Dodaj do ulubionych

Co nowego u Was w kuchni?

14.01.23, 03:33
U mnie chicken rice - proste danie, imrowizowane , ale wyszlo nieoczekiwanie smacznie

Kurczak gotowany podobnie jak na rosol ale z gwiazdka anyzu i imbirem. Ugotowanego w calosci, ale nie rozgotowanego kurczaka wyjmuje z rosolu, goracym rosolem zalewam ryz (w odpowiedniej proporcji)

kurczaka od razu po wyjeciu z rosolu obficie polalam sosem sojowym (zlapal piekny kolor) i olejem sezamowym. Pocielam na kawalki i zaserwowalam z ryzem i zielona facolka. Super smaczne


A u was? cos nowego, ciekawego? Jakies experymenty albo (przypadkowo lub nie) niezwykle udane dania ?

Podzielcie sie czyms ciekawym
Obserwuj wątek
    • mrs.solis Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 04:15
      Jutro bede robic harire, bo maz kupil baranine. Ostatnio robilam tez tajska zupe tom kha i tajskie red curry. W kuchni nie eksperymentuje tylko trzymam sie przepisow. Nie jestem na tyle zaawansowana zeby wymyslac cos samej.
      • stephanie.plum Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 16:46
        mam w zamrażalniku pół barana, dostałam od gościa, który ma stado owiec brykających po okolicy.

        nie mam pojęcia, co się robi z baraniną...

        poradzisz?

        :~)
        • taje Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 16:52
          Ale to baran czy jagnię?
    • mysiulek08 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 06:11
      u mnie nuda, nie mam ostatnio weny na eksperymenty, ale wyszla mi dzisiaj (tj w piatek) swietna pizza 😉 i wyjatkowo udane babeczki z polfrancuskiego ciasta serowego z orzechowym grylazem i malinowa beza i druga partia za marcepanem i brzoskwiniami (marcepan wlasnymi 'recami robiony), jutro planuje lazanie
      • senin1 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 06:21
        te babeczki to takie mocno oszalamiajace sa
        Ja jestem kompletne beztalencie jesli o pieczenie chodzi (albo moze mi sie tylko nie chce) wink
        • mysiulek08 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 06:53
          nie chce Ci sie 😁 a babeczki proste sa, ciasto serowe jest bardzo wdzieczne w pracy 😊
          • senin1 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 10:34
            A to ciasto to sama, nie daj Boze robisz, czy sklepowe ?

            • mysiulek08 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 13:27
              sama, z wlasnego twarogu 🤣🤣🤣 tylko mleko kupione
    • kafana Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 08:50
      Będę dziś próbować ciasto z gotowana pomarancza
      • calmdown Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 09:11
        Rozkosznego? Robiłam, polecam, bardzo fajne ☺️
        • kafana Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 10:42
          O tak! Super zaraz się zabieramsmile
      • mayaalex Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 17:12
        robilam kilka razy, z roznych przepisow, dobre!
    • daniela34 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 10:31
      Nic nowego. Będą pierogi ruskie i barszcz. A na deser ciasto z kremem z mango i marakuji i chocolate chip cookies.
      • daniela34 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 10:32
        Marakui. Auć.
    • szmytka1 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 10:52
      Nowe sztućce 😉
    • kotejka Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 12:56
      2 nowe książki
      Kupiłam ottolenghi z inspiracji ematka 😄
      • taje Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 14:10
        Super. Koniecznie zdaj relacje!
    • pepsi.only Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 13:01
      U mnie tradycyjna ogórkowa. smile
      Może jakieś fajne ciasto ukręcę wieczorem, albo jakieś ślimaki drożdżowe, czy inne babeczki z kremem- zobaczymy
    • krwawy.lolo Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 13:02
      Poza proszkiem ixi, w Polskim x występuje pod postacią ks (np. seks, nie sex).
    • aandzia43 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 13:08
      U nas wielki eksperyment, flaki pierwszy raz w życiu będę gotować, będzie się działo.
      • boogiecat Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 13:16
        😀 relacjonuj
        • aandzia43 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 02:04
          No, flaki mnie wyszli, eksperyment się udał. Całkiem smaczne więc przewiduję powtórkę z rozrywki smile
          • aandzia43 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 02:07
            Eee, no tak, ale zdjęcie takie sobie wyszło. Potrawa nie przyozdobiona i nie upozowana big_grin
            • mysiulek08 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 02:55
              Maggi do flaków jest niezbędne ! tak samo jak do tatara 😊
              • aandzia43 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 12:48
                W moich nie ma maggi, jest liść laurowy, ziele angielskie i gotowa przyprawa do flaków z gałką muszkatołowa, imbirem i majerankiem.
                • boogiecat Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 12:57
                  We Francji sie robi na dwa glowne sposoby- z bialym winem, albo z czerwonym +musztarda lub octem (tu juz rozne wariacje).
                • mysiulek08 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 14:13
                  maggi dodaje sie wg gustu, jak sa juz talerzu, jedyna zupa, ktorej bez maggi nie zjem, ot taka rodzinna przypadlosc
                  imbiru nie bylo w babcinych, maminych i moich
              • boogiecat Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 12:59
                mysiulek08 napisała:

                > Maggi do flaków jest niezbędne ! tak samo jak do tatara 😊
                >

                Nigdy w zyciu nie widzialam tatara z maggi 😛
                • mysiulek08 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 14:14
                  to byl patent dziadka, robil najlepszy tatar pod sloncem, tej maggi to niewiele, kilka kropli
                  • boogiecat Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 15:03
                    a to rozumiem niezbednosc, sa takie sytuacje ze musi byc🙂
                • taje Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 14:15
                  Ja też. W ogóle maggi nie toleruję, choć w moim domu rodzinnym zawsze się jej używało, zwłaszcza do rosołu.
                  • boogiecat Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 15:06
                    No ja pamietam, ze « zawsze » bylo w szafce (mam wrazenie, ze latami ta sama butelczyna) i chyba tez do rosolu mozna bylo sobie dolac.
                    • mysiulek08 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 16:00
                      akurat do rosolu i zadnej innej zupy (moze jeszcze fasolowa) maggi nie byla uzywana i ja tez nie uzywam, tylko te flaki (4lata nie jadlam) i tatar ku pamieci dziadka smile i taki mi bardziej smakuje, na nostalgie nie ma sily wink
            • boogiecat Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 11:03
              Wygladaja bardzo dobrze! Nie zapominaj, ze my tu mamy nurt naturalistyczny i pozowane zdjecia moga zostac uznane za podejrzane/kradzione. No widac, zes sama te flaki zrobila😎
              • aandzia43 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 13:44
                Uffff big_grin
          • mysiulek08 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 02:20
            zjadlabym juz! natychmiast! babcia i mamuska robily oblednie dobre flaczki, mnie tez sie udaja ale nie gotuje, mimo, ze flaki moge kupic bez problemu, otwarta kuchnia i wrazliwiec zapachowy, jarosz do tego, w domu sad
            • aandzia43 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 02:35
              Niestety obgotowywanie flaków przykre jest, człowiek zaczyna tęsknić za czymś w rodzaju kuchni letniej czy innym paleniskiem z dala od salonów. Może jakiś ruszt w ogrodzie nad ogniskiem, czy kociołek wiszący, albo kuchnia uprzejmego a pozbawionego węchu sąsiada wink
              • mysiulek08 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 02:52
                o sąsiadów u mnie trudno, domek gościnny z mała kuchnia zamieszkują koty ale tam tylko miejsce na mikrofalówkę było🤣

                mam wyciąg, dwa okna w kuchni ale i tak zapachy czuc, bardziej na piętrze, placki ziemn smażę bardzo rzadko, sosy na bazie cebuli, zupy jarzynowe itp ograniczam, było w planie zamknięcie kuchni ale ciągle wypada coś ważniejszego i tak się ciągnie
                otwarte kuchnie to wymysł szatana, chyba że ktoś mało albo wcale nie gotuje
                • aandzia43 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 03:08
                  Zataszcz do domku gościnnego butlę z palnikiem i gotuj flaki, bigosy i kapuśniaki tongue_out Kotom nie będzie przeszkadzać, moje zjadły chętnie trochę obgotowanych i pokrojonych flaczków. Swoją drogą bardzo podoba mi się koncepcja "brudnej kuchni", małego pomieszczenia za kuchnią główną, np. taką połączoną z salonem. Połączenie spiżarni z miejscem do gotowania brzydko pachnących potraw (obgotowywanie flaków, wstępna a długa faza bigosu, jakieś duże smażenie), patroszenia ryb, obierania dużych ilości warzyw.
                  • mysiulek08 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 03:34
                    juz nie ma miejsca na butle, wszystko zostalo przerobione na kocie krolestwo 🤣

                    o, tak, moja kuzynka w PL ma taka kuchnie na poddaszu, na parterze tylko reprezentacyjna, ma to dobre strony, bo zapachy nie w dol tylko w gore

                    mam taki plan, ze w kolejnym domu bedzie wlasnie takie pomieszczenie, gdzie bedzie sie gotowac roznie pachnace rzeczy, teraz nawet robienie sera jest zapachowo malo komfortowe
              • boogiecat Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 11:11
                aandzia43 napisała:

                > Niestety obgotowywanie flaków przykre jest, człowiek zaczyna tęsknić za czymś w
                > rodzaju kuchni letniej czy innym paleniskiem z dala od salonów. Może jakiś rus
                > zt w ogrodzie nad ogniskiem, czy kociołek wiszący, albo kuchnia uprzejmego a po
                > zbawionego węchu sąsiada wink


                Troszke offtopowo- u mnie coraz popularniejsze sa budynki mieszkalne z czesciami wspolnymi do rotacyjnego dzielenia z sasiadami wg planingu. Chodzi najczesciej o umeblowany ogrod/dachowy duzy taras do przyjec i jedno mieszkanko dla gosci.
                Osobiscie mieszkanko zastapilabym taka smierdzaca kuchnia (moja jest osobno, zamknieta i gotujemy z otwartymi drzwiami okiennymi na ogrodek, a i tak jest to dla mnie zapachowy koszmar w polowie domu).
      • krwawy.lolo Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 14:28
        Stare ale wciąż bawi.
    • boogiecat Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 13:17
      Moja nastolatka zrobila swietna tatin z camembertem i jablkami👌
    • berdebul Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 13:27
      2 zupy (wege ramem, barszcz na zakwasie)
      Drugie zapiekanka pasterska wege z 2 rodzajami grzybów (pieczarki opieczone na złoto + marynowane boczniaki), lub ziemniaki pieczone z filetem z dorady i piklowaną rzepą.

      Wege zapiekanka pasterska to moje odkrycie tej zimy.
      • panna.nasturcja Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 13:46
        Dasz przepis na tę z grzybami?
        • berdebul Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 15:42
          Boczniaki poszarpac na mniejsze kawałki, zalać mieszanką (1 łyżka oleju, 2 łyżki sosu sojowego, chlup octu ryżowego, pół łyżeczki mielonej, wedzonej(!) papryki, plus pieprz do smaku). Odstawić.
          Ziemniaki obrać, ugotować, ubić na puree, wyłożyć dno i boki formy do tarty, zapiekać aż będą lekko złote (trzeba zostawić trochę puree). W tym samym czasie rozgrzewamy płaską formę
          W tym samym czasie pieczarki pokroić drobno, wrzucić do miski, chlusnąć odrobinę oleju (dowolny, ale znoszący wyższe temperatury, przerzucamy na rozgrzaną formę, pieczemy aż będą lekko chrupiące (jeżeli piekarnik gazowy z grzaniem tylko od dołu, to trzeba obrócić).
          Odsączyć boczniaki, wymieszać z pieczarkami, rozgniecionym czosnkiem i przecierem pomidorowym (ładnie łączy składniki), przerzucić na podpieczony spod, przykryć resztą puree i zapiekać aż skórka będzie złota i chrupiąca. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

          Wersja niewegańska - do puree można dorzucić sera typu parmezan.
          Można tez wymienić grzyby na vege „mięso” mielone.
          • mysiulek08 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 19:22
            brzmi wielce smakowicie, chyba w pn zrobie

            pieczarki robie na grilowej patelni, wychodza chrupiace
    • feniks_z_popiolu Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 14:07
      Kaszotto z batatami i jarmużem na slodklo z chili autorstwa córki .
    • ritual2019 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 14:54
      U mnie rzecza nowa nie sa przepisy a sposob gotowania. Kupilismy Ninja Foodie i wiekszosc gotujemy w nim. Smak wielu potraw lepszy a czas krotszy.
      • magdallenac Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 19:11
        Co masz na myśli pisząc Ninja Foodie? Też kupiłam, ale to u mnie taki zaawansowany blender, a nie ustrojstwo do gotowania.
        • princesswhitewolf Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 01:20
          Bo to seria jest magdalena. to co ty mowisz z Ninja Foodie to tez mam i do smoothies rano i prostych zup na szybko uzywam jak jestem w biegu... Rodzaj blendera kubka na zimno i jest tez przystawka/kubek wielki do zup
          Najma mowi chyba o multicooker z tej serii z airfryerem. Cos jak InstaPot ktory moze masz bo w US wielu ma ( ja mam).

          A co do smakow to ...najma...wiec wiesz...🤣
          • magdallenac Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 02:10
            Tak ja mam taki właśnie blender z dużym pojemnikiem, kubkiem na smoothie i różnymi ostrzami i mieszadłami. Świetne to jest. Sprawdzę to urządzenie do gotowania. Multicooker też mam i bardzo lubię, ale nadal nie kupiłam airfryera.
            • ritual2019 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 11:10
              magdallenac napisała:

              > Multicooker też mam i bardzo lubię, ale nadal nie kupiłam airfryera.

              Moj ma m.in funkcje airfryer.
        • ritual2019 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 11:09
          magdallenac napisała:

          > Co masz na myśli pisząc Ninja Foodie? Też kupiłam, ale to u mnie taki zaawansow
          > any blender, a nie ustrojstwo do gotowania.

          Nie, moj niczego nie blenduje. To piecze, gotuje itd na rozne sposoby, ma mnostwo funkcji i jest naprawde niezly. Zrobilam w nim slow cooking gulasz wolowy, spaghetti, upieklam kurczaka calego, itp. Dzis partner robi Sunday roast - mieso to bedzie wolowina. Oprocz tego mozna w tym zronic np jogurt czy wysuszyc mieso, owoce. Swietna rzecz choc podchodzilam z dystansem.
    • default Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 15:08
      Zupa rybna - u mnie to nowość, bo choć lubię to nigdy nie gotowałam, a zostało mi po sprawianiu wigilijnego karpia dużo "fragmentów". Nie korzystałam z żadnego przepisu, improwizowałam. Zupa wyszła b. dobra, pikantna, z pomidorami, groszkiem i jeszcze pokrojonego w kostkę dorsza dorzucilam, bo karpiowego mięsa niewiele na tych fragmentach było.
      Będę robić częściej.
      Poza tym zrobiłam ciasto z pozostałymi po Wigilii suszonymi śliwkami - zaskakująco smaczne, choć banalnie proste.
    • gama2003 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 15:27
      U mnie improwizowana tarta z porami i serami.
      Zjadłabym jakiejś zupy kremowej. Ale nie chce mi się robić. I nikomu w domu też się nie chce.

      Ale to za chwilę. Pożeram grejfruta, patrzył na mnie od rana.

    • magda.z.bagien Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 15:42
      Dostałam w prezencie słoik z czymś co wyglądało jak kompot. Po otwarciu okazało się, że owoce pływają w zalewie rumowej. Taki kompot z prądem. Dla mnie nowość, bardzo dobrze wchodzi. Czekam na sezon owocowy, będę eksperymentować.
      Poza tym kupiłam nową foremkę do ciasta i zrobiłam ciasto z ananasem pieczone do góry nogami. Mam jeszcze jeden przepis do wypróbowania, ciasto ananasowo-cynamonowe, też do góry nogami.
      • senin1 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 16:33
        O, zapowiada sie bardzo przyjemny experyment smile
        ja raz experymentowalam z mango i brandy ale jakos sie nie polubily wink
    • extereso Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 16:38
      Ja kupiłam gofrownice, więc dla mnie nowość, choć to banalne. Ale pyszne.
      • berdebul Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 17:19
        Mhmmm gofry z ziemniaków.
        • extereso Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 19:27
          Ooo poczytam
        • mysiulek08 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 02:57
          dawaj przepis! zostały mi duże młode pyry i muszę zuzyc
    • miarka1010 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 16:41
      Dziś nic nowego, ale w zeszłym tygodniu mąż zrobił po raz pierwszy długo pieczoną szarpaną wołowinę, i wszyscy w domu byliśmy zaskoczeni jak nam to smakowało. Zresztą, mąż w ostatnim czasie mocno się doszkolił kuchennie i jak kiedyś robił tylko zestaw podstawowych posiłków tak coraz częściej idzie w stronę czegoś trudniejszego. Ja w przyszłym tygodniu planuję zrobić kolejne podejście do tofu, ale tym razem w tej wersji smażonej po obtoczeniu w mące ziemniaczanej, tylko waham się czy lepiej spróbować zmieniającego życie z jadłonomii czy cytrynowego z rozkosznego tylko usmażonego.
      A i w końcu zamówiliśmy sobie opiekacz z wymiennymi nakładkami, i jak przyjdzie to będziemy sobie robić tosty i gofry
      • extereso Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 19:28
        Ja robię tofu z jadlonimii, bardzo smaczne, bardzo też sycące.
        • miarka1010 Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 15:19
          A z czym je podajesz? ja mam kupiony jakiś makaron ryżowy, ale w sumie mogę zrobić z czymś innym


    • ga-ti Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 16:45
      U mnie nuda, kotlety mielone, z piekarnika (bo nie cierpię jak mi tłuszcz pryska wokół), ziemniaki z masełkiem i kapusta pekińska z majonezem i jogurtem.
      Jutro rosół (matko, szponder kosztuje 35 zł za kg, a jeszcze niedawno był po 20 zł!).
      • areyoubetter Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 10:23
        No właśnie, też się zdziwiłam! Ostatnim razem, jak kupowałam szponder na rosół kosztował 18 zł, teraz 35 za kg.
    • mayaalex Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 17:23
      Proste ale dobre: zapiekanka z ziemniakow, porow i wedzonej makreli, zalanych mlekiem/smietanka (podgrzane na wolnym ogniu z liscmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem). Do tego salata z czymkolwiek. Taki comfort food, plus porcja tlustej ryby dla zdrowotnosci.
      • czerwonylucjan Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 21:28
        Podasz przepis? Brzmi ciekawie i nietlusto.
    • 7katipo Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 17:26
      Ja mam nowy tylko pomysł na razie. Że do kruchego ciasta do szarlotki dodam orzechów mielonych. Nie wiem tylko jeszcze, zamiast? oprócz? mąki? Ile wtedy ich dodać? 🤔
      • boogiecat Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 18:18
        Nie zastepuj calkowicie, mozesz zrobic ze 100g orzechow na 250 g maki i 200g masla.
      • alicjamagdalena Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 10:51
        Teściowa takie robi wg mnie classic bez orzechów o niebo lepszy.
        • boogiecat Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 10:58
          Ja na takim orzechowym ciescie robie tarte z burakami, duza iloscia czerwonej cebuli uduszonej w occie, swiezym kozim serem + tymianek i gruby pieprz- jest o wiele lepsza z podrasowanym spodem, ale nawet z classic jest genialna.
    • shellyanna Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 19:05
      Erytrol. Ciasta (marchewkowe i sernik) upieczone z erytrolem zamiast cukru stoją sobie spokojnie na stole i każdy zjada najwyżej kawałek 😀
      Na cukrze znikają odrazu.
      Hehe smile
    • odnawialna Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 19:20
      Potrawa z dzieciństwa: duszona cebula, coś w rodzaju gulaszu z cebuli. Nie jadałam chyba z kilkadziesiąt lat, a tak za mną chodziła, że wypytałam rodzicielkę i poszłam nawet do sklepu po Maggi, której od dawna nie używam.
      I wyszła dokładnie taka, jak zapamiętałam.
      Mąż zjadł i chwalił, dzieci krzywiąc nosy kategorycznie odmówiły degustacji. No problem, więcej dla mnie 😀
      • elieka Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 19:40
        A to poproszę pezepis na ten gulasz cebulowy bo aż mi ślinka pociekła jak sobie wyobraziłam smak!!
        • odnawialna Re: Co nowego u Was w kuchni? 15.01.23, 00:52
          Wersja podstawowa dla 3-4 osób:
          pęto kiełbasy,
          olej,
          5 dużych cebul (takich wielkości jabłka),
          1 - 2 łyżki maggi,
          2 rozbełtane jaja z 2 łyżkami mleka
          sól, pieprz do smaku

          Duża patelnia/lub garnek z grubszym dnem, bo na początku cebula ma sporą objętość.
          Kiełbasę w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dorzucić cebulę pokrojoną w piórka i smażyć mieszając, dopóki się nie zeszkli (ważne, bo wtedy cebula się karmelizuje), dodać maggi, 2-3 łyżki wody, przykryć i dusić na małym ogniu do pełnej miękkości (ok. 15 min). Cebula puści sok, można ewentualnie podlewać odrobiną wody. Na koniec zestawić z ognia i natychmiast dodać jajka z mlekiem, szybko wymieszać, żeby jajka się ścięły ale bez jajecznicy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

          Modyfikacje: zamiast kiełbasy wędzony boczek (ok. 200-300 g), resztki mięsa/wędlin, do zeszklonej cebuli dodać startą na tarce jedną pietruszkę, marchewkę, pół papryki, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i dalej dusić jak w wersji podstawowej. Można posypać parmezanem, doprawić ziołami (prowansalskie, oregano, majeranek, co kto lubi), można nie dodawać jajek, też będzie ok.
          U mnie zawsze jedliśmy z pieczywem i jakoś nic więcej do tego mi nie pasuje.

          Dla mnie najlepsza wersja podstawowa smile
    • nenia1 Re: Co nowego u Was w kuchni? 14.01.23, 19:44
      za niedługo cała kuchnia smile W poniedziałek spotykam się ze stolarzem, a w środę z kamieniarzem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka