panna_lila 13.01.23, 17:03 jaka może być przyczyna? zestarzała się? czy wina tabletek? I pytanie jeszcze jedno, czy ma znaczenie czy pastylkę wrzuca się do pojemnika czy np. do koszyczka że sztućcami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:06 Stawiasz na wyższej szufladzie? Może dziurki w łopatkach są przytkane. Mnie kiedyś tak ryż zapchał... Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:09 Obejrzę dziurki, ale generalnie naczynia umyte tylko te kubki takie herbaciane 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:12 U mnie naczynia ogólnie były domyte ale kubki są wąskie i głębsze. I tam zostawał osad z herbaty. Ja mam dziurkę na pastylkę a na sztućce oddzielną szufladę więc tam nic nie wrzucam. Sprawdź też filtr, może się przytkał tłuszczem. Ogólnie dobrze zmywarkę wyczyścić, dosypać sól i nabłyszczacza dolać. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:32 Nabłyszczacz akurat nie ma znaczenia. Nigdy nie użyłam, choć od 16 lat myję naczynia w zmywarce. Kubki i szklanki zawsze mam domyte i błyszczące. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 22:22 Łopatki majo dziurki....? Ło panie, jutro sprawdzę. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 23:13 Noo, a którędy niby miałaby się woda lać? 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 10:52 Jeszcze sa dysze na bocznej sciance i u gory Odpowiedz Link Zgłoś
srebrnarybka Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 16:05 Mnie się co jakiś czas tak robi. Wtedy dokładnie myję ramiona i otwory rozpryskowe, czyszczę filtry i myję całą zmywarkę od wewnątrz. Uzupełniam sól. Zwykle na dłuższy czas pomaga. Aha, i talerzy nie stawiam zbyt gęsto. Kubki mogą być koło siebie. Ostatnio używam kubków z ciężkiego, przezroczystego szkła i domywają się. Problem robi się np. raz na 2 miesiące. Da się przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:06 U mnie ekologiczne tabsy nie domywają, te "normalne" sobie radzą. Wkładam zawsze do pojemnika. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:12 Najprawdopodobniej wina tabletek. Ekologiczne W5 z Lidla mi nie domywaly, rownie ekologiczny Frosch (i ten na sodzie oczyszczonej, i ten z cytryna) radza sobie z palcem w nosie, wiec to nie tak, ze wszystkie ekologiczne nie domywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:15 mam to samo, od lat wypróbowałam już wszystkie tabletki stosunkowo najlepiej domywa osad herbaciany płyn do zmywarek, ale nie w 100% w 100% problem likwiduje przetarcie szklanki zmywakiem od środka przed włożeniem do zmywarki (wiem, bez sensu, jednak do robię) problemem jest podobno twarda woda Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:24 Ja też zaczęłam drucikiem ale mnie to irytuje bo pamiętam że kiedyś tego problemu nie miałam. Stawiałam że mi się zestarzała maszyna Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:30 To raczej nie o wiek zmywarki chodzi. W poprzednim mieszkaniu miałam zmywarkę przez 14 lat, wstawiana nowa dla nas i cały czas myła tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 00:10 Ja mam teorię, że herbata słodzona jest mieszana i ten osad z wierzchu się rozmiesza, a gorzka (którą ja pijam) zostawia na ściankach ten osad, którego żadna zmywarka mi nie domyła. Cif albo zmywak ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 01:01 nie słodzę herbaty a osad zawsze domyty Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 09:54 magia napisała: > nie słodzę herbaty a osad zawsze domyty Tak samo (a w dodatku mam bardzo twarda wode). Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 20:19 Cholera ;/ To nie wiem. Moje zmywarki i różne wody zawsze zostawiały ślad po herbacie. A może to kwestia ceramiki? Bo na jednych mam osad, na innych nie, jak tak teraz przeskanowałam kubki w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 01:21 osad tez jest czesto z powodu wody Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:25 Cały czas masz tę samą zmywarkę? Mam twardą wodę i piję dużo herbaty, ale kubki/szklanki zawsze domyte. Za to ta sama zmywarka nie domywa mi kieliszków, jeśli wstawię je w te niby specjalnie dla nich przeznaczone przegródki (inaczej się w ogóle nie mieszczą). Są wtedy nachylone pod złym kątem i woda do nich słabo dociera, więc myję kieliszki ręcznie. Może masz to samo z miejscem na kubki i szklanki? Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:23 Jeśli nie wkładasz tablety do pojemnika na nią przeznaczonego, to prawdopodobnie za szybko się rozpuszcza i znika i wtedy kiedy jest najbardziej pożądana( najwyższa temperatura zadanego programu szybkie mycie) zmywarka myje samą wodą. Tablety nie wypadają od razu-dopiero po jakimś czasie- jak naczynia już są mokre i woda jest ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 19:45 dokładnie tak jest, woeksza czesc tabletki jesli nie cala jest wyplukana w fazie plukania naczyn na początku zmywania. Innym tropem może byc zbyt krótki program, albo zbyt niska temp. zmywania. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:13 jak kupilam zel do zmywarki to nie domywal, proszek, tabletki domywaja. Wkladam do pojemnika. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:18 Piję dużo herbaty, kubki zawsze mam domyte, ale nie wszystkie tabletki dobrze domywają. Od jak dawna masz niedomyte? Nie zbiegło się to czasem ze zmianą tabletek? Te tabletki to z jakiegoś konkretnego powodu wrzucasz do koszyka ze sztućcami? O wrzucaniu na dno zmywarki słyszałam ( niektórzy uważają, że się lepiej umyje). Ja zawsze wkładam do pojemnika na tabletki. Niedomywają mi się najczęściej talerze, ale to dlatego, że zmywarka ma źle rozplanowany dolny koszyk i jak mam dużo talerzy, to się stykają. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:22 Tabletki wrzucam do koszyka bo mi się szufladka zepsuła. A jakie tabsy polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:28 A nie da się tej szufladki naprawić? Aktualnie mam fairy platinum plus wszystko w 1. Z czystym sumieniem mogę polecić, bo jestem z nich bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:39 Mam te same tabletki i jestem z nich bardzo zadowolona. Mąż się kiedyś połasił na finisha w jakiejś promocji i to wcale nie tego najtańszego, po dwóch czy trzech dniach wszystkie kubki po herbacie wyglądały jak nieumyte. Wykorzystuje je w co drugim myciu to jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:50 Też się kiedyś nacięłam na tabletki finish, bo w promocji były. Na dodatek kupiłam wielkie pudło, chyba ze 150 tabletek. Myły tragicznie. Wyjmowałam naczynia ze zmywarki i myłam drugi raz ręcznie. Przez jakiś czas próbowałam je wykorzystywać w co którymś myciu, ale w końcu nie dałam rady i chyba z 1/3 wywaliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 18:04 Te moje to finish quantum, niestety to były aż 3 spore paczki, ponad 200 tabletek 🙄 Nieźle myją zlew i uwywalkę , daje też mojej mamie do mopa. Na szczęście idą ku końcowi. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 18:15 do namaczania przypalonych garow tez sie nadaja. Finish i somat to niestety najgorsze tabsy do zmywarek. Tez sie kiedys nacielam. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 18:18 Przetestuję. Nosimy się z zamiarem wymiany zmywarki więc szukam sposobów ominięcia nawet tak drobnych napraw😊 żeby się tylko te kubki domywaly🙏 Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 07:00 Panno Lilo, ja zmywarkę wymieniłam (a także przetestowałam wszystkie rodzaje tabletek, układy, rozstawy) a problem pozostał Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:59 panna_lila napisała: > Tabletki wrzucam do koszyka bo mi się szufladka zepsuła. > A jakie tabsy polecasz? Somat mi domywa, finish nie, żadne lidlowe, żadne polskie niestety też nie. Tabletkę kładłabym raczej na dnie, bo jeśli pechowo nie trafia w nią strumień wody, to się zbyt długo rozpuszcza i najpierw nie domywa, a potem brudzi wodę przy płukaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 18:03 O, słuszna uwaga. Tak między sztućcami tabletka może się trudniej rozpuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 11:39 Polecam fairy profesional ,używamy je w gastro,ale można i w długich cyklach.mocniejszych kapsułek nie ma.do kupienia na Allegro,w paczkach po 115 szt,cena ok 90 pln Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 17:58 A ja sobie właśnie uświadomiłam, że przestałam mieć ten problem. Kiedyś ciągle zostawał osad, teraz już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 18:06 Kwestia tabletek. Są takie które sobie z tym radzą i producenci się tym chwal na opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 18:53 A mnie sie wydaje, ze to generalnie wina herbaty. Niektóre są jakos specjalnie barwione , nie wiem. U mnie tylko niektóre herbaty zostawiają osad na kubkach, który nie chce sie domyć. Po zmywarce traktuje je solą, bo dobrze doczyszcza . Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 22:09 tak, kiepskiej jakosci torebkowe, gdzie w woreczku jest pyl 'herbaciany' i bogwiecojeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 07:02 nie zgadzam się z tezą zupełnie z moich obserwacji wynika, że czarne herbaty dobrej (i złej) jakości (torebkowe, liściaste, granulat) zostawiają najmocniejszy osad inne "kolory" - zero Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 14:47 bardzo dobre czarne herbaty sa bezworeczkowe i nie zostawiaja zadnego osadu ani na czajniczku ani na filizance te woreczkowe, w ktorych jest pyl/zmielony granulat barwia az milo Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 10:53 Piję herbatę marketową lipton i saga i o zgrozo piorę w niepolecanym tu finiszu..Nie mam osadu w kubku w ogóle, do zmywarki wsadzam w zasadzie czysty kubek. Może woda....ta sama herbata u mojej mamy robi osad już na etapie parzenia jej ...Piję ta samą, tak samo zaparzaną, do mycia używa tabletek Ludwik, wyciąga bez osadu. Musisz niestety metodą prób i błędów, jeżeli woda jest twarda to dosyp soli i ustaw odpowiednie jej pobieranie. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 19:56 Moim zdaniem zależy od tabletek. Kiedyś wprowadziłam się do mieszkania, w którym był proszek do zmywarek, i chciałam go wykorzystać. Kubki zawsze niedomyte. Proszek się skończył, kupilam tabletki i problem zniknął... Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 20:08 Tak, co drugie, trzecie uzupelnienie, zamiast plynu do nablyszczania wlewam esencje octowa. Zmiekcza wode, ladnie czysci zmywarke. Zapach octu ledwie wycziwalny, szybko ulatnia sie. Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 20:11 Dokladnie ta www.amazon.pl/Surig-Esencja-octowa-kwas/dp/B004KSO6HG/ref=d_pd_sbs_sccl_2_5/261-0215312-3779439?pd_rd_w=rBRSa&content-id=amzn1.sym.f020c438-db6e-4c19-98d8-a3b4e66326a1&pf_rd_p=f020c438-db6e-4c19-98d8-a3b4e66326a1&pf_rd_r=XVKGANJZ2Z9T1PZ9K7H2&pd_rd_wgZ9tr&pd_rd_r=06e54059-4fd0-4896-aa6e-5360e0a0b675&pd_rd_i=B004KSO6HG&psc=1 I nigdy nie mam problemow z niedomytymi kubkami. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 20:26 Dosypujemy soli w takim wypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 21:47 uzywam sodowego froscha, domywa sie wszystko, nawet butelki do mleka z dosc waskimi szyjkami, kubki u nas to jumbo 0,5l z luminarca przezroczystego, zero zaciekow czy nalotow Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 21:49 moze tez byc problem w herbacie, nie zmienilas ostatnio? wiekszosc marketowych torebkowych 'farbuje' kubki Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 22:41 To jest też trop. Potestujemy inne. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 22:45 hmm, jednak nie. Kuouje marketowki: Dilmah, Teekane, Ahmed, Biofix i nie ma problemu z zaciekami, a nie raz nie dwa herbata stoi caly dzień w kubku. Wg mnie nie tu jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 22:56 ale sa jeszcze inne wynalazki typu lipton, saga, marki marketowe, ktore nie sa dilmahem, ahmadem czy akbarem Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 23:03 Donosze, ze oba Frosche domywaja bezproblemowo osad po torebkowym Liptonie A brudzi on porcelana straszliwie, zaiste. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 23:03 porcelane Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 23:15 z czasow kiedy nie bylo zmywarki i pilismy to co bylo dostepne w markecie (czasy przed dragonteahouse 😋), biale kubki trudno bylo domyc bez solidnego szorowania, stad trop farbujacej herbaty Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 09:58 Bo faktycznie farbuje mocno, ten osad z wierzchu osadza sie na sciankach i dnie. Ale tabletki Froscha domywaja bez sladu (ja jeszcze pilnuje, zeby filizanki po herbacie ustawiac bezposrednio nad wylotami dysz na smigle, ale w przypadku niedomywajacych tabletek lub zelu to nie wystarczalo). Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 22:53 Pijemy herbatę marketowa. Czasem znajduję u dzieci kilkudniowy kubek z zapomniana herbatą. Zmywarka wszystko domywa (tabketki finish classic ). To raczej nie wina herbaty Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 22:57 mozesz sie zdziwic Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 22:59 Wyczyscic filter, przetkac dziurki w gornym.i dolnym skrzydle. Wsadzic do zmywarki srodek do czyszczenia zmywarek. Zrobic z tym puste mycie na b goracym cyklu..mozesz szczotki wsadzic itd. No i zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 07:03 akurat regularnie czyszczę i przetykam kuracje octowo-sodowa robię nigdy nic nie pomogło dlatego obstawiam twardą wodę Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 09:59 Tez mam twarda wode (bardzo) i domywa albo nie w zaleznosci od tabletek. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 13.01.23, 23:42 A jaki program ustawiasz? moze za słaby (za krótki, za niska temp). Najsłabiej domywało mi na programie eco ... Jakośc tabletek też jest nie bez znaczenia. Najgorzej sprawdziły sie u mnie wszelkie tabletki eco, też zostawały osady na kubkach, i juz takich nie kupuję. Czyli, jestem na bakier z eco... Po co wrzucasz tabletkę do koszyczka? Przecież stamtąd jednak gorzej (wolniej) sie rozpuszcza. To juz lepiej wrzuć ją po prostu na dno zmywarki. Dlaczego nie chcesz korzystać z pojemnika? tabletka wypada stamtąd dopiero po jakims czasie więc nie ma sensu, zeby była rozpuszczana od początku mycia. Na początku mycia zmywarka sobie dopasowuje parametry (w prog. auto), spłukuje naczynia, więc tabletka jest wtedy zbędna Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 01:44 panna_lila napisała: > I pytanie jeszcze jedno, czy ma znaczenie czy pastylkę wrzuca się do pojemnika > czy np. do koszyczka że sztućcami? Taka różnica, że z pojemnika tabletka uwalniana jest w odpowiednim momencie, a w koszyczku rozpuszcza się już na samym początku zmywania. S. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 10:20 prawie na samym poczatku mycia jest uwalniana, u mnie slychac ten moment. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 16:33 a to chyba zalezy od funkcji zmywarki, programu tp. U mnie, na programie auto, jest uwalniana po dobrych kilku minutach, może nawet 10, od włączenia. Też słyszę. W ciagu tych miunut zmywarka robi sobie "analize", jak brudne są naczynia, ile ich jest tp. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 12:50 Winny może być każdy: zmywarka, środek czyszczący, herbata, kubek. Fajans domywa się gorzej niż porcelana, a z czasem zostają na nim ślady od mycia. Wiem, że wszyscy polecają coraz mocniejsze środki do mycia, ale ciągle z tyłu głowy mam gdzieś pytanie o to, ile z tej chemii zostaje na naczyniach i wraca do naszego organizmu z każdą nową potrawą. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: dlaczego zmywarka nie domywa kubków po herbac 14.01.23, 14:10 danaide2.0 napisała: > ale ciągle z tyłu > głowy mam gdzieś pytanie o to, ile z tej chemii zostaje na naczyniach i wraca do > naszego organizmu z każdą nową potrawą. Ja tez, i z tego powodu uzywam wylacznie ekologicznych srodkow do zmywarek, wychodzac z zalozenia, ze spozywanie minimalnych ilosci sody oczyszczonej, soli kuchennej czy kwasku cytrynowego jest nieszkodliwe dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś