Dodaj do ulubionych

I znowu będę bez pracy.

16.01.23, 07:46
Pracując 4,5 roku we firmie,w zgranym,fajnym babskim zespole,szefowa postanowiła zatrudnic 2ie pańcie.I oczywiscie na warunkach jakie one postawiły.Czyli my,mialysmy zarabiac 2300zł a one 2800zł na start a po 3ech miesiacach 3tys.Bez wykształcenia takiego jak my,bez doswiadczenia.Poszłam i postawiłam warunek,ze tez chce 3tys.Usłyszałam nie dam ci,jak cchesz,to sie zwolnij. I odeszłam.Kolejna ptace znalazlam w 2meisiace,jednak na rozmowie na start mialam dostac 2300 a pozniej 2500zł.Za 2300zł z dojazdami nie bede robic.Odeszłam no nie chcieli dac 2500zł.Kolejna praca i obiecanki na rozmowei,ze staz z urzedu pracy 6mcy,pozniej zatrudnienie.Po 2miesiacach dowiaduje sie,ze nie wiadomo czy zatrudnia bo miejsca nie ma.Znalazłam koljeną,daleko ale na etat.Fajna,bardzo mi sie podoba,staram sie w niej,biurowa.6mcy juz w niej pracuje.W grudniu dowiedzialam sie,ze przedłuzaja mi imowe ale tylko na 3miesiace,na czas scisle okreslony.A potem zobaczymy czy zwalniamy czy zostawiamy.
Nie mam sil szukac kolejnej pracy.Ciągle jakies problemy.
Obserwuj wątek
    • kocynder Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 07:51
      Jeśli stanowisko i pensja nie są jakoś "prestiżowe" a firma w miarę, to nie przejmuj się, umową na czas określony. Pod koniec ubiegłego roku (fakt, że w firmie typu moloch budżetowy) znajoma tak miała i po 3 miesiącach dostała na stałe, bo oni muszą dać ileś tam na czas określony. smile Więc na razie się nie martw.
      Acz, jeśli masz możliwość, to popytaj dyskretnie jak to dalej będzie. smile Trzymam kciuki!
      • siedemkropek82 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 07:52
        dziękie za słowa wsparcia
    • mama_duzych_dzieci Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 08:17
      Nie rozumiem o jakic 2300 czy 2500 mówisz skoro " W Dzienniku Ustaw opublikowano rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz wysokości minimalnej stawki godzinowej w 2023 r.
      W przeciwieństwie do poprzednich lat, tym razem wysokość minimalnego wynagrodzenia z tytułu umów o pracę oraz stawek godzinowych z umów cywilnoprawnych wzrastać będzie w dwóch etapach. Od 1 stycznia 2023 r. najniższe wynagrodzenie będzie musiało wynieść 3490 zł, zaś począwszy od 1 lipca – 3600 zł. Z kolei minimalna stawka godzinowa dla określonych umów cywilnoprawnych wynosić będzie od 1 stycznia 2023 r. - 22,80 zł, zaś od 1 lipca – 23,50 zł."
      • kafana Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 08:40
        Napisała ze nie było na etat a teraz ma na etat.
      • kafana Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 08:42
        Zreszta najniższa krajowa do grudnia wychodziła 2300 z hakiem na rękę.
      • marta.graca Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 08:44
        To są stawki brutto.
      • awf-33 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 09:23
        mama_duzych_dzieci napisała:

> Nie rozumiem o jakic 2300 czy 2500 mówisz skoro " W Dzienniku Ustaw opublikowan
        > o rozp

Autorka podaje kwoty netto, Ty brutto i to od stycznia 2023.
      • sundace46 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:00
        mama_duzych_dzieci napisała:

> Nie rozumiem o jakic 2300 czy 2500 mówisz skoro " W Dzienniku Ustaw opublikowan
        > o rozporządzenie w sprawie wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę oraz wy
        > sokości minimalnej stawki godzinowej w 2023 r.

A rozrózniasz stawki brutto od netto? "D
    • waleria_bb Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 08:39
      Z ciekawości- po x latach pracy i z wykształceniem nie jesteś w stanie wywalczyć pracy za więcej niż 3000? To kwestia branży czy miejsca zamieszkania?
      • panna.nasturcja Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:43
        Z jakim wykształceniem? Sposób pisania raczej zaprzecza wykształceniu.
    • ichi51e Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 08:44
      dla mnie ta historia jest optymistyczna - prace cały czas w sumie znajdujesz...
    • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 09:20
      Ty musisz być trollem.. Jeżeli 82 to twój rok urodzenia... Ponad 40 letnia babka nie może normalnej roboty znaleźć? Ty masz jakieś wykształcenie?
      • ardiss1 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 09:30
        a Ty masz przyjemność w obrażaniu ludzi czy jak?

do autorki: znajdziesz pracę, tylko się nie poddawaj. Jak ktoś wyżej napisał: cały czas ją znajdujesz! trzymam kciuki.
        • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 09:44
          Jakie obrażanie? Normalne pytanie zadałam, gdzie tu obraza? W porównaniu do pomyj, co na forum szerokim strumieniem płyną, moje pytanie jest jak najbardziej kulturalnej.
          • sundace46 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:01
            nutella_fan napisała:

> Jakie obrażanie?

Głupie pytanie zadałaś i tyle. Gdyby mogła to by znalazła, logiczne. Spróbuj na drugi raz pomyslec zanim coś napiszesz.
          • kachaa17 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 17:26
            No Twoja odpowiedź ma niemiły wydźwięk. Może przeczytaj to co napisałaś.
      • eagle.eagle Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 09:32
        A co to jest normalna robota ?
        • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 09:45
          Dobrze płatna, stabilna.
          • kk345 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 10:13
            W sumie genialna rada: jak masz robotę do kitu i słabo płatną, to wystarczy ją zmienić na fajną i dobrze płatną.
            • droch Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 10:20
              Trochę spłyciłaś. Nie, "mieć" nie wystarczy, zazwyczaj praca z nieba nie spada.
              • kk345 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 10:43
                No co ty???
          • szmytka1 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 10:32
            Weź może wejdź w Google i wyszukaj statystyki ilu Polaków zarabia najniższa i na jakich umowach ludzie pracują.
            • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:04
              Nie zamierzam, w moim otoczeniu (IT, finanse) ludzie ogromne pieniądze zarabiają. Ale co ciekawe, nie tylko tam. Tak szczerze to nie znam ludzi kiepsko sytuowanych.
              • 71tosia Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:14
                No tak, pani sprzątającej, lokalowi i guwernantce dzieci to ile płacisz? Czy może służby po prostu nie zauważasz?
                • 71tosia Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:15
                  Lokajowi
                • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:17
                  Nie mam żadnych takich służb, sama wszystko ogarniam na spółkę z mężem i dziećmi. Szkoda mi kasy wydawać to raz, wolę kolejne nieruchomości kupować.
                  • ardiss1 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:49
                    no tak.. syty głodnego nigdy nie zrozumie.
                    p.s. mam wrażenie ze Twoja wypowiedź zostanie zapamiętana na długo tutaj...
                  • kk345 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 14:48
                    >sama wszystko ogarniam na spółkę z mężem i dziećmi. Szkoda mi kasy wydawać

No i mit o ogromnych pieniadzach poszedł się walić big_grin
                  • milin94 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:33
                    nutella_fan napisała:

> Nie mam żadnych takich służb, sama wszystko ogarniam na spółkę z mężem i dziećm
                    > i. Szkoda mi kasy wydawać to raz, wolę kolejne nieruchomości kupować.
                    Ty sobie nawet nie zdajesz sprawy z tego, jaka jesteś biedna.
                  • taki-sobie-nick Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 18:08
                    nutella_fan napisała:

> Nie mam żadnych takich służb

"Służby" to SB, UB, wywiad etc. Ty nie masz służących.
                • sundace46 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:38
                  71tosia napisała:

> No tak, pani sprzątającej, lokalowi i guwernantce dzieci to ile płacisz? Czy mo
                  > że służby po prostu nie zauważasz?

Ona jest ponad to. Nie zauważa, co się plebsem bedzie zajmować. OJP
              • extereso Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 12:16
                Wiesz co, może zarabiasz dużo, ale w empatii i kulturze masz braki.
              • milin94 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:24
                nutella_fan napisała:

> Nie zamierzam, w moim otoczeniu (IT, finanse) ludzie ogromne pieniądze zarabiaj
                > ą. Ale co ciekawe, nie tylko tam. Tak szczerze to nie znam ludzi kiepsko sytuow
                > anych.
                To, że ty nie znasz takich ludzi nie znaczy, że nie istnieją. Se pani wyobraź, że więcej jest ludzi zarabiających najniższą krajową niż bogaczy. Nie każdy dostał szansę od losu i mógł zdobyć wykształcenie, nie każdy ma predyspozycje i zdolności, by iść na studia, znajomości, żeby zdobyć dobrą pracę itp. Nie wiem, przyszłaś się chwalić swoim bogactwem? A daj ci Boże, ale nie pieprz farmazonów, że wszyscy mogą być bogaci.
                • magdallenac Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:45
                  Nie trzeba nawet wyszukiwać takich skrajnych przykładów- ile w Polsce zarabiają wykształceni przecież nauczyciele, ile zarabia asystent, czy adiunkt z samym doktoratem na uczelni? Te komentarze nutelli są tak żenujące i prostackie, że aż ciarki przechodzą. I jeszcze ta prawda objawiona - jak taki jesteś mądry, to czemu jesteś biedny? Kojarzy mi się ze środowiskiem nowobogackich kmiotów.
                  • konsta-is-me Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 18:10
                    magdallenac napisała:

> I jeszcze ta prawda objawiona - jak taki jesteś mądry, to c
                    > zemu jesteś biedny? Kojarzy mi się ze środowiskiem nowobogackich kmiotów.

Ha, dobrze napisane ....
                    • vivi86 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 18:17
                      Libki tak bardzo
              • kafana Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:44
                Wiec zyjesz w bance
              • pitupitt Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 22:11
                Nie wiem, czy wiesz, ale poza "twoim otoczeniem" jest jeszcze inny świat, mniej cukierkowy i bez jednorożców sr.ających tęczą. Wychyl czasem swoją malowaną główkę z bańki, w której żyjesz i zobacz, jak żyją inni. Kolejna wonska specjalistka dziwiąca się światu...🤦
          • simply_z Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 10:34
            Rozumiem, ze nauczycielom swoich dzieci lub pani w sklepie (chociaz nie wiem, moze sluzba ci wozi jedzenie), tez tak przygadujesz?
        • woman_in_love Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 10:46
          A co to jest normalna robota ?

to taka, że dajesz doopy kolesiowi z branży IT
          a on potem cię wkręca do swojej roboty, odwala za ciebie większość niej, a ty się możesz wywyższać nad innymi
          • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:00
            I to ty tak robisz?
            • woman_in_love Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:31
              nie, jakaś nutella tak robi
      • 71tosia Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 09:40
        Czerpiesz przyjemnosc z tego ze innym dokopiesz?
        • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 09:45
          A gdzie ten dokop? Tu na forum ludzie tak dosrywają innym że twoje pytanie mnie niepomiernie dziwi.
          • lauren6 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 10:08
            Tobie dosrywają boś głupia jak but.

Od autorki się odczep. Wielka pańcia z branży IT dziwi się światu, że nie wszędzie zarobki zaczynają się od 10 000 zł.
            • siedemkropek82 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 10:28
              dokładnie.Mam kolezankę,ktora jest analitykiem finansowym i twierdzi,ze pracy jest wszedzie duzo i praca jest za godziwe pieniadze.Tylko ludzie lenie,nie chce im sie szukac.
              • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:05
                Ta koleżanka ma rację. Czy tobie się to podoba i pasuje do twojej wizji świata czy nie.
                • angazetka Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:17
                  Mediana zarobków w Polsce to 3500 na rękę. Co oznacza, że połowa ludzi zarabia MNIEJ.
                  • runny.babbit Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:18
                    A to głupki, a mogli pracować w IT.
                    • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:21
                      Niestety (?) nie każdy się tu nadaje, dlatego takie eldorado tu jest smile I niech tak zostanie.
                      • simply_z Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:43
                        IT jest szeroko pojete, i tak glupki tez tam pracuja.
                      • pitupitt Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 22:15
                        No tak, dawać kakałko trzeba umieć i lubić. Pewnie stąd twoja ksywa🤣.
                • arwena_11 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:22
                  Tak praca jest - firmy sprzątające szukają do pracy - najniższa godzinowa i może coś pod stołem. Na zlecenie.
                  Ochrona podobnie. Praca na kasie też czeka.

Ale jeżeli chcesz czegoś więcej to musisz się wykazać - doświadczenie, wykształcenie itd.

Pytanie jakie autorka ma wykształcenie, jakiej pracy szuka.
            • kropkacom Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 10:50
              Ponoć IT.
            • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:01
              Jakbym była głupia to bym 20k co miesiąc nie czesała. Mówią, jak taki jesteś mądry to czemu jesteś biedny? Ale głaszczcie się dalej po główkach, jeszcze psychologa poradźcie autorce.
              • 71tosia Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:08
                Wg ciebie większość nauczycieli, pielęgniarek, urzędniczek to głupie paniusie? Wiesz co to jest mediana zarobków?
              • lauren6 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:15
                20k na b2b to raczej niższa półka zarobków w IT, więc nie przeceniaj swoich umiejętności.
                • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:19
                  Na rękę mi tyle miesięcznie spokojnie wystarcza na moje potrzeby. Mąż głównie ze swoich zarobków utrzymuje dom. Nie mam ochoty myśleć o awansach, doszkalać się itp, czerpię teraz przyjemność z odcinania kuponów
                  • imponderabilia22 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:24
                    A to frajer
                  • 71tosia Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:42
                    Nie masz ochoty myśleć o doszkalaniu się????? Hmmm to rzeczywiście chyba typowe dla osob inteligentnych? smile
                  • lauren6 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:44
                    Bez doszkalania się w IT daleko nie zajdziesz. Na twoje miejsce będzie 100 juniorów z bardziej aktualną wiedzą, skorych do jej pogłębienia, którzy mają niższe oczekiwania finansowe. Zrobisz się niezatrudnialna i wtedy za taką pracę za 2300 pocałujesz w rękę.
                    • droch Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:46
                      Zrobisz się niezatrudnialna i wtedy za taką pracę za 2300 pocałujesz w rękę.

Skąd ty bierzesz te mądrości?
                      • lauren6 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:52
                        droch napisał:

> Skąd ty bierzesz te mądrości?

Tobie się wydaje, że pracodawcy będą w nieskończoność płacić 20k kodojebcy, który nie chce się rozwijać, bo nie? big_grin
                        • droch Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 12:05
                          Jestem pewny, że jest w oczywisty sposób możliwe. Nie wiem, czy masz pojęcie, ale duże systemy informatyczne są utrzymywane i rozwijanie, pomimo tego, że zostały stworzone nawet dziesiątki lat temu i zupełnie archaicznych (z dzisiejszego punktu widzenia) technologiach. I znajomość superhiper nowoczesnych frameworków czy modeli jest zupełnie bezużyteczna do takiej pracy.
                          Mam wrażenie, że przez ciebie przemawia zwykła, bezinteresowna zawiść.
                          • lauren6 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 12:11
                            Myślę, że nutella nie jest wunską specjalistką od Cobola, bo wtedy nie zarabiałaby 20k big_grin
                            • ania_z_zielonymii Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 14:02
                              Sory za zboczenie z wątku, ale muszę, bo się uduszę. Chciałabym sprostować jako, że programowałam w cobolu i go znam (to prosty język, każdy ogarnięty programista javy ogarnie w parę miesięcy), że z pracą dla cobolistów też nie jest tak różowo. Owszem pojawiają się oferty, ale rzadko, albo gdzieś we Wrocławiu (a ty mieszkasz w W-wie) i w dodatku najczęściej w kodzie cobolowym jest po wielu latach i wielu programistach tak nasyfione, że ręce opadają. Często te stare cobolowe systemy przejmują zresztą Hindusi, którzy jeszcze bardziej syfią w kodzie. Stawki też nie są aż tak zawrotne, jak się podaje w różnych artykułach (byłam, widziałam). To ja już wolę javę.
                              • droch Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 14:20
                                Owszem pojawiają się oferty, ale rzadko, albo gdzieś we Wrocławiu (a ty mieszkasz w W-wie)(...)

Ale od czasu pandemii to chyba nie jest już żaden problem?
                                • ania_z_zielonymii Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 14:23
                                  Nie wiem, mam doświadczenia sprzed pandemii. Cobol najczęściej jest bankach i ubezpieczalniach a oni niechętni do zdalnej. Ale tak jak mówię, mam doświadczenia sprzed covida.
                                  • lauren6 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:07
                                    > oni niechętni do zdalnej

Chętni wink
                                    • lauren6 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:12
                                      Weź jeszcze poprawkę na to, że nutella nie jest etatowcem, tylko współpracownikiem. Takim ludziom dużo łatwiej uzyskać zgodę na pracę w 100% zdalną.
                              • lauren6 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 14:21
                                > Owszem pojawiają się oferty, ale rzadko, albo gdzieś we Wrocławiu

Akurat w IT (i wielu innych branżach) lokalizacja nie ma najmniejszego znaczenia, bo i tak pracuje się zdalnie.
                                • ania_z_zielonymii Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:24
                                  No może, ostatni raz szukałam pracy przed pandemią i wtedy jeszcze byli niechętni, albo trzeba było się pokazać fizycznie conajmniej raz w tygodniu.
                        • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 12:13
                          Ja nic nie koduję. Tak, dopóki w IT będzie eldorado nie myślę o żadnych ruchach zawodowych (pnięciu się w górę), ale na taką ewentualność jestem przygotowana i zabezpieczona.
                          • 71tosia Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 12:21
                            Ciekawe jak się zabezpieczyłam? Mężem? smile
                  • laura.palmer Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:45
                    Pracujesz w IT i nie doszkalasz się? 😀
                  • imponderabilia22 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:50
                    nutella_fan napisała:

> Na rękę mi tyle miesięcznie spokojnie wystarcza na moje potrzeby. Mąż głównie z
                    > e swoich zarobków utrzymuje dom. Nie mam ochoty myśleć o awansach, doszkalać si
                    > ę itp, czerpię teraz przyjemność z odcinania kuponów

Mhm, wzięta informatyczka i zarządczyni kolejnych nieruchomości odcina kupony siedząc na e-matce dokopując innym. No przeparadne🤣🤣🤣
                    • kk345 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 14:53
                      Nie tylko. Nie zapominaj, że własnoręcznie jeździ też na szmacie, bo szkoda jej kasy na pomoc przy sprzątaniu- to jedno małe oświadczenie zweryfikowało ładnie zarówno jej prawdziwe zarobki, jak i prawdziwą wielkość mieszkania/domu big_grin
                      • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 17:22
                        A co w tym dziwnego? Ja chciałam zatrudnić panią do sprzątania, nawet raz jedna była, ale zniszczyła kran żrącym płynem. Maż nie chce obcych osób w domu, jest specyficzny (programista big_grin ) Sam sprząta, bo praca fizyczna to dla niego odpoczynek po umysłowej. mieszkanie, w którym mieszkamy ma 90 metrów, dom ma 120. W tych dwóch mieszkamy "na bieżąco".
                  • arwena_11 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:25
                    A IT to nie polega przede wszystkim na doszkalaniu się?

Daleko to ty nie zajedziesz. Jakoś w te 20 tys ciężko uwierzyć przy takim podejściu.
                    • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 17:23
                      Nie jestem programistą, żeby kolejne frameworki poznawać i technologie. Doszłam już daleko i teraz właśnie mogę kupony odcinać bez zarzynania się. Jak coś nowego wchodzi to oczywiście robię update, ale w mojej działeczce jest to rzadko. Ale programiści to muszą na bieżąco, fakt.
              • jamnik.ryszard Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:55
                Bicz pliz, zarabiam wielokrotność twoich zarobków, bo pracuję w FAANG, a jednak rozumiem, że są ludzie, którzy ani nie mieli takiego farta, ani możliwości i absolutnie zasługują na szacunek. Nie mówiąc o tym, że najprawdopodobniej są bardziej pożyteczni dla społeczeństwa niż ty i ja.
                • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 12:14
                  Mów za siebie, jeżeli jesteś niepożyteczny i doszedłeś tu gdzie jesteś fartem. Ja pracowałam (uczyłam się) dużo nad swoim sukcesem finansowym i miałam odwagę podejmować ryzykowne decyzje.
                • ania_z_zielonymii Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 14:06
                  Mnie się wydaje, że ta użytkowniczka wcale nie pracuje w IT. Kilka rzeczy ją zdradziło.
                  • ania_z_zielonymii Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 14:06
                    ania_z_zielonymii napisał(a):

> Mnie się wydaje, że ta użytkowniczka wcale nie pracuje w IT. Kilka rzeczy ją zd
                    > radziło.
                    Dżizes, nie użytkowniczka tylko forumka, czy coś tam coś tam.
                  • panna.nasturcja Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:51
                    Co ją zdradziło?
                    • ania_z_zielonymii Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 16:08
                      Kiedyś czytałam inne wątki jak próbowała rzucać fachowymi terminami. Poza tym żaden znany mi człowiek z IT nie uważa się za jakiegoś bogacza ociekającego forsą. To nie są takie zarobki, żeby kupować na każdym rogu nieruchomości - tak uważają tylko Ci, którzy mało zarabiają i myślą, że zarobki w IT to są taaaakie kokosy.
                      • panna.nasturcja Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 16:11
                        No właśnie byłam ciekawa, bo też na to zwróciłam uwagę. A choć sama mam inny zawód to wokół mnie większość to IT i jakoś nie kupują co miesiąc nowej nieruchomości. Za to stać ich na kogoś do sprzątania, jeśli chcą.
                      • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 17:26
                        Serio? Uważam się za osobę zamożną, wg moich kryteriów zarobki netto miesięczne powyżej 50k netto są wystarczająco dobre na Polskę. Ale mam koleżankę, dyrektor finansową, która jak idzie na rozmowę to mówi 70k miesięcznie no i ona naprawdę bardzo dobrze zarabia. I nie ma żadnej Pani do sprzątania.
                        • 71tosia Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 18:02
                          Czy ta kolezanka uwaza cie za głupia i nieroba, bo zarabiasz kilka razy mniej niż ona? Pewnie tak, prezeciez gdybys była madra to byś zarabiała więcej smile
                        • kandyzowana3x Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 18:19
                          tak tak smile Sorry ale wydajesz sie zupelnie oderwana od realiow. Dyrektor finansowy czego ?
                          • imponderabilia22 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 22:17
                            kandyzowana3x napisała:

> tak tak smile Sorry ale wydajesz sie zupelnie oderwana od realiow. Dyrektor fina
                            > nsowy czego ?

Nieważne czego, ważne, że dobrze brzmi i można się taką znajomością pochwalić🤣😍
                  • karen_ann Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:59
                    Może po prostu jest Project Menagerem i nie koduje, oni niewiele umieją ale zahaczyli się w IT i koszą kasę
                    • panna.nasturcja Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 16:02
                      Jak niewiele umieją to może sama zostań?
                      • karen_ann Re: I znowu będę bez pracy. 17.01.23, 09:48
                        Jesteś niemiła to raz, skoro myślisz ze niewiele umiem, dwa to pracuję w IT z takimi PMami jak nutella i zarabiam więcej niż ona i dlatego się wypowiadam bo mam rozeznanie i nie jako PM. Nie potrzebuję być poganiaczem niewolników, PM nie bez powodu mają opinię takich co niewiele umieją i nie trzeba do tego technicznych studiów, wystarczy zarządzanie. Nutella skutecznie umacnia opinie o PMach jako osobach bez empatii i niefajnych, nastawionych na kasę
                        • panna.nasturcja Re: I znowu będę bez pracy. 17.01.23, 19:18
                          Nie napisałam, że umiesz niewiele, to Ty się wyraziłaś bardzo nieładnie o project menagerach. Skoro koszą taką kasę nic nie umiejąc to każdy może zostać, prawda?
                          Akurat PM w IT, których znam jak najbardziej są po technicznych studiach i mają ogromną wiedzę zawodową, dopiero potem robili MBA lub inne szkolenia PM.
                          A Ty, skoro piszesz o poganiaczach ńiewolników, w ogóle nie rozumiesz roli PM.
                    • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 17:26
                      To zrób to samo i też się wkręć.
                      • karen_ann Re: I znowu będę bez pracy. 17.01.23, 09:48
                        Po co skoro zarabiam więcej od Ciebie jako programistka i nie musze być wredną suką
                        • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 17.01.23, 11:34
                          Brawo ty!
                        • panna.nasturcja Re: I znowu będę bez pracy. 17.01.23, 19:19
                          karen_ann napisała:

> Po co skoro zarabiam więcej od Ciebie jako programistka i nie musze być wredną
                          > suką

Nie musisz? To czemu piszesz jakbyś była?
                    • kandyzowana3x Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 18:23
                      a project managerowie zarabiaja 20 tys netto obecnie. Zawod dosc latwo zastepowalny
                      • lauren6 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 18:41
                        Ona twierdzi, że skończyła informatykę na politechnice.
                        Jeżeli tak faktycznie jest, a pracuje jako project manager to prochę jakby lekarz pracował jako pielęgniarz.
                        • panna.nasturcja Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 19:15
                          Nie wiesz o czym piszesz.
                        • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 17.01.23, 11:33
                          Skończyłam informatykę na politechnice a stanowisko mam jednak "techniczne", nie menadżerskie czy scrum master czy inny agile coach. Zresztą o czym my w tym podwątku dyskutujemy? Ja się nie skarżę w tym podwątku, że mało zarabiam czy poniżej kwalifikacji, ale wredne suki próbują mnie sprowadzić do parteru big_grin Cmoknijcie się w zady, zazdrośnice smile
                      • karen_ann Re: I znowu będę bez pracy. 17.01.23, 09:52
                        Dokłądnie bardzo łatwo zastępowalny, projekty się toczą bez nadętych Pmów, wszystko robią developrzey, narcystyczne zaburzenia i braki empatii to powszechne wśród Pmów w IT, nieróbstwo kolejny grzech główny, przynajmniej u mnie tak jest, najbardziej nielubiany zespół i ludzie z tegoż zespółu, nie można się przyjaźnić, bo pod pretekstem przyjaźni będą chceli wyciągnąc informację o kolegach programistach, prostactwo i stan umysłu, co widać w tym wątku
                        • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 17.01.23, 11:35
                          Pudło, nie jestem PM big_grin Podpowiedź: w analizie i testach robię, programistko z bożej łaski po prywatnej szkole gotowania na gazie.
                          • karen_ann Re: I znowu będę bez pracy. 17.01.23, 13:44
                            Nie masz szklanej kuli żeby wiedzieć co skończyłam, dyskusja z tobą jest nudna bo niewiele sobą reprezentujesz poza dokopywaniem innym.
                      • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 17.01.23, 11:36
                        > Zawod dosc latwo zastepowalny

Poradź wątkodajce, żeby PM została, jej problem się błyskawicznie rozwiąże jak wskoczy na zarobki 20k.
                        • kandyzowana3x Re: I znowu będę bez pracy. 17.01.23, 11:49
                          PM z 20k na reke to mozna pewnie na palcach policzyc w tej chwili w kraju. Podobnie jak DF z 70k , no chyba ze mowimy o spolkach skarbu panstwa. Wogole DF to poza spolkami krajowymi ciezko znalezc.
              • magdallenac Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 14:55
                nutella_fan napisała:

>. Mówią, jak taki jesteś mą
                > dry to czemu jesteś biedny?

Kto tak mówi?
                • extereso Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:42
                  Na pewno nie mądrzy.
                • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 17:27
                  Przysłowie ludowe tak mówi.
                  • magdallenac Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 17:42
                    Nie. Nie ma takiego przysłowia. Możliwe, że istnieje takie porzekadło, wśród nowobogackich kmiotów.
                • panna.nasturcja Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 17:48
                  Magda, nikt rozsądny tak nie mówi. Chamy taj mówią.
                  A mało to super wykształconych ludzi, którzy nie zarabiają kokosów, bo tak się zarabia w ich zawodzie? Choćby badacz akademicki, lekarz, który nie pracuje w prywatnej klinice, nauczyciel w liceum…
                  • magdallenac Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 17:55
                    Właśnie o tym pisałam. Moi wszyscy najbliżsi znajomi zostali na uczelni. Kiedyś finansowo jeszcze było jako tako, teraz jest kiepsko. Chwała im za to, że jeszcze tam siedzą i nadal uczą. A tu przyjdzie jakaś nutella i nazwie ich głupimi… Mogliby się przecież przebranżowić, iść do jakichś korpo i zacząć godziwie zarabiać.
                    • panna.nasturcja Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 19:17
                      Kilka moich koleżanek zostało na uczelni. Mogą sobie na to pozwolić głównie dlatego, że mąż ma zawód lepiej płatny, inaczej trudno byłby utrzymać rodzinę, zwłaszcza jeśli ma się więcej niż jedno dziecko.
                      A na tej uczelni jednak uczą bardzo potrzebnych rzeczy.
                      • simply_z Re: I znowu będę bez pracy. 17.01.23, 12:27
                        Dajcie spokoj, nie zarabiam 20 tys, ba duzo mniej ale widzialam w korpo roznej masci idiotow, ktorzy umieli sie po prostu zakrecic kiedy trzeba, pogadac z kim trzeba i kosza duza kase. Pracowalam z wielka menago po KSW (Magda bedzie wiedziala co to), po stosunkach miedzynarodowych, ktora myslala, ze w Brazylii mowia po hiszpansku, a Sao Paulo to stolica Argentyny.
                        • imponderabilia22 Re: I znowu będę bez pracy. 17.01.23, 12:58
                          Dokładnie, u mnie jest kilku takich na wysokich stanowiskach, zmieniają dział za działem, ale nikt dokładnie nie potrafi powiedzieć czym konkretnie się oni zajmują🤣
              • al_sahra Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 17:34
                nutella_fan napisała:

> Jakbym była głupia to bym 20k co miesiąc nie czesała.

Wow. Zatkało mnie. 20 tysięcy złotych? Na miesiąc? Wow.
    • samanta1010 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 10:54
      znasz angielski?, masz wykształcenie wyższe? co umiesz?
      • nutella_fan Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:02
        Zaraz ci powiedzą, że dosrywasz wątkodajce zadając takie krępujące pyatnia.
        • 71tosia Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:11
          Osoba która wierzy ze jest 100% korelacja między inteligencja a zarobkami, zwłaszcza w takim kraju jak Polska, to dopiero musi być mądry (inaczej) smile
          • swinka-morska Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:22
            Gdzie tu jest mowa o inteligencji?
            • droch Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:47
              Tu jest taki klimat, że na 10 sposób na poprawę wynagrodzenia, zaraz wjedzie 11 osób udowadniających, że "niedasię".
              • waleria_bb Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:53
                Mnie osobiście też zdziwiło, że autorka jednak napisała coś o wykształceniu, doświadczeniu, pracuje już na pewno więcej niż 5 lat. Także z całym szacunkiem, ale może coś robi źle, jeśli cały czas ma do wyboru oferty pracy w okolicy najniższej.
                • runny.babbit Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 12:43
                  Wystarczy że mieszka w takiej okolicy gdzie są tylko takie oferty, a nie stać jej lub nie może się przeprowadzić.
                • panna.nasturcja Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 17:50
                  A jakie według Ciebie wykształcenie ma autorka? Podejrzewam, że maturę, bo go wystarcza do pracy administracyjnej w szpitalu. Czyli w sumie brak zawodu i wykształcenia kierunkowego.
              • 71tosia Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:55
                Jak jesteś znajomym prezesa Obajtka to da się jednym telefonem poprawić, w ciągu tygodnia da sie zrobic karierę od pucybuta do milionera smile
                • droch Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 12:06
                  A jeśli nie znasz Obajtka ani księdza z działkami na sprzedaż to znaczy, że już nic nie da się zrobić? No chyba nie...
                  • 71tosia Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 12:19
                    Da się ale z pewnością, tylko ze mediana zarobków z czegoś się bierze? Większość spoleczenstwa nie nadaje się na biznesmenów, nie jest wybitnymi programistami, prawnikami i chirurgami plastycznymi etc. A jednak wykonują społecznie pożyteczne zawody, chociaż nie najlepiej płatne.
                    • droch Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 12:26
                      Da się ale z pewnością, tylko ze mediana zarobków z czegoś się bierze?

Między innymi (chociaż nie tylko, oczywiście) z tego, że ci, którzy chcieli więcej zarobić i mieli chociaż trochę umiejętności - śmignęli za granicę. I to wcale nie tylko programiści czy lekarze,
                      • 71tosia Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 12:51
                        Nie kazdy ma mozliwosc śmignąć. A sa rejony w Polsce gdzie po prostu lepiej płatnych prac praktycznie nie ma.
                        • swinka-morska Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 18:02
                          71tosia napisała:

> Nie kazdy ma mozliwosc śmignąć. A sa rejony w Polsce gdzie po prostu lepiej pła
                          > tnych prac praktycznie nie ma.

Wątkodajka pisze sama, że w jej poprzednim miejscu pracy były przyjmowane do pracy osoby z wyższą pensją. Przy czym trudno dociec, czy na takie samo stanowisko (obstawiam, że niekoniecznie takie samo, ale zawsze jest temat do zazdrości) i czy takie same możliwości/kwalifikacje.
                          • 71tosia Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 18:06
                            Często tak właśnie jest, ze nowy dostaje więcej niż stary. Bo ci już sa, wiec szef uwaza ze o takiego pracownika dbać już nie trzeba.
          • vivi86 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:16
            This.
      • panna.nasturcja Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 15:53
        Umie kraść w pracy (opisywała jak ukradła pierścionek).
    • swinka-morska Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:25
      Czy ja dobrze pamiętam, że to Ty po 6 mies pracy w rejestracji dla pacjentów nadal robisz duże błędy?
      • silenta Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:35
        I jeszcze podprowadziła coś koleżance, pierścionek chyba?
        • 71tosia Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 11:47
          Najwyrazniej praca w rejestracji w przychodni to branża IT dla niej, przecież używa komputer?
        • kachaa17 Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 17:34
          Też mi się to dziewczyna z ukradzionym pierścionkiem kojarzy ale nie byłam pewna czy to ten nick.
      • zerlinda Re: I znowu będę bez pracy. 16.01.23, 13:30
        Tak, to ona. Robi błędy po pół roku pracy w rejestracji, kradnie koleżankom pierścionki i pyta ematki jak dokopać prawie stuletniej sąsiadce. Nie dziwię się, że nowi pracownicy mają lepsze warunki finansowe na start niż ona z jakimś stażem. Może i czekali, żeby sama się zwolniła.
        • demono2004 Re: I znowu będę bez pracy. 17.01.23, 07:49
          zerlinda napisała:

> Tak, to ona. Robi błędy po pół roku pracy w rejestracji, kradnie koleżankom pie
          > rścionki i pyta ematki jak dokopać prawie stuletniej sąsiadce. Nie dziwię się,
          > że nowi pracownicy mają lepsze warunki finansowe na start niż ona z jakimś staż
          > em. Może i czekali, żeby sama się zwolniła.

To troll jest. Jak mozna wierzyc we wszystko, co ludzie wypisują na forach?