Dodaj do ulubionych

Pomysł na czas z dzieckiem

14.01.23, 14:24
Trzy razy do roku bywam w Polsce na około 2-3 tygodnie. Zwykle na początku wiosny, w połowie lata oraz pod koniec roku. W tym czasie odwiedzam rodzinę żywą oraz znajomych. Zawsze widuję się wówczas ze swoją chrześnica, córką bliskich znajomych. Teraz dziewczynka ma 7 lat. Przyjeżdżam, witam się z nimi, nią, daję jakiś prezent, rozmawiam z jej rodzicami, a później chętnie biorę gdzieś na miasto. Np. na obiad, na lody, do kina, na plac zabaw. No ale oczywiście ona rośnie. Place zabaw (w sensie takie zamknięte, pod dachem, centra rozrywki) już chyba coraz mniej, albo inne typy. Krótko mówiąc zastanawiam się w jaki inny sposób mogę spędzać jakościowy czas z nią, gdy będzie starsza. W tym roku ósme urodziny. Czy wyjście do restauracji, do cukierni, kina i np. na jakieś zakupy na cały dzień to atrakcja dla takiej dziewczynki, czy szukać innych pomysłów. Dziewczynka z charakteru bardzo otwarta, uśmiechnięta i z żywym temperamentem.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 14:32
      No a w domu normalnie co robicie? To samo można w Polsce!
      • ichi51e Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 14:33
        A dobra doczytałam ze chrześnicą i ze obca. No to dalej możecie iść na lody i na spacer
    • krwawy.lolo Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 14:33
      Pambuk, jak Cię lubi to pójdzie z Tobą gdziekolwiek, wystarczy że nie zabierzesz jej na jakiś pogrzeb, czy inną mszę.
    • szmytka1 Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 14:34
      Zależy jaka to okolica. Ja ci powiem jakie atrakcje moje dzieci zaliczały chętnie. Centrum eksperyment/Koperniki inne parki naukowe, zoo, miasteczko westernowe, manufaktura cukierków (samemu robisz jakieś lizaki), muzeum brudu 😁, parki linowe, wszelkie dinoparki, krzywe domki, oceanarium, aquaparki, nawet skanseny, muzeum powstania i II wojny, muzeum sztuki współczesnej.
      • wkswks Re: Pomysł na czas z dzieckiem 15.01.23, 09:01
        I trampolinownie.
    • zaczarowanyogrod Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 14:39
      Zapytaj rodziców dziecka co ona lubi robić, albo jej.
    • kaki11 Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 14:52
      Pewnie wiele zależy od tego jaka jest okolica w której mieszka ta chrześnica, i co można tam zrobić
      Większość znanych mi dzieci w wieku 7-10 lat chętnie pójdzie do kina i na lody czy pizzę później- tylko film trzeba wybrać fajny, ale też do aquaparku, parku linowego, czasem do jakiegoś muzeum, ale raczej o ciekawej tematyce i z elementami interaktywnymi. Część chętnie wybierze się w teren i zwiedzi np jakiś ciekawy zamek, spróbuje sportów wodnych albo pójdzie do jaskini.
      No i jeżeli mieszkają w pobliżu większego miasta to warto sprawdzić co ciekawego dla młodej będzie się tam działo w dniu wizyty.
      Latem można ją po prostu zabrać nad wodę.
    • motyllica Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 14:52
      odwiedzam rodzinę żywą
      ?

Dziewczyny (żywe!) zawsze chętnie się wybiorą na zakupy, lody czy do MD
      • alicjamagdalena Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 21:46
        Też zwróciłam uwagę.
        Może robi objazd cmentarzy 🤔
    • berdebul Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 15:45
      Kino, lody, park trampolin, park wodny.
    • miarka1010 Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 15:52
      Córka lubi i w podobnym wieku lubiła kino jak było coś fajnego, rowery, latem cały dzień potrafiłyśmy spędzić nad wodą. Fajnie sprawdzał się też park trampolin, aquapark czy termy. U niej zakupy by się nie sprawdziły- jak miał 4 czy 5 lat to lubiła chodzić do sklepu z zabawkami i coś sobie wybierać, ale żadne inne ją nigdy nie interesowały i do dziś a ma już 13 lat jej nie interesują.
    • 18lipcowa3 Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 15:54
      Jak żywa to wszelkie parki trampolin, linowe , baseny .
      Mam bardzo żywą 10latke i dla niej to największe atrakcje i teraz i 2-3 lata temu .
      • 18lipcowa3 Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 15:55
        Albo po prostu zapytaj małej. Na pewno wie gdzie chce iść
    • novembre Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 20:39
      No to ją zapytaj. Jak patrzę na swoją niemal ośmiolatkę, to kino lub trampoliny plus pizza albo kawiarnia jeszcze długo będą spoko opcją.
    • olmeana Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 20:42
      Dziękuję za propozycje, ale przypominam, że chodziło mi o jakościowy czas a nie zrobienie czegoś na odwal się. Coś nie tylko rozrywkowego ale też rozwojowego.
      • krwawy.lolo Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 20:54
        Biedne dziecko.
      • anka_z_daleka_1 Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 21:15
        Jeżeli Warszawa to Kopernik. Super spędzony czas dla dziecka i dorosłego.
        Jak Małopolska to wycieczka do kopalni w Bochni- musisz zarezerwać pół dnia( albo dłużej), ale wrażenia niepowtarzalne. Dla Was obu.
        Byliśmy też w Toruniu i piekli pierniki.
        Zależy gdzie mieszkasz.
        P.S. My staramy się dwa razy w roku pokazać dzieciom coś wyjątkowo atrakcyjnego. Byliśmy na Dolnym Śląsku, zjechaliśmy Małopolskę, Warszawę, byliśmy w Malborku.
      • kaki11 Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 21:35
        To co nazywasz tym jakościowym czasem? bo z jednej strony w starterze pytasz, czy atrakcyjne będzie wyjście do kina i na całodzienne zakupy, z drugiej w wątku masz odpowiedzi które albo sugerują aktywny wypoczynek albo odwiedzenie jakichś ciekawych miejsc, a później, jakby trochę w odpowiedzi na te propozycje piszesz, że chodzi ci o czas jakościowy a nie na odwal się
      • asia.sthm Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 22:36
        > ale przypominam, że chodziło mi o jakościowy czas ...

To sama wymysl i nie zawracaj ludziom glowy. Jakosciowo naucz chrzesnice chinskiego alfabetu, pędzelkiem.
    • kafana Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 23:23
      Wszelkie lodowiska, wrotkowiska i parki trampolin.
    • kafana Re: Pomysł na czas z dzieckiem 14.01.23, 23:24
      Jakie miasto?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka