Dodaj do ulubionych

Wyłudzenie i co dalej?

15.01.23, 12:31
Dziewczyny, opłaciłam kurs internetowy w temacie rozwój osobisty (tak, wiem...) nie mam dostępu do kursu, zgłosiłam reklamację i prośbę o zwrot środków, prowadząca odmawia. Po wymianie zdań z nią zupełnie straciłam do niej zaufanie a po odmowie zwrotu środków czuję się oszukana.

Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Firma za pośredictwem której zrobiłam przelew rozkłada ręce i radzi zawiadomić organy ścigania. Dla mnie to ostanie to ostateczność, poza tym nie jestem w PL.

Czy jest jakś inna ścieżka zwrotu wpłaty? Dziękuje za rady. Przykro mi, bardzo, ja z tych uczciwych wiec jestem w szoku.

Obserwuj wątek
    • eriu Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 12:39
      Musisz zgłosić na policję i tyle. Oraz dostarczyć kopię zawiadomienia do firmy, która pośredniczyła w płatności. Wtedy odzyskasz pieniądze.

Ale nie masz dostępu do kursu bo go nigdy nie dostałaś czy dostałaś i nie działa? Bo to są dwa różne scenariusze?
      • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 12:55
        Podana ścieżka dostępu nie prowadzi mnie do żadnego linku i żadnego hasła.
        Nie wiem czy to w ogóle przekręt czy tylko w moim przypadku jakiś błąd ale nie mam jak dojść do kursu a prowadząca twierdzi, że nie umiem się zalogować. No ale jak tu się logować bez zaproszenia do grupy i hasła dostępu.

Wiesz może czy da się zgłosić na policję online? Z tego co widziałam to można zgłaszać cyberprzestępstwa nie jestem pewna czy moj problem pod to podchodzi. Zadzwonię na komende mojego miejsca zamieszkania. Dzięki za opinię.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 13:20
          Skoro nie umiesz to powinna ci krok po kroku napisać, jak to zrobić. Napisała?
          • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 13:23
            No właśnie nie. I to jest dla mnie zastanawiające.
        • eriu Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 18:11
          Ale hasła i dostępu do grupy wcale nie musisz dostać. Można różne systemy tak ustawić, że uzyskasz dostęp na konto, z którego dokonałaś zakupu i sobie tam hasło utworzysz do systemu sama.

Może być tak, że np. Antywirus Ci coś blokuje chociażby albo masz zablokowane wyskakujące okienka i Ci się nie pojawi potrzebna opcja. No to nie jest wina sprzedającego. Albo musisz wyczyścić ciastka. To jest po Twojej stronie do ogarnięcia.
          • kk345 Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 18:17
            >Może być tak, że np. Antywirus Ci coś blokuje chociażby albo masz zablokowane wyskakujące okienka i Ci się nie pojawi potrzebna opcja. No to nie jest wina sprzedającego. Albo musisz wyczyścić ciastka. To jest po Twojej stronie do ogarnięcia.

Plus: sprawdź jeszcze na innej przeglądarce
          • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 18:55
            Może być i tak, sprawdzę to, chociaż nic mi nie blokuje dostępu do witryny, ale dzięki za radę.
    • mikams75 Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 13:05
      zglosic gdzie trzeba, zrobic antyreklame tutaj, na fb i gdzie sie da w sieci. Pani zapewne bazuje na klientach pozyskiwanych przez social media i mysle, ze antyreklama w takim miejscu bedzie skuteczniejsza od policji.
      • banicazarbuzem Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 13:12
        Możesz poprosić o pomoc firmę windykacyjną, oni wyślą pismo z datą zwrotu kasy a jak to nie zadziała to mają swoje sposoby...
        • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 13:18
          To też jest pomysł, dzięki, nawet mi nie przyszło do głowy.

Szkopuł jest w tym, że ja nie jestem w stanie udowodnieć, że dana informacja do mnie NIE przyszła.... ale udowadniać to chyba na policji a nie w firmie windykacyjnej. Dzięki
          • panna.nasturcja Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 18:10
            To ona ma udowodnić, że podała Ci wszelkie potrzebne informacje.
            Poproś o instrukcję zalogowania krok po kroku.
            • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 18:56
              Prawda, a ona tylko, że "nie umiem"
      • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 13:30
        Tak prężna grupa na FB ale, co mnie frapuje, także własna strona www oferująca niniejsze kursy.
        • lumeria Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 14:08
          A możesz napisać na tej grupie? Ze zapłaciłaś ale kurs do Ciebie nie doszedł i jak to zgłosić? Takie nagłośnienie sprawy często skutkuje bo sprzedawca kursu nie chce antyreklamy.
          • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 14:22
            Na wpis na grupie o prośbę zwrou środków nie było odzewu, żadnego. Jak wczesniej pytałam jak dojsc do kursu dostałam odpowiedź od dwóch grupowiczek ale u mnie ta ścieżka dostępu nie działa.

Mam wątpliwości, nie chcę nikogo szkalować ale nie rozumiem dlaczego po reklamacjach nie mam ani widoków na zwrot ani dostępu.
            • lumeria Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 14:30
              Jesli dostałaś link i dla innych on działa, to wygląda na jakieś problemy techniczne.
              • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 14:49
                Nie dostałam żadnego linku. Żadnego zaproszenia i żadnego hasła. A prowadząca ppwtqrza jak mantrę, że nie umiem się zalogować.

No nie mam tego dostępu. Mogą być problemy techniczne ale nie widać po niej chęci rozwiązania tych problemów. Tylko nie umiesz i tyle.
                • lumeria Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 14:58
                  Sprawdziłaś Junk Mail? Moze tam jej korespondencja wylądowała?
                  • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 15:04
                    Jasne nie mam żadnego maila, ale na kurs wchodzi sie przez zalogowanie na jej stronie, tam klika w ikonkę kursu i po otwarciu ma być zaproszenie na grupę czy link na grupę i podane hasło dostępu.

Nie jest to szczególnie trudne ale w moim przypadku mogę tylko po raz kolejny kupić ten sam kurs, nie ma linku ani hasła.
                    • kk345 Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 18:21
                      >na kurs wchodzi sie przez zalogowanie na jej stronie, tam klika w ikonkę kursu i po otwarciu ma być zaproszenie na grupę czy link na grupę i podane hasło dostępu.

To brzmi dziwnie i nietypowo: czyli każdy, kto zaloguje się na jej stronie po kliknięciu na ikonkę dostaje link i hasło? To jak weryfikują, czy zapłaciłaś za kurs? No i skoro to ma tak działac, to niech pani poda ci mailowo lub przez komunikator to twoje hasło i login, w czym ma problem?
                      • drilka Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 18:29
                        Myślę, że żeby coś kupić na tej stronie to trzeba sobie założyć login i hasło. Później logując się wchodzi się do swojego konta i widzi się swoje zakupy czy kursy. Wchodząc na konkretny kurs ale ze swojego panelu powinna mieć jakieś info dotyczące tego kursu.
                      • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 18:57
                        Też o to poprosiłam, tzn o wysłanie hasła i linku w inny sposób.
                • panna.nasturcja Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 18:11
                  Skoro nie masz linku, loginu i hasła to ja masz tam wejść?
            • drilka Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 14:48
              Jeśli nikt inny na grupie nie pisze o próbie oszustwa i problemach z zalogowaniem to może spróbuj z inną przeglądarką na przykład.
              • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 15:01
                Spróbuję, może tu jest pies pogrzebany. Sprawdzałam i na urządzeniach mobilnych i na laptopie, spróbuję zmienić przeglądarkę.

Tylko traz po tych przepychankach nie mam ochoty na medytacje z prowadzącą. Szkoda, że taka sugestia nie padła z jej ust tylko jakieś sugestie, że źle zrobiłam przelew, że to bedzie trudne, a po otrzymaniu potwierdzenia transakcji, że nie umiem sie logować.

No ale tak, cholera wie o co tu chodzi.
                • hummorek Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 16:35
                  Czy chodzi o panią KP?
                  • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 17:11
                    Nie, LS. A propos KP to nawet sobie pomyślałam, że trzeba było kupić u KP wink
                    • hummorek Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 17:24
                      Mnie jej ceny powalają. Ale dobrze, że to nie ona odwaliła taki numer.
    • sol_13 Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 14:29
      Jeśli zapłaciłaś kartą, to reklamacja chargeback w banku z powodu niezrealizowanej usługi. Do reklamacji załącz korespondencję z usługodawcą i potwierdzenie płatności.
      • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 14:55
        Płaciłam przez Przelewy24, z konta na konto, nota bene z konta mojej mamy. Przelwey24 mówią, że wpłata jest zaksięgowana i że osbiorca jest dysponenten kwoty i wysłali juz jej prośbe o weryfikacje i zwrot ale ona twierdzi, że.mi się nie należy zwroti dodatkowo, że teraz nawet po jej interwencji nawet Przelwy24 nie uznają mojej inyerwencji (akurat w to ostatnie trudno mi uwierzyć bo co oni wiedzą o tym czy mam.ten dostęp czy nie) w rozmowie ze mną konsultantka radziła zgłosić na policję.

Acha, nie było możliwości zapłacenia kartą, dlatego poszła płatność z konta mamy, ja nie mam polskiego konta.
        • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 14:56
          Nie uznają mojej racji.
          • sol_13 Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 15:30
            nie było możliwości zapłacenia kartą

To juz wiesz, dlaczego.
            To jedynie skargę do UOKiK mogę doradzić.
            Policja nic z tym nie zrobi, możesz jedynie zgłosić u nich sprawę i wziąć zaświadczenie, które dołączysz do skargi.
            • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 15:37
              Dziękuje, ja jestem kompletnie zielona w temacie, także wasze rady są dla mnie bardzo cenne.
    • daszka_staszka Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 18:01
      Napisz pani,że masz siostrę, brata czy tam szwagra co zjadł zęby pracując w pr i jej taką reklamę zrobisz, że wyda 100 razy tyle na odkręcanie tego. Zwykle działa na takie cwaniacy
      • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 19:05
        Dzięki, pewnie jest to mocny argument.
    • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 19:10
      Dziękuje wszystkim za rady, Pani mi napisała, że transakcja została wykonana za późno, wylądowała u niej w koszu i że będzie zwrot. Wnioskuję więc, że coś musiało nie styknąć przy transakcji i nie uruchomił się automatyczny dostęp. Szczerze liczę na ten zwrot. Życzcie mi powodzenia!!!
      • kk345 Re: Wyłudzenie i co dalej? 15.01.23, 22:51
        >Pani mi napisała, że transakcja została wykonana za późno, wylądowała u niej w koszu
        Wiekszych bzdur dawno nie czytałam, ale niech jej będzie- byle kasę oddała.
        • sagutxiki Re: Wyłudzenie i co dalej? 16.01.23, 06:59
          Trzymam kciuki, żeby nie zmieniła zdania.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka