Dodaj do ulubionych

Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzieży

14.01.23, 08:38
Od lat jest info o tym, że rośnie liczba samobójstw wśród młodzieży. Nawet w wątku o ucieczkach nastolatków ktoś o tym napisał. A znalazłam taki ciekawy wykres, który jest poniżej. Do lat dużo wcześniejszych jest link:
Tekst linku

I chciałabym prosić o pomoc w interpretacji tych danych. Bo ja widzę, że w latach 90-tych było prawie 3 razy więcej śmierci samobójczych wśród nastolatków niż teraz. Przy czym (i tu niestety wiem o tym na 100 procent) kiedyś nie każda śmierć samobójcza była wpisana w statystyki jako śmierć samobójcza. Wiem, bo ktoś z mojej rodziny, młoda osoba, tych statystyk nie zasilił, chociaz samobójstwo było ewidentne. Na prośbę rodziny uznano to za wypadek (różnica między niechcący wszedł pod pociąg a rzucił się pod pociąg).

Nie jest to absolutnie próba podkopywania problemów wśród nastolatków, bo sama mam nastolatków na stanie i tego robić nie chcę. Chodzi mi tylko o ten gigantyczny wzrost prób samobójczych przy liczbie samobójstw dużo mniejszej niż jeszcze 20 lat temu. Dla przykładu 319 samobójstw w 2001 r. i 127 samobójstw w 2021 r.

Ja widzę dwa wytłumaczenia. Jedno, że szybciej podejmuje się akcję ratunkową, gdyż próba samobójcza jest ogłaszana światu, szybciej się do potencjalnego samobójcy dociera, szybciej jest w szpitalu, dzięki postępom medycyny łatwiej go uratować. A druga to taka, że próby są za każdym razem umieszczane w statystyce i innego rodzaju próby zasilają statystykę (jak bodajże w Szwecji z gwałtami).

I może ja nie umiem dobrze czytać, więc jeśli się w czymś bardzo mylę, to prosze o wytknięcie mi tego.

https://portalstatystyczny.pl/wp-content/uploads/2022/02/samobojstwa-dzieci-statystyka.jpg

Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 08:57
      Wyjaśniono Ci w odpowiedzi na interpelację, że roczniki znacząco różnią się od siebie liczebnoscią, 15-19-latkow było w latach 90-tych o wiele więcej niż obecnie.

Zmieniły się procedury, ratowanie po próbie się odnotowuje, częściej rodzice szukają pomocy psychiatrycznej dla dziecka, pacjenci mówią o próbach bardziej otwarcie.
    • profes79 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 09:01
      Przede wszystkim prezentowany materiał jest materiałem archiwalnym bo trudno inaczej nazwać statystyki za okres 1990-2004.
      Tu:
      backend.zwjr.pl/media/attachments/Raport_za_lata_2012-2021_zachowania_samobojcze_mlodziezy_2_JVEHSu1.pdf
      jest raport za lata 2012-21 czyli aktualny i stanowiący nie jako następstwo tamtego. Dane MZ z odpowiedzi na interpelację podawane są na podstawie statystyk GUS a te z kolei na podstawie aktów zgonu - wystarczy, że lekarz wpisze w akt zgonu inną przyczynę nie podciągając wszystkiego do zgonów i cyk, statystyki w dół. Druga rzecz - statystyki z interpelacji podane są do 19 roku życia - statystyki policyjne do 18 i widać skokową różnicę - według statystyk KGP w 2022 roku w grupie wiekowej do lat 18 było 221 samobójstw; MZ rozszerzył to do 19 (zapewne ze względu na sposób prezentowania danych przez GUS) i nagle zrobiło się z tego 326. A te 127 zgonów samobójczych w 2021 właśnie jest brane z granicą 18 lat.

Tu link do statystyk Policji - szczegółowych, z rozbiciem na lata; z zaznaczeniem zmiany metodologii w 2013.
      statystyka.policja.pl/st/wybrane-statystyki/zamachy-samobojcze
      • profes79 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 09:02
        KGP - w 2002 oczywiście a nie 2022; moja mea culpa
    • wapaha Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 09:48
      Istotna jest dramatycznie wzrastająca liczba PS sad - która wskazuje na to, jak wielu młodych ludzi woła o pomoc i...nie otrzymuje jej....wielu z nich w kolejnych statystykach przestanie już być PS a stanie się S..
      • triss_merigold6 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 10:33
        Ojoj, ciekawe skąd taki wzrost w 2021?
        • iwoniaw Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 13:11
          triss_merigold6 napisała:

> Ojoj, ciekawe skąd taki wzrost w 2021?

Młodzież, której ponad rok pozwolono nie wychodzić z bezpiecznego kokonu na zły świat, nagle zmuszono do powrotu w ten nieprzyjemny kierat i kontaktów bezpośrednich z gnębicielami?
          • hanusinamama Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 22:02
            Zamknięcie w domu siłą praktycznie...uważasz za bezpieczny kokon. Zeby nie wiem jak bezpieczny był dom, rodzice wspierający....to 16latek potrzebuje kontaktów z rówiesnikami a nie gier w chinczyka z mamusią.
            • iwoniaw Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 22:47
              Hanusina, weź może zabierz chochoła, bo słowem wyżej nie napisałam, co ja uważam za właściwe środowisko dla nastolatka.
              Natomiast owszem, wielu dzieciakom jest w szkole zwyczajnie źle, nie mają wsparcia, za to mają prześladowców (tak wśród kolegów jak i kadry teoretycznie pedagogicznej) i gdy nagle zostały od tego wszystkiego fizycznie odcięte, poczuły, że ucieczka jest rozwiązaniem. Nie trzeba geniusza psychologii, by przewidzieć, co się stanie, gdy im powiedziano "a teraz powrót do tego, co było i nie ma innej opcji". Chyba nie sądzisz, że zabić się po powrocie zechciały nagle dzieci stęsknione za kontaktami ròwieśniczymi, zdrowe emocjonalnie, których aktywizowali i podtrzymywali ich pewność siebie i zaangażowanie w rozmaitą działalność opiekunowie?
        • wapaha Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 18:06
          triss_merigold6 napisała:

> Ojoj, ciekawe skąd taki wzrost w 2021?

dla ciebie to jest powód to żartów ? do śmiechu ?
          puknij się w głowę, ale z rozbiegu
          • alicia033 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 20:15
            W głowę to ty się tu puknij, wapaha.
            To nie triss wierzyła w bujdy o zwłokach porozsypywanych jak orzeszki, tylko ty. I to przez takich jak ty możliwe było wprowadzenie tych wszystkich absolutnie nonesensownych i głęboko szkodliwych zwłaszcza dla dzieci i młodych ludzi kowidowych cyrków. Więc przynajmniej teraz spróbuj wykazać minimum przyzwoitości i się zamknij.
            • wapaha Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 21:20
              alicia033 napisała:

> W głowę to ty się tu puknij, wapaha.
              > To nie triss wierzyła w bujdy o zwłokach porozsypywanych jak orzeszki, tylko ty
              > . I to przez takich jak ty możliwe było wprowadzenie tych wszystkich absolutnie
              > nonesensownych i głęboko szkodliwych zwłaszcza dla dzieci i młodych ludzi kowi
              > dowych cyrków. Więc przynajmniej teraz spróbuj wykazać minimum przyzwoitości i
              > się zamknij.
              >

słoneczko puknać to mogę w twoj czerepik
              przez takie jak ja? czyli przeciwne nauce online i zamykaniu szkół ?
              aha big_grin

i znajdz niedojdo więcej cytatów nt moich strasznych czynów a nie uparłas sie orzeszków i odgrywasz jak zdarta płytę- wyśmiewajac zarazem zmarłych w bergamo lol, klasa

niech zgadnę -nie znajdziesz bo ich nie ma tongue_out
    • nieeznaajoomaa Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 09:53
      Nie zawsze próba samobójcza jest rzeczywiście chęcią odebrania sobie życia, bardzo często to po prostu wołanie o ratunek, o pomoc.
      • konsta-is-me Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 19:38
        Oczywiście.
        Nawet jak polkniesz aspirynę i oświadczysz "chce się zabić"- będzie to zakwalifikowane jako próba samobójcza.
      • asia_i_p Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 30.01.23, 17:51
        To rozróżnienie jest fałszywe i niebezpieczne. Fałszywe, bo nie jest albo tak, albo tak, w prawie każdej próbie mieszają się ze sobą ostatnia próba nawiązania kontaktu z otoczeniem i chęć do zniknięcia z tego otoczenia. Niebezpieczne, bo może prowadzić do lekceważenia myśli i deklaracji samobójczych.
    • panna.nasturcja Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 10:46
      Liczby bezwględne należałoby porównać z liczbą młodzieży w danym okresie, by wiedzieć jaki go był procent.
    • martishia7 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 12:50
      W 1985 roku (15 lat w 2000r.) urodziło się 680 tys dzieci. W 2000 roku - 378 tys.
    • elkas11 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 15:52
      Raport o zachowaniach samobójczych za lata 2012-2021 znajduje się tutaj:
      zwjr.pl/artykuly/raport-dotyczacy-zachowan-samobojczych-mlodziezy
      W 2017 zmieniono formularz do zbierania danych o zachowaniach samobójczych, dlatego statystyki są tak naprawdę porównywalne dla lat 2017 - 2021.
      Co do lat dziewięćdziesiątych, to były one trudne dla wszystkich. W filmach pokazują to jako świat wielkich możliwości, tworzenia fortun i firm. Opowieści o tym, że wystarczyło tylko znać angielski, żeby dobrze ustawić się w korporacji...
      W rzeczywistości firmy tworzyli ludzie związani z komunistyczną władzą, bo mieli pieniądze, dostęp do danych i władzę.
      Większość zwykłych osób została dotknięta bezrobociem. Pracę traciły całe rodziny. Teraz się tego nie pamięta, ale całe lata dziewięćdziesiąte to było dwucyfrowe bezrobocie i statystyki samobójstw we wszystkich przedziałach wiekowych były duże.
    • asia_i_p Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 17:56
      Czujność rodziców wzrosła. Medycyna poszła do przodu, podejrzewam, że przy zatruciach odratowuje się więcej dzieciaków niż kiedyś.
    • cegehana Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 18:39
      Myślę, że Twoje wyjaśnienia częściowo są słuszne. Wzrasta świadomość, wzrasta wykrywalnośc i to jest szczęście w nieszczęściu. A po drugie młodzież obecna trafiła na kiepski czas na dorastanie.
    • anka_z_daleka_1 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 19:04
      Ludzie nie mają dla siebie czasu. Z dziećmi się nie rozmawia tylko wydaje polecenia. Rodzice nie widzą jak młody człowiek woła o pomoc, jak ma kłopoty , jak nie jest akceptowany w swoim środowisku, jak nie ma przyjaciół. Zaganiani rodzice są zadowoleni jak jest spokój, a spokój może być pozorny, taka cisza przed burzą.
      Kryzys zrobił swoje. Pandemia dołozyła. Wielu dorosłych nie dorosło do posiadania dzieci. Wielu nowobogackich pomnaża" biznesy " uważając, że obowiązki rodzicielskie kończą się na kasie. A także:
      Brak pomocy psychologiczno-psychatrycznej .
      Niedofinansowana psychiatria, zwłaszcza dziecięca.
      Wymagania, szkolne i nie tylko, nieadekwatne do możliwości, zainteresowań.
      Bagatelizowanie problemów dziecka, które w tym wieku są ogromne a dla dorosłego śmieszne: brak samoakceptacji, akceptacji w środowisku, brak chłopaka/dziewczyny, zawiedziona miłość.
      Brak akceptacji inności.
      • wapaha Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 20:39
        anka_z_daleka_1 napisała:

> Ludzie nie mają dla siebie czasu. Z dziećmi się nie rozmawia tylko wydaje polec
        > enia.
        itd
        wink

a wiesz, że to samo słyszałam 10 lat temu, 15 lat temu le też ćwierć wieku temu i 35 lt temu wink <
        • anka_z_daleka_1 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 21:06
          Co było 35 lat temu tego nie wiem, ale to nie zmienia faktu, że brak oparcia w rodzinie przekłada się na liczbę samobójstw.
          • wapaha Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 21:13
            anka_z_daleka_1 napisała:

> Co było 35 lat temu tego nie wiem, ale to nie zmienia faktu, że brak oparcia w
            > rodzinie przekłada się na liczbę samobójstw.

prawda
            w kazdych czasach

im lepsze mozliwości diagnozownia, weryfikacji, ogłaszania, im większa świadomość tym i przypadków tez więcej..
            • anka_z_daleka_1 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 21:18
              Może się mylę, nie mam patentu na nieomylność, ale obawiam się, że kiedyś bardzo skutecznie w statystykach fałszowano liczbę samobójstw ( nieszczęśliwe wypadki) lub prób samobójstw. A do tego jeśli dochodzi szereg niefajnych sytuacji, zdarzeń, to mamy co mamy.
              • wapaha Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 21:22
                jesli sfałszowano to oznacza, ze liczba samobójstw wcale jakoś bardzo nie wzrosła - i jest w zasadzie constans
            • banicazarbuzem Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 21:25
              Prawda jest taka, że kiedyś dziecko nałykało się leków, miało płukanie żołądka i wychodziło do domu.
              Teraz procedury są inne. Czasem jakiś lekarz pediatra bagatelizuje problem ale na szczęście to jednostki.
              Każde nałykanie się leków zakończone pobytem w szpitalu jest oznaczane jako PS.
              I jeszcze jedno.
              W dzisiejszych czasach nie tak łatwo zabić się lekami, młodzież rzadko o tym wie i bierze leki myśląc, że się uda. I jest PS.
              Niestety, często takie dziecko ponawia taką próbę innymi metodami, skutecznymi 😔
              • anka_z_daleka_1 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 21:30
                Takie dziecko najczęściej krzyczy z rozpaczy i od nas, dorosłych, w dużej mierze zależy czy podejmie powtórną próbę.
                Pracując przez 4 lata w szkole nie zetknęłam sie z próbami "S", a jestem przekonana, że były. Skutecznie , na szczęście, nikt nie odebrał sobie życia, ale podejrzewam o próby co najmniej 3-4 uczennice. Było to ukrywane( wstyd? lęk?zastraszenie? inne powody?), nikt nas, nauczycieli, nie uczulał.
                Ktoś ewidentnie dał ciała.
                • banicazarbuzem Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 21:35
                  To mało widziałaś i mało wiesz.
                  Pracując wiele lat w dziale osób zaginionych widziałam dużo, chyba nawet dużo za dużo.
                  Są dzieci, które krzyczą z rozpaczy ale są też takie (i tych jest niestety dużo), które życie tak bardzo boli, że mimo wsparcia bliskich i leczenia podejmują kolejne próby.
                  Skuteczne.
                  Nawet jeśli media piszą, że jakiś nastolatek odebrał sobie życie, to mało kiedy podają, która to była próba, ile razy dziecko było w szpitalu i co robili najbliższą, żeby pomóc.
                  O tym się nie pisze.
                  • wapaha Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 21:37
                    dokładnie
                  • anka_z_daleka_1 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 21:54
                    A w jakim celu miałoby się pisać? Czy to miałoby jeszcze ranić rodziców czy wywoływać sensację, że Piotrek syn tego spod 19 zakochał sie w tej rudej , która go nie chciała i sie powiesił. 3 razy nieskutecznie, ale za 4 sie udało. Nie, nie, nie litości nie!
                    • runny.babbit Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 23:01
                      Może właśnie po to, żeby odciążyć rodziców. Rodziny wstydzą się samobójców m.in. dlatego, że ludzie są bardzo szybcy w sądach - nastolatek się zabił?- bankowo rodzice go zaniedbywali, woleli zajmować się pracą, przyciskali za bardzo...
          • hanusinamama Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 22:06
            Tak ale nie pisz ze dzisiaj rodzice nie rozmawiają z dziećmi...z tobą tak rozmawiano? Z twoją matką ktoś rozmawiał o jej potrzebach, emocjach?
            • banicazarbuzem Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 22:10
              Właśnie o to chodzi
              Jaki jest sens pisać, że rodzice nie rozmawiają albo nie poświęcają czasu skoro prawda może być zupełnie inna.
              I gdyby się pisało o tym która to próba its to wszystkowiedzący może by przestali zarzucać rodzicom brak zainteresowania dzieckiem.
            • anka_z_daleka_1 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 15.01.23, 09:56
              Może się zdziwisz, ale tak. Moi Rodzice pewnie nie byli idealni, bo nikt nie jest idealnym rodzicem, nawet Ty, ale nie byli niewydolni wychowawczo. Popełniali błędy głównie z przepracowania i zmęczenia, ale rozmawiali z nami i nie były to pytania "co w szkole" zadane między jednym a drugim telefonem. Znali nasze środowisko, ale nie ingerowali, nie byli w wścibscy i bezczelni. Szanowali naszą prywatność, dawali margines działania. I nie był to margines mały.
              Rodzice dali nam możliwość poznawania bliższych i dalszych okolic, uprawiania sportu, nauki języków. Tylko albo az tyle.
              Ich dzieciństwo przypadło na powojenne czasy. Dziadkowie byli obciążeni traumą wojenną. CZy rozmawiali - nie wiem. Wiem natomiast, że stworzyli jak na owe czasy dobre warunki rozwoju ,nauki, kontaktów towarzysko-kulturalnych. Też niemało.
        • nangaparbat3 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 15.01.23, 00:16
          Dzieci z kluczami na szyi ganiały za piłką, jeździły na rowerach, grały w noża albo robiły "widoki". Dzisiejsze dzieci, przynajmniej te, z którymi na co dzień mam do czynienia, spędzają czas samotnie w swoich pokojach.
          • wapaha Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 15.01.23, 08:13
            nangaparbat3 napisała:

> Dzieci z kluczami na szyi ganiały za piłką, jeździły na rowerach, grały w noża
            > albo robiły "widoki". Dzisiejsze dzieci, przynajmniej te, z którymi na co dzień
            > mam do czynienia, spędzają czas samotnie w swoich pokojach.
            >

A jednak liczba PS z roku na rok mimo tych rowerów rosła..🤷‍♀️
            • cegehana Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 15.01.23, 09:47
              Rowery nie leczą stanów depresyjnych które już zaistniały.
          • anka_z_daleka_1 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 15.01.23, 10:06
            Dokładnie - ja już tego nie miałam, ale moi Rodzice owszem. Był trzepak, na którym spotykały się dzieci prawników i robotników, w pikuty grał syn złodzieja i prawego obywatela a na wycieczkę rowerową jeżdziły , podobno, całe klasy.
            U mnie było już trochę inaczej , rzadziej odwiedzaliśmy sie w domach, mniej przebywaliśmy wśród swoich, więcej czasu spędzaliśmy przed telewizorem a część komputerem. Jako dzieci nie mielismy telefonów komórkowych ( jako nastolaty już tak).
      • runny.babbit Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 21:32
        Narzekanie na rodziców, którzy nie mają czasu to było już dekady temu. Teraz albo nie mają czasu, albo mają go za dużo - helikopteruja, wywierają presję, osaczają. Zawsze coś 😏
        A czasami myślę, ze te kłopoty psychiczne młodych to zwykła reakcja fizjologiczna na przeciążenie organizmu - mają zdecydowanie za dużo godzin w szkole, na dodatek ta szkoła jest zatłoczona, głośna. Są też przebodzcowani internetem. Ostatecznie jesteśmy zwierzętami, nasz układ nerwowy jest jaki jest.
        • nangaparbat3 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 15.01.23, 00:22
          I za mało, o wiele za mało śpią. Też uważam, że przeciążenie to jedna z przyczyn.
      • hanusinamama Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 14.01.23, 22:04
        Tak bo nasi rodzice tak z nami rozmawiali, a ich rodzice to spedzali całe popołudnia i weekendy na aktywnym czasie z dziećmi...
        • anka_z_daleka_1 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 15.01.23, 10:01
          A jednak rozmawiali więcej. A jednak przebywali w dmach więcej. A jednak interesowali sie więcej. Nie było internetu, w którym poniżano, ośmieszano, wyśmiewano, do którego wrzucano fotki. Nie było szeregu "narzędzi psychicznych tortur". Były jednak jakieś ograniczenia. Mniejsze za czasów mojego dzieciństwa ( 40 lat), większe za czasów moich Rodziców ( pokolenie wyżej).
          I zdajmy sobie z tego sprawę.
          Był też mniejszy nacisk w domu i pęd w kierunku wyścigu szczurów. Było inne życie- czy lepsze tego nie powiem. Inne. I inne są konsekwencje tego życia.
    • szmytka1 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 15.01.23, 12:31
      W rodzinie w 2021 próba samobójczą u nastolatka. Za karetka przyjechala i policja. Rodzicom wyjaśniono, że jest prawny o owiazek zawiadomienia o próbie samobójczej. Policja prowadziła normalne dochodzenie, zabrali telefon i laptop nastolatka, rodzice byli wezwani na przesłuchanie. Nastolatek trafił do szpitala psychiatrycznego.
    • elkas11 Re: Samobójstwa a próby samobójcze wśród młodzież 30.01.23, 16:18
      Pojawiły się statystyki za rok 2023. Nie jest dobrze.
      wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/8648729,rekord-proby-samobojcze-dzieci-mlodziez-policja.html
      W 2022 roku padł rekord prób samobójczych dzieci i młodzieży. Odnotowano ich ponad 2 tysiące. To wzrost o 150% w stosunku do danych z 2020 roku. Dane pozyskali aktywiści z Fundacji GrowSpace – Dominik Kuc oraz Paulina Filipowicz, którzy kierują petycję do Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz Ministerstwa Zdrowia. Padł także niechlubny rekord prób samobójczych zakończonych zgonem – 150 przypadków. Te dane mogą się jeszcze zwiększać.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka