Dodaj do ulubionych

"prezent dla ojca" - wątek na luzie

14.01.23, 20:17
Szczyt sezonu prezentowego już za nami, a mi zebrało się na rozkminy na temat pewnej grupy facetów, raczej 60+, chociaż i wśród młodszych takich znam. Zainspirował mnie do tego jakiś wątek na Twitterze typu "prezent dla ojca", w którym jeden z dyskutujących stwierdził "wszyscy mamy tego samego starego". Ten archetypiczny stary nie interesuje się niczym poza pracą zawodową i oglądaniem telewizji (sport i wiadomości). Prezenty związane z pracą zawodową mu trudno dawać, bo są to za drogie rzeczy, albo po prostu nie wypada położyć pod choinką tego trychtera, zwłaszcza że się nie znamy i nie wiemy, czy ma on być krajcowany, czy na szoner robiony. Wszystko mu jedno, co założy na grzbiet, wodę toaletową ma jedną od 10 lat i używa jej na wesela i to tylko wtedy, jak mu stara przypomni. Książek nie czyta, muzyki słucha tej, która akurat leci w radiu. Z gadżetów elektronicznych obsługuje z biedą jeden i ten sam telefon od paru lat, którego nie ma ochoty zmieniać, inne go nie interesują.

Może wynika to z tego, że sama jestem kobietą, ale nigdy nie miałam problemu, aby kupić prezent innej kobiecie niezależnie od jej wieku, poza bezgenderowymi książkami i płytami zawsze jeszcze są kosmetyki, apaszki, jakieś gadżety kuchenne. Z facetami typu "mój stary" mam problem. Nie są to oczywiście ojcowie, mężowie i bracia ematek, którzy są nienagannie ubranymi koneserami muzyki i literatury uprawiającymi różne sporty i mającymi rozmaite hobby, ale może któraś ma takiego teścia albo szwagra? I czy któraś się spotkała z żeńskim odpowiednikiem "mojego starego"?
Obserwuj wątek
    • mgla_jedwabna Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 20:43
      Tak, przy tym typie sprawdzają się prezenty praktyczne. Na przykład sweter. Jeśli ma się częstszy kontakt z takim osobnikiem, można dodatkowo zaobserwować, że np. przydałaby mu się nowa torba zamiast tej, z którą od dziesięciu lat jeździ do oraz i już się wytarła. I tak dalej.
      • la_felicja Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 20:55
        Ale on wtedy włoży tę nową torbę do szafy na kolejne 10 lat i dalej będzie jeździł ze starą.
        • mgla_jedwabna Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 16:26
          Nie każdy, niektórzy docenią, że w nowej zamek się nie zacina wink
      • wkswks Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 19:40
        Jeny- to moj tato. Tzreba mu potajemnie wywalić stary portfel, torbę itp, dopiero wtedy weźmie „nowy”prezent.
    • gr.ruuu Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 20:51
      W stu procentach mój stary smile Tyle że on czyta. Na przykład ostatnio kupił podręcznik do HiT, żeby mieć argumenty na to, dlaczego Czarnek jest najlepszym ministrem edukacji 🤦
      • heca7 Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 20:57
        Z moją matką by się dogadał. Ona kupiła i próbowała wcisnąć wnukom jako wspaniałą wartościową książkę tongue_out Synowie sobie wcisnąć nie dali , dodatkowo wytłumaczyli babci dlaczego. Była tak wściekła, że pobiegła do mojego ojca (do którego się nie odzywa zazwyczaj) z awanturą, że skoro prowadzał wnuki do przedszkola to ma na nie wpływ i niech z nimi pogada tongue_out wink Wnuki mają po 16 i 17,5 wink
        • gr.ruuu Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 20:59
          A konstytucję też czyta? Mój czyta i zaznacza fragmenty. Ogólnie w życiu zajęty jest wstawaniem z kolan razem z Polską
          • heca7 Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 21:04
            Tak! Też ma i też zawzięcie wstaje w kolan. Jakiś czas temu chciała w Media Markt kupić polski telewizor... Elemis big_grin Mina sprzedawcy (miał może ze 25 lat) bezcenna wink
          • smoczy_plomien Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 22:36
            Moi rodzice kilka lat temu razem czytali konstytucje, ale dlatego, że szukali sposobu, jak obalić PiS i Dudę wink
            • kk345 Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 00:06
              W sumie to aż okrutne się tym chwalić w tej akurat odnodze wątku big_grin
      • bei Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 07:46
        🤩😂
    • ga-ti Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 21:05
      Mój już nie pracuje, ale ten trop i tak był zły. Zapachów jakiś używa, ale ileż można wody po goleniu kupować wink
      Ciuchy kupuje sobie sam (matka mu nie dogodzi), ale jak nie pracuje to i zbyt wielu nie potrzebuje, mają całe szafy.
      Ryby łowi, ale ze sprzętem nie dogodzisz, bo sam wie najlepiej, z gadżetami "a po co mi to?", takie coś to tylko wakacyjni szpanerzy mają, on nie będzie, będzie stał, aż mu nogi w tyłek wejdą, czy kucał na pomoście, a krzesełka nie weźmie, nie wiem czemu, obciach, czy co?
      A no i też oszczędza. Kupiliśmy leżak, niech sobie po kopaniu w ogródku poleżą, ale nie, nie, nowy leżak leży sobie na strychu i czeka, nie wiem na co, chyba aż sparcieje. I takich "leżaków" jeszcze trochę się znajdzie. Tak, trzeba oszczędzać. A po co to, nie potrzebuje, sam wie najlepiej.
      Kupuję czekoladki, jak sam nie zje to poczęstuje innych.

Z matką nie lepiej, choć u niej głównie "sama wie najlepiej", nigdy w gust nie trafisz. Kawa i czekoladki robią robotę, bo jak nie trafię to poczęstuje innych.
    • kaki11 Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 21:28
      Moja mama to taki damski odpowiednik - nie czyta książek, nie uprawia sportów. Po pracy i w weekendy najchętniej to oglada serial typu pierwsza miłość, ewentualnie załącza polsat news w tle lub jakiś koncert czy film ale mało który ją zainteresuje. Od czasu do czasu spotyka się z koleżankami na drinka ale w domach, bo na mieście nie jada, nie ma jakichś pasji, potrzeby żeby gdzieś wyjechać albo wyjść do kina czy teatru też nie. Akurat u nas rozwiązaniem jest kupowanie rzeczy typu zestaw kosmetyków do wypadających włosów jeśli akurat się skarży albo krem czy do twarzy dostosowany do jej wieku - to jest takie w punkt do jej minimalnej potrzeby dbania o siebie ale też coś na co zawsze jej szkoda kasy i krem za 40zł jest już zbyt luksusowy, więc dostaje to na urodziny.
      Mojemu ojcu jednak trochę łatwiej coś dać, bo on czymś tam się interesuje, ale gdybym miała takiego odpowiednika mojej matki w wersji męskiej to kupowałabym coś skrajnie praktyczno-uniwersalnego czyli albo jakiś alkohol ew. ze słodyczami albo nową bluzę dresową, sweter, t-shert lepszej jakości czyli coś co i tak pan wykorzysta skoro już dostała a przy okazji mu się przyda, nawet na zakupy do lidla i spacer jak podrzucimy mu wnuczkę.
      • mmoni Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 00:28
        Widzisz, kobiecie zawsze można dać różne kosmetyki, a facet typu "mój stary" nie używa niczego poza pianką do golenia i potem, jak to pisała zaczarowanyogrod niżej, po większej uroczystości ma tych pianek na pół roku. A próbowałaś pójść przy okazji prezentów dla matki w gadżety kuchenne, te różne sprytne urządzonka z Tescomy czy Tupperware, czy raczej by nie zażarło?
        • kaki11 Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 01:45
          Dlatego właśnie kupuję kosmetyki - też tylko podstawowe typu krem do twarzy czy coś do włosów bo już olejki do ciała by się zmarnowały ale zawsze to jakieś wyjście i już się tego obie nauczyłyśmy.
          Co do rzeczy kuchennych, nie kupuję, bo albo już ma i nie potrzebuje więcej, albo takie które w ogóle byłby dla niej zbędne, raz tylko kupiłam ostrzałkę do noży. Opcjonalnie rzeczy bardzo drogie, bo marzy jej się termorobot, ale to nie jest nasz budżet na rodzinne prezenty.
    • lilia-anna Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 21:40
      O rany! Moj tata! smile
      • mmoni Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 00:18
        "Wszyscy mamy tego samego starego" smile
    • zaczarowanyogrod Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 22:11
      Opisujesz mojego ojca. Nic mu nie potrzeba, nie ma co mu kupić, ubrania kupuje mu mama, ale leżą w szafie, bo stare lepsze. Coś związanego z pracą to nie za bardzo mu kupię. Kosmetyki też od lat te same i jeszcze się nie skończyły. Czasem tylko sam powie ze jak chcemy mu coś kupić to piankę do golenia, ale jak cała rodzina kupi to ma zapas na dłuższy czas.

• zaczarowanyogrod Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 22:14
        Tylko mu do 60 jeszcze trochę brakuje
        • teodor-k Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 07:41
          Oszczędny taki .To prawdziwy skarb .
          • zaczarowanyogrod Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 12:47
            Nie wiem czy oszczędny po prostu nic mu nie potrzeba, zresztą mam to po nim. Tylko jak ktoś mi już kupi ten sweter, czy skarpety to w nich chodzę chociażby żeby się ta osoba dobrze czuła.
    • 35wcieniu Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 22:18
      Dla żeńskich odpowiedników starego jedynym słusznym i zawsze polecanym prezentem jest apaszka lub szal. Najlepiej regularnie, 2 razy do roku, na święta i urodziny bo "ładny szal zawsze się przyda". Jeszcze nie było wątku z poszukiwaniem prezentu dla matki/ teściowej/ innej starej baby, żeby ktoś nie polecił szala lub apaszki.
      • dreg13 Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 22:32
        Moja matka ma chyba z 50 szalów i apaszek i nigdy dość.
        Aktualnie zamieniam się w moją matkę, bo mam już 5 jedwabnych i z chęcią przyjmę następne. Pracuję w nich, chodzę po domu, mam je pod szalik zimą i latem, jak wieje.
        • panna.nasturcja Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 22:41
          Moja też ma pewnie tyle, ale ona ich używa. Nie wiem czy dokładnie wszystkich, ale na pewno większości.
      • thank_you Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 07:20
        Moja Babcia kochała apaszki i kupowałam jej śliczne, jedwabne, a ona z wielka przyjemnością CODZIENNIE motala je sobie pod szyją i „chroniła gardło”. 😃 Obcej kobiecie nie kupiłabym takiego prezentu, ale moze ktoś znał swojà babcię/matkę i wiedział, ze to odpowiedni prezent. Moją matkę i siostrę tez by ucieszył.
      • berdebul Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 11:36
        Powiedz to mojej babci, która sama się ich domaga, na każdą okazję. Na zmianę z fajnym kocem, lub ciepłym szlafrokiem.
        • 35wcieniu Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 17:10
          Po co mam jej to mówić? Jak się domaga to znaczy lubi. Nie ma to nic wspólnego z polecaniem tego prezentu jako uniwersalnego dla każdej losowej kobiety.
    • 71tosia Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 22:22
      Naprawdę archetyp 60 letniego faceta to bierny, zaniedbany, obsługiwany ubraniowe i kosmetykowo przez żonę, bez zainteresowań i z trudnością obsługujacy komórkę? Raczej pokolenie wcześniej.
      • 35wcieniu Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 22:26
        Nie, obecnie. Że nie dotyczy to bliskich ematek to wiadomo, ale w skali kraju tak, mogę się założyć że większość 60latkow jest zaopatrywanych w kosmetyki przez żony i z zainteresowaniami raczej okrojonymi, o ile w ogóle jakimiś.
        • ga-ti Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 22:37
          Powiedziałabym, że raczej 60++, już emeryci.
        • waleria_bb Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 08:29
          Z większością 60-latków zaopatrywanych w kosmetyki to trochę odlot. 60-letni mężczyzna zwykle wciąż pracuje, jest na chodzie, bywa czasem w supermarkecie i potrafi wrzucić do koszyka szampon, mydło i inne podstawowe kosmetyki.
          • 71tosia Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 09:50
            Przesada tez z wykluczeniem informatycznym, 60 letnie kobiety i faceci raczej nie maja problemu ani z komputerem, ani komórka ani elektronicznymi gadżetami. To dotyczy pokolenia 80+, dla których rozwój technologii przypadł na mocno dorosłe już zycie.
            • thank_you Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 12:51
              Myślę, ze to zalezy od środowiska - rodzice mojego męża są najmłodsi z rodzeństwa, są po 80-ce i wszyscy są aktywni, spotykają sie na brydża, wyjeżdżają na wycieczki, chodzą do teatru, dużo czytają, korzystają z czytników, iPadów i telefonów.
              To juz moj ojciec jest bardziej zacofany, choć młodszy o 10 lat. tongue_out W odroznieniu od matki, która ściąga rożne aplikacje na telefon, ma smartwatcha, dużo wyjeżdża i prowadzi aktywne życie.

• lilia-anna Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 14.01.23, 22:36
        A nie, to mój ma 75...
      • angazetka Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 00:12
        Nie znam wielu mężczyzn w tym kategorii, ale wypisz wymaluj to mój teść.
    • arthwen Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 00:02
      U mnie jest łatwiej, bo 3/4 z rodziców możemy załatwić książkami, a teść uprawia sport i jest elektronicznym gażdżeciarzem (nie zna się ni cholery, ale przygarnie chętnie czy to nowy telefon/zegarek/głosniki/itp)
    • jednoraz0w0 Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 06:37
      Zawsze jeszcze może być tak, że stary jest fanatykiem wędkarstwa, ale to w niczym nie pomaga bo tu trzeba dokładnie wiedzieć co się kupuje.
      • ajaksiowa Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 07:07
        Nie przyszło nikomu do głowy że ten ,,archetypiczny stary,,wykonuje pracę która jest jego pasją i może wolny czas poświęcać na różne pierdoły(według Was)?wiem że spędzanie wolnego czasu przez Was w pubach i róźnych bulwarach rzecznych nie jest pierdołą i rzyganie po krzakach później to wyraz kultury konsumenckiejwink wink
      • beneficia Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 21:32
        Jakaś taka pasta była...?
        Nawet zabawna.
    • asfiksja Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 10:26
      >poza bezgenderowymi książkami i płytami zawsze jeszcze są kosmetyki, apaszki, jakieś gadżety kuchenne
      Jedyna różnica polega na tym, że kobiety są zsocjalizowane do UDAWANIA, że je to cieszy. Mężczyźni nie. Spokojnie daj szaliczek, męski kosmetyk czy zestaw kluczy z młotkiem i nie przejmuj się, że reakcja będzie inna niż neurotypowej kobiety na apaszkę.
    • b.bujak Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 11:36
      stąd się wziął klasyk prezentowy w postaci skarpet wink

jeśli chodzi o wędkarzy to pewnie tacy panowie mają swoje stałe sklepiki, gdzie kupują te akcesoria - poszłabym tam zrobić wywiad ze sprzedawcą "co tam Zdzisiek najchętniej kupuje"
    • kafana Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 12:39
      Dla mnie to idealna osoba do obdarowania. Kupuje neutralne coś do ubrania, z akcesoriów, ewentualnie kawę jakieś alko ( zwykle lubia alko)
    • marinella Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 16:39
      To mój stary. Tylko w góry lubi jeździć połazić i czyta trochę historii ( oczywiście wstając z kolan).

Typ idealny na prezenty : co BN kupuję mu nową puchowke+zdjęcie wnuków, co urodziny kupuję mu nowy sweter+zdjęcie wnuków. Zawsze przyjmuje z radością.
      • kafana Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 21:50
        Ale ze kurtkę co roku nowa? smile
        • marinella Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 05:56
          Jeśli mamy tego samego starego, to wiesz ze na nic inwencja prezentowa smile
    • drilka Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 16:57
      Tak, mój tata wpada w worek "wszyscy mamy tego samego starego". Woda toaletowa raz na jakiś czas, a bezpieczniej karta do Castoramy.
      Natomiast mój teść, mimo że był starszy od mojego ojca był zainteresowany gadżetami elektronicznymi, akcesoriami do roweru, różnego rodzaju nowinkami technicznymi. Dla niego kupowanie prezentów było fajne.
      A żeńskim odpowiednikiem "mojego starego" jest moja teściowa.
    • nenia1 Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 19:53
      u mnie w ten worek wpada teściowa. Tata jest wdowcem, sam sobie gotuje, więc można mu kupić różne rzeczy do kuchni, lubi wody kolońskie, ciepłe ubrania - polary, skarpety, spodnie - bo zimą oszczędza na ogrzewaniu a poza tym woli jak jest w domu chłodniej, czyta - zwłaszcza książki historyczne, jeździ na rowerze, latem siedzi głównie na ogródku, dokarmia tam bezpańskie koty, ma w domu 2 swoje własne, zimą skupia się na pielęgnacji roślin domowych, hoduje cytryny, kawy itp. - więc zupełnie nie mam problemu co mu kupić, coś dla niego do ubrania, do jedzenie, coś do kuchni, wody kolońskie, kosmetyki po goleniu, ubrania, rośliny, akcesoria do roślin, książki, pierdoły do roweru itp.
      • mmoni Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 10:58
        Teściowa nawet z kosmetyków się nie ucieszy?
    • eilian Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 15.01.23, 22:50
      Wypisz, wymaluj mój ojciec.
    • bei Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 07:50
      Teraz dociera do mnie, dlaczego mówią o mnie dziecko szczęścia. Byłam pewna, że to przez ro, że innym szczęście przynoszę, a to ja mam wybitne szczęście do ludzi 🤩 W moim otoczeniu (najbliższa rodzina i dalsza, znajomi, sąsiedzi) nie znam ludzi o takich cechach charakteru .
      • beneficia Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 21:43
        Tak, zwłaszcza twoja znajoma gazeciarz, potworna wredota i jednoczesnie w twoim przekazie urokliwa wdzięczna lelija.
        Jak w ogóle ci nie wstyd, że za tym parchem się wstawiałaś, nie do pojęcia.
        Oczywiście nie odpowiesz, tchórzu.
    • lilia.z.doliny Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 09:16
      Fraza " prezent dla ojca" na wieki wieków amen będzie mi się kojarzyła z brytyjskim Tesco, gdzie na temattcznych regałach z okazji dnia ojca znalazła się książka o Fritzlu. Obok kubeczków Dad my hero i koszulek że śmiesznymi.zyczeniami dla dadow
      • stephanie.plum Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 16:45
        :~/
    • maly_fiolek Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 09:56
      Da się.
      Wcześniej działały albo suplementy poprawiające zdrowie smile, albo coś odwrotnego - alkohole.
      Ostatnio zaczęłyśmy się z siostrami zrzucać na wyjścia do knajp i weekendy w hotelach smile.

• bombalska Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 16:59
        Popieram. Vouchery do restauracji jak najbardziej tak.
    • mallard Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 11:21
      Mam cichą nadzieję, że nie jestem typowym starym (neurotypowym też chyba nie... 🙃). Kocham kupowanie przez internet i często łażę do paczkomatu, co dwa lata mam nowy smartfon, nie jest dla mnie żadnym problemem kupienie biletu lotniczego przez net itd itp. jeżeli chodzi o prezenty, to w naszej szeroko pojętej rodzinie jest zwyczaj "dyskretnego" informowania co by się chciało dostać, więc problemu nie ma. No chyba, że nie jest to okazja typu urodziny, ale jakaś pomniejsza (ostatnio na Dzień Ojca od jednych dzieci dostałem czarny T-shirt z napisem "walczę z ostrym cieniem mgły" - zakładam go na niektóre okazje). A tak w ogóle uwielbiam narzędzia i nawet czwarty młotek mnie ucieszy! 😉
    • stephanie.plum Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 16:43
      mój ojciec.
      no nie do końca, ale główne linie tak: praca, wszystko jedno co na grzbiecie, muzyka i lektury - nigdy nie wiesz.
      hobby w jakichś sferach wyższej matematyki.

raz go widziałam autentycznie uszczęśliwionego prezentem, gdy pod choinkę wpuściliśmy szczeniaka labradora z odpowiednim napisem (dla TATY) przymocowanym do obroży.

nazwał go "Morus", i przez dwanaście lat omawiał z nim naukowe dylematy. on siedział przy kompie, a pies, czarne bydlę, leżał obok. co parę godzin panowie szli na spacer.

tak więc czasem można trafić z prezentem...
    • bombalska Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 16:58
      Polecam bilety na sztuki teatralne, kabarety, wieczor gruzinski czy koncerty z przebojami dla emerytow w najblizszym domu kultury. Takie bilety sa stosunkowo drogie, nie na kieszen emerycka, a przezycie jest (zwlaszcza jak ktos z chaty nie wychodzi i tylko ten telewizor, radio i głupoty na whatsuppie).
      • mmoni Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 17:57
        Problem, jak obdarowywany mieszka w miejscu, gdzie nie ma takich imprez za wiele.
      • zaczarowanyogrod Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 18:15
        Dziadkowie nawet do klubu seniora nie chcieli się zapisać powiedzieli że to głupoty.
      • marinella Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 17.01.23, 09:29
        Mój ojciec by mnie zabił śmiechem, chyba nie znasz z bliska typu „mój stary”.
        A jako pracujący 60++ zarabia więcej kasy ode mnie.
    • rozalia234 Re: "prezent dla ojca" - wątek na luzie 16.01.23, 18:23
      Ja jestem żeńskim odpowiednikiem. Trudno mi kupić prezent, bo ja wszystko mam i nic nie potrzebuje oraz nie cierpię zagracania przestrzeni. Muzyki nie słucham, książek czytam mało, używam mało kosmetyków i mam mnóstwo alergii więc ciężko trafić. W życiu nie założyłam apaszki. Myślę aktualnie o jednym super konkretnym gadżecie kuchennym który chciałabym mieć, reszta to z mojej perspektywy graty. Moje hobby nie wymaga nowych rzeczy, a jeśli już to super konkretnych. Biuzeteri nie noszę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka