Dodaj do ulubionych

Skierowania na badania

17.01.23, 12:36
Ludzie, czy Wy też w Waszych przychodniach macie problemy, żeby dostać skierowania na badania, krew itp?
Ostatnio znajomą ginekolog na NFZ okłamała, że on nie ma uprawnień aby dać jej skierowanie na rezonans, choc miała że sobą całą teczkę zdrowotną potwierdzającą zasadność tego badania.... Na recepcji poradzono jej zarejestrowanie się do innego lekarza... Patologia
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Skierowania na badania 17.01.23, 12:59
      Nie, nie mam żadnych problemów. Moja lekarka wręcz przypomina i kieruje sama na coroczne badania podstawowe.
    • anilorak174 Re: Skierowania na badania 17.01.23, 13:28
      Nie. Nawet dostaję więcej niż chciałam ("widzę, że dawno pani nie robiła usg").
    • panna.nasturcja Re: Skierowania na badania 17.01.23, 14:18
      Nie, nie mam problemów ze skierowaniami na badania. Czasem dostaję ich nawet więcej niż bym chciała, bo nie mam kiedy pójść.
    • nutella_fan Re: Skierowania na badania 17.01.23, 14:37
      Tak, z tego innych powodów korzystamy z prywatnej służby zdrowia.
      • simply_z Re: Skierowania na badania 17.01.23, 14:44
        dziwne, myslalam, ze wasz prywatny lekarz mieszka w waszej rezydencji.
        • kk345 Re: Skierowania na badania 17.01.23, 14:53
          Nie zmieści się, te rezydencje mają dośc kompaktowe metraże. Może mieszka w domku dla służby?
          • simply_z Re: Skierowania na badania 17.01.23, 14:55
            o tak,niedaleko domku ogrodnika tongue_out
        • nutella_fan Re: Skierowania na badania 17.01.23, 15:08
          Ojoj smile Ale w sumie blisko prawdy, syn za rok medycynę kończy big_grin
          • imponderabilia22 Re: Skierowania na badania 17.01.23, 16:38
            nutella_fan napisała:

> Ojoj smile Ale w sumie blisko prawdy, syn za rok medycynę kończy big_grin

A córunia pewnie prawo?🤣
            • nutella_fan Re: Skierowania na badania 18.01.23, 20:13
              Córki dopiero w podstawówce, a syn na 5tym roku medycyny, wydział lekarski. Pisałam o tym dawno temu, ale jak ktoś nie wierzy i wyśmiewa to cóż 🤷
    • zaczarowanyogrod Re: Skierowania na badania 17.01.23, 14:58
      Od paru lat nie chodzę do lekarza rodzinnego. Jak chodziłam to nie prosiłam o skierowanie na badania.
      Tata nie ma problemu zrobić sobie badań zawsze dostaje.
      Mama miała problem, lekarka uważała że nie potrzeba. Albo jak coś wyszło dobrze to nie robiła kolejnych badań. Dopiero po tym jak zrobiła sobie prywatnie to się dziwiła, że reszta jest zła. Teraz już nie ma problemu. Może po tamtym, a może że skończyła 50.
      Ja dostaję skierowania od endokrynologa, chociaż sama nie widzę sensu niektórych jak wszystko wyszło dobrze na poprzednich.
      Nasza rodzinna to tak ma że wpierw daje leki jak nie pomogą to badania.

• hosta_73 Re: Skierowania na badania 17.01.23, 15:03
      Nie chodzę po skierowania na podstawowe badania, chyba że mam wizytę i przy okazji dostanę ale to naprawdę rzadko. USG piersi i cytologie też robiłam prywatnie ale ostatnio się wkurzyłam i zapisałam do ginekologa na NFZ i te badania miałam zrobione na fundusz.
      Na rezonansie i tomografii nigdy nie byłam i oby nie było potrzeby.
    • asfiksja Re: Skierowania na badania 17.01.23, 17:19
      Miałam robione drogie badania na NFZ. Ale nigdy nie było tak, że przynoszę teczkę i kategorycznie żądam skierowania. Faktycznie bywa, że jeden lekarz twierdzi, że coś nie przysługuje, a drugi, że jak najbardziej.
    • edor67 Re: Skierowania na badania 17.01.23, 21:06
      Nie. Rodzinny raz w roku daje na różne badania. Ginekolog, odkąd zmieniłam lekarza, raz na pół roku daje skierowania nakompleksowe badania+ usg+ bakteriologia i raz w roku cytologia,choć na fundusz przysługuje raz na 3 lata. Jestem zdziwiona, bo chodzę na wizyty na fundusz. Ale faktem jest, że swoje trzeba odczekać, bo pacjentek ma mnóstwo.
      • alina460 Re: Skierowania na badania 17.01.23, 22:05
        Mi też ginekolog powiedział, że cytologia na NFZ przysługuje raz na trzy lata. Masakra.
    • berber_rock Re: Skierowania na badania 18.01.23, 09:06
      imponderabilia22 napisała:

> Ostatnio znajomą ginekolog na NFZ okłamała, że on nie ma uprawnień aby dać jej
      > skierowanie na rezonans,

Ginekolog na rezonans??? Rezonans czego przepraszam? I co on później zrobi z wynikiem tego rezonansu.
      IMHO slusznie
      • imponderabilia22 Re: Skierowania na badania 18.01.23, 14:53
        berber_rock napisała:

> imponderabilia22 napisała:
        >
        >
        > > Ostatnio znajomą ginekolog na NFZ okłamała, że on nie ma uprawnień aby da
        > ć jej
        > > skierowanie na rezonans,
        >
        > Ginekolog na rezonans??? Rezonans czego przepraszam? I co on później zrobi z wy
        > nikiem tego rezonansu.
        > IMHO slusznie

Np. miednicy małej. Ginekolog to lekarz specjalista i jak najbardziej może je wystawić.
        Co z nim zrobić? Np. wypisać skierowanie do szpitala
    • palacinka2020 Re: Skierowania na badania 18.01.23, 09:09
      Nie mam problemów poniewaz nie robie zadnych kontrolnych badan.
    • szafireczek Re: Skierowania na badania 18.01.23, 15:20
      Dostać skierowanie w ramach NFZ to nie większy problem, ale doczekać się realizacji, to poza prostymi badaniami laboratoryjnymi, czy rtg, to już wyczyn.
      • imponderabilia22 Re: Skierowania na badania 18.01.23, 15:28
        szafireczek napisała:

> Dostać skierowanie w ramach NFZ to nie większy problem, ale doczekać się realiz
        > acji, to poza prostymi badaniami laboratoryjnymi, czy rtg, to już wyczyn.

Można też nie doczekać w ogóle😉
        • szafireczek Re: Skierowania na badania 18.01.23, 15:34
          To fakt. Ale generalnie absurdy, bo to co do zasady to diagnostyka, a jak można oczekiwać skutecznej terapii bez wyników badań? Równie dobrze można isć do szamana, czy rodzimej szeptuchy. W efekcie, jeśli kogoś stać - idzie prywatnie, a kolejka na NFZ i tak się nie zmniejsza, bo o ile nie jest to badanie inwazyjne - przyda się kontrolnie.
    • kaki11 Re: Skierowania na badania 18.01.23, 15:35
      W przychodni rodzinnej zależy do kogo się pójdzie. U jednej lekarki skierowanie jakiekolwiek ciężko jest wyprosić, druga na badania kontrolne wystawi na życzenie, a jak idziesz z jakimś problemem, też zwykle szybko proponuje jakieś badania sama.
    • figa_z_makiem99 Re: Skierowania na badania 18.01.23, 15:36
      Niestety tak.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka