Dodaj do ulubionych

Ryba po grecku - modyfikacje

14.01.23, 12:17
W jednym z wątków wigilijnych napisałam, że w moim domu rodzinnym ryba po grecku to było zwykłe danie obiadowe, nie odświętne. Jakaś forumka zapytała mnie, z czym to jedliśmy. Nie miałam czasu wtedy odpisać, a nie będę teraz wyciągać tamtego wątku. Zatem:
Rybę po grecku podawało się u nas na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Zwykle do chleba z masłem.

W domu mojej mamy ta ryba była rozkawałkowana i zmieszana z warzywami, ale u mojej koleżanki poznałam lepszy patent: warstwa warzyw na podgrzanym półmisku, a na to ułożone usmażone kawałki ryby. Każdy sobie nakładał kawałek ryby z przynależną do tego kawałka porcją warzyw.

Wydało mi się to bardziej eleganckie, więc u siebie też tak zaczełam robić. A po pewnym czasie w ogóle zaczęłam rybę i warzywa podawać osobno, bo tych warzyw zwykle sporo zostaje po obiedzie i mogę je sobie na drugi dzień wymieszać z ryżem albo makaronem i mam lekki wegański lunczyk do pracy, bez żadnych rybich zapachów.

W ogóle lubię to danie i w czasach wegetariańskich zamiast ryby dawałam tofu albo tempeh (tempeh było pyszne!) Od jakiegoś czasu znowu jemy mięso (mam nadzieję, że już niedługo) i kilka razy zrobiłam to danie z udkami kurczaka zamiast ryby.

A, i jeszcze warzywa: klasycznie to cebula, marchew i seler, doprawione papryką i pieprzem. Magda Gessler prezentowała rybę po grecku z papryką, cukinią i bakłażanem.
Bakłażan to dla mnie lekka przesada, ale ponieważ cukinię wciskam, gdzie tylko mogę, więc zaczęłam i do ryby po grecku - w postaci cieniutkich plasterków pod sam koniec gotowania.

A jakie są wasze wersje?
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 12:24
      Na ciepło do obiadu (warzywa wymieszane z rozciapkaną rybą) z ziemniakami to znam ze szkolnej stołówki, pewnie na rybie oszczędzali wink
      Robię w sumie tylko raz w roku, na Wigilię, na zimno, układam na półmisku warstwę warzyw, na to kawałki ryby, przykrywam warzywami.
      Smażę na oleju cebulę, marchew, selera, pietruszkę (szatkowane), smażę i podduszam przykryte, aż będą miękkie, dodaję koncentrat pomidorowy i przyprawy, ma być pikantne.

      Wersja z papryką i bakłażanem też brzmi smacznie smile
      • szare_kolory Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 18:33
        U nas jemy na gorąco, jest doskonałe z kluskami śląskimi albo z brązowym ryżem. Robię zawsze na wigilię, w ciągu roku też się zdarzy. Układam warstwę jarzyn, na to podsmażoną rybę i znowu warstwa jarzyn.
        Jarzyn robię dużo i też później trochę zostaję. Daję korzeń selera, pory, marchewki, pietruszki. Duszę na niewielkiej ilości masła klarowanego, ale tak naprawdę niewielkiej- na czubek łyżeczki. Jak zmiękną dodaję przecier pomidorowy; doprawiam pieprzem, ma być pikantne. Wszystko do naczynia żaroodpornego, zapiekam.
      • la_felicja Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 20:48
        Koncentrat czasem daję, czasem nie.
        Ale ostatnio dałam szczyptę suszonych płatków chili i danie miało naprawdę fajnego kopa smile
    • panna.nasturcja Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 12:24
      U mnie trzy:
      - gorąca ryba na półmisku, na to gorący sos żeby się przegryzło, wystudzone, jedzone z lodówki z chlebem
      - na gorąco ryba na półmisku przykryta sosem, jedzona na obiad z ziemniakami
      - na gorąco, najpierw robię sos, potem wkładam do naczynia żaroodpornego, na to ryba i do piekarnika, tak jemy w święta

      Sos to cebula, por, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, pomidory, przecier, dużo natki pietruszki.
      Robiłam też wersję lekkostrawną bez cebuli i pora, wyłącznie gotowaną, ryba do tego na parze.

      U nas warzywa nie zostają, lubimy dużo.
    • mdro Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 12:26
      Podsmażam na oleju cebulę z dodatkiem słodkiej papryki w proszku, dodaję starte na grubej tarce marchew, pietruszkę i seler, pieprz, sól. Duszę, dodaję pomidory z puszki (czasem jeszcze trochę przecieru). Część przekładam na naczynia żaroodpornego. Smażę rybę (ostatnio mintaja), układam warstwami, przekładając warzywami. Chwilę zapiekam.
    • aqua48 Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 12:51
      U mnie też ryba po grecku nie była nigdy daniem świątecznym. Ot, zwykły, raczej stołówkowy obiad. Gdy robię z domu to z warzyw lecą: cebula, marchew, seler, papryka czerwona i zielona, zielona pietruszka, czasami bakłażan.
      Jada się z chlebem, lub ziemniakami. Ryż do ryby na ciepło mi nie pasuje.
    • pepsi.only Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 12:58
      Na ciepło do obiadu, to po prostu z ziemniakami, albo z kaszą, czy ryżem.

      I oczywiście, że tak jadamy w ciągu roku. Tym bardziej, że to nie jest jakaś wybitnie świąteczna potrawa. I ani w moim rodzinnym domu, ani męża NIGDY tego na święta nie robiło się. Natomiast dla nas, ryba po grecku jest zarówno jako przystawka świąteczna, jak również danie obiadowe wiosna/lato/czy jesień.
    • gorzka.gorycz Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 13:10
      Ja zrezygnowałam ze smażenia ryby, robię na parze do warzyw. Taka wariacja na temat.
    • maleficent6 Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 13:58
      Ja najbardziej lubię swoją wersję. Rybę smażę w cieście i układam warstwami w szklanym półmisku. Najlepsza następnego dnia na zimno.
      • iwles Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 14:17
        maleficent6 napisała:

        > Ja najbardziej lubię swoją wersję. Rybę smażę ... i układam warstwami w s
        > zklanym półmisku. Najlepsza następnego dnia na zimno.


        O tak. Tylko taka!
      • arthwen Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 18:39
        U nas tak samo. Smażona ryba w ciastowej panierce i warstwami układane. Na zimno dobra, ale ja i taką ciepłą, swieżo zrobioną lubiłam.
        Ale robić mi się jakoś nie chce wink
    • szmytka1 Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 14:25
      Olej, na oleju zrumienić drobno pokrojoną cebulę, dorzucić marchew gotowana startą na grubych oczkach, posolic i popieprzyć, dodać koncentrat pomidorowy. Ma być gęste, absolutnie nie wodniste.
    • woman_in_love Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 14:30
      Rybę po grecku podawało się u nas na ciepło, od razu po przyrządzeniu.

      "Ryba po grecku" to porażka. Zwłaszcza robiona wcześniej, trzymana w lodówce i podawana na zimno. To szajs a nie jedzenie. Ale na ciepło, od razu po przyrządzeniu jest nawet smaczna. Też tak robię.

      U nas się to je z ryżem, na ciepło.
      • evro44 Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 14:49
        moja modyfikacja to :użycie mrożonej włoszczyzny (jest pokrojona w małe słupki) bez tarcia na miazgę, dodatek do warzyw świeżej papryki i cukinii a ryba surowa bez panierki włożona do już uduszonych warzyw i chwilę zapieczona. Szybko i mniej smażeniny
        • evro44 Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 14:51
          oczywiście przecier i przyprawy (bez cukru) jak u niektórych
          • la_felicja Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 20:47
            Ja też nie lubię miazgi. Trę warzywa na najgrubszych oczkach i duszę krótko.
            Ale mrożonka w słupkach to fajny pomysł, muszę wypróbować.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 14:51
      Ryba po grecku to był mój koszmar z przedszkola. Bleee. Na szczęście w domu tego nigdy nie gotowaliśmy ani na co dzień, ani od święta. W dorosłym życiu raz zrobiłam właśnie na Wigilię i w dalszym ciągu nie są to moje smaki.
    • smoczy_plomien Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 19:06
      U mnie je się na zimno, tak jak jedlismy pierwszy raz w życiu w latach 90. w Jastarni u Rëbôka (czy jak to tam się pisało). Dopiero 2 tygodnie temu dowiedziałam się, że niektórzy jedzą na ciepło.
    • mania_222 Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 20:19
      Oprócz podstawowych warzyw dodaję paprykę, imbir, czosnek i chili.
      Jem na zimno lub na ciepło - wtedy z ryżem.
    • shmu Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 21:08
      Mama robiła kotlety mielone z ryby,, a ja smażę całe filety i kładę pomiędzy warstwami z klasycznego sosu. Jemy na ciepło, bo mąż podgrzewa lub zjadamy od razu. Ale chyba największa modyfikacja było jak maz posypał serem i zapiekł big_grin nie było źle, choć ryba z serem nie jest zbyt oczywistym połączeniem ...
    • mama-ola Re: Ryba po grecku - modyfikacje 14.01.23, 23:42
      > warzywa: klasycznie to cebula, marchew i seler,
      > doprawione papryką i pieprzem

      Daję marchew, pietruszkę, cebulę, słodką paprykę i trochę ostrej (pepperoni albo chilli). Wszystko partiami krótko smażę. Mieszam z koncentratem pomidorowym, dodaję sól i pieprz.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka