Dodaj do ulubionych

drobne czynności-przyjemności

14.01.23, 16:48
Jakie czynności okołodomowe dają wam ciutkę radości? Ja z przyjemnością mielę kawę.http://emots.yetihehe.com/1/usmiech.gif, uwielbiam ten zapach kawy o poranku http://emots.yetihehe.com/1/z_jezorem.gif
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 16:56
      Z radością to bym nie przesadzała, ale lubię scielić łóżko, to element przywracania ładu w rzeczywistości.
      • bei Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:18
        I pielenie w ogrodzie 😉
      • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: drobne czynności-przyjemności 16.01.23, 00:04
        triss_merigold6 napisała:

> Z radością to bym nie przesadzała, ale lubię scielić łóżko, to element przywrac
        > ania ładu w rzeczywistości.

Jeżu tak!!! Dla mnie oznacza to samo. Jak mam na maksa burdel wszędzie, to pościelenie łóżka przywraca spokój.
    • extereso Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 16:58
      Całkiem lubię gotować. Siedzę, czekam aż coś się podgotuje, piję kawę, patrzę przez okno, pies się plącze.
    • scarlett74 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:00
      I jeszcze jesienią idąc do pracy zbieram kasztany.
      • kanna Re: drobne czynności-przyjemności 15.01.23, 18:03
        Ja też big_grin
        A ponieważ mieszkaj koło mnie daniele, czy inne jelenie, to potem je karmię tymi kasztanami.
    • jednoraz0w0 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:01
      Zbieranie pościeli suszonej na słońcu i wietrze. Ten zapach 🥰
      • cojapaczem Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 19:37
        o tak!!!!!
    • daniela34 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:03
      Wszystkie, które nie są sprzątaniem i prasowaniem spodni "w kancik."
    • primula.alpicola Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:03
      Lubię gotować, naprawdę. I zapalać świeczki.
      • igge Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:18
        Podpiszę się. Gotowanie, świece. Wspólne gotowanie z partnerem.

Karmienie szóstki czworonogów i zabawy z nimi. Spacery treningowe i antydemencyjne psie. Słuchanie mezzo. Cokolwiek tzn wszystko robione dla ( dorosłych już) dzieci. Zakupy.
        Ze świeczkami chwilowo koniec bo dwa dni temu Pinio ogon oparzył przeskakując znienacka zapaloną dużą świecę.
    • agdzieztam Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:12
      To chyba dziwne, ale ja dość lubię ogarniać kuchnię. Bez mycia podłóg i szafek wewnątrz, tak z wierzchu, blaty, wszystko na miejsce, naczynia do zmywarki... Macie pojęcie, że choć miewam panią do sprzątania, to kuchnie zawsze sama ogarniam. Kocham też segregować pranie, rozwieszać je i prasować.
      • panna.nasturcja Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:24
        Bo w kuchni tak fajnie widać efekt. Był bałagan i nie ma.
    • login.na.raz Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:14
      Jestem wyjątkowym.leniem,nie ma takiej rzeczy okolodomowej, która dawałaby mi przyjemność.
      Kiedyś, jak byłam młodsza, jak miałam problem to lubiłam sprzątać w szafkach. Teraz już nawet tego nie cierpię.

A nie, jednak jest coś, ufff! Lubię robić córce śniadanie do szkoły - kombinować, co jej włożyć do sniadaniowki, by miała radość.
      • chatgris01 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:37
        login.na.raz napisała:

> Kiedyś, jak byłam młodsza, jak miałam problem to lubiłam sprzątać w szafkach. T
        > eraz już nawet tego nie cierpię.
        >

Nigdy nie lubilam sprzatac w szafkach, szafach i szufladach, w dziecinstwie i nastolectwie mialam w nich balagan, ale pozniej samo mi sie przestawilo tak, ze nadal nie przepadajac za ta czynnoscia, automatycznie mam w nich porzadek "pod kancik". To chyba klasyczny przyklad na "genu nie wydlubiesz" (moja matka jest perfekcjonistka i PPD, w prowadzeniu domu do piet jej nie siegam, ale jej to sprawia autentyczna przyjemnosc).
        • boogiecat Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:47
          I ja mam jedna troche maniacka kompetencje przynoszaca mi satysfakcje- ukladanie posilkow z resztek obecnych w lodowce i szafkach przed wyjazdem na wakacje/pod koniec wakacji😎
    • berdebul Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:18
      Lubię odkurzać odkurzaczem. Zakładam słuchawki, włączam muzykę i jadę. Podobna kategoria to mycie myjką ciśnieniową podjazdu/tarasu.
      • marzeka11 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:20
        Pić kawę tak na spokojnie, czytać i mieć obok zapalona świeczkę.
        Gdy jestem podenerwowana, robię porządki- działa uspokajająco. W ogóle lubię wokół siebie poukładaną przestrzeń, a do tego niezagraconą.
    • niemcyy Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:19
      Lubię myć okna i rozwieszać pranie.
      • zaczarowanyogrod Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:59
        Mycie okien jeszcze gorsze niż prasowanie, ciągle trzeba trzeć aż te większe mazy znikną. Za dużo czasu mi to zajmuje. A jeszcze w domu dużo okien.
        • stephanie.plum Re: drobne czynności-przyjemności 15.01.23, 15:56
          nie... mycie okien jest super, po prostu techniki nie masz!

rób tak:

psik psikiem do szyb, pucu-pucu mokrą gąbką, aż brudy zejdą,

a potem: moczysz zwykłą szmatkę kuchenną w czystej wodzie, i szur szur, mydło z szyby zgarniasz.

na koniec: wyskakujesz z taką gumka na patyku (albo maszyną do usuwania wody z okien) i myk myk, od góry do dołu, dokładnymi ruchami. jeśli wody jest za dużo, zbierasz przy futrynach papierowym ręcznikiem.

żadnego tarcia aż zmazy znikną, okno jest krystaliczne od razu.
          • chatgris01 Re: drobne czynności-przyjemności 15.01.23, 16:30
            Etam, ja mam jeszcze prosza metode tongue_out
            Frosch alkoholowy do szyb i papierowy recznik (plastikowe ramy tez myje). Rach ciach i juz (spryskac, wytrzec raz, drugi i wypolerowac), a blyszczy jak psu... jak krysztal, no.
            • zaczarowanyogrod Re: drobne czynności-przyjemności 15.01.23, 17:57
              To ja myje ręcznikiem papierowym. Wpierw ścierką z mikrofibry na mokro, potem płynem spryskuje, trę ręcznikiem papierowym. I właśnie to tarcie długo schodzi.
              • chatgris01 Re: drobne czynności-przyjemności 15.01.23, 18:30
                Moze to przez wode, wlasnie woda robi mazaje. Spirytus szybko paruje i sie nie maze. Ja od razu myje plynem, bez wody, jak szyba mocniej brudna, to psikam i tre drugi raz, potem wycieram czystym kawalkiem i poleruje nastepnym czystym i suchym. Nic sie nie maze. Serio sprobuj tego Froscha na spirytusie (inne plyny nie sa az tak skuteczne i ekspresowe).
                • zaczarowanyogrod Re: drobne czynności-przyjemności 16.01.23, 12:26
                  Spróbuję, zawsze kupowałam pierwszy który stał na półce.
            • mysiulek08 Re: drobne czynności-przyjemności 16.01.23, 00:57
              potwierdzam, spirytusowy frosch nie ma sobie rownych! no moze jeszcze specjalistyczny meguiars do mycia szyb samochodowych ale on mi smierdzi wiec zostaje przy froschu
    • sylwiastka Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:22
      Sladanie poscieli i recznikow i ukladanie ich w bielizniarce. Zakladanie swiezej poscieli.
      • ajaksiowa Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:26
        Mogłabym zawodowo sprzątać zasyfione mieszkania(bez insektów)lubię ład i porządek,
        • samanta1010 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 19:07
          jaki koszt? 😀
      • zaczarowanyogrod Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:58
        Nie lubię zakładać świeżej pościeli. Zawsze mi się zwija kołdra i muszę to parę razy poprawiać.
        • aqua48 Re: drobne czynności-przyjemności 15.01.23, 16:51
          zaczarowanyogrod napisała:

> Nie lubię zakładać świeżej pościeli. Zawsze mi się zwija kołdra i muszę to parę
          > razy poprawiać.

Bo jest na to sposób - mianowicie łapiesz poszwę za dwa krótsze rogi pchasz je na lewą stronę i trzymając te rogi poszwy łapiesz za nie adekwatne rogi kołdry, a potem tylko strzepujesz całość, poprawiasz na dole i zapinasz.
    • panna.nasturcja Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:23
      Większość. Ale ja zasadniczo lubię swoje życie.
      Dziś rozbierałam choinkę, wcześnie (jak na nas), ale zaczęła się mocno sypać, i choć wolę ubierać i dekorować dom to w odwrotną stronę też było fajnie, taki nowy etap, nowa przestrzeń.
      Mielenie kawy też bardzo lubię, choć nie piję takiej kawy, ale dla mnie to zapach dzieciństwa - babcia miała młynek elektryczny i uwielbiałam tę woń.
      • scarlett74 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:28
        No właśnie, to z kawą, przypomina mi Mamę-kawoszkę , jej radość z elektrycznego enerdowskiego młynka i przywiezionej Austrii kawy http://emots.yetihehe.com/1/mniam.gif
    • 7katipo Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:27
      Gdy idę spać.
      Zawijam się w kocyk i przestaję istnieć 🙄🥺
      • scarlett74 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:29
        Yes, yes, yes http://emots.yetihehe.com/1/hejka.gif
    • chatgris01 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:29
      Kocham prac! big_grin W pralce czy recznie, bez roznicy.
      Od dziecka tak mam.

Zapach kawy tez uwielbiam, ale kupuje juz zmielona.
      Za reszta czynnosci domowych nie przepadam i wykonuje je tylko z obowiazku (a najbardziej nielubianych, jak np. prasowanie, wcale nie robie).
      • m_incubo Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:02
        O tak, ja też lubię prać. I składać ręczniki i układać je w szafie smile
      • madame_edith Re: drobne czynności-przyjemności 16.01.23, 13:03
        Ja również kocham prać, jest to jedyna czynność, do której reszta rodziny ma zakaz zbliżania, bo nikt nie umie tak jak ja. Podobnie sprawy mają się z wieszaniem. 😁
        Składania nienawidzę.
    • alicia033 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:32
      gadanie z kotami i kupowanie roślin.
      • grey_delphinum Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:39
        Lubię prasować. Przez lata, gdy dzieci były małe, to były jedyne chwile na oglądanie seriali bez wyrzutów sumienia 😉

Oprócz tego, choć to już chyba inna kategoria, uwielbiam wieczorny prysznic. Świadomie i intencjonalnie zmywam z siebie stres i napięcie z całego dnia. Bardzo dobrze mi to robi na psychikę.
        • scarlett74 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:44
          o nie...prasowanie to największe zuo
          • grey_delphinum Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:06
            Największe zuo to gotowanie 😉
          • aqua48 Re: drobne czynności-przyjemności 15.01.23, 16:52
            scarlett74 napisała:

> o nie...prasowanie to największe zuo

Też tak uważam.
        • zaczarowanyogrod Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:06
          Nie nawidzę prasować. Cały czas coś pogniecione. Spryskuje woda a to nic nie daje. Najgorsze są koszule. Rodzinie bardziej się staram chociaż nie jest idealnie, ale samej sobie nie mam cierpliwości i zostawiam jak jest.
      • majenkirr Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:27
        alicia033 napisała:
        > i kupowanie roślin.

Tak! Chociaż już w ogóle nie mam miejsca na nowe tongue_out.
      • mysiulek08 Re: drobne czynności-przyjemności 16.01.23, 00:58
        o, to to, gadanie z kotami i polegiwanie z nimi na kanapach
        • chatgris01 Re: drobne czynności-przyjemności 16.01.23, 12:43
          Tez uwielbiam gadac i polegiwac z kotami, ale nie uwazam tego za czynnosci domowe (dlatego wyzej nie wspomnialam).
    • scarlett74 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:43
      Około zwierzakowe:
      -wypuszczenie chomika/świnki morskiej do wyczyszczonej klatki ( są wtedy szczególnie słodkie )http://emots.yetihehe.com/2/mruga.gif
      -Wtulanie się w psiaki przy drzemce ( no dobra, czynność mało okołodomowa)
    • borsuczyca.klusek Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:53
      Lubię spać 🙄
      • piataziuta Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:31
        Siostro!
    • zaczarowanyogrod Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:56
      Lubię układać w szafkach różne rzeczy od ubrań do naczyń. Jak pracowałam w sklepie układanie produktów na półkach było najlepsze.
      Lubie rozwieszać pranie. Lubię prace w polu. Sianie, sadzenie, zbieranie potem tego, ale tak powoli w swoim tempie.
    • kaki11 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 17:59
      Z takich domowych które trzeba zrobić to gotowanie. Ok, czasem robię to na szybko i tylko dlatego, bo musimy coś zjeść, ale częściej jest to czynność względnie a jak mam czas i chęć to bardzo przyjemna smile
      Lubię też herbatę, w sensie cały proces od wyboru, bo zawsze mam kilka, zaparzenia, ewentualnego dodania cukru/miodu/cytryny/soku aż do momentu kiedy mogę z nią usiąść i wypić.
      I lubię rozpalać w kominku. Jest coś przyjemnego w momencie kiedy ten ogień się pojawia i zaczyna ładnie się palić.
    • arthwen Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:08
      Lubię nawet sprzątać i gotować - pod jednym jedynym warunkiem: że nie muszę. Jeśli nie muszę, to lubię, jak muszę, to wcale tongue_out
      • chatgris01 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:21
        O, to ja tak mam z gotowaniem.
        • boogiecat Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:50
          A ja regularnie sobie wmawiam, ze cos fajnego upichce i bedzie bardzo fajna zabawa (bo na codzien nie gotuje wcale); i za kazdym razem jest to umeczenie i depresja 😺
    • koko8 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:14
      Gotowanie (najlepszy relaks) i prasowanie.
      Każdej czynności związanej ze sprzątaniem i porzadkowaniem szczerze nie znoszę, ale z godnością rozdzielamy między sobą obowiązki.
      A! - uwielbiam też wszelkie prace związane z roślinami okołodomowymi.
    • majenkirr Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:29
      Lubię prasowanie i w ogóle aktywności okolociuchowe.
      Nienawidze gotować i myć podłogi.
      • zaczarowanyogrod Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:39
        O wcześniej nie napisałam o podłodze, może nie jest to najlepsza czynność ale lubię, ale nie mopem tylko tak schylona ścierką, traktuje to jak rodzaj sportu i ścierką wydaje mi się czystsza.
    • danaide2.0 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:35
      Przejrzawszy propozycje też pozostanę przy mieleniu kawy. Policzę do ośmiu i po krzyku.
    • anka_z_daleka_1 Re: drobne czynności-przyjemności 14.01.23, 18:52
      Bardzo lubię gotować a jeszcze bardziej piec. Lubię zajmować się domem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka