Dodaj do ulubionych

psia młodzież i szalejące hormony ...

15.01.23, 15:11
jak to przeżyć ?
taka sytuacja: mój pies i suka po sąsiedzku - pies nie kastrowany, suka chyba też bez zabiegu;
do tej pory uznawałam, że nie ma to znaczenia, bo to nie jest główny adres zamieszkania suki - tym razem wygląda na to, że została przywieziona na dłużej, eh....
wygląda to na początkowe fazy cieczki - pies już wariuje a suka ma jeszcze dystans - czyli najgorsze przed nami;
w miarę możliwości wychodzimy długo i daleko - można zrobić coś jeszcze ? pogoda się popsuła, dzisiaj chyba będzie padać do wieczora
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: psia młodzież i szalejące hormony ... 15.01.23, 15:20
      A dlaczego pies niekastrowany?
      • klementyna156 Re: psia młodzież i szalejące hormony ... 15.01.23, 15:27
        nam wet powiedział, że nie warto - tzn że nie widzi powodu do sterylizacji psa, a szkody mogą być większe niż korzyści. No to nie sterylizujemy, zakładam, że wiedział, co mówi
        Suczkę mam wysterylizowaną, ale tu rozumiem powody zdrowotne. Psa rozmnażać nie zamierzam, ale też i nie będę raczej sterylizować, choć wcześniej to planowałam. Skoro jednak wet, któremu ufam, odradza - to się wstrzymałam.
        • yadaxad Re: psia młodzież i szalejące hormony ... 15.01.23, 15:37
          U suk to jest bardziej inwazyjny zabieg, ale nie robi rewolucji w charakterze. Psa może zmienić zmiana hormonów charakterologicznie nie do poznania. Lepiej kastrować starsze psy.
          • klementyna156 Re: psia młodzież i szalejące hormony ... 15.01.23, 15:42
            No podobno właśnie wcale nie wpływa na zachowanie i to tylko mit. Pytaliśmy, bo nasz samczyk nie przepada za większością innych samców i powarkuje nieprzyjaźnie na nie. Wet zapewnia, że kastracja nic nie zmieni, a ew. pies zacznie tyć. No to ja nie widzę sensu wcale, w takim razie.
            Suki w trakcie cieczki spotykał i nie robiły na nim specjalnego wrażenia, tzn nie wyrywał się do nich jakoś bardziej niż zwykle (bo samiczki zwykle z zapałem wącha i chce się bawić).
            • yadaxad Re: psia młodzież i szalejące hormony ... 15.01.23, 16:07
              Mało kiedy agresja psa jest testosteronowa, by kastracja coś zmieniła, częściej lękliwa, co obniżenie pewności siebie, brakiem hormonów tylko wzmaga.
            • bukietlisci Re: psia młodzież i szalejące hormony ... 15.01.23, 17:39
              Mój pies po kastracji zrobił się agresywny. Przed kastracja uciekał ,ale poza tym prezentował poziom doopy wołowej. Po kastracji ucieczki ustały, ale pojawiła się agresja.
          • yadaxad Re: psia młodzież i szalejące hormony ... 15.01.23, 15:48
            Trudno, psi samiec tak czy tak znajdzie sobie przedmiot do rozładowania. Nie są to nogi gości w domu, bo to jest przejaw dominacji, że on tu jest większym panem i nie ma nic wspólnego z seksem.
        • eriu Re: psia młodzież i szalejące hormony ... 15.01.23, 20:35
          Przecież są powody zdrowotne. Na przykład rasowe psy trzeba kastrować koło 8 lat jak mają, bo je chroni przed rakiem jąder. A psy od zapachu cieczki mogą dostać zawału nawet jeśli się bardzo spinają.
    • yadaxad Re: psia młodzież i szalejące hormony ... 15.01.23, 15:21
      Kup mu pluszowe "niedźwiadki". Rozładuje hormony, a potem rozładuje potrzebę walki i je porozrywa.
    • kozica111 Re: psia młodzież i szalejące hormony ... 15.01.23, 16:14
      Mam psa kastrata, nic to nie zmieniło "panie" w cieczce są nadal dla niego atrakcyjne smile
    • berdebul Re: psia młodzież i szalejące hormony ... 15.01.23, 19:32
      Kastracja lub kastracja chemiczna. Za chwile będziesz miała płacz pod drzwiami i inne dramy typu wspinanie się po płocie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka