliczenie zajecia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka