scarlett74 14.01.23, 16:48 Jakie czynności okołodomowe dają wam ciutkę radości? Ja z przyjemnością mielę kawę., uwielbiam ten zapach kawy o poranku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 16:56 Z radością to bym nie przesadzała, ale lubię scielić łóżko, to element przywracania ładu w rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_dziewucha_ze_wsi Re: drobne czynności-przyjemności 16.01.23, 00:04 triss_merigold6 napisała: > Z radością to bym nie przesadzała, ale lubię scielić łóżko, to element przywrac > ania ładu w rzeczywistości. Jeżu tak!!! Dla mnie oznacza to samo. Jak mam na maksa burdel wszędzie, to pościelenie łóżka przywraca spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 16:58 Całkiem lubię gotować. Siedzę, czekam aż coś się podgotuje, piję kawę, patrzę przez okno, pies się plącze. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:00 I jeszcze jesienią idąc do pracy zbieram kasztany. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: drobne czynności-przyjemności 15.01.23, 18:03 Ja też A ponieważ mieszkaj koło mnie daniele, czy inne jelenie, to potem je karmię tymi kasztanami. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:01 Zbieranie pościeli suszonej na słońcu i wietrze. Ten zapach 🥰 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:03 Wszystkie, które nie są sprzątaniem i prasowaniem spodni "w kancik." Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:03 Lubię gotować, naprawdę. I zapalać świeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:18 Podpiszę się. Gotowanie, świece. Wspólne gotowanie z partnerem. Karmienie szóstki czworonogów i zabawy z nimi. Spacery treningowe i antydemencyjne psie. Słuchanie mezzo. Cokolwiek tzn wszystko robione dla ( dorosłych już) dzieci. Zakupy. Ze świeczkami chwilowo koniec bo dwa dni temu Pinio ogon oparzył przeskakując znienacka zapaloną dużą świecę. Odpowiedz Link Zgłoś
agdzieztam Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:12 To chyba dziwne, ale ja dość lubię ogarniać kuchnię. Bez mycia podłóg i szafek wewnątrz, tak z wierzchu, blaty, wszystko na miejsce, naczynia do zmywarki... Macie pojęcie, że choć miewam panią do sprzątania, to kuchnie zawsze sama ogarniam. Kocham też segregować pranie, rozwieszać je i prasować. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:24 Bo w kuchni tak fajnie widać efekt. Był bałagan i nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:14 Jestem wyjątkowym.leniem,nie ma takiej rzeczy okolodomowej, która dawałaby mi przyjemność. Kiedyś, jak byłam młodsza, jak miałam problem to lubiłam sprzątać w szafkach. Teraz już nawet tego nie cierpię. A nie, jednak jest coś, ufff! Lubię robić córce śniadanie do szkoły - kombinować, co jej włożyć do sniadaniowki, by miała radość. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:37 login.na.raz napisała: > Kiedyś, jak byłam młodsza, jak miałam problem to lubiłam sprzątać w szafkach. T > eraz już nawet tego nie cierpię. > Nigdy nie lubilam sprzatac w szafkach, szafach i szufladach, w dziecinstwie i nastolectwie mialam w nich balagan, ale pozniej samo mi sie przestawilo tak, ze nadal nie przepadajac za ta czynnoscia, automatycznie mam w nich porzadek "pod kancik". To chyba klasyczny przyklad na "genu nie wydlubiesz" (moja matka jest perfekcjonistka i PPD, w prowadzeniu domu do piet jej nie siegam, ale jej to sprawia autentyczna przyjemnosc). Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:47 I ja mam jedna troche maniacka kompetencje przynoszaca mi satysfakcje- ukladanie posilkow z resztek obecnych w lodowce i szafkach przed wyjazdem na wakacje/pod koniec wakacji😎 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:18 Lubię odkurzać odkurzaczem. Zakładam słuchawki, włączam muzykę i jadę. Podobna kategoria to mycie myjką ciśnieniową podjazdu/tarasu. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:20 Pić kawę tak na spokojnie, czytać i mieć obok zapalona świeczkę. Gdy jestem podenerwowana, robię porządki- działa uspokajająco. W ogóle lubię wokół siebie poukładaną przestrzeń, a do tego niezagraconą. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:19 Lubię myć okna i rozwieszać pranie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:59 Mycie okien jeszcze gorsze niż prasowanie, ciągle trzeba trzeć aż te większe mazy znikną. Za dużo czasu mi to zajmuje. A jeszcze w domu dużo okien. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: drobne czynności-przyjemności 15.01.23, 15:56 nie... mycie okien jest super, po prostu techniki nie masz! rób tak: psik psikiem do szyb, pucu-pucu mokrą gąbką, aż brudy zejdą, a potem: moczysz zwykłą szmatkę kuchenną w czystej wodzie, i szur szur, mydło z szyby zgarniasz. na koniec: wyskakujesz z taką gumka na patyku (albo maszyną do usuwania wody z okien) i myk myk, od góry do dołu, dokładnymi ruchami. jeśli wody jest za dużo, zbierasz przy futrynach papierowym ręcznikiem. żadnego tarcia aż zmazy znikną, okno jest krystaliczne od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: drobne czynności-przyjemności 15.01.23, 16:30 Etam, ja mam jeszcze prosza metode Frosch alkoholowy do szyb i papierowy recznik (plastikowe ramy tez myje). Rach ciach i juz (spryskac, wytrzec raz, drugi i wypolerowac), a blyszczy jak psu... jak krysztal, no. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: drobne czynności-przyjemności 15.01.23, 17:57 To ja myje ręcznikiem papierowym. Wpierw ścierką z mikrofibry na mokro, potem płynem spryskuje, trę ręcznikiem papierowym. I właśnie to tarcie długo schodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: drobne czynności-przyjemności 15.01.23, 18:30 Moze to przez wode, wlasnie woda robi mazaje. Spirytus szybko paruje i sie nie maze. Ja od razu myje plynem, bez wody, jak szyba mocniej brudna, to psikam i tre drugi raz, potem wycieram czystym kawalkiem i poleruje nastepnym czystym i suchym. Nic sie nie maze. Serio sprobuj tego Froscha na spirytusie (inne plyny nie sa az tak skuteczne i ekspresowe). Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: drobne czynności-przyjemności 16.01.23, 12:26 Spróbuję, zawsze kupowałam pierwszy który stał na półce. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: drobne czynności-przyjemności 16.01.23, 00:57 potwierdzam, spirytusowy frosch nie ma sobie rownych! no moze jeszcze specjalistyczny meguiars do mycia szyb samochodowych ale on mi smierdzi wiec zostaje przy froschu Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:22 Sladanie poscieli i recznikow i ukladanie ich w bielizniarce. Zakladanie swiezej poscieli. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:26 Mogłabym zawodowo sprzątać zasyfione mieszkania(bez insektów)lubię ład i porządek, Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:58 Nie lubię zakładać świeżej pościeli. Zawsze mi się zwija kołdra i muszę to parę razy poprawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: drobne czynności-przyjemności 15.01.23, 16:51 zaczarowanyogrod napisała: > Nie lubię zakładać świeżej pościeli. Zawsze mi się zwija kołdra i muszę to parę > razy poprawiać. Bo jest na to sposób - mianowicie łapiesz poszwę za dwa krótsze rogi pchasz je na lewą stronę i trzymając te rogi poszwy łapiesz za nie adekwatne rogi kołdry, a potem tylko strzepujesz całość, poprawiasz na dole i zapinasz. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:23 Większość. Ale ja zasadniczo lubię swoje życie. Dziś rozbierałam choinkę, wcześnie (jak na nas), ale zaczęła się mocno sypać, i choć wolę ubierać i dekorować dom to w odwrotną stronę też było fajnie, taki nowy etap, nowa przestrzeń. Mielenie kawy też bardzo lubię, choć nie piję takiej kawy, ale dla mnie to zapach dzieciństwa - babcia miała młynek elektryczny i uwielbiałam tę woń. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:28 No właśnie, to z kawą, przypomina mi Mamę-kawoszkę , jej radość z elektrycznego enerdowskiego młynka i przywiezionej Austrii kawy Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:27 Gdy idę spać. Zawijam się w kocyk i przestaję istnieć 🙄🥺 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:29 Kocham prac! W pralce czy recznie, bez roznicy. Od dziecka tak mam. Zapach kawy tez uwielbiam, ale kupuje juz zmielona. Za reszta czynnosci domowych nie przepadam i wykonuje je tylko z obowiazku (a najbardziej nielubianych, jak np. prasowanie, wcale nie robie). Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:02 O tak, ja też lubię prać. I składać ręczniki i układać je w szafie Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: drobne czynności-przyjemności 16.01.23, 13:03 Ja również kocham prać, jest to jedyna czynność, do której reszta rodziny ma zakaz zbliżania, bo nikt nie umie tak jak ja. Podobnie sprawy mają się z wieszaniem. 😁 Składania nienawidzę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:32 gadanie z kotami i kupowanie roślin. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:39 Lubię prasować. Przez lata, gdy dzieci były małe, to były jedyne chwile na oglądanie seriali bez wyrzutów sumienia 😉 Oprócz tego, choć to już chyba inna kategoria, uwielbiam wieczorny prysznic. Świadomie i intencjonalnie zmywam z siebie stres i napięcie z całego dnia. Bardzo dobrze mi to robi na psychikę. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:44 o nie...prasowanie to największe zuo Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:06 Największe zuo to gotowanie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: drobne czynności-przyjemności 15.01.23, 16:52 scarlett74 napisała: > o nie...prasowanie to największe zuo Też tak uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:06 Nie nawidzę prasować. Cały czas coś pogniecione. Spryskuje woda a to nic nie daje. Najgorsze są koszule. Rodzinie bardziej się staram chociaż nie jest idealnie, ale samej sobie nie mam cierpliwości i zostawiam jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:27 alicia033 napisała: > i kupowanie roślin. Tak! Chociaż już w ogóle nie mam miejsca na nowe . Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: drobne czynności-przyjemności 16.01.23, 00:58 o, to to, gadanie z kotami i polegiwanie z nimi na kanapach Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: drobne czynności-przyjemności 16.01.23, 12:43 Tez uwielbiam gadac i polegiwac z kotami, ale nie uwazam tego za czynnosci domowe (dlatego wyzej nie wspomnialam). Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:43 Około zwierzakowe: -wypuszczenie chomika/świnki morskiej do wyczyszczonej klatki ( są wtedy szczególnie słodkie ) -Wtulanie się w psiaki przy drzemce ( no dobra, czynność mało okołodomowa) Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:53 Lubię spać 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:56 Lubię układać w szafkach różne rzeczy od ubrań do naczyń. Jak pracowałam w sklepie układanie produktów na półkach było najlepsze. Lubie rozwieszać pranie. Lubię prace w polu. Sianie, sadzenie, zbieranie potem tego, ale tak powoli w swoim tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:59 Z takich domowych które trzeba zrobić to gotowanie. Ok, czasem robię to na szybko i tylko dlatego, bo musimy coś zjeść, ale częściej jest to czynność względnie a jak mam czas i chęć to bardzo przyjemna Lubię też herbatę, w sensie cały proces od wyboru, bo zawsze mam kilka, zaparzenia, ewentualnego dodania cukru/miodu/cytryny/soku aż do momentu kiedy mogę z nią usiąść i wypić. I lubię rozpalać w kominku. Jest coś przyjemnego w momencie kiedy ten ogień się pojawia i zaczyna ładnie się palić. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:08 Lubię nawet sprzątać i gotować - pod jednym jedynym warunkiem: że nie muszę. Jeśli nie muszę, to lubię, jak muszę, to wcale Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:21 O, to ja tak mam z gotowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:50 A ja regularnie sobie wmawiam, ze cos fajnego upichce i bedzie bardzo fajna zabawa (bo na codzien nie gotuje wcale); i za kazdym razem jest to umeczenie i depresja 😺 Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:14 Gotowanie (najlepszy relaks) i prasowanie. Każdej czynności związanej ze sprzątaniem i porzadkowaniem szczerze nie znoszę, ale z godnością rozdzielamy między sobą obowiązki. A! - uwielbiam też wszelkie prace związane z roślinami okołodomowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:29 Lubię prasowanie i w ogóle aktywności okolociuchowe. Nienawidze gotować i myć podłogi. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:39 O wcześniej nie napisałam o podłodze, może nie jest to najlepsza czynność ale lubię, ale nie mopem tylko tak schylona ścierką, traktuje to jak rodzaj sportu i ścierką wydaje mi się czystsza. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:35 Przejrzawszy propozycje też pozostanę przy mieleniu kawy. Policzę do ośmiu i po krzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_daleka_1 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:52 Bardzo lubię gotować a jeszcze bardziej piec. Lubię zajmować się domem. Odpowiedz Link Zgłoś