Dodaj do ulubionych

14 letni rasista

18.01.23, 00:07
Chłopiec z klasy corki obrzuca szkolne koleżanki rasistowskimi wyzwiskami typu: jesz psy, Nyga (dziewczynki pochodzą z Azji) itp. Chciałabym uwiadomic rodzicow agresora, ze oprócz faktu, ze zachowanie młodzieży jest wyjątkowo obrzydliwe, to dodatkowo rasistowskie wyzwiska sa karalne. Chłopiec jest jednak niepelnoletni. Co realnie grozi 13-14 letniemu młokosowi za takie zachowanie? Sąd dla nieletnich? I co taki sąd może postanowić?

Rodzice dziewczynek nie znają języka polskiego, sprawa wyszla przypadkiem, nie zamierzam tego tak zostawić, zwłaszcza, ze agresor ma nasladowcow.
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 00:16
      Ale to nie ty jesteś od uświadamiania i wychowywania cudzych dzieci? jest chyba w tej szkole jakiś dyrektor, jest wychowawca, należy poruszyć temat na zebraniu i domagać się reakcji
      • antykaa Re: 14 letni rasista 18.01.23, 00:19
        Najpierw uświadomię rodziców, ze to nie przelewki, jeśli nie poskutkuje pójdę do dyrekcji.
        • lauren6 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 11:27
          Rodzicami nie zaprzątaj sobie głowy. Możesz śmiało założyć, że jeżeli dzieciak posługuje się takimi odzywkami to w jego domu rodzinnym mówi się tak samo.

Od razu uderzaj do wychowawcy i dyrekcji.
          • jowita771 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 23:13
            Zgadzam się, rodzice jeszcze go pochwalą.
      • alicia033 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 00:20
        koronka2012 napisała:

> Ale to nie ty jesteś od uświadamiania i wychowywania cudzych dzieci? jest chyba w tej szkole jakiś dyrektor, jest wychowawca, należy poruszyć temat na zebraniu i domagać się reakcji

pogięło cię?
        Oczywiście, że na takie zachowanie może i powinien reagować osobiście każdy, kto o tym wie.
        • antykaa Re: 14 letni rasista 18.01.23, 00:23
          Dziekuje Ci za te słowa. Zawsze reaguje na sytuacje, gdy ktoś z jakiegoś powodu dyskryminuje innych. Chce być uzbrojona we wszelka amunicję zanim porozmawiam z rodzicami agresora.
          • aqua48 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 10:50
            Ale to nie Ty masz uświadamiać rodziców innego dziecka, tylko szkoła.
            • alicia033 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 11:19
              aqua48 napisała:

> Ale to nie Ty masz uświadamiać rodziców innego dziecka, tylko szkoła.

gdyż? W którym kodeksie to zapisane?
              • lauren6 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 11:28
                Żadnym. Po prostu nie warto tracić czasu na użeranie się z dzbanami, skoro efekt takiej rozmowy z góry jest znany.
                • andaba Re: 14 letni rasista 18.01.23, 12:33
                  Chyba pierwszy raz w życiu zgadzam się z lauren.
                • antykaa Re: 14 letni rasista 18.01.23, 12:46
                  Po wymianie korespondencji z mamunia Bombelka i ja przyznane racje
                • alicia033 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 13:11
                  lauren6 napisała:

> Żadnym. Po prostu nie warto tracić czasu na użeranie się z dzbanami, skoro efek
                  > t takiej rozmowy z góry jest znany.

i dlatego tu nigdy nie będzie dobrze, skoro panuje spychologia i niedasizm, bo pańcie uważają, że od reakcji na złe zachowania małolatów jest ktoś inny.
                  • lauren6 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 13:24
                    Rodzic innego ucznia nie ma żadnych mechanizmów wyegzekwowania poprawnego zachowania u obcego dziecka. Kierowanie swoich uwag bezpośrednio do rodziców jest równie skuteczne co rzucanie grochem o ścianie. Skończy się to tylko i wyłącznie tym, że dziecko rodzica zwracającego uwagę stanie się ofiarą bullyingu. Wtedy wszystko i tak wyląduje u dyrekcji.
        • koronka2012 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 18:08
          Osobiście - tzn. właśnie zgłosić odpowiednim osobom, które na co dzień będą mogły torpedować takie zachowania. Ona sobie pogada, rodzice delikwenta zapewne są podobni więc wiele nie wskóra
      • szare_kolory Re: 14 letni rasista 18.01.23, 11:57
        A potem przyjeżdż tvn czy inny polsat. Robią reportaż po zdarzeniu, z udziałem publiczności i pytają: czy można było temu jakoś zapobiec? Czy nikt niczego nie zauważył? Gdzie byli koledzy? Gdzie byli nauczyciele? Gdzie byli rodzice, którzy przecież musieli coś wiedzieć, choćby od własnych dzieci? Dlaczego nikt nie zareagował. A wtedy wchodzi koronka i mówi: od reagowania byli inni.
        • iwoniaw Re: 14 letni rasista 20.01.23, 19:03
          Tu nie o to chodzi, żeby nie reagować, tylko żeby reagować z sensem. Uwagę to ja mogę zwrócić rodzicom bombla, których znam na tyle, że wiem, jakie mają wartości, poglądy i jak bardzo się przejmą - jesli uznam, że zareagują właściwie. W pozostaĺych przypadkach niech się tym zajmą ludzie, którzy latami uczyli się zawodu i których jest to obowiązkiem - ja im jak najbardziej mogę zgłosić problem, być świadkiem, wsparciem i czym tam jeszcze. Ale zagadywanie obcych ludzi w temacie "państwa dziecko jest patologią" (nawet jesli to wyrazimy oględniej) jest - z punktu widzenia moich nieistotnych statystycznie, ale istotnych empirycznie doświadczeń - bezsensowne, a czasem nawet niestety przeciwskuteczne.
    • bi_scotti Re: 14 letni rasista 18.01.23, 00:33
      Tu, gdzie mieszkam, pewnie bym jednak zaczela od szkoly, bo rzecz sie dzieje w szkole, czy tak? Jesli uczen pozwala sobie na tego typu odzywki na terenie szkoly/klasy, to jest to jak najbardziej zadaniem szkoly (nauczyciel, wychowawca, dyrektor ...) zeby podjac dzialania wychowawcze. Przeciez to nie tylko kwestia tego, ze rasistowskie odzywki sa karalne ale przede wszystkim stosusnku czlowieka do czlowieka, postrzegania "innych" etc. Tak w ogole to pewnie by sie przydaly jakies wspolne szkolne dzialania zeby te dziewczynki byly ogolnie szanowane, zeby sie czuly bezpiecznie i dobrze w klasie, w szkole. Tym sie musza zajac "szkolni" dorosli. Inni uczniowie tez skorzystaja na tego typu zabiegach edukacyjnych smile Cheers.
    • pruszynkaaa Re: 14 letni rasista 18.01.23, 00:42
      Niestety, jest duża szansa że agresor usłyszał tego typu odżywki właśnie wśród najbliższej rodziny, więc zamiast zrozumienia sytuacji i problemu możesz spotkać się z sytuacją że zostaniesz wyzwana od Przewrażliwionej paniusi czy cos tam. Dobrze, że zauważyłaś problem i reagujesz, ale jednak interweniowała bym bezpośrednio w szkole i monitorowała sytuację
      • hande Re: 14 letni rasista 18.01.23, 10:33
        Ja jestem przerażona jacy ludzie żyją wokół mnie, nienawidzą Ukraińców, jak na Facebooku ktoś z Ukrainy poprosi o pomoc to większość komentarzy zieje nienawiścią do nich, weźcie się do roboty, wracajcie do siebie itp. to nie są jednostki tylko większość. Nie wstydzą się tego, piszą pod imieniem i nazwiskiem. Ostatnio pani koło 60 tki pisze: przestańcie ukry żebrać.
        A wtóruje jej jakiś facet: spier@#$ do siebie walczyć na wojnie. Tacy ludzie żyją wokół nas ☹️
        • anorektycznazdzira Re: 14 letni rasista 20.01.23, 16:01
          "większość komentarzy zieje nienawiścią do nich, weźcie się do roboty, wracajcie do siebie itp. to nie są jednostki tylko większość. Nie wstydzą się tego, piszą pod imieniem i nazwiskiem."
          Fejkonta też mają imię i nazwisko
          i pasujące zdjęcie
          100% pewności, że to realny człowiek jest wtedy, jeśli znasz typa
      • maly_fiolek Re: 14 letni rasista 18.01.23, 11:38
        > jest duża szansa że agresor usłyszał tego typu odżywki właśnie wśród najbliższej rodziny,
        Nie znasz się.
        Internet, patostreamerzy itp.
        • gaskama Re: 14 letni rasista 18.01.23, 13:03
          Co to za komentarz "nie znasz się". Rodzina nie ma wypływu na wychowanie 14letniego rasisty? Jesli dopuścili do tego, że na bombelka ma tylko wpływ patostreamer, to sami są patusami.
          • maly_fiolek Re: 14 letni rasista 18.01.23, 13:52
            > Jesli dopuścili do tego, że na bombelka ma tylko wpływ patostreamer, to sami są patusami.
            Odważne stwierdzienie - by nie powiedzieć debilne.
            Widać nie byłaś matką zbuntowanego nastolatka który - uwaga - robi wszystko dokładnie na odwrót.
            Zabezpieczenia nic nie dają - moi synowie choć niezbyt lotni w nauce z łatwością je obeszli sad.
            • anorektycznazdzira Re: 14 letni rasista 20.01.23, 15:59
              Ty akurat jesteś bardzo słabym przykładem na kogoś, kto cokolwiek klei.
    • szmytka1 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 10:38
      Cykl pogadanka z pedagogiem, spotkanie rodziców i dzIeci z dyrekcją i po drodze wizyta policjanta z lokalnej komendy. U nas podzialalo, ale nie o rasizm chodIlo a o inne przesladowania.
      • antykaa Re: 14 letni rasista 18.01.23, 12:29
        Interwenowalam w szkole dyrekcji - maja sie zajac tematem. Mamunia agresora przypierzyla sie do mnie, ze napisalam do niej na whatsappie na Ty (nie odbiera) - przeprosilam, piszac, ze sadzilam, ze wszyscy w klasie jestesmy na TY.
        Poza tym skomentowala, ze to moze taki challenge (sic!) a poza tym nie jestem uczestniczka tego zdarzenia i ze moze powinnam spytac dziewczynke, czy ja to urazilo.

LOL. Mamusia pewnie Bombelka bedzie bronic do upadlego. Gdyby moja corka cos takiego napisala, to bym jej z dupy nogi powyrywala normalnie.
        Jak dobrze, ze mam screen z Insta, bo by sie pewnie wyparl.
        • berdebul Re: 14 letni rasista 18.01.23, 12:56
          Liczyłaś, ze usłyszysz coś innego? suspicious Jeżeli młody człowiek ujawnia takie poglądy, to robi to, bo są akceptowane w środowisku domowym. Znam 10-łatkę, która wali tekstami „Polska dla Polaków”, w domu ma ojczyma z gatunku koszulka z PW, tatuaż z orłem, oraz matkę w podobnej stylizacji, plus np. tipsy z symbolem kotwicy. Czym skorupka za młodu…
          Kierunek dyrekcja, wychowawca, policja.
          • borsuczyca.klusek Re: 14 letni rasista 18.01.23, 13:00
            Tipsy z kotwicą zrobiły mi dzień 😅
            • berdebul Re: 14 letni rasista 18.01.23, 14:17
              Ta matka, to moja koleżanka ze szkoły. 😅 Lokalny patriotyzm (Warszawa, Legia…) jakoś mocno w niej rozkwitł.
          • littlesquirrel Re: 14 letni rasista 18.01.23, 13:27
            berdebul napisała:

> Liczyłaś, ze usłyszysz coś innego? suspicious Jeżeli młody człowiek ujawnia takie
            > poglądy, to robi to, bo są akceptowane w środowisku domowym.

Tak, takie zachowania często wynosi się z domu.
        • triss_merigold6 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 21:59
          Na jakiej podstawie uroiłaś sobie, że rodzice dzieci z klasy są na Ty z założenia?

Właściwy kierunek to wychowawca, pedagog, dyrekcja.
          • antykaa Re: 14 letni rasista 19.01.23, 08:16
            Bo bylam z nia na wielu zebraniach i wszyscy mowilismy sobie na Ty.
          • lauren6 Re: 14 letni rasista 19.01.23, 09:54
            Żyjemy w Polsce. W Polsce nawet przy obrażaniu kogoś używa się formy pan/pani.

Jak na tym filmiku kłócących się bab w autobusie: proszę pani, pani jest jakaś popierdolona.

Poza tym patusy zwykle są wyczulone godnościowo.

To tak na marginesie.
            • antykaa Re: 14 letni rasista 19.01.23, 18:24
              Cos w tym jest, ze patusy sa wyczulone godnosciowo. Gdy tak siegne pamiecia, to rzeczywiscie da sie to ubrac w pewna regule.
    • gaskama Re: 14 letni rasista 18.01.23, 12:59
      A od tego nie jest szkoła?

No jeszcze córka może kulturalnie poprosić kilku silniejszych kolegów, by wpier..lili małemu rasiście. To najszybciej zadziała.
      • alicia033 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 13:17
        gaskama napisała:

> A od tego nie jest szkoła?

Nie. Lub - bynajmniej nie tylko szkoła.
        Od tego jest całe otoczenie, które powinno czynnie reagować w momencie bycia świadkiem takich sytuacji.
        Chyba, że chcecie, żeby tu dalej było tak beznadziejnie, jak jest.
        • gaskama Re: 14 letni rasista 18.01.23, 14:10
          Dopiero teraz doczytałam, że dla mamusi bombelka problemu nie ma. Więc pozostaje jednak pozostaje tylko szkoła. Lub fajna grupa rowiesnicza, która postawi się ... oczywiście pokojowi ... młodemu faszyscie. Podobno przemawianie faszystom do rozsądku może zadziałać. Podobno.
      • littlesquirrel Re: 14 letni rasista 18.01.23, 13:23
        gaskama napisała:

> No jeszcze córka może kulturalnie poprosić kilku silniejszych kolegów, by wpier
        > ..lili małemu rasiście. To najszybciej zadziała.

Ty tak na serio??
        • asia.sthm Re: 14 letni rasista 18.01.23, 13:29
          > Ty tak na serio??

Gaskama wybitnie sie wygłupiła albo zapomniała podkreslic wezykiem. Kompromitujacy zart to, odpał znaczy.
      • anorektycznazdzira Re: 14 letni rasista 20.01.23, 15:53
        Czasem jeszcze lepiej zadziała, jak zbierze się grupa, nie musza być osiłki, i ta grupa go wyśmieje i każe mu się zamknąć. Wystarczy parę dzieciaków, żeby zakrzyczeć debila. Miałam bardzo fajna klasę, tak pacyfikowaliśmy kretynów, którzy się śmiali np. z naszej koleżanki w okularach.
        • gaskama Re: 14 letni rasista 20.01.23, 19:31
          O to mi chodzi. Ostracyzm ze strony rowiesnikow zadziałać może. Nie musi, ale może.
    • livia.kalina Re: 14 letni rasista 18.01.23, 13:14
      W klasie mojego starszego syna też pojawiła się podobna sytuacja, tam przemoc werbalna dotyczyła innej kwestii i bardzo szybko to rozwiązano zapraszając na lekcję wychowawczą policjantów, którzy mieli przygotowaną pogadankę na temat tego, co wolno, a czego nie wolno i jakie za to grożą konsekwencje. Policjanci byli dwukrotnie - raz to była bardziej prelekcja, drugi raz rodzaj warsztatów- dzieci odtwarzały scenki, jakie mają miejsce w szkole a potem był do nich komentarz- w którym miejscu jeszcze było ok, w którym już nie, w którym należało to przerwać i co poszczególni uczestnicy mogli/powinni zrobić by nie doprowadzić do eskalacji sytuacji.

Przykre zachowania skończyły się praktycznie od ręki.
      • asia.sthm Re: 14 letni rasista 18.01.23, 13:25
        > Przykre zachowania skończyły się praktycznie od ręki.

Bo wprowadzono efektywne metody i tak powinno byc w kazdej szkole.
        • littlesquirrel Re: 14 letni rasista 18.01.23, 13:39
          Na pewno warto stosować różne metody, aby pokazać dzieciom na czym polega szacunek do drugiego człowieka. Dużo mówimy o agresji fizycznej, ale mało o tej słownej. Gdy ktoś kogoś uderzy to lecimy na skargę, ale na agresję słowną przymykamy oko. Oczywiście często te słowa wynosimy z domu i początkowo może to być walka z wiatrakami, aby zmienić nastawienie małego agresora.
      • triss_merigold6 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 21:59
        Bardzo dobre rozwiązanie.
      • anorektycznazdzira Re: 14 letni rasista 20.01.23, 15:51
        Widzę, że to ani z Pruszkowa ani z Komendy Głównej musieli być ci policjanci suspicious
        • livia.kalina Re: 14 letni rasista 20.01.23, 20:19
          Z Włodawy tez nie:
    • littlesquirrel Re: 14 letni rasista 18.01.23, 13:18
      Zgłosiłabym najpierw sprawę do wychowawcy i rodziców (agresora + naśladowców) bez wciągania w to instytucji. Może jakieś zebranie na ten temat?
    • alicjamagdalena Re: 14 letni rasista 18.01.23, 13:58
      U nas jest 12 latek nie dość że,sypie rasistowskimi, seksustowskimi tekstami to jego idolem jest Hitler ....zaburzony typ, ocieracz.
    • hanusinamama Re: 14 letni rasista 18.01.23, 21:43
      U mnie w szkole była pogadanka wędziny Wesołowkiej. Wyjasniła jasno czym jest demoralizacja dziecka i co za to grozi.
    • nangaparbat3 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 21:59
      Rasizm się teraz panoszy wśród chłopców, bo dziewczynek-rasistek jakoś nie widzę. Zgłosiłabym wychowawczyni/pedagogowi/dyrekcji szkoły. Bo to szkoła ma problem, rodzice chłopca być może podzielają jego poglądy. Zresztą może wychowawca/pedagog /dyrekcja też. Wszystkie opcje są mozliwe u nas.
      • nangaparbat3 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 22:03
        Ewentualnie powiedziałabym temu dziecku, że wiem, co robi, i że mam nadzieję, że to było raz, przez nieporozumienie, i nie powtórzy się, bo wstyd. Patrząc głęboko w oczy.
        Działa , jeśli mówi się bardzo spokojnie i bardzo serio, bezwzględnie bez złości. No chyba że ktoś się zdecyduje na awanturę, ale wówczas musi być wstrząsająca.
      • solarpowerprincess [...] 19.01.23, 18:44
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • yuka12 Re: 14 letni rasista 20.01.23, 15:43
          Kiedyś dzikie hordy Polaków najechały Zachód. W samej UK ponad 1mln. Nie, to nie byli sami lekarze i naukowcy 😁. Dla przemyślenia.
          • runny.babbit Re: 14 letni rasista 20.01.23, 20:37
            No i? Część z tych Polaków faktycznie prezentowała taki poziom, że nie chciałabyś być w ich sąsiedztwie. Czy mamy znosić ukraińską patologię tylko dlatego, że wcześniej ktoś musiał użerać się z naszą, polską? Wolałabym, żeby złe zachowania były eliminowane bez względu na narodowość. Niestety, polskie szkoły muszą operować na zasadzie każdy orze jak może i radź sobie sam. Rezultaty są różne. Mamy w lokalnej podstawówce ukraińskie dzieci które zachowują się normalnie, a mamy też prawdziwą patole, która pije i pali, a nauczycielom śmieje się w twarz. Bo nic im nie zrobią przecież.
            • livia.kalina Re: 14 letni rasista 20.01.23, 20:46
              No przecież yuka napisała w odpowiedzi na wysryw trolla od putina.
        • nangaparbat3 Re: 14 letni rasista 20.01.23, 18:52
          A nie mówiłam!
          Ciekawa jestem, czy w stanie wojennym na polskich migrantów mówiono "dzikie hordy".
          • solarpowerprincess [...] 20.01.23, 21:14
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • jowita771 Re: 14 letni rasista 18.01.23, 23:11
      U mojej córki wprawdzie starszy chłopiec, bo to było w pierwszej liceum, ale został przeniesiony do równoległej klasy. Dzieci się dogadały i poszły do dyrektora, informowały o wszystkich rasistowskich, antysemickich itp. tekstach. Nauczyciele zresztą wiedzieli o poglądach chłopaka, bo nie raz dyskutował i dzielił się swoimi mądrościami z doopy. Reszta klasy solidarnie była przeciwko.
      • antykaa Re: 14 letni rasista 19.01.23, 18:19
        Szkola zachowala sie wspaniale. W klasie corki chlopcy ostatnio zachowuja sie skandalicznie. Jeden chlopiec przeszukiwal plecak corki i kolezanki, wyciagnal nawet karte pobytu!!! Corce znalazl zwolnienie z lekcji i nie chcial oddac. Inny bawil sie w durna zabawe popychanie kolegi z calej sily, tak, zeby ten z impetem wpadl na inna dziewczynke, final bym taki, ze corka ma obolale ramie i siniaka. Sprawe zglosilam do dyrekcji, juz po godzinie dzieci byly u pedagoga szkolnego. Najpierw wypowiedzialy sie dziewczynki, potem zaproszono chlopcow. Dwoch sie przyznalo, wyrazilo skuche, rasista sie przyznal mpwiac, ze ma swoje powody (zero skuchy), popychajacy szedl w zaparte a po wyjsciu od pedagozki powiedzial do kolegow, ze moja corka jest szm*** i dziw**. Hela nie doslyszala, co o niej powiedzial, wiec koledzy jej powtorzyli.
        Po kolejnej lekcji, na ktorej nauczycielka zapowiedziala, ze przesadzi dzieci (moja corka miala siedziec z tym chlopcem, ktory ja brzydko nazwal), mloda roztrzesiona poszla do nauczycielki proszac ja o zmiane decyzji. Nauczycielka sie wkurzyla, wziela agresora na rozmowe a corke niemalze zaciagnela do dyrekcji, zeby powiedziala o zajsciu.
        Czuje ze strony nauczycieli ogromne wsparcie - kazda mowi, ze nie pozwoli na takie traktowanie innych osob i dodatkowo mowia dziewczynkom, ze madrze zrobily, ze sie odwazyly powiedziec prawde i ze trzeba glosno mowic o tym, ze komus dzieje sie krzywda.
      • arthwen Re: 14 letni rasista 19.01.23, 18:31
        A w równoległej klasie to mu sie nagle poglądy zmieniły?
        • jowita771 Re: 14 letni rasista 20.01.23, 14:49
          Nie masz wpływu na to, co ktoś ma w głowie. Przy przeniesieniu miał powiedziane, że kolejne wypowiedzi w takim tonie skończą się wyrzuceniem ze szkoły. Szczerze mówiąc nie wiem, co dalej, córka mi nie mówiła, a ja nie pytałam.
    • anka_z_daleka_1 Re: 14 letni rasista 19.01.23, 18:34
      Jestem prawie pewna, że sam tego nie wymyslił. Zapewne usłyszał w domu.
    • solarpowerprincess Re: 14 letni rasista 19.01.23, 18:42
      a jak azjata powie do polaka "jesz krowy" to powinien się polak obrazić? Wszak krowa to święte zwierze w części azji...
    • anorektycznazdzira Re: 14 letni rasista 20.01.23, 15:47
      No ale co szkoła na to?
      Wychowawca, pedagog, dyrekcja, a nawet randomowy nauczyciel pilnujący korytarza na przerwie jest od tego, żeby natychmiast zareagować. Nie jest to rola rodzica innego dziecka.
      Ty to najwyżej powinnaś zgłosić na policję i do kuratorium, że szkoła nie reaguje, ale wątpię, że wie. Zawiadom szkołę.
      • antykaa Re: 14 letni rasista 20.01.23, 16:59
        Zawiadomilam, szkoła zachowała się super

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka