Dodaj do ulubionych

Rzeźba "Uściski"

15.01.23, 16:52
Tak w nawiązaniu do wątku o Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie.
W Bostonie odsłonięto rzeźbę "Uścisk"- pomnik ku czci Martina Luthera Kinga Jr. i jego żony, Coretty Scott King, No ale chyba nie spotkała się ze zrozumieniem- ludzie widzą coś innego- rzeźba kosztowała 10 milionów dolarów, no artysta zarobił. Tyle że ludzie widzą tam zupełnie coś innego- a nazwiązuje do zdjęcia, gdy pastor przytula swoja zonę- zdjęcie, które miało być inspiracją, było ładnym zdjęciem.
twitter.com/AmakaUbakaTV/status/1614002232180998145?s=20&t=ZwLcG86F6kmN6wLlegcODA
A tu zdjęcie z zoną, gdy dowiedział się, że otrzymał pokojowego Nobla: twitter.com/AmakaUbakaTV/status/1614083233750073344?s=20&t=ZwLcG86F6kmN6wLlegcODA
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:03
      Dłonie trzymające wyrwaną wątrobę?
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:05
        Żeby tylko wątrobę... Ja miałam bardziej obrzydliwe skojarzenie.
        • ajaksiowa Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:09
          Nogoręka,rękonoga,,,Obcy,,
      • asia_i_p Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:05
        A tu są wielorakie interpretacje. Z góry na przykład wygląda jak facet bez głowy trzymjący tęże głowę + dwie dodatkowe ręce.
        • asia_i_p Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:06
          Podobno szef firmy, która to montowała, twierdził, że powiedzieli mu, że jak zobaczy, to się rozpłacze, nie chciał wierzyć, a jednak się rozpłakał.
          • marzeka11 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:30
            Bo to jest brzydkie; budzące skojarzenia różne, a przecież gdyby próbowano odtworzyć zdjęcie, które inspirowało "artystę", to mogłaby być piękna rzeźba, bo zdjęcie jest piękne, pełne miłości, zrozumienia wzajemnego Kinga i żony.
            • po_godzinach_11 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 18:22
              marzeka11 napisała:

> Bo to jest brzydkie; budzące skojarzenia różne, a przecież gdyby próbowano odtw
              > orzyć zdjęcie, które inspirowało "artystę", to mogłaby być piękna rzeźba, bo zd
              > jęcie jest piękne, pełne miłości, zrozumienia wzajemnego Kinga i żony.

Ale w jakim celu odtwarzać zdjęcie?
              • marzeka11 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 18:31
                No jak zrobili az tak realną rzeźbę, tyle że wywołali sporo skojarzeń innych niż chcieli; to jeżeli zdecydowaliby się na realizm rzeźby- to odtworzenie tego zdjęcia nie byłoby złym pomysłem.
                A tak, wyszło, co wyszło.
                • po_godzinach_11 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 19:07
                  marzeka11 napisała:

> No jak zrobili az tak realną rzeźbę, tyle że wywołali sporo skojarzeń innych ni
                  > ż chcieli; to jeżeli zdecydowaliby się na realizm rzeźby- to odtworzenie tego z
                  > djęcia nie byłoby złym pomysłem.
                  > A tak, wyszło, co wyszło.

To nie jest rzeźba realistyczna tylko symboliczna. Na innych zdjęciach dobrze widać, że jest to uścisk. Ręce obejmują przestrzeń a co jest tą przestrzenią to kwestia interpretacji.

Odtworzenie zdjęcia to wyjątkowo głupi pomysł. Po co odtwarzać, czyli kopiować coś co już jest i ma się dobrze.
                  • iwles Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 19:24
                    po_godzinach_11 napisała:

>Ręce obejmują przestrzeń a co jest tą przestrzenią to
                    > kwestia interpretacji.

Ja tam widzę kiszkę kaszanki. No nie wiem, czy autorowi dzieła o to chodziło.

• marzeka11 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:05
        No jednak ciągle jeszcze widzę coś innego smile
        • marzeka11 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:07
          No i na serio nowoczesnych rzeźb nie bardzo podoba mi się
          twitter.com/EndWokeness/status/1614496798587985920?s=20&t=F1BoxBahvfnnTSptPT5yIA
          • nangaparbat3 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 20:48
            W tym ujeciu bardzo mi się podoba i rzeczywiście chce mi się płakać, ale ze wzruszenia.

https://pbs.twimg.com/media/FmfXNHKWYAAXh-T?format=jpg&name=large
            • sueellen Re: Rzeźba "Uściski" 16.01.23, 07:46
              Mm. Z tej perspektywy ta rzeźba nadal jest po prostu chu***wa
            • majenkirr Re: Rzeźba "Uściski" 16.01.23, 17:40
              Niewiele lepiej. Poza tym jak coś kosztuje 10 milionów, to ma wyglądać rewelacyjnie z każdej strony. Ciekawa jestem ile z publicznych pieniędzy poszło na to cudo...
              • nangaparbat3 Re: Rzeźba "Uściski" 16.01.23, 23:06
                Co to znaczy, że dzieło sztuki ma "wyglądać rewelacyjnie"? Rewelacyjnie to sobie może wyglądać gwiazdeczka na czerwonym dywanie smile
                • majenkirr Re: Rzeźba "Uściski" 17.01.23, 00:22
                  To znaczy nie jak wielka kupa.
                • iwles Re: Rzeźba "Uściski" 17.01.23, 06:53
                  nangaparbat3 napisała:

> Co to znaczy, że dzieło sztuki ma "wyglądać rewelacyjnie"?

Wg mnie to oznacza, że intencje autora są czytelne, na którymkolwiek poziomie: albo zmysłów, albo emocji, albo wiedzy.
                  Tutaj nie ma nic.
                  Nie wierzę, że bez opisu w tym wątku, wiedziałabyś, że chodzi o uścisk miłości i wsparcia. I kogo dotyczy.

• nangaparbat3 Re: Rzeźba "Uściski" 17.01.23, 07:34
                    Nie wiedzialabym kogo dotyczy, symbolika jest oczywista
      • jowita771 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 19:38
        Uff, nie tylko ja widzę wątrobę.
        • mayaalex Re: Rzeźba "Uściski" 16.01.23, 08:06
          tak, u mnie tez watroba…
    • borsuczyca.klusek Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:08
      Ja widzę wielką wątrobę 😳
    • alpepe Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:09
      Łożysko, kiedy rodziłam starszą córkę, było wielkie jak kawał wątroby wołowej, więc ja tu widzę ręce trzymające łożysko.
      • swiezynka77 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 20:30
        Łożysko jest cieńsze. To wątroba
        • alpepe Re: Rzeźba "Uściski" 16.01.23, 17:22
          Nie opowiadaj mi, co jak z siebie wydaliłam. Mój eks-mąż była zafascynowany, a ja bardzo zdziwiona, bo to było niemal tak wielkie jak dziecko.
    • kropkacom Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:10
      Nie umywa się do ławki patriotycznej...
      • marzeka11 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:12
        kropkacom napisała:

> Nie umywa się do ławki patriotycznej...
        E, raczej wpisuje się w podobny styl promowania nowoczesnej tandety. Tam tandeta, tu tandeta.
        • kropkacom Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:16
          Ja jednak widzę różnicę. No i się nie rozpadnie po pierwszym deszczu.
          • triss_merigold6 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 18:21
            W tym wypadku trudno uznać to za zaletę
        • nangaparbat3 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 20:50
          Akurat tandety to w tej amerykańskiej nie ma. Z wątrobą (ale też zależy z której strony patrzeć) mogę się zgodzić, z tandetą - nie.
      • nangaparbat3 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 20:50
        Ławeczka jest nie do przebicia
    • trzykroc_przedziwna Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:15
      Dziś Marzeka ma fazę na atakowanie sztuki nowoczesnej.
      Coś w staliniźmie. Tylko jej marzy sę realizm katolicki.
      • asia_i_p Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:19
        Sztuka nowoczesna, jak w ogóle każda sztuka, może się podobać i nie podobać. Zresztą to akurat jest bardzo socrealistyczna, tylko szczątkowe - tak jakby z socrealistycznego pomnika wyciąć plasterek.
      • marzeka11 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:25
        O, trzykroć pilnie szuka moich wpisów, jak dobrze, że dziś widzę jej wpisy ostatni raz smile - znika.
        • trzykroc_przedziwna Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:29
          Jeszcze chwila i ci tylko triss zostanie.
      • stephanie.plum Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 19:34
        Marzeka tej rzeźby nie docenia, więc wszyscy sympatycy innych opcji światopoglądowych i politycznych mają psi obowiązek się zachwycać!
        • nangaparbat3 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 20:52
          A ktoś się zachwyca? Mnie się podoba, ale chyba od frontu, poza tym wszyscy jadą po wątrobie. Jak Portnoy!
      • sarah_black38 Re: Rzeźba "Uściski" 16.01.23, 07:39
        trzykroc_przedziwna napisała:

> Dziś Marzeka ma fazę na atakowanie sztuki nowoczesnej.
        > Coś w staliniźmie. Tylko jej marzy sę realizm katolicki.

A ty nie mogłaś się powstrzymać, żeby jej przywalić! Jeżeli poczułaś się czyjmś kosztem przez chwilę lepiej to w sumie dobrze, bo najgorzej jest bycie złośliwym bezinteresownie!

A wątek fajny, bo okazuje się, że nie tylko u nas powstają za miliony monet rzeźby- koszmarki , bo inaczej tego nazwać nie można.
    • memphis90 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:15
      Największa kupa ever.
    • woman_in_love Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:45
      Katoliczka marzeka11 krytykuje sztukę nowoczesną i pomnik jakiegoś działacza w USA, ale nie widzi belki we własnym oku, czyli przekomicznych a nawet i przestrasznych pomników papcia JP2.
      • borsuczyca.klusek Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:48
        🤭🤭🤭
        • marzeka11 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:50
          A to już kolejny przykład paskudnych rzeźb JPII.
          Łączy je jedno- te rzeźby są takie, jakby wykonawcy nie mieli żadnego talentu.
          • nangaparbat3 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 20:53
            Ależ skąd! Autor TEGO pomnika ma wybitny talent komiczny big_grin
        • mircja Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 20:45
          borsuczyca.klusek napisała:

> 🤭🤭🤭
          >
          A skąd ten JPII z ptakiem? Mocne wrażenie, swoją drogą. Budzi podejrzenia co do prawdziwych intencji twórcy tego "dzieła sztuki" smile
        • mama-ola Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 21:10
          Papież ma ptaszka big_grin
      • stephanie.plum Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 19:36
        no już pisałam. Marzeka nie docenia tej rzeźby, więc tobie się musi podobać...
        • nangaparbat3 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 20:55
          Stefa, gdzie Ty widzisz, że kobiecie się podoba????
        • marzeka11 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 20:59
          Stefciu, chyba ktoś, kogo nie widzę, jak zwykle się przyczepił.
          • evening.vibes Re: Rzeźba "Uściski" 17.01.23, 07:37
            marzeka11 napisała:
            > Stefciu, chyba ktoś, kogo nie widzę, jak zwykle się przyczepił.

Marzezczka najpierw wygasza tych, którzy piszą niezgodnie z jej wizją świata a potem rzyga na GW, że 'tworzy bańki' big_grin
    • daszka_staszka Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:55
      Jak dla mnie dwie wyrwane kończyny górne. Koszmarek
      • szmytka1 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 21:43
        Ja jestem fanką naszej rodaczki, łodzianki. Podobają mi się jej rzeźby, fontanny szczególnie. Wklejam link dla pokazania co mnie sie podoba, jakie rzezby lubię.
        www.skulptur-chodakowska.de/pl/home-2/
    • gama2003 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 17:58
      Wymiototwórcze.
      Nie sa się długo na to patrzeć.
    • volta2 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 18:52
      no nie można o tym powiedzieć, że jest tak złe, że aż dobre

no nie da się. i jeszcze ta obrączka, to takie jakieś mało postępowe...
    • szmytka1 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 19:19
      Beznadziejna rzeźba. Jak wykazuje max dobrej woli, to widzę tam pomnik ku czci transplantologa? Ręce trzymające nerkę. Ale to musi być max dobrej woli, bo bardziej niż nerkę, widzę wielką kupę. No taka jestem jak reszta pospolstwa, nieznającego się na sztuce.
      • triss_merigold6 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 19:30
        Wątrobę. Przy dużej dozie dobrej woli.
        • stephanie.plum Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 19:36
          jelito grube (bardzo grube). też ważny organ!
          • mrs.solis Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 19:50
            Jest taka przypadlosc co sie nazywa mega colon …..
      • po_godzinach_11 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 19:31
        szmytka1 napisała:

> Beznadziejna rzeźba. Jak wykazuje max dobrej woli, to widzę tam pomnik ku czci
        > transplantologa?

Może obejrzyj więcej zdjęć, jest ich dużo, zobaczysz jak naprawdę wygląda ta rzeźba. Bo z pewnością nie tak, jak na załączonym w wątku zdjęciu
        • szmytka1 Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 19:34
          Nie, dziękuję, aż tak mnie ta rzeźba nie zainteresowała.
        • mika_p Re: Rzeźba "Uściski" 15.01.23, 20:12
          > Może obejrzyj więcej zdjęć, (...), zobaczysz jak naprawdę wygląda ta rzeźba.

A z tej strony wygląda nienaprawdę?
          To jest wielka rzeźba na placu i trzeba się było liczyć z tym, że publiczność może ją oglądać fragmentarycznie i tylko z jednej strony.
          Jak się chciało ją pokazywać z jednej, to trzeba było postawić przed budynkiem
    • nangaparbat3 Re: Rzeźba "Uściski" 16.01.23, 07:27
      Im dłużej myślę o tej rzeźbie i przyglądam się, tym bardziej mi się podoba. Oczywiście wątroba jest wątrobą i to nie powinno się było zdarzyć, ale dla mnie nie przekreśla ona całości. A całość, to znaczy ta sama rzeźba fotografowana z różnych innych perspektyw, jest niesłychanie dynamiczna, ma moc, porusza emocje i wcale nie te, o których tyle tu było.
      W ogóle wspaniale, że dzieło sztuki budzi tyle kontrowersji, nawet jeśli się nie podoba, to siła niechęci oznacza, że jest ważne.
      Przy okazji jeszcze jeden pomnik MLKinga Juniora, co kto lubi wink Mnie ten poniżej też się podoba.

https://www.colorado.edu/honorsjournal/sites/default/files/styles/medium/public/article-image/unnamed_0.png?itok=otSs73bu
      • iwles Re: Rzeźba "Uściski" 16.01.23, 07:58
        "Im dłużej myślę o tej rzeźbie i przyglądam się, tym bardziej mi się podoba"

A ja myślę, że, tylko patrząc na rzeźbę, nikt by się nie domyślił, co ona przedstawia. Na pewno nie uścisk (radości, miłości).
        • kandyzowana3x Re: Rzeźba "Uściski" 17.01.23, 07:01
          Ale rzeźbę trzeba oglądać w wymiarach a nie na płaskiej fotografii i oceniac na podstawie 2 ujęć. Oczywiście wszystko i każdego da się sfotografować w bardzo niekorzystny sposób. Z innych ujęć doskonale widać uścisk.
          • po_godzinach_11 Re: Rzeźba "Uściski" 17.01.23, 07:08
            kandyzowana3x napisała:

> Ale rzeźbę trzeba oglądać w wymiarach a nie na płaskiej fotografii i oceniac na
            > podstawie 2 ujęć. Oczywiście wszystko i każdego da się sfotografować w bardzo
            > niekorzystny sposób. Z innych ujęć doskonale widać uścisk.

No właśnie.
          • iwles Re: Rzeźba "Uściski" 17.01.23, 07:38
            Nie, nie widać, że to uścisk. Wzajemny uścisk. Widać dłonie (przypomnial mi się fim "Poszukiwany, poszukiwana")
            Na upartego- jedne dłonie kogoś ściskają, a drugie, wg mnie, chcą sie od tych dłoni uwolnić (jak już przestaniemy widzieć watrobe/nerkę/kiszke).
    • konsta-is-me Re: Rzeźba "Uściski" 16.01.23, 07:48
      Tendencyjne zdjęcie , z innego ujęcia widać kompletnie co innego.
      • kandyzowana3x Re: Rzeźba "Uściski" 16.01.23, 07:53
        Ocena takiej rzeźby po jednym zdjęciu, jes śmieszne. Rzeźba nawet mi się podoba.
    • chococaffe Re: Rzeźba "Uściski" 16.01.23, 16:38
      Spojrzałam na inne ujęcia w necie - mnie się podoba. Na pierwszy rzut oka skojarzył mi się z Szapocznikow (tak, wiem, że się różnią stylem itdwink )
    • dramatika Re: Rzeźba "Uściski" 16.01.23, 16:48
      Szczątki ofiar katastrofy lotniczej, tak to widzę. Obejmowali się tuż przed spotkaniem z ziemią.
      • nangaparbat3 Re: Rzeźba "Uściski" 16.01.23, 23:11
        To ma sens, spotkała ich katastrofa, choć nie lotnicza, ale to szczegół.
    • taje Re: Rzeźba "Uściski" 16.01.23, 17:32
      Mnie się nie podoba, zwłaszcza to ujęcie z pierwszego postu - jak wątroba Prometeusza oferowana sępowi (to najłagodniejsze skojarzenie). Ale trzeba przyznać, że jest jakaś, zapada w pamięć.
    • nangaparbat3 Re: Rzeźba "Uściski" 17.01.23, 08:34
      Taką miałam wizyjkę stojąc w marznącej kolejce chorych czkających na otwarcie przychodni: Trump wraca do władzy, organizuje wystawę sztuki zdegenerowanej, i ta rzeźba jest jej logo smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka