Dodaj do ulubionych

Głośność filmu w kinach

13.01.23, 21:28
Borze szumiący.
Nie mam zadnej nadwrazliwości… ale glosnosc seansow to jest jakis kosmos.

Bylam w Multikinie - reklamy i reklamy filmow oraz sam film byl puszczony tak koszmarnie glosno, ze usprawiedliwieniem byloby wylacznie to, ze jakiś operator kinowy zemdlał i przywalił głową w guzik volume.

Nie mialam zadnej przyjemnosci ogladania. Pol biedy sceny dialogow, muzyki - ale sceny walk wybuchy, strzały ( avatar) - powodowaly ze myslalam ze mi glowe rozerwie. A chodze na koncerty, rowniez rockowe i naprawde nie mam problemu z halasem.

Macie takie wrazenia? Czy to w tym kinie cos sie nie zgrało? Po co to tak glosno puszczac?
Obserwuj wątek
    • kachaa17 Re: Głośność filmu w kinach 13.01.23, 21:42
      Ja nie chodzę do kina bo dla mnie jest zbyt głośno więc nie będę obiektywna.
    • mamamisi2005 Re: Głośność filmu w kinach 13.01.23, 21:47
      Od dawna chadzam do multipleksów ze stoperami (i nadal wszystko słychać). W kinach studyjnych jest ciszej.
      • magda.z.bagien Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 00:44
        Ja też używam stoperów. Ostatnio na koncercie ukradkiem powtykałam stopery do uszu, czułam się jak emerytka, ale poziom dźwięku aż bolał.
        • damartyn Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 01:05
          Muszę wypróbować w kinie, bo zawsze zdecydowanie jest za głośno.
          • kanna Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 09:47
            Ja używam air podsów (po dzieciu), które mają opcję wycinania połowy głośności otoczenia.
            Noszę je nie podłączone na za głośnych filmach (nie zawsz jest za głośnio dla mnie), ale też np. na fitnesach, jak muzykę za głośno puszczają.
            • arim28 Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 13:24
              Kilka lat temu, kiedy chadzalam z corka do kina, zawsze bylam ta upierdliwa matka, ktora chodzila kilka razy do obslugi i prosila o sciszenie. Filmy dla dzieci maja nizszy stopien glosnosci.
              Wiec nie dziwi mnie, ze po takich glosnych seansach, w wieku przedszkolnym, szkolnym, juz jako dorosli, niektorzy potrzebuja coraz wiecej tych decybeli. Az do czesciowej utraty sluchu.

Moze zamiast nosic stopery do uszu, proscie o sciszenie.?
            • mamamisi2005 Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 13:41
              Fajny pomysł z air podsami
      • kachaa17 Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 17:16
        Ale czy to wtedy jest przyjemność z oglądania? Ja w stoperach czuję się jak w jakiejś studni.
    • pani_tau Re: Głośność filmu w kinach 13.01.23, 21:50
      Też mam problem z głośnością w kinie.
      Oraz z nagłośnieniem dialogów polskich filmach, ledwo je słyszę.
      • koronka2012 Re: Głośność filmu w kinach 13.01.23, 22:04
        A to tyleż kwestia złej obróbki audio, co słabej dykcji…

Ale na głośniej jest koszmarne sama kiedyś poszłam poprosić o ściszenie bo nie dało się wysiedzieć na reklamach - one są jeszcze głośniejsze
        • lella_two Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 09:46
          Dokładnie, tu działa wszystko razem, do polskich filmów powinny być dołączane napisy. Ostatnio oglądałam "Noc w przedszkolu" i tylko Zamachowskiego się dało zrozumieć.
          A w kinach za głośno, zdecydowanie. Nie przepadam za sensacją, lubię natomiast kino wojenne, ale nie, nie da się. Wypróbuję patent ze stoperami.
        • mava1 Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 15:33
          >A to tyleż kwestia złej obróbki audio, co słabej dykcji…

to nieprawda, tak własnie sa miksowane filmy. Efekty do bólu głośno, dialogi ciszej.
          Latami wykłócałam sie o to (zawodowo) i zawsze słyszałam, że "filmy tak mają" i "nic nie da sie zrobić".
          O ile do kina chodzic przymusu nie ma, o tyle w swoim prywatnym telewizorze często nie da sie ogladać filmów kinowychm, bez pilota.
          Co ciekawe stare produkcje, z lat 60-70, tak nie mają.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Głośność filmu w kinach 13.01.23, 22:13
      Tak! I dlatego już od długiego czasu nie chodzę do kina, bo każdy seans kończył się u mnie bólem głowy uncertain
    • alina460 Re: Głośność filmu w kinach 13.01.23, 23:03
      Dla mnie też głośno. Chyba się starzejemywink
    • lodomeria Re: Głośność filmu w kinach 13.01.23, 23:04
      Czytałam jakis czas temu artykuł o tym, że przebadano słuch nagłosnieniowców i że w sumie wszyscy mieli jakies ubytki i stąd za głosno puszczają. Artykuł był o tym, żeby wprowadzić normy i regulacje, ale w kontekscie ochrony słuchu nagłosnieniowców, o publicznosci nie było mowy.

I zdaje się ogólnie jako populacja głuchniemy - wszystko, nawet koncerty symfoniczne są wzmacniane mikrofonami/głosnikami (przestałam chodzić, bo płyty, to mogę sobie w domu posłuchać), teatru, w którym aktorzy bez mikrofonów grają też ze swiecą szukac.

Tylko ja jakos nie mogę ogłuchnąć i mnie dręczy ta wszechobecna głosnosć wink, nie tyle hałas, co własnie głosnosć. I basy.
      • nangaparbat3 Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 08:07
        Gdzieś na początku wieku przewidywano, że ówcześni nastolatkowie w wieku lat 30 będą mieli słuch na poziomie - również ówczesnych - siedemdziesięciolatków. Chyba właśnie tak jest.
        • kachaa17 Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 09:48
          Nic dziwnego, że muszą tak głośno puszczać muzykę albo mieć głośne dzwonki w telefonie.
    • hosta_73 Re: Głośność filmu w kinach 13.01.23, 23:12
      Byłam w IMAX na Avatarze, na reklamach było koszmarnie głośno ale na samym filmie już nie albo nie zwracałam uwagi 🤷🏻. Ale fakt, to nie pierwszy gdy dźwięk w kinie wydawał mi się zbyt głośny.
      A na polskich filmach mimo, że głośno to o tak nic nie rozumiem. W TV tak samo, albo i gorzej.
    • bertie Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 00:19
      Ja byłam na transmisji koncertu w kinie jakiś czas temu. I przez pierwszy kwadrans było jakbym oglądała sobie tv w pokoju, to jest tak cicho. Potem zrobiło się jak powinno być, czyli głośno. Nie wiem kto albo co zmienił sytuacje, jeden z widzów wychodził chwilkę wcześniej, może zgłosił obsłudze...

I też mam problem ze zrozumieniem aktorów w polskich filmach (w tv, do kina na polskim filmie nie byłam od lat). Chwila mojego rozkojarzenia albo lekki hałas w otoczeniu i nie rozumiem nic. I z każdym rokiem coraz gorzej. Ale to może wina rzadkiego oglądania polskich produkcji, 99% czasu oglądam zagraniczne, więc albo z podpisami albo (dużo rzadziej) z lektorem. Lektorzy na szczęście ciągle zrozumiali
    • marianna1960 Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 01:45
      Dlatego nie chodzę do kina, jedna z wielu wad poza reklamami i jedzeniem
    • nangaparbat3 Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 08:05
      Tak, mam takie wrażenie, nienawidzę.
      Mam też wrażenie, że ile razy puszczam uczniom nagranie, domagają się głosniejszego niż dla mnie samej byłoby komfortowe, zwłaszcza dziwi mnie to na maturze - słyszałabym lepiej, gdyby było odrobinę cichsze.Ale oni wolą głośniej, tak mają.
      Być może to skutki nadużywania słuchawek.
    • fogito Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 09:32
      Nie chodzę na filmy akcji więc z wybuchami problemu nie mam. Ale fakt reklamy nie dość ze glupie to jeszcze głośne.
      • kanna Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 09:49
        Reklamy trwają min 20 min, zwykle koło 25.
        W kasie powiedzą, ile.
        Jak jestem za wcześnie, to czekam sobie na kanapach w holu.
    • berdebul Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 10:37
      Dlatego nie chodzę do kina. Kupuję DVD, kupiłam maszynkę do popcornu. W kinie musiałam siedzieć w słuchawkach wyciszających, więc zero frajdy.
    • daszka_staszka Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 14:30
      Chodzę tylko do kina studyjnych z 5 powodów: lepszy repertuar, nie jest tak głośno, nie jest tak koszmarnie zimno od klimy, nie śmierdzi żarciem i nie ma reklam
    • kozica111 Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 15:24
      Byłam niedawno, dramat, nie idziemy więcej póki co /z nagłośnieniem jest coś nie tak..
    • awf-33 Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 15:47
      Dźwięk chyba dla niedosłyszącychuncertain
    • palacinka2020 Re: Głośność filmu w kinach 14.01.23, 19:27
      Chodze do kina za granica, jest ciszej.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka