Dodaj do ulubionych

czyste lico, czyste ubranie - starczy?

15.01.23, 11:43
W nawiązaniu do tematu o tym, co to znaczy być zadbaną, taka sytuacja. Późny nastolatek (18) jest o dobrych paru lat wyznawcą zasady, która również padła w tamtym wątku. Wystarczy być czystym, mieć czyste ciało (w tym włosy oczywiście) oraz czyste ubranie i to jest ok. A to, że ubranie jest stare, za duże, zniszczone (poprzecierane, z niespranymi plamami, połatane), czy zwyczajnie mocno niemodne nie ma znaczenia. Podobnie jak nie ma znaczenia, że włosy chociaż czyste to byle jak ułożone, sterczą każdy w inną stronę. A na buzi, chociaż czystej, mnóstwo pryszczy. Czy zatem naprawdę czyste ciało i czyste ubranie wystarczą, żeby uchodzić za osobę zadbaną? Czy wśród nastolatków panuje już takie olewactwo?
Obserwuj wątek
    • simply_z Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 11:49
      Przejdzie mu przy dziewczynie
    • gr.ruuu Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 11:50
      Nieleczony trądzik to akurat zaniedbanie. Ubranie porwane czy przetarte to problem, ale olewanie mody jest jak najbardziej ok.
      • taje Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:11
        Niekiedy ma się trądzik mimo lat leczenia i nie ma to nic wspólnego z zaniedbaniem.
        • volta2 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 18:53
          gru wie lepiej
          • thank_you Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 09:43
            Gru napisała - nieleczony. Tak, nieleczony trądzik to jest zaniedbanie, bo trądzik jest choroba i podlega leczeniu. Co innego leczyć i nie osiągać zadowalających skutkow, miec nawroty itp., a co innego nie leczyć.
            • runny.babbit Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 11:17
              Ale osoba postronna nie ma pojęcia czy to co widzi jest trądzikiem leczonym czy nie.
              • thank_you Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 11:23
                No jasne, ze nie ma, dlatego pisze na forum, ze nieleczone trądziku jest zaniedbaniem, a nie wali takiemu młodzieńcowi prosto w oczy. smile
        • thank_you Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 09:42
          Taje, przepraszam, że tutaj, ale w tamtym okresie miałam niezbyt łatwo i umknęła mi odpowiedz do Ciebie. Spokojnie wzięłabym ten p50 i jakiś jeden krem, to zalezy od tego jak masz teraz ustawioną pielęgnację i czego Ci brakuje/co Ci sie kończy. Absolutnie nie kupowałam czegokolwiek tylko dlatego, bo ktoś poleca i zajmowała tym miejsce juz otwartego kosmetyku. Ja je w sumie lubię i dzięki ze mi przypomniałaś, sama cos sobie kupię No i przede wszystkim wrócę do p. Zofii.
        • princesswhitewolf Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 17.01.23, 10:40
          >Niekiedy ma się trądzik mimo lat leczenia i nie ma to nic wspólnego z zaniedbaniem.

dokladnie. Hormony
      • gr.ruuu Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 22:04
        Ja to odebrałam na zasadzie: mnóstwo pryszczy i co z tego, wystarczy że się myję. Jak ktoś leczy to co innego, wiadomo że trądzik magicznie nie znika
        • princesswhitewolf Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 17.01.23, 10:40
          leczy, tak jak kobiety klada krem by sie nie starzec lol
    • niemcyy Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 11:53
      Ubranie z niespranymi plamami nie jest czyste.
      • agniesia331 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 12:16
        Nie wystarczy. Plamy,przetarcia do wyrzucenia. A nie da rady wybrać się z nim na zakupy,nawet online i kupić zamiennik tych rzeczy?
        • gr.ruuu Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 12:16
          A po co? Będzie chciał to umie trafić do sklepu. Hodować następne pokolenie facetów z których trzeba obsłużyć?
          • agniesia331 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 12:27
            Idz sie xzep siebie i psiego ogona. Sama mozesz nie miec dobrego kontaktu z dziwckiem, jesli je tak traktujesz jak piszesz. 18 latek moze sobie wielu rzeczy nie uswiadamiac. Niekoniecznie może chodzić o obsługę,może też nie chce narażać rodziców na koszty, moze byc skromny i nic nie potrzebowac. . To matka może mu uświadomić,że nie warto oszczędzać na pewnych rzeczach,że czasami warto coś wyrzucić. Matka może być też przyjaciółka i doradca, ja mam dobre stosunki z o wolę starszym synem, bo je wypracowałam. Właśnie taką troska o dziecko.o jego potrzeby, razem pomogłam mu stworzyć fajna bazę garderoby. A po to,by uświadomić,że nie trzeba trzymać zniszczonych ciuchów,że wystarczy wyjsc do sklepu i podobne są wszędzie. Czasami 1 wizyta i fryzjera i kilka fajnych ciuchów może dać chłopakowi tzw.power.
            Wg twojego mniemania to później się wychowuje facetów,którzy chodzą w stary h zniszczonych butach,do zdarcia.Polacy z tego są rozpoznawalni na zachodzie.
            • agniesia331 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 12:29
              O członka rodziny należy dbać nie tylko fizycznie,ale też jeśli widzisz,że 2 połówka czy dziecko się zaniedbuje w wyglądzie czy czymś innym to wskazana jest rozmowa i pomoc.
              • gr.ruuu Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 12:36
                A jeżeli członek rodziny jest zadowolony z tego, jak wygląda i jemu to pasuje?
                • triss_merigold6 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:38
                  Samozadowolenie jest drugorzędne jeśli młody człowiek nie trzyma standardów estetycznych.
                  • kokosowy15 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 15:23
                    Co uważasz za "standardy estetyczne"? Trampki i dres w teatrze, goły brzuch w szkole, przetarte ubrania to przecież "sposób wyrażania swojej osobowości" i wara innym od interwencji.
                    • yadaxad Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 15:57
                      Do teatru nie chodzi się na seks. Jak na maturę nie chodzi się w dresie. A ogólny wygląd nowe pokolenie robi sobie, by się podobać sobie nie dziadkom.
                      • kokosowy15 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 18:12
                        Do szkoły chodzi się na seks?
            • gr.ruuu Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 12:35
              Osiemnaście lat rodzice nie nauczyli do schludności i nie poinformowali, że stać ich na zakup ubrań? Jakoś nie bardzo w to wierzę. Chłopak ma po prostu styl abnegata, dość częsty w tym wieku. Najwyraźniej jemu to pasuje. A osiemnastolatek raczej zdaje sobie sprawę z tego, że ubrania można kupić w sklepie big_grin chyba w piwnicy go nie trzymali
              • mikams75 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 12:59
                najczesciej tak jest, ze samemu sie nie widzi; ja ostatnio robilam porzadki w szafie, mojej i mi nastolatka pomagala, bo ja serio nie zauwazylam, ze niektore ubrania sa sprane czy zle w nich wygladam, a ona namowila mnie na wywalenie kilku rzeczy.
              • la_felicja Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 21:19
                Może miał wpajane od dziecka przez np babcię, że ma za dobrze, że jest rozpieszczonym gówniarzem, że ledwo pomyśli, a już mu rodzice kupują - moja babcia tak mnie tresowała, aż wzięlam to sobie do serca i nie śmiałam prosić rodziców o nic, co nie było niezbędne. Przerabiałam stare ubrania mamy, a mama myślała, że ja tak lubię.

Co do plam i rozdarć - już wolałabym chłopaka w poprzecieranym, poplamionym, ale za to świeżo upranym ubraniu niż wystrojonego elegancika, od którego capi potem albo zaduchem starej szafy.
                • lilia.z.doliny Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 17.01.23, 10:11
                  Może miał wpajane od dziecka przez np babcię, że ma za dobrze, że jest rozpieszczonym gówniarzem, że ledwo pomyśli, a już mu rodzice kupują - moja babcia tak mnie tresowała, aż wzięlam to sobie do serca i
                  I archetyp babci w pizduuuu...
                  Może miałyśmy te samą?
                  Bo ja dopiero niedawno uświadomiłam sobie, że moja po prostu mnie nienawidzila
                  • la_felicja Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 20.01.23, 22:38
                    Ja myślę, że moja babcia mnie nie nienawidziła, ale ponieważ musiała się mną opiekować przez długi czas (i moim rodzeństwem) to taki sobie znalazła sposób, żeby nas jakoś poskromić, skłonić do lepszego zachowania.

Zresztą, w porównaniu z tym, co babcia miała w dzieciństwie i z tym, co mogła zapewnić swoim dzieciom, to rzeczywiście byliśmy rozpieszczonymi gówniarzami i babcia może czasami nie potrafiła zrozumieć, że nie lejemy łez radości na widok nowego swetra czy jakiejś zabawki.

A że ja byłam dziewczynką dość wrażliwą, to mi za mocno te nauki weszły (a mojemu rodzeństwu akurat nie)
        • taje Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 16:21
          Zazwyczaj nastolatek sam do tego dorasta. Środowisko rówieśnicze mu zwróci uwagę (czynem i słowem), jeżeli będzie odstawał od standardów wymaganych w danej grupie. Tak więc jak dziecko dobrze zsocjalizowane i nie cierpi z powodu braku akceptacji przez swój ekscentryczny ubiór, ja bym mu dała spokój. I zgadzam się z gruu, że celowe ignorowanie mody jest ok. Ignorowanie mainstreamowej mody (= mody świata rodziców) to całkiem typowy wyraz nastoletniego buntu, zawsze tak było.
      • waleria_bb Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:05
        Jeśli ma takie ubrania w szafie to dla mnie nie ma zmiłuj, uprzedzam o porządkach i te zniszczone ciuchy lądują w koszu. To nie chodzi o robienie z chłopaka ciamajdy, ale on jest jeszcze młody i jeśli nie łapie, że wizerunek JEST ważny, trzeba mu to wpoić.
        • volta2 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 18:56
          może jednak lepiej mu tego nie wpajać?
          • triss_merigold6 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 19:06
            Może lepiej, żeby potrafił ubrać się odpowiednio do okazji, okoliczności, otoczenia, ogolić, buty wyczyścić etc. i tu rodzice powinni pokierować młodym człowiekiem.
            • waleria_bb Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 08:13
              Dla mnie jest w ogóle dziwne, że chłopak nie został tego nauczony wcześniej.
              • thank_you Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 09:45
                Może rodzicom to odpowiadało? Mało to takich ludzi, że zadowoleni są iż dziecko nie narzeka, że chodzi w szmatach a rodzice nie muszą wydawać kasy?
                • triss_merigold6 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 11:34
                  Teraz jeszcze można do tego dorobić piękne ideolo o samodzielnych wyborach, prawie do decydowania o sobie i o tym, że 18-latek powinien wiedzieć, co i z jakiej półki cenowo-jakosciowej jest mu potrzebne. Czyli - jeśli chodzi w szmatach i zaniedbany, to znaczy, że mu to odpowiada. Bardzo wygodne dla rodziców.
                  • agniesia331 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 16:06
                    Tak.tez tak uważam, dla gruuuu mega wygodne.
                    Co tam.ze dziecko w szmatach chodzi. Ale tu autorka na szczęście gruuu nie jest i prosi o radę,czy słusznie powinna się wtrącić. Wg mnie słusznie. Syna należy trochę pokierować. Dla mnie jest normalne,że czasami mlody się zastanawiał,czy bluzka w której był kilka godz jest przepoconą czy nie. Bo swojego potu można nie czuć. I wtedy mi się pytał czy ojca. Chyba normalne w rodzinie. Czy powiedzenie: syna nie chodź już w tych dresach,bo nawet uprane swiezo wyglądają na zniszczone.
                    • triss_merigold6 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 16:13
                      Taniej, przede wszystkim taniej przyjąć założenie, że widać nastolatek tak woli.

Robię czasem z synem (18 lat) przegląd ubrań i dzielimy, co do wyrzucenia, co do oddania, co się magicznie odnalazł, a co trzeba uzupełnić, jakie etc.
                    • gr.ruuu Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 17:35
                      Gruuu ma akurat okazję przebywać z młodzieńcem który doskonale wie, co chce nosić i dlaczego i od liceum ma w tej kwestii wyrobione zdanie. Kwestie nauki, że należy się umyć czy zmienić przepocone ciuchy to w odniesieniu do osiemnastolatka dla mnie jakiś kosmos. Takie tematy przerabialiśmy jak miał jakieś 11 lat. Ma jakąś swoją wizję ciuchów i fryzury, ubiera się głównie w sieciowkach, ma swoje przekonanie co jest spoko a jaka marka to wiocha. Mnie się to nie musi podobać, nie jestem tu punktem odniesienia. Dwudziestolatka preferuje natomiast modny obecnie styl nieco kloszardzi i lumpeksowy, bez nadmiernego nastarania, które jest passe, szczególnie w kraju, w którym studiuje.
                  • alicia033 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 16:12
                    triss_merigold6 napisała:

> Teraz jeszcze można do tego dorobić piękne ideolo o samodzielnych wyborach, prawie do decydowania o sobie i o tym, że 18-latek powinien wiedzieć, co i z jakie j półki cenowo-jakosciowej jest mu potrzebne.

Tak, zdecydowanie osiemnastolatek powinien to wiedzieć.
    • mikams75 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 13:02
      Z plamami to brudne. Skad 18-latek ma niemodne i niepasujace ciuchy? Do niedawna jeszcze rosl i zapewne musial wymieniac garderobe. Jak sam umie latac, to tylko pochwalic wink
      Poza tym mysle, ze jak pozna fajna dziewczyne, to w jeden dzien mu sie odmieni.
      • gr.ruuu Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 13:14
        Jest jeszcze możliwość, że przekonanie rodziców o tym co jest modne, a co niemodne nijak się ma do wizji nastolatka
        • arthwen Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:38
          Obecnie styl na kloszarda jest bardzo modny.
        • alicia033 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 09:29
          gr.ruuu napisała:

> Jest jeszcze możliwość, że przekonanie rodziców o tym co jest modne, a co niemo
          > dne nijak się ma do wizji nastolatka

100/100
          Mój ojciec, 75+ ubiera się (imo) modniej i młodziejsmile, niż jego dwudziestoletni wnuk, który z kolei ubiera się tak, jak jego dziadek 40 lat temu. No dobra, tata nie nosił bejsbolówki na głowie, tylko kaszkiet. Ale workowate sztruksy i bure wiatrówki są identyczne, zresztą część to vintange za niemałe pieniądze.
      • bistian Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 13:44
        mikams75 napisała:

> Poza tym mysle, ze jak pozna fajna dziewczyne, to w jeden dzien mu sie odmieni.

Co Wy z tymi dziewczynami? Może pozna fajnego chłopaka? tongue_out
        • mikams75 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:02
          moze ale statystycznie sa wieksze szanse na dziewczyne.
    • sattwaguna Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 13:14
      A musi się zmieniać. Zgłasza żal że Jessica z 4c go ignoruje a za to lata za Natanielem z 4b co to ma plecak Diora pod kolor limitowanych najeczek?

Można mu zaproponować nieśmiertelną czerń. Same plusy: wsxystko do siebie pasuje, nie widac większości plam, wyszczupla, szalenie odmładza (ale to może tylko ematki) no i można tworzyć pozę na niezrozumianego poetę romantycznego o krok od samobójstwa lub na mrocznego rycerza kuzyna szatana. To już zależy od preferencji okolicznych Jessic...
      • kamin Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 16:55
        Osiemnastoaltek mam nadzieję, że nie interesuje się dziewczynkami z 4 klasy...
        • sattwaguna Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 17:16
          A w liceach i technikach to klas nie maja?
        • arthwen Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 17:32
          A kim miałby się interesować, jak nie rówieśniczkami?
      • la_felicja Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 21:11
        Szalenie odmładza?
        A który normalny osiemnastolatek chciałby wyglądać młodziej???
      • stephanie.plum Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 11:24
        genialne, zastosuję za 10 lat!
        "mroczny rycerz kuzyn szatana" - kupuję!!!

:~D
    • waleria_bb Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 13:59
      Oczywiście, że nie wystarczy. Czystość to jest minimum, na tzw. zadbanie składa się więcej czynników.
    • mdro Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:02
      Trądzik należy leczyć. A poza tym wśród części młodzieży jest trend na używane ubrania, więc połatane, poprzecierane i takie, po których widać, że są sprzed lat są właśnie modne.
      • waleria_bb Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:11
        Widać teraz trochę nastolatków w ewidentnie za dużych i mających swoje lata ubraniach z lumpeksu. I nie, nie mylę tego z sieciówkowymi oversize, ale sama chodzę po lumpeksach i spotykam więcej młodzieży i zerkam, co tam wybierają. Jednak jest różnica między ubraniami z lumpka a abnegacją- plamy itd. Miałam taką koleżankę w liceum i coś takiego jednak razi, wiele osób w klasie bardzo nabijało się z jej wyplamionych bluzek, brudnych butów (potrafiła przyjść w uwalonych błotem).
        • memphis90 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 17:24
          Co do uwalenia błotem, to zależy od trasy do szkoły przecież. Można wyjść w czystych, dojść w uwalonych. A noszenie ze sobą szczotek i pasty uważam za przesadę.
          • mgla_jedwabna Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 17:12
            Można przetrzeć chusteczką higieniczną. Można też nosić skórzane buty, do których po porządnym wypastowaniu błoto się aż tak nie lepi.
      • angazetka Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 20:01
        "Trądzik należy leczyć", słyszał mój brat dzieści lat temu. Świetna rada. Tyle że jego trądzik był leczony u wszystkich możliwych i kilku niemożliwych specjalistów. Podpowiem: nie jest tak, że znika on z dnia na dzień czy nawet z miesiąca na miesiąc.
        A ubrania połatane i poprzecierane to nie to samo, co z plamami.
        • mdro Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 21:20
          Ale jeśli się nie zacznie leczenia, to tym bardziej nie zniknie.

(Jeden z moich synów miał koszmarny trądzik. Na szczęście dermatolog szybko zaordynował izoteinę i na szczęście syn dobrze zareagował - wystarczyło kilka miesięcy).
          • mdro Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 21:24
            (A, i to autorka wątku traktuje trądzik w kategorii "zaniedbania", mój wpis miał na celu zwrócenie uwagi na to, że jest to choroba).
          • larix_decidua77 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 21:50
            mdro napisała:

> (Jeden z moich synów miał koszmarny trądzik. Na szczęście dermatolog szybko zao
            > rdynował izoteinę i na szczęście syn dobrze zareagował - wystarczyło kilka mies
            > ięcy).
            Ale jeśli trądzik nie jest "koszmarny" to izotroteiny się nie zaleca a mimo to, może być uparty i nie schodzi po innych lekach.
            • waleria_bb Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 08:15
              Może też być tak, że chwilę jest spokój i znowu wysyp.
    • kocynder Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:09
      Trądzik to zaniedbanie i nie kwestia estetyki a zdrowia.
      Co do ciuchów, to nie wrzucałabym do jednego worka "niemodne" i "poprzecierane i poplamione". O ile to pierwsze jest jak najbardziej ok, nie ma obowiązku kupowania co sezon nowych dżinsów, bo "poprzednie" już nie modne, o tyle jednak jeśli ciuch jest przetarty czy poplamiony trwale (w sensie niespieralnie) to już jednak nie, chyba że do prac remontowo - budowlanych. No, chyba, że to dżinsy "firmowo" powycierane czy podziurawione - mi się to nie podoba, ale taki styl...
      • taje Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:13
        Już wyżej pisałam ale powtórzę - trądzik to choroba a nie oznaka zaniedbania. Można mieć utrzymujący się trądzik mimo lat leczenia.
      • waleria_bb Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:15
        W stosunku do trądziku nie używałabym słowa zaniedbanie. To jest problem do leczenia i tyle, ale różnie bywa ze skutecznością terapii. Owszem, pryszcze nie wyglądają estetycznie, ale używanie słowa 'zaniedbanie' jest trochę krzywdzące. Często dorosłe osoby z cerą trądzikową wydają krocie na dbanie o stan twarzy.
        • larix_decidua77 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 21:51
          Dokladnie
        • kocynder Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 22:43
          Zgoda. Tyle, że odniosłam wrażenie w poście startowym, że ów nastolatek ma to w nosie, czyli ZANIEDBUJE te wykwity. I tak, jeśli dba (w sensie był u dermatologa, leczy), ale to kuracja czasochłonna i efektów na razie zbytnio nie widać - to ok, nie ma mowy o zaniedbywaniu. Natomiast jeśli młodzieniec stwierdza "Tak już ma i tyle" w związku z czym pryszczata buźkę woda i mydłem jeno potraktuje i "czysty" więc reszta nie ważna - to już jednak zaniedbanie. I to zarówno samego małolata jak i rodziców.
    • ichi51e Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:12
      z opisu na zadbana nie wyglada tylko raczej oblewająca. Zadbany to jest ten kto dba a on nie dba.
    • triss_merigold6 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:42
      Trądzik do leczenia, fryzjer, wskazać, że golić się należy dokładnie, ciuchy złachane do wyrzucenia albo działka/warsztat/inne, ale nie do ludzi.
    • gryzelda71 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:43
      Dobra, a skad on buerzebte niemodne i połatane rzeczy z nieusuwalnymi plamami? (Nienczytalam odpowiedzi)
      • yadaxad Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:51
        Ubranie i wygląd następującego pokolenia jest instynktownie estetycznie nieodpowiadające poprzedniemu. By tatusiom nie podobały się córki, a mamusie też zniechęcał wygląd młodych samców.
        • yadaxad Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 14:54
          Nie ma nic gorszego niż tatuś, który uczy córkę jak wyglądać, by się podobała facetom w jego wieku.
          • grey_delphinum Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 20:12
            Mój syn, od kilku lat leczony bardzo intensywnie i zaopatrzony we wszelkie maści, kremy i inne specyfiki, jakie można znaleźć w aptece, ma spory trądzik. Została mu jeszcze jedna opcja, czyli izotek, ale na razie musi "odbudować" florę jelitową po kilkumiesięcznym stosowaniu antybiotyku.

Do szału mnie doprowadza stereotypowe traktowanie występowania trądziku jako wyraz abnegacji mlodego człowieka i zaniedbania ze strony jego rodziców.
            • waleria_bb Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 08:24
              W sumie dlaczego izotek jest traktowany jako ostatnia szansa? Myślałam, że teraz jest trochę inne podejście do tego leku i na uporczywy trądzik dostaje się normalnie, bez czekania na przerestowanie całej apteki.
              • alicia033 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 09:35
                waleria_bb napisał(a):

> W sumie dlaczego izotek jest traktowany jako ostatnia szansa?

dlatego, że możliwe do wystąpienia przy jego stosowaniu skutki uboczne nic a nic się nie zmieniły.
            • mgla_jedwabna Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 17:17
              Łatwiej jest uwierzyć, że trądzik jest leczony, jeśli cała reszta nie jest flejowata - włosy dobrze ostrzyżone, umyte, uczesane, ubiór staranny, czyste buty, ręce i paznokcie, białe i równe zęby.
          • gryzelda71 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 20:28
            A coz to za idiotyczne wpisy.
            • gryzelda71 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 20:30
              Nie o ciebie grey chodzi.
    • jammer1974 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 21:59
      Wspanialy nastolatek! Wreszcie jakis nastolatek z dystansem do siebie.
      Skoro czysty to o co chodzi. Niech sobie chodzi jak mu wygodnie. Nalezy sie tylko cieszyc ze ma na to odwage. Wiekszosc z nastolatkow preferuje markowe ciuchy ktore po paru razach sie "gubia" albo "niszcza".
      • gryzelda71 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 08:26
        ubranie jest stare, za duże, zniszczone (poprzecierane, z niespranymi plamami, połatane), czy zwyczajnie mocno niemodne

Sorki nie uwierzę, że to ubranie jest czyste.
        • alicia033 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 09:39
          gryzelda71 napisała:

> Sorki nie uwierzę, że to ubranie jest czyste.

no cóż, ja nie muszę wierzyć. Ja wiem, że to ubranie jest czyste, chociaż wygląda jakby młody zaplątał się w szafę dziadka czterdzieści lat temu.
          • gryzelda71 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 16:18
            Proszę.... pytam.skad on je ma.
            • alicia033 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 19:28
              gryzelda71 napisała:

> Proszę.... pytam.skad on je ma.

z Joop!, Citzen of Humanity, Ralpha Laurena, Marc O'Polo...
              • gryzelda71 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 17.01.23, 10:03
                Taka fleja z metkami. Nadal fleja.
                • alicia033 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 17.01.23, 10:21
                  gryzelda71 napisała:

> Taka fleja z metkami. Nadal fleja.

Jeżeli czysty człowiek w czystych ubraniach to dla ciebie fleja, to oznacza, że używasz słów, których znaczenia nie znasz.
                  • gryzelda71 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 17.01.23, 10:45
                    Ubrania z plamami niespranymi są flejowate. Z czego na bogów te plamy, których nie da się usunąć. A laty? U 7latka okej, bo czasem.piersze założenie spodni kończy się dziura , ale u 18latka łaty????
        • jammer1974 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 18:47
          Przywiazujemy zbyt duza uwage do ubran. Dlaczego nie moze miec plamy (wypranej czyli czystej) czy zacerowanej. Bo co? Czlowiek pachnie. Jest czysty. Dlaczego musi sie na sile upodabniac w postrzeganiu samego siebie do pan w srednim wieku. Nikomu jego zacerowane czy niemodne ubranie nie powinno przeszkadza.
          Takie jeczenie o stroj to takie dziaderskie jest troche bez urazy.
          • gryzelda71 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 19:03
            A czy mi przeszkadza xzyjs flejowaty wygląd. Nie. Pytam skad się bierze takie ciuchy z plamami, pocerowane. I pachnące...
            • zaczarowanyogrod Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 19:10
              Może stąd że wcześniej chodził, poplamił, nie uprało się, ale pachnie, zrobiła się dziura, pocerował.
              • gryzelda71 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 17.01.23, 10:02
                Powaznie, pocerowal?????? Nie znam nikogo kto ceruje ubrania, prędzej z dziurą łazi.
                • zaczarowanyogrod Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 17.01.23, 10:42
                  Ja ceruje, tylko potem nie chodzę w tym po mieście, czy na wieś, a w pole czy do pracy, bo tam najczęściej się ubrania psują.
                  • gryzelda71 Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 17.01.23, 10:48
                    No czyli jednak nie ten przypadek.
        • princesswhitewolf Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 17.01.23, 10:38
          >ubranie jest stare, za duże, zniszczone (poprzecierane, z niespranymi plamami, połatane), czy zwyczajnie mocno niemodne

Teraz jest moda na zniszczone jeansy i kurtki

Nie powinno byc poplamione jednak.
    • mgla_jedwabna Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 22:11
      Noszenie zniszczonych, poplamionych ubrań to niechlujstwo. Nieleczony trądzik to zaniedbanie zdrowia, czyli też niechlujstwo. Rozczochrane włosy - niechlujstwo (nawet, jeśli są umyte). Całość robi wrażenie braku staranności, dbałości i takiej - nie wiem - porządności? Innymi słowy- bylejakość i tumiwisizm. Skąd się to bierze, z lenistwa? Kompleksów? Poczucia niższości?
    • taki-sobie-nick Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 15.01.23, 22:40
      Ale dlaczego "lico"?
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 09:43
      Nie no, zniszczone, poplamione ubranie nawet wyprane nadaje się tylko do śmieci. Jak za duże, czy za małe też nie nadaje się do noszenia, bo jest niewygodne po prostu. Co do sterczących włosów, to można udawać, że tak ma być i to zamierzony efekt artystyczny big_grin ALe ja bym tak do ludzi nie wyszła.
      Pozostaje twarz - pryszcze to defekt, na który niestety często nei mamy wpływu, a leczenie ma mizerny skutek. Nigdy bym nie pomyślała o kimś, kto ma pryszcze, że jest zaniedbany, bo może wywalił tysiące złotych na leczenie i przetestował milion różnych kosmetyków, ale ma pecha i cholerstwo nei chce odpuścić.
    • zaczarowanyogrod Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 16.01.23, 17:25
      Za duże ubranie to może taka moda, bo teraz dużo widzę w takim wieku tak chodzi. A poplamione to nie czyste.
    • princesswhitewolf Re: czyste lico, czyste ubranie - starczy? 17.01.23, 10:36
      >A to, że ubranie jest stare, za duże, zniszczone (poprzecierane, z niespranymi plamami, połatane), czy zwyczajnie mocno niemodne nie ma znaczenia. Podobnie jak nie ma znaczenia, że włosy chociaż czyste to byle jak ułożone, sterczą każdy w inną stronę. A na buzi, chociaż czystej, mnóstwo pryszczy. Czy zatem naprawdę czyste ciało i czyste ubranie wystarczą, żeby uchodzić za osobę zadbaną? Czy wśród nastolatków panuje już takie olewactwo?

Przeciez to facet a nie dziewczyna. Facet to facet. W dodatku nie jest fiu bzdziu

W Polsce niektorzy ludzie maja totalnie porabane w glowie jesli chodzi o to co wciagna na doope o czym swiadczy miedzy innymi twoje ostatnie zdanie. Musi byc zgodnie z najnowszym trendem mody < facepalm>

A co ma poradzic jesli ma tradzik? Nie ma innego skutecznego rozwiazania niz tetracyklina i inne nowszej generacji antybiotyki. A moze nie chce tego robic?
      Ja bym zaparkowala temat i zajela sie soba.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka