Dodaj do ulubionych

Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut?

16.01.23, 20:02
Mam pytanie do forumek z zagranicy albo do takich, które dobrze znają realia innych krajów. Czy w innych krajach lekcja trwa 60min? Mam studentów z innego kontynentu, którzy są bardzo zaskoczeni naszą 45 minutową godziną lekcyjną.
Obserwuj wątek
    • konsta-is-me Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 20:05
      "Z zagranicy"- 45 min.
      Skoro z innego kontynentu, to mają prawo być zaskoczeni.
      • violent_green Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 20:07
        No właśnie byłam ciekawa czy to tylko polska specyfika czy ogólnoeuropejska.
        • konsta-is-me Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 17.01.23, 02:04
          Ogólnoeuropejska.
          Aż nie wierzę że pytasz serio...
          Polska jest jakoś odizolowana od reszty globu ?
          • violent_green Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 17.01.23, 14:03
            Odpowiedzi poniżej jasno wskazują, że wcale nie jest to oczywiste. Forumki podają różny czas jednej jednostki lekcyjnej. Pytanie zadałam, ponieważ nigdy nie chodziłam do szkoły w innym kraju europejskim i uważam, że nie należy niczego zakładać z góry. Ponadto osobiście spotkałam się z oskarżeniem ze strony zagranicznych studentów dotyczącego "oszukiwania" na godzinach na polskim uniwersytecie.
            • arista80 Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 17.01.23, 14:32
              Studiowałam na uniwersytecie polskim i włoskim. W obu przypadkach wykład trwał około półtorej godziny z przerwą. Tyle że na moim polskim uniwerku wykładowcy bardzo często tracili czas na jakieś offtopy - opowieści o rodzinie, że gdzieś tam byli, coś robili. Niby to służyło rozluźnieniu, a w efekcie tracili czas na bzdury. Na włoskim uniwerku tego typu sytuacje nigdy nie miały miejsca. Może o to chodziło tym zagranicznym studentom.
              • violent_green Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 17.01.23, 14:59
                Nie, im chodziło dokładnie o ilość minut. Na przykład w semestrze mają 30 godzin wykładów z anatomii i dla nas jest oczywiste, że chodzi o 30x45min , a oni sobie policzyli, że było mniej niż 30x60min i mieli pretensje.
          • enaw11 Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 17.01.23, 14:13
            I skąd u Ciebie ta pewność, że ogólnoeuropejska ?
    • taje Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 20:07
      W Luksemburgu w obecnych szkołach moich dzieci lekcja trwa 50 min, w poprzednich 45 min.
    • senin1 Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 20:16
      w Australii roznie - w moim stanie zazwyczaj 50- 60 minut.
    • asia_i_p Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 20:18
      A skąd są ci uczniowie? Stany odpadają, bo tam, jak próbowałam znaleźć odpowiedź, to mi wyszło, że w zależności od szkoły może być wszystko od 30 do 90 minut. Ze szkół, z którymi mieliśmy wymiany - w Niemczech 45 minut, Włochy chyba 45, podobnie Hiszpania, Cypr niestety nie pamiętam, Rumunia 50 minut. Z tego, co kojarzę, to Wielka Brytania ma 60 minut.
      • bergamotka77 Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 20:26
        Jak zdziwieni to pewnie Amerykanie ,)
      • arista80 Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 20:48
        Włochy - gimnazjum: 60 minut
    • heca7 Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 20:20
      W Korei chyba też 50 min.
    • langsam Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 21:47
      To się różni nawet w zależności od szkół.
      "Z naszego doświadczenia wynika, że zajęcia w szkole podstawowej trwają zazwyczaj od 20 minut do trzech godzin. Szkoły średnie często przechodzą na strukturę zajęć z lekcjami trwającymi od 40 do 80 minut. Zajęcia w szkołach średnich mogą być tak krótkie jak 40 minut lub tak długie jak kilka godzin."

• violent_green Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 21:57
        W jakim kraju?
    • fogito Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 22:37
      Szkola brytyjska w Warszawie przez dlugie lata miala lekcje 60 minut- potem mieli to zmienic, ale syn wyjechal wiec nie wiem czy tak zrobili.
    • juz_gdzie_indziej Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 22:39
      Norwegia -
      podstawówka, czyli klasa 1-7, lekcja = 60 min, za to zwykłe przerwy dłuższe 10-15 min, zamiast 5 min,
      gimnazjum (klasa 8-10) nie pamiętam,
      a teraz mój dzieć w liceum idzie programem IB, więc o liceach też nic nie napiszę.
    • emateczka Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 22:46
      U mnie (De) 40 lub 45 minut.
    • boogiecat Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 22:46
      We Francji 55+5 (tzw miedzylekcja)

„Czas lekcji jest podzielony harmonijnie na dziesięć minut spóźnienia nauczyciela, który nie dopił kawy, piętnaście minut na uciszenie uczniów, pięć minut nauczania, dziesięć minut na zrobienie zapomnianych kserokopii przez nauczyciela, 5 minut nauczania, 5 minut zbierania rzeczy do plecakow i pięć minut czekania na dzwonek. »
    • alpepe Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 16.01.23, 23:10
      W Niemczech, a przynajmniej w Gymnasium, 45.
    • tokyocat Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 17.01.23, 00:03
      1,5
    • mikams75 Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 17.01.23, 01:15
      Szwajcaria - 45 min.
      • eliszka25 Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 17.01.23, 02:38
        W podstawówce, sekundarschule i gimnazjum - tak. Aktualnie mój starszy syn chodzi do szkoły informatycznej i oni nie mają typowych lekcji. Bardziej coś w rodzaju bloków. Stała jest w sumie tylko przerwa obiadowa.
      • leyla76 Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 17.01.23, 09:51
        Szczerze to ja sama nie wiem jak jest w Szwajcarii zwłaszcza w podstawówce , bo moje dziecię zaczyna o 8:35 i pierwsza przerwę maja od 10:10- 10:30. Potem przerwa na lunch ze 2h, a potem znów 1,5h lekcji.
        W secondary i gimnazjum to juz jest 45 min
        • eliszka25 Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 17.01.23, 14:23
          Bo w podstawówce, zwłaszcza w młodszych klasach, oni też trochę inaczej mają i to też zależy od szkoły, ale godzina lekcyjna liczy się jako 45 minut. Przerwy, na które wychodzili z klasy, u moich chłopaków były podobnie, jak u ciebie, czyli 20 min. śniadaniowa i potem prawie 2 godz. obiadowa, ale pomiędzy poszczególnymi lekcjami mieli krótkie przerwy w klasie, podczas których mogli robić co chcieli. Klasa była podzielona na część lekcyjną oraz miała kilka kącików z przeznaczeniem właśnie na te przerwy. Nawet był w kącie materac osłonięty regałem i baldachimem. Jak ktoś potrzebował wyciszenia, to zakładał słuchawki, kładł się tam i mógł po postu poleżeć, posiedzieć w ciszy, poczytać itp.
    • ritual2019 Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 17.01.23, 02:24
      Anglia uczniowie 11-16 lat lekcje 50-60 minut, przerwy sa dwie break 20 minut i lunch 30 minut. W zaleznosci od szkoly rozny jest czas tygodniowy zajec w szkole, u mojego syna to pn 8-16.30, wt-czwar 8-16 i piatki 8-14.30. Plus dodatkowe zajecia jak np revision classes. Na przejscie z lekcji na lekcje sa 3 minuty zazwyczaj i nie jest to traktowane jak przerwa w rozumieniu polskim.
    • nanuk24.0 Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 17.01.23, 05:11
      U mnie, USA - dokładnie 44 minuty.
      • asia_i_p Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 17.01.23, 07:09
        Fajne, a czemu tak?
        • nanuk24.0 Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 18.01.23, 00:34
          Ponieważ cała szkoła kończy równo o 3:40 i czasowo muszą się wbić, a nie maja przerw między lekcjami pięciominutowych, tylko 3 minutki, tyle by zdążyli przejść z klasy do klasy. piszę o gimnazjum, bo podstawówka ma zupełnie inaczej, liceum mniej więcej jak w gimnazjum.
    • princesswhitewolf Re: Godzina lekcyjna w innych krajach - ile minut 17.01.23, 15:09
      60 min

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka