Dodaj do ulubionych

Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-wolno?

17.01.23, 23:33
Odziedziczyłam pewne nieruchomości a także problemy z tym związane. No chodzi o te nieszczęsne ksero aktu poświadczenia dziedziczenia w którym jasno widać kto, gdzie i w jakiej kwocie odziedziczył ( nie jestem jedynym spadkobiercą).
W spółdzielni czy we wspólnocie już skserowali, pozwoliłam na to bo na cito musiałam to załatwić. Pewnie też to był błąd.
A teraz dochodzą dostawcy prądu i gazu. Rachunki płaciłam zaliczkowo na stare konto osoby zmarłej znacznie zawyżając kwoty aby nikt się nie przyczepił. Bez problemu założyłam nowe konta tylko na podstawie aktu zgonu. No ale zostały stare konta z nie wiadomo jakim stanem choć zakładam i chyba słusznie- brak jakiejkolwiek korespondencji spore nadpłaty. No i teraz dostawca energii i gazu aby zweryfikować i zamknąć tamte stare konta żąda tego aktu. Jak się domyślam będzie chciał skserować. Czy ma do tego prawo? A może wystarczą tylko te strony które mnie dotyczą? Może wypisy z KW gdzie jest jasne że to ja jestem właścicielem wystarczą?
Jak to rozwiązać?
Obserwuj wątek
    • niemcyy Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 17.01.23, 23:44
      Nie możesz dać mu ksera z zasłoniętymi danymi, które go nie powinny interesować?
    • bcde Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 18.01.23, 02:38
      Jeśli są spore nadpłaty na starych kontach, to stanowią one spadek, do którego mają prawo wszyscy spadkobiercy (we wskazanych w APD udziałach). Dłużnik (dostawca energii) powinien ustalić spadkobierców i odebrać od nich dyspozycję co do pieniędzy, które jest winien. Do czasu działu spadku jest wspólność majątku spadkowego, więc powinien poznać wszystkich spadkobierców.
    • panna.nasturcja Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 18.01.23, 02:42
      Mineralllna, ale niestety to nie Ty jesteś właścicielką nadwyżek w gazowni i u dostawcy prądu.
      Są nimi wszyscy spadkobiercy.
      • bazia_morska Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 18.01.23, 06:32
        Nieładnie tak psuć humor koleżance!
      • minerallna Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 18.01.23, 07:25
        Nadpłaty powstały już po notarialnym podziale spadku.
        • aqua48 Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 18.01.23, 10:48
          A nadwyżki się liczą chyba do momentu śmierci poprzedniego właściciela i te są dzielone na wszystkich, spadkobierców, a powstałe po podziale już już nie
        • eriu Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 18.01.23, 14:42
          Ale to trzeba wyjaśnić oficjalnie do kiedy jaka nadywżka powstała. Wszystko co należało do danej osoby się dzieli jak dziewczyny piszą. Wszystkie nadwyżki na kontach w administracji zanim oficjalnie mieszkanie uznano za Twoją własność są do podziału wśród spadkobierców.
        • panna.nasturcja Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 18.01.23, 16:20
          Ale dostawcy energii i gazu mają na to przepisy. Jeśli nie było rozliczenia stanów według licznika u nich to nie będzie takie proste.
    • minerallna Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 18.01.23, 19:49
      Nie nadwyżki są tu problemem a dokumenty jakie wymagają dostawcy do rozliczenia czyli akt poświadczenia dziedziczenia ze wszystkimi danymi spadkobierców, ilością i cenami nieruchomości. Czy faktycznie mogę im przedstawić akt z zamazaną resztą pozycji która mnie nie dotyczy? Może sam wypis z KW wystarczy?
      • kozaki_za_kolano Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 18.01.23, 19:57
        minerallna napisała:

> Nie nadwyżki są tu problemem a dokumenty jakie wymagają dostawcy do rozliczenia czyli akt poświadczenia dziedziczenia ze wszystkimi danymi spadkobierców, ilością i cenami nieruchomości.

Coś Ci się pokręciło albo zmyślasz. Mój partner ma w domu taki dokument, odziedziczył nieruchomość. Nie ma w nim ani ilości, ani cen nieruchomości.
        • panna.nasturcja Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 19.01.23, 00:40
          Serio?
          My robiliśmy ostatnio pświadczenie dziedziczenia, każda nieruchomość musi być tam wpisana, bo nieruchomość może zmienić właściciela wyłącznie na drodze notarialnej, więc musi być napisane co konkretnie z tych nieruchomości dziedziczysz.
          U nas jest adres i numer księgi wieczystej, szacowanej wartości chyba nie ma.
          • panna.nasturcja Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 19.01.23, 00:46
            Ok, poszłam sprawdzić. W poświadczeniu dziedziczenia nie ma żadnych nieruchomości, ksiąg i adresów, są w protokole dziedziczenia, a tego ostatniego nikt od nas nigdzie nie chciał.
            • bcde Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 19.01.23, 01:32
              W akcie poświadczenia dziedziczenia wpisuje się poszczególne rzeczy i prawa tylko w wypadku uwzględnienia przez notariusza zapisów windykacyjnych. Wtedy istotnie mogą pojawić się np. numery ksiąg wieczystych czy też numery rejestracyjne i VIN samochodów lub maszyn lub numery rachunków bankowych. Tylko że testamenty z zapisami windykacyjnymi są wciąż dość rzadkie.
              • panna.nasturcja Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 19.01.23, 01:37
                Ale dziedziczenie poświadcza się przecież również gdy nie ma żadnego testamentu.
                U nas tak było już kilka razy.
                • bcde Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 19.01.23, 01:49
                  Dlatego napisałem o wyjątku. Standardowo APD zawiera tylko dane spadkobierców i ich udziały w spadku. Nic więcej, poza pouczeniami.
                  • panna.nasturcja Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 19.01.23, 02:22
                    Tak, już wiem, pomyliłam z protokołem, ale napisałam, bo autorka chyba też myli skoro pisze, że ma tam dokładne dane nieruchomości.
    • mia_mia Re: Kserowanie aktu poświadczenia dziedziczenia-w 19.01.23, 02:54
      Kwota ewentualnej nadpłaty nie wpływa na nic czy to złotówka czy 1000 i jaki problem jest w tym, że ktoś skseruje umowę z osobą zmarłą, którą i tak pewnie ma gdzieś w systemie tylko nie chce mu się szukać?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka