rijada 14.01.23, 19:34 Zawsze? Ja mam tak z Nothing compares to you, Sinead O'Connor. Ta piosenka jest dla mnie tak przeraźliwie smutna i rozpaczliwa, że chce mi się wybuchnąć płaczem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
you_want_it_darker Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 20:05 Ja ogólnie ubóstwiam Nick’a Cave’a i wszystko co stworzył, ale bardzo przejmuje mnie jego piosenka „Brompton Oratory” bo wiem ze napisał ja po tym jak nagle od niego odeszła kobieta, która bardzo kochał (P.J. Harvey). Szczególnie ten fragment: No God up in the sky And no devil beneath the sea Could do the job that you did, baby Of bringing me to my knees Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 20:35 Tez kocham Nicka a ten fragment robi wrażenie, to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 21:03 mam tak samo... Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:38 Byłam.na jednym czy dwóch koncertach ( mój facet jest wyznawcą, ma płytę winylowa, na której Cave napisał.mu życzenia urodzinowe, etc). I nie jestem w stanie się do chłopa przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
you_want_it_darker Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:48 Wyznawca 😀 to tak jak ja, świetne określenie Ja byłam na pięciu i dla mnie zawsze to przeżycie jakbym do Kościoła Nick’a Cave’a poszła na msze 😜 Ale fakt, Nick nie jest dla każdego tez dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 00:18 Twój nick mi przypomniał. Jeszcze to. O umieraniu. I byciu gotowym. Leonard Cohen - You Want It Darker (Audio) Odpowiedz Link Zgłoś
you_want_it_darker Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 01:14 Kocham L. Cohena i ta cała płytę. Nagrał ja jakby szykował się do odejścia. No i bardzo szybko po jej wydaniu zmarł. Piosenki „It seemed the better way” to w ogóle nie mogę słuchać bo zaraz rycze 😢 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 01:46 7katipo napisała: > Twój nick mi przypomniał. Jeszcze to. O umieraniu. I byciu gotowym. To ja coś przypomnę coś wcześniejszego i niezasłużenie mniej popularnego. No i nie tak mrocznego. Leonard Cohen - Closing Time S. Odpowiedz Link Zgłoś
you_want_it_darker Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 02:54 Ja bardzo lubię ta piosenkę. I teledysk jest bardzo fajny. Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 13:16 Jak Cohen, to koniecznie te dwie: Leonard Cohen - Avalanche (Official Audio) Who By Fire a Cave'a to: Nick Cave & The Bad Seeds - The Mercy Seat Odpowiedz Link Zgłoś
you_want_it_darker Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 16:58 Nastepne moje ulubione ❤️ Cave nagrał swoją wersje „Avalanche” a z kolei Johnny Cash zrobił „Mercy seat”, moim zdaniem jest świetna No i zdecydowanie inna niż pierwowzór Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 20:16 Nickowa wersja "Lawiny" jest IMO równie doskonała jak oryginał. A z Cave'owych coverów ten jest jeszcze fantastyczny: www.youtube.com/watch?v=6W84WdWDk_M Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 13:18 Cohena jeszcze to: Leonard Cohen - Anthem (w/lyrics) London 2008 A z moich najnowszych odkryć to cztery minuty na trąbkę: Håkan Hardenberger // No. 2 Du Style - Théo Charliers 36 Études Transcendantes Odpowiedz Link Zgłoś
you_want_it_darker Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 16:55 Klasyka ❤️ There’s is a crack in anything, that’s how the light gets in Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 12:33 What what? 😵 Co za facet? Jesteście razem szczęśliwi, czy myślisz o wymianie? Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 16.01.23, 22:05 Ale ze mój? Nooo, osobnik zakontraktowany. Ciąga mnie po takich różnych. Cave, Cornell ( ostatni koncert w życiu chyba nawet, w Royal Albert), Pop, Guns Roses. W odwecie ja jego zataszczylam na Angel Olsen, Preisnera i Beth Hart. czy myślisz o wymianie? Co.prooonujesz?. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 20:23 bede nudna wiekszosc gospel w wykonaniu Presleya Fever tez Presley My Way tez Presley itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
littlesquirrel Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 12:31 Z utworów wykonywanych przez Elvisa poniższe. Elvis Presley - Unchained Melody (Official Music Video) Elvis Presley - In the Ghetto (Official Audio) Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 20:30 Mam kilka takich piosenek. Teraz sobie uświadamiam że wszystkie to tzw. smutasy, w sensie spokojne, nostalgiczne a nie pop czy disco. Jedna z nich to Shape of My Heart Stinga. Linka nie daje bo większość zna. Ale jest też kilka mniej znanych. Np. Kim Jin Ho, facet z niesamowitą skalą głosu potrafiący pięknie wyśpiewać emocje. youtu.be/cS-IiArGmcU Jeszcze Hijo de la Luna hiszpańskiej nieistniejącej już grupy Mecano. Śpiewam ją do dziś bardzo często. m.youtube.com/watch?vwGG5fX7bxY Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 21:08 Shape of My Heart niestety nie jestem w stanie słuchać. Doceniam piękno tego utworu, ale wpędza mnie w taki dół i depresję, że wolę nie słuchać. To samo mam z Memory (Barbara Streisand? czy oryginalnie ktoś inny?) Nostalgia i czarna rozpacz. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 00:05 Mam tak samo, jeśli chodzi o Shape of My Heart. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek12345 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 16.01.23, 20:58 Zobaczcie wersję tego utworu w wykonaniu kabaretu Łowcy.B Nigdy już nie będzie taki sam www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjWgovf78z8AhWGxosKHZ4ZDTsQFnoECHUQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.wykop.pl%2Flink%2F2315182%2Fkabaret-lowcy-b-przerobka-sting-shape-of-my-heart%2F&usg=AOvVaw2a3nApNwYP8m5cE_aVBfrq Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 20:36 no i chor niewolnikow z Nabucco Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 20:54 Tylko czemu zawsze tak głosno to śpiewają? Przecież to kołysanka (polecam słowa). Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 20:56 beneficia napisała: > Tylko czemu zawsze tak głosno to śpiewają? > Przecież to kołysanka (polecam słowa). No właśnie żeby widzowie sie nie zasugerowali i nie pospali w trakcie przedstawienia 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 20:57 Żeby się ludzie w operze nie pospali. A na serio, to znam kilka wersji, gdzie śpiewają raczej cicho i tylko w kilku miejscach podnoszągłos. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 21:09 slowa akurat znam Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:38 Tak. Nabucco. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwianna2018 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 20:41 mysiulek08 napisała: > no i chor niewolnikow z Nabucco > O tak, zawsze mam dreszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_gray Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 20:58 "że chce mi się wybuchnąć płaczem" - Szczęśliwej drogi, już czas Ale mam też taki, który zawsze podrywa mnie do tańca (jeśli okoliczności sprzyjają oczywiście) - Freedom George Michael Odpowiedz Link Zgłoś
sniezynka1980 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 21:00 Kaska Sochacka " Snie" Ewa Bem " Daj mi znak" Sarsa " Motyle ćmy" Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 21:03 Uwielbiam tę piosenkę. Kiedy ją pierwszy raz usłyszałam na liście przebojów Trójki, byłam w podstawówce i nie znałam angielskiego na tyle, żeby zrozumieć słowa ze słuchu. Dla mie była to zawsze bardzo piękna piosenka o miłości. Nawet teraz, kiedy jej słucham, przypomina mi się deszczowy letni wieczór sprzed lat - i tamten zachwyt. Dwa kolejne typy to Don't Cry Guns'n'Roses i Poison Alice Coopera. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 21:08 ale chodzi o takie do płaczu? czy o takie, które "porywają"? mnie ten kawałek zawsze wprawia w zachwyt, gdy go słucham, czuję, jak bije serce samego życia: Chacona: A La Vida Bona (Arañés) Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 21:16 Fajne, a dasz tytuł? O czym to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 21:25 Chacona "A la vida bona" chyba o tym, że dobrze jest żyć, ale szczerze mówiąc, nie wgłębiłam się w tekst Un sarao de la chacona Se hizo el mes de las rosas, Hubo millares de cosas Y la fama lo pregona: A la vida, vidita bona, Vida, vámonos a chacona. i tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 21:28 ale w ogóle polecam Jordiego Savalla Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 21:35 Emocjonalnie? Tears of the Dragon. Z żadnym innym utworem nie mam tak emocjonalnych skojarzeń. Poznałam go na takim etapie życia, na którym słowo w słowo opisywał to, co czułam. Płynęłam razem z każdą nutą. I choć tyle lat upłynęło i wszystko się u mnie zmieniło, zastygam zawsze, kiedy go słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
dvdva Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:07 To jeszcze Wasting love jak juz jestesmy w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:25 Jezu kocham te piosenkę. Oczywiście wykonywana przez Bruce Dickinsona? Też mam z nią bardzo duże skojarzenie. I też kocham "Man of sorrows". Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:27 Bruce Dickinson – Tears Of The Dragon (Official Audio) Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 22:00 Everybody hurts R.E.M. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 22:17 Roads by Portishead Mam ciary. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 22:18 A, i jeszcze soundtrack z Dark Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 22:25 A Glory Box? N amnie chyba bardziej nawet, niż Roads... Chociaż nie wiem, różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 22:35 7katipo napisała: > A Glory Box? N amnie chyba bardziej nawet, niż Roads... > Chociaż nie wiem, różnie. To też jest piękne ale Roads robi mi ciary Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 22:19 Ale takie wrażenie, WRAŻENIE, że ścina krew w żyłach? Proszę: Myslovitz - To nie byl film Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 22:28 Beethoven - Sonata Ksiezycowa www.youtube.com/watch?v=W0UrRWyIZ74 Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:27 Oooo..., mój ojciec w kółko słuchał, najpierw tego nienawidziłam, a potem pokochałam. Miał taką płytę - chyba Małcużyński grał? - z żółtą okładką, były na niej Księżycowa, Appassionata i Patetyczna. Jednak nie Małcużyński, Bakst: Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 22:57 "Sileant zephyri" z Filiae maestae Jerusalem Vivaldiego, mam zawsze dreszcze, kiedy tego słucham. Odpowiedz Link Zgłoś
littlesquirrel Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:00 Jest kilka piosenek. Wspomniane już powyżej Shape of my heart czy Nothing Compares 2 U. Poza tym w zależności od nastroju na przykład poniższe choć wiele innych też by się znalazło. Oj jest tego trochę. Metallica - The Unforgiven (Official Music Video) Pearl Jam - Black (Official Audio) Phil Collins - I wish it would rain down - Subtitulada Bon Jovi - Bed Of Roses (Official Music Video) Purple Rain Odpowiedz Link Zgłoś
littlesquirrel Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:06 Z polskich np Artur Rojek - Beksa (Official Live Video) KULT - Arahja [;OFFICIAL AUDIO]; Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:35 Mnie Arahja w tej wersji najbardziej "trzącha" MTV UNPLUGGED KULT - Arahja [;OFFICIAL VIDEO]; Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:39 Sekcja dęta, tak od 3'4'' szczególnie mnie kręci 🥰😍 Odpowiedz Link Zgłoś
littlesquirrel Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 00:09 Z utworów Kultu jeszcze ta bardzo mocno na mnie działa. KULT - Czarne słońca [;OFFICIAL AUDIO]; Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 00:28 Na mnie ta. Bardziej. Mam wrażenie, że wysysa światło 🙄 KULT 4 JEZDZCY Odpowiedz Link Zgłoś
littlesquirrel Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 11:35 Kult/Kazik ma dużo na prawdę dobrych utworów. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 00:35 littlesquirrel napisała: > Jest kilka piosenek. Wspomniane już powyżej Shape of my heart czy Nothing Compa > res 2 U. Poza tym w zależności od nastroju na przykład poniższe choć wiele inny > ch też by się znalazło. Oj jest tego trochę. A co powiesz na takie wykonanie koncertowe Purple Rain? Czasem koncertowe bardziej chwyta za sercee niż studyjne. Dla mniee to jest taki właśnie przypadek. Prince and The Revolution - Purple Rain (Live in Syracuse, March 30, 1985) S. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 00:52 A na tę co powiecie? Purple Rain - Aynsley Lister Tower Sessions Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 02:09 7katipo napisała: > A na tę co powiecie? Też ciekawa, ale co Prince, to Prince. S. Odpowiedz Link Zgłoś
littlesquirrel Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 11:45 W wersji koncertowej uwielbiam np, choć to nie jedyny utwór koncertowy Queen, który lubię Queen- Bohemian Rhapsody +POLSKIE TŁUMACZENIE Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 00:38 Z Pearl Jam za każdym razem hipnotyzuje mnie Crazy Mary. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 00:53 Hipnotyzująca, bez wątpienia! Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:16 "On ne change pas", pamiętam scenę z genialnego filmu "Mommy" Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 00:05 Z francuskich Pour que tu m'aimes encore Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:21 Mam to samo z tą piosenką i np. z November Rain Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:22 Czy Purple Rain Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:25 I to arcydzieło... Gortoz a Ran Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:26 To był soundtrack z "Helikoptera w ogniu" Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:29 Piękne. I posępne. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 00:45 nangaparbat3 napisała: > Piękne. I posępne. Nick Cave & The Bad Seeds ft. Kylie Minogue - Where The Wild Roses Grow (Official HD Video) S. Odpowiedz Link Zgłoś
you_want_it_darker Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 16.01.23, 22:30 Cały album był wyjątkowy. Murder Ballads. Z tego albums pochodzi tez piosenka która jest moim nr 1 utworem koncertowym Nick’a-Stagger Lee Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 05:05 Dzieki za przypomnienie. Uwielbiam Lise Gerrard www.youtube.com/watch?v=NBE-uBgtINg www.youtube.com/watch?v=K4d_ilHsFjc Odpowiedz Link Zgłoś
night_and_day Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:27 Właśnie niedawno się nad tym zastanawiałam, na pewno jest takich wiele, ale na pierwszym miejscu Creep Radiohead. Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:32 Jeju no i oczywiście ... Dire Straits - Brothers In Arms Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 00:03 Też to uwielbiam i całe Dire Straits. Odpowiedz Link Zgłoś
littlesquirrel Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 12:05 youngagain napisała: > Jeju no i oczywiście ... Jejku, jak dawno tej piosenki nie słuchałam. Dzięki za przypomnienie. Ten nastrój. Idealnie wkomponowuje się w dzisiejszy szary dzień. I tekst z jakże aktualnym przesłaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:33 Duo des fleurs, Delibe. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:35 Wiele. Ale ten utwór w wykonaniu kochanki Fridy Kahlo... No, przemiela. youtu.be/EhJms7A6SAw Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 00:00 Posłuchaj jeszcze tego www.youtube.com/results?search_query=pa+todo+el+ano Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:51 KAZIK - Los się musi odmienić [;OFFICIAL VIDEO]; Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 14.01.23, 23:53 Ojej, mogłabym zostać muzyczną Szeherezadą. Na przykład ten: Ismaël Lô - Tajabone (clip officiel) Albo ten: Ewa Demarczyk - Nähe des Geliebten (Goethe) 1977 Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Jaki utwór robi na was wrażenie 15.01.23, 21:12 Fields of Gold Stinga. W ogole moge tego człowieka słuchać na okraglo I mi sie nie znudzi! Odpowiedz Link Zgłoś