Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży

14.01.23, 14:30
ostatnio spotkały mnie nagłe rezygnacje z przyczyn chorobowych i strata pieniędzy z tego powodu. przy kolejnej podróży zastanawiam się nad ubezpieczeniem, ale jak czytam warunki to wydaje się, że trzeba być umierającym lub martwym, żeby ubezpieczyciel faktycznie oddał pieniądze za straconą podróż. a np takie sytuacje jak ostry ból kręgosłupa, uniemożliwiający długą jazdę samochodem? przeziębienie/grypa z gorączką? czy zdarzyło się Wam zgłosić roszczenie z takiego ubezpieczenia i czy zostało uznane czy nie?
Obserwuj wątek
    • lemonetka Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 14.01.23, 14:36
      Tak, zdarzyło mi się i dostałam pełny zwrot, w lipcu ubiegłego roku. Powód - zagrożona ciąża, krwawienie w 7-8 tc i jedno poronienie w historii. Musiałam przesłać kopię opisu badania ginekologicznego i kartę ciąży. I w zasadzie to tyle. Także osobiście bardzo sobie chwalę to ubezpieczenie. Natomiast wiem, że innej dziewczynie odmówili zwrotu, dlatego że wg nich sam początek ciąży nie stanowi zagrożenia, a nie miała dokumentacji medycznej na temat żadnych ewentualnych zagrożeń dla ciąży.
      Jeśli będziesz miała dokumentację lekarską to raczej nie powinni odmówić.
      • lemonetka Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 14.01.23, 14:37
        Ubezpieczałam się w Ergo Hestia
        • koronka2012 Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 14.01.23, 22:32

A ubezpieczałaś się przez biuro podróży, czy bezpośrednio?
          Ja raz w życiu wykupiłam ubezpieczenie od rezygnacji (reklamowane jako śpij spokojnie na wypadek gdyby coś poszło nie tak) okazało się że nie działa w przypadku kiedy to przewoźnik odwołuje lot 😡
          • lemonetka Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 15.01.23, 05:27
            Wyjątkowo tym razem przez biuro podróży, być może to też ma znaczenie, bo właściwie wszystko załatwiła za mnie pani w biurze. No i pewnie jej też zależało na dobrej opinii na temat swojego biura, więc starała się dobrze doradzić odnośnie wyboru ubezpieczenia.
      • dwa_kubki_herbaty Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 14.01.23, 19:28
        Kobieto ale zagrożona ciąża to chyba inny kaliber od wirusówki.
        • lemonetka Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 14.01.23, 19:49
          Dziewczyna pyta o doświadczenia, więc odpowiadam.
          Myślę, że nagły atak rwy kulszowej uniemożliwiający poruszanie się tuż przed wyjazdem potwierdzony przez lekarza również mógłby zostać uznany przez ubezpieczyciela. Kobieto.
          Oczywiście sam ból brzucha pewnie nie wystarczy, ale pewne choroby na pewno się załapią na zwrot.
          • alicjamagdalena Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 14.01.23, 21:51
            Jeśli lekarz uzna że jechać nie można i choroba przeszkodzi w wyjeździe to będzie uznane.
            • swiecaca Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 15.01.23, 10:08
              tylko pytanie czy zwróci za 1 osobę, która nie może jechać czy za obie/wszystkie (zakładając że jadą 2 dorosłe osoby i ew dzieci)
    • justyna.pie Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 14.01.23, 22:11
      Ponad 4 lata temu korzystałam, kiedy córka miała anginę. Z tego co pamiętam, musiałam przesłać ksero dokumentów z wizyty lekarskiej + dodatkowo cała kartę pacjenta z przychodni ( w celu wykluczenia chorób przewlekłych ) i chyba oświadczenie lekarza. Zanim zaczęliśmy się zastanawiać, czy wypłacą nam pieniądze, to okazało się, że zostały już przelane na konto. Mieliśmy ubezpieczenie na 100 % i tyle otrzymaliśmy ( pomniejszone oczywiście o kwotę samej składki na ubezpieczenie ).
      • alicjamagdalena Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 15.01.23, 09:06
        To teoretycznie mogą podciągać zapalenie oskrzeli i wzmiankę o alergii pod chorobę przewlekłą
    • sundace46 Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 15.01.23, 09:28
      swiecaca napisała:

> ostatnio spotkały mnie nagłe rezygnacje z przyczyn chorobowych i strata pienięd
      > zy z tego powodu. przy kolejnej podróży zastanawiam się nad ubezpieczeniem, ale
      > jak czytam warunki to wydaje się, że trzeba być umierającym lub martwym, żeby
      > ubezpieczyciel faktycznie oddał pieniądze za straconą podróż.

Tak jest z każdym ubezpieczeniem. Ubezpieczyciel mami potencjalnym odszkodowaniem, a gdy przychodzi co do czego robi wszystko żeby jak najmniej albo nic nie wypłacić.

a np takie sytuac
      > je jak ostry ból kręgosłupa, uniemożliwiający długą jazdę samochodem? przeziębi
      > enie/grypa z gorączką? czy zdarzyło się Wam zgłosić roszczenie z takiego ubezp
      > ieczenia i czy zostało uznane czy nie?

Pracowałam w biurze podrózy. Mieliśmy rodzinę 2+2 jedno dziecko zachorowało. Zrezygnowała cała rodzina. Ubezpieczyciel oddał tylko za chore dziecko i 1 rodzica. Pozostali wg. ubezpieczyciela mogli lecieć na urlop.
      • swiecaca Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 15.01.23, 10:07
        sundace46 napisała:

> Pracowałam w biurze podrózy. Mieliśmy rodzinę 2+2 jedno dziecko zachorowało. Zr
        > ezygnowała cała rodzina. Ubezpieczyciel oddał tylko za chore dziecko i 1 rodzic
        > a. Pozostali wg. ubezpieczyciela mogli lecieć na urlop.
        no właśnie tego się obawiam. wiele razy dopytywałam co się dzieje w takiej sytuacji i udzielano mi wykrętnych odpowiedzi.
        • alicjamagdalena Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 15.01.23, 10:13
          To jest logiczne. Dzwonisz wtedy na teleporade i mówisz że masz rota.
    • milin94 Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 15.01.23, 09:39
      Dwa razy chciałam skorzystać z ubezpieczenia i dwa razy mi odmówiono. Przy czym uszarpałam się jak koń na wiosnę, szkoda nerwów. Nie wykupuję już ubezpieczenia.
      • swiecaca Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 15.01.23, 10:06
        a jakie to były przypadki?
      • mamkaantka Re: ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży 15.01.23, 10:24
        A możesz napisać z jakich powodów chciałaś rezygnować?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka