Dodaj do ulubionych

Mieszkanie na wyłączność - prowizja dla biura

15.01.23, 06:59
Chcę kupić mieszkanie. Będę oglądać kilka mieszkań, cześć wystawionych bezpośrednio, cześć przez agencje. Czy jeżeli mieszkanie jest wystawione przez agencję, która ma umowę na wyłączność ze sprzedającym to prowizje płaci jedynie sprzedający czy kupujący też?
Ile wynoszą teraz prowizje? 2,5-3% od każdej ze stron? Czy można negocjować wysokość prowizji? Jeśli tak to kiedy? Przed oglądaniem mieszkania, zanim podpisze się umowę?
Obserwuj wątek
    • purchawka2020 Re: Mieszkanie na wyłączność - prowizja dla biura 15.01.23, 08:23
      Sprzedający płaci prowizję za pomoc biura w sprzedaży mieszkania. A Ty niby za co?
      • kulka-online Re: Mieszkanie na wyłączność - prowizja dla biura 15.01.23, 08:34
        Ja bym właśnie chciała nie zapłacić ale jeżeli wejście do mieszkania i jego obejrzenie jest warunkowane podpisaniem umowy z agencją to jaki mam wybór? Zastanawiam mnie ta umowa na wyłączność - agencja/agent zarobi na pewno jak mieszkanie się sprzeda wiec czemu prowizja od obu stron?
        Inna sprawa to jakość pracy pośredników. Ten wątek wolałabym pominąć bo może zdominować dyskusję.
        • mysiaapysia Re: Mieszkanie na wyłączność - prowizja dla biura 15.01.23, 08:58
          Niestety. Prowizja od obu stron to norma w tej profesji. Oczywiście, że nie ma większego nakładu pracy, skoro to jedna i ta sama nieruchomość. Nie da się znaleźć pierwszego ogłoszenia tego właściciela bezpośredniego, np. na adresowo?
          • kulka-online Re: Mieszkanie na wyłączność - prowizja dla biura 15.01.23, 10:16
            Szukałam przed telefonem do agenta i nie udało mi się znaleźć.
        • aqua48 Re: Mieszkanie na wyłączność - prowizja dla biura 15.01.23, 09:15
          kulka-online napisała:

> Ja bym właśnie chciała nie zapłacić ale jeżeli wejście do mieszkania i jego obe
          > jrzenie jest warunkowane podpisaniem umowy z agencją to jaki mam wybór?

Masz wybór - nie wchodzisz. Nie oglądasz. I mówisz agentowi wprost dlaczego rezygnujesz.

> czemu prowizja od obu stron?

Bo można zarobić więcej nie robiąc absolutnie nic w zamian. Proste

• kulka-online Re: Mieszkanie na wyłączność - prowizja dla biura 15.01.23, 10:13
            W sumie racja. Mogę nie podpisać i nie obejrzeć. Tylko akurat to mieszkanie jest w bardzo pożądanej przez nas lokalizacji. Myśle, ze będę negocjować prowizje skoro już jestem umówiona przed blokiem.
            • alicjamagdalena Re: Mieszkanie na wyłączność - prowizja dla biura 15.01.23, 10:21
              Jak wiesz który blok...może mały to popytaj sąsiadów które mieszkanie jest na sprzedaż. W ogłoszeniu jest pewnie i fo nt pietra.
              • jasnoklarowna Re: Mieszkanie na wyłączność - prowizja dla biura 15.01.23, 10:33
                Ale to jej nic nie da, bo pewnie sprzedający ma podpisaną umowę która uniemożliwia mu sprzedaż bez agencji. Więc mieszkanie nawet jeśli zobaczy to pewnie nie kupi.
    • bib24 Re: Mieszkanie na wyłączność - prowizja dla biura 15.01.23, 09:41
      prowizja z obu stron to jest w sumie absurd. bo pośrednik z czystym sumieniem nie może jednocześnie reprezentować sprzedającego, który chce jak najwyższą cenę i kupującego, który chce jak najniższą. więc po prostu pośrednik ma ich obu gdzieś i chce jak najwyższej prowizji.
    • alicjamagdalena Re: Mieszkanie na wyłączność - prowizja dla biura 15.01.23, 09:47
      Wszystko jest do dogadania...nigdy nie płacę więcej niż 1% lub nic nie płacę.
      Można umówić się na kwotę, różnie.
      • kulka-online Re: Mieszkanie na wyłączność - prowizja dla biura 15.01.23, 10:46
        Dzięki. Na pewno będę negocjować prowizję.
        • mysiaapysia Re: Mieszkanie na wyłączność - prowizja dla biura 15.01.23, 10:54
          Przede wszystkim negocjuj cenę sprzedaży. Teraz jest rynek kupującego, choćby nie wiem co myślał sprzedający i jego agent.
          • kulka-online Re: Mieszkanie na wyłączność - prowizja dla biura 15.01.23, 11:02
            To na pewno. Chociaż dwa mieszkania o podobnych (małych) metrażach zeszły bardzo szybko z ogłoszeń wiec jacyś kupujący są.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka