Dodaj do ulubionych

Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie

18.01.23, 09:30
Pani redaktor chce wynająć mieszkanie, a warunki jakie stawia nie podobają się państwu z FB. Ciagle na ematce pojawiają się wątki o niepłacących najemcach, sama mam koleżankę, której matka z dzieckiem nie płaciła przez prawie rok, nie wpuszczała koleżanki do mieszkania, a teraz komornik nawet nie może ściągnąć zaległych pieniędzy.

Czy to takie oburzające i wykluczające, ze ktoś nie chce wynajmować lokum rodzinom z dziećmi, ludziom z psami czy palaczom?
next.gazeta.pl/next/7,151003,29369473,dziennikarka-chciala-wynajac-mieszkanie-zalala-ja-fala-krytyki.html#s=BoxOpImg9
Obserwuj wątek
    • anilorak174 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 09:39
      Jej mieszkanie. Może stawiać warunki.
      Tez nie rozumiem rabanu. Mamy prawo, które w zaden sposób nie chroni właściciela mieszkania a daje pełnię praw do cudzej własności nieuczciwym najemcom.
    • laura.palmer Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 09:46
      No cóż, pewne grupy najemców są prawnie chronione przed eksmisją, więc prywatni właściciele niekoniecznie mają ochotę wynajmować akurat im. Moim zdaniem informacja w ogłoszeniu, że nie wynajmuje się rodzinom z dziećmi oszczędza czas obu stronom. Pretensje niech rodziny zgłaszają do ustawodawców.
      Ja bym wolała, by moje mieszkanie stało puste, niż wynająć komuś, kto będzie mógł mieszkać w nim latami nie płacąc.
      • muireade Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:28
        No, a jak już odzyskasz swoją własność to okaże się, że została zwandalizowana i potrzeba remontu generalnego...
      • samawsnach Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 23:03
        laura.palmer napisała:

> No cóż, pewne grupy najemców są prawnie chronione przed eksmisją.
        Nie ma "grup najemców chronionych prawnie". Wszyscy najemcy są chronieni i z każdym, czy to dzieciatym, czy nie jest taka sama polka, gdy nie chce się wyprowadzić. To przekonanie, że matki z dziećmi, czy niepełnosprawni są nieusuwalni dawno się zdezaktualizowało.
    • palacinka2020 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 09:48
      Pani bez problemu znajdzie lokatorów bez dzieci i zwierząt, nie wdawałabym się w dyskusje na FB. A mieszkanie przydałoby sie odgracić- będzie wynajmować z tym ołtarzykiem kometyków stojących na wannie?
      • szara.myszka.555 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 09:59
        "A mieszkanie przydałoby sie odgracić- będzie wynajmować z tym ołtarzykiem kometyków stojących na wannie?"

Napisała w ogłoszeniu, że mieszkanie jest w trakcie remontu. Cytuję: "Aktualne zdjęcia będą po remoncie. Na razie 4 stare oddające tak mniej więcej, o co kaman."
    • gr.ruuu Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 09:53
      Oburzające jest jedynie to, że obnosi się że swoją lewicowością i walczy z wykluczeniem dopóki nie wymaga to niczego od niej samej. Na tej samej zasadzie nie ma niczego oburzającego w rozwodach, zwykłych ludzi, za to sporo w rozwodach ludzi z ordo iuris
      • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:00
        gr.ruuu napisała:

> Oburzające jest jedynie to, że obnosi się że swoją lewicowością i walczy z wykl
        > uczeniem dopóki nie wymaga to niczego od niej samej.

Rzeczywistosc pokazala ile warte są jej przekonania🤷‍♀️.
        Ciekawe, czy ona to zakumała, czy dalej durna...
        • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:09
          Ale musi byc bardzo durna, skoro dala to ogloszenie na fb pod wlasnym nazwiskiem. W jednej szufladce ma lewicowosc na pokaz, w drugiej wykluczenie i brak tolerancji na wlasne potrzeby.
          Elyty z pustymi łbami🙄, a wydawaloby sie, ze od lewakow mozna wymagac wiecej, ze na terapie chodza, ze aktywnie poszukują tej swojej sciezki zyciowej, a nie to taki sam beton umyslowy, jak prawacy🤔
        • vanillapumpkin Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:11
          Tu macie rację, lewicówka pełną gębą ale jeśli chodzi o pieniążki dla siebie to już jej pewne rzeczy przeszkadzają i robi segregację. Tu się zgadzam.
        • 1012ja Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:14
          Właśnie tak. Pani Wanat w tok fm bardzo lubiła moralizować. Stawiając innym wysoko poprzeczkę, ujmując się za słabszymi i wykluczonymi. Jednak jak życie mówi sprawdzam to okazuje się, że jej te zasady nie obowiązują. Pospolita hipokrytką.
      • vivi86 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:56
        Też. Ti tak samo jak Kinga Rusin. Tyle puszczy o ekologii, a lata non stop.
        • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:08
          vivi86 napisał(a):

> Też. Ti tak samo jak Kinga Rusin. Tyle puszczy o ekologii, a lata non stop.

Nie wie bidulka, ze aby cos zmienic, to trzeba zaczac od siebie.
          Poza tym, gdzie te wszystkue forumki, co zawsze pyszcza na hipokryzje u prawaków? Czyzby same byly hipokrytkami? O nie🥺
          • chicarica Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:09
            Oczywiście. Nauczyłam się od prawaków. big_grin
            • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:14
              chicarica napisała:

> Oczywiście. Nauczyłam się od prawaków. big_grin
              >

Trzeba bylo uczyc sie od madrzejszych, nie od glupszych.
            • vivi86 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:35
              w innych kwestiach też się tak uczysz, naśladujesz i zgadzasz suspicious ? to ty prawak musisz być suspicious a tak serio hipokryzja bywa cechą i prawaków i lewaków. Tak jak materializm cechuje i niektóre kobiety i niektórych mężczyzn
          • gr.ruuu Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:12
            No przecież jestem
            • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:14
              Nie, ty nigdy nie pyszczysz tak jednokierunkowo. Raczej masz jakies epopeje wewnętrzne...
              • gr.ruuu Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:18
                Przecież jestem pierwszą do punktowania prawaków, choć przyznaję, że to niska rozrywka, bo sami się podkładają
                • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:23
                  gr.ruuu napisała:

> Przecież jestem pierwszą do punktowania prawaków, choć przyznaję, że to niska r
                  > ozrywka, bo sami się podkładają

Tak? To pewnie ja za rzadko bywam w takich watkach, bo punktowanie lewakow bardziej mnie kreci, przez to chyba, ze maja taki odlot od rzeczywistosci. ..
      • droch Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:13
        Lewicowość nie oznacza braku instynktu samozachowawczego smile Prawicowość też nie.
        • gr.ruuu Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:19
          Oczywiście. To jest po prostu wyjątkowa sytuacja smile
        • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:21
          droch napisał:

> Lewicowość nie oznacza braku instynktu samozachowawczego smile

Wlasnie, ze tak, dlatego to takie durne.

Prawicowość też nie, prawicowosc opiera sie na prawie naturalnym, wiec insttnkt samozachowawczy jak najbardziej porządany.

Oba te sposoby myslenia staja sie tym bardziej podobne, im bardziej popadaja w fanatyzm.
      • memphis90 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:15
        A to śmierdzący palacze i właściciele pieseczkow niszczących mieszkania są jakas mniejszością….?
      • black_magic_women Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 23:12
        A czy to nie ona przepraszała dawnych pracowników za mobbing? Być może gdyby napisał to ktoś inny, nie byłoby sprawy. Niestety Wanat jest bardzo antypatyczna, w dodatku pod płaszczykiem "serca po lewej stronie".
    • borsuczyca.klusek Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 09:56
      Podstawowym problemem jest durne i szkodliwe prawo lokatorskie i to ono jest winne większości wykluczeniom. Ale nawet gdyby nie to to pani ma pełne prawo wynająć swoją własność komu chce i na jakich warunkach jej się podoba. Ludzie, którzy na nią pyszczą pewnie w życiu nie remontowali nawet schowka na szczotki i nie mają pojęcia jakie to koszty i upierdliwość.
      • gr.ruuu Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 09:57
        Ta pani pierwsza narobiłaby wrzasku, gdyby ktoś nie chciał wynająć np. parze homoseksualnej albo muzułmanom
        • balladyna Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:10
          Nie ma powodów sądzić, że para homoseksualna czy muzułmanie zniszczą bardziej mieszkanie, albo że będą bardziej uciążliwi dla sąsiadów. Czego się nie da powiedzieć o psach i dzieciach. Więc nie wnikając w meritum, to akurat porównanie jest bez sensu.
          • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:21
            Tak, stereotypy sa dobre, kiedy dotycza wygodnej grupy. Czy te idiotyzmy to na serio, czy szydera z lewakow?
            • balladyna Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:31
              To jest doświadczenie życiowe. Gej, któremu wynajmowałam mieszkanie zostawił je w idealnym stanie, wręcz lepszym niż zastał. Czego się nie da powiedzieć o miłej skądinąd lokatorce z psem, który zeżarł drzwi wejściowe. Jak dostałam kilka razy wezwanie na policję, bo pies wył i przeszkadzał sąsiadom, to mi się odechciało poprawności.
              • gr.ruuu Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:32
                Singielka była najbardziej upierdliwą moją lokatorką, a para z dwoma psami była super. I co w związku z tym?
                • borsuczyca.klusek Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:40
                  gr.ruuu napisała:

> Singielka była najbardziej upierdliwą moją lokatorką, a para z dwoma psami była
                  > super. I co w związku z tym?

Nic. Każdy ma prawo kierować się swoim doświadczeniem i intuicją.

• gr.ruuu Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:46
                    Oczywiście. Każdy ma też prawo się rozwodzić. A jednak to zabawne jak rozwodzi się Zych
                    • borsuczyca.klusek Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:52
                      Sam rozwód Zycha nie byłby aż tak zabawny gdyby nie cała otoczka.
                • balladyna Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:46
                  Każdy ma swoje doświadczenia. Może Wanat miała fatalne doświadczenia z psami i dziećmi? Może ma wyjątkowo upierdliwych, czepialskich sąsiadów? Może mieszkanie jest tak urządzone, że nie za bardzo nadaje się dla dzieci i zwierząt? Nie ma co potępiać w czambuł kobiety, skoro nic o niej jako o prywatnym człowieku nie wiemy. To że ma lewicowe poglądy i jest za niewykluczaniem, nie oznacza, że nie ma silnej alergii na zwierzęcą sierść.
                  • gr.ruuu Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:47
                    Ja akurat wiem sporo 🙄
                    • borsuczyca.klusek Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:53
                      No to jak masz jakieś insajdy to dawaj 🙄
                    • balladyna Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:57
                      Ty wiesz, ale te rzesze internautów, którzy uważali za stosowne negatywnie skomentować ogłoszenie pewnie jednak nawet nie do końca nazwisko kojarzą.
                      • alicia033 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 14:23
                        balladyna napisała:

> pewnie jednak nawet nie do końca nazwisko kojarzą.

pewnie jednak kojarzą, bo pani właśnie nie jest anonimową kowalską, tylko osobą, która swoje "poglądy" prezentuje publicznie od lat.
                        • balladyna Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 14:48
                          Według sondażu opublikowanego przez rp.pl okazuje się, że 32 proc. badanych zadeklarowało, że nie znają szefa KPRM, Michała Dworczyka. Po 28 proc. respondentów deklaruje nieznajomość prezesa NIK, Mariana Banasia, wicepremiera, ministra kultury i sportu Piotra Glińskiego oraz ministra spraw wewnętrznych i administracji, Mariusza Kamińskiego. 24 proc. nie wie kim jest minister nauki i edukacji Przemysław Czarnek, a 22 proc. nie zna marszałek Sejmu, Elżbiety Witek. Co piąty Polak nie zna ministra zdrowia, Adama Niedzielskiego. Wicepremiera Jacka Sasina nie zna 18 proc. badanych."
                          A, i połowa Polaków nie ma pojęcia, że płaci VAT. Ale kojarzy Ewę Wanat, tak twierdzi Alicia z ematki.
                          • alicia033 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 14:59
                            hmmmmm, obserwujesz i komentujesz wpisy randomowych ludzi w mediach społecznościowych? Czy może jednak niekoniecznie?
                            • balladyna Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:17
                              A co to ma za znaczenie, co ja robię? Nie sądzę, żeby to miało jakiekolwiek przełożenie na resztę społeczeństwa. Są tacy co znają i nie komentują, są tacy co nie znają i komentują. Poza tym, zauważ, że tylko część wpisów dotyczy hipokryzji Ewy Wanat i jest powiązana z jej poglądami. Dla niektórych już sam fakt stawiania wymagań potencjalnym najemcom jest oburzający.
          • gr.ruuu Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:23
            Ale tu nie chodzi o to, czy dla mnie albo dla Ciebie ma sens, chodzi o prawo właściciela do decyzji, komu wynajmie. Ty masz prawo uważać, że dziecko jest uciążliwe dla sąsiadów albo kot, a ja mam prawo uważać, że gej.
            • balladyna Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:38
              No i dlatego ciągle jeszcze jest możliwość wyboru, komu się mieszkanie wynajmie (i od kogo się wynajmie również). Gdyby tego nie napisała wprost w ogłoszeniu, tylko po prostu zrobiła "casting" i wybrała kogoś, kto jej pasuje, nie byłoby żadnego problemu, prawda? Gdyby tak zrobiła, to byłaby mniejszą hipokrytką?
              • azalee Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 14:14
                Nie, hipokrytka bylaby dokladnie taka sama. Po prostu, jak wiekszosc hipokrytow, publicznie stwarzalaby nadal pozory trzymania sie gloszonych pogladow.
                • memphis90 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:17
                  Hipokryzja polega na tym, ze nie pozwalasz palić we własnym mieszkaniu?
                  • alicia033 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:30
                    memphis90 napisała:

> Hipokryzja polega na tym, ze nie pozwalasz palić we własnym mieszkaniu?
                    >

Niestety pani wanat nie udało się ograniczyć warunków do niepalenia...
                    • memphis90 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:46
                      Ma tez prawo nie życzyć sobie zwierząt - osoba z koteckiem również nie należy do mniejszości. A klita z wnęką na łóżko i dwupalnikową kuchenką pod ścianą nijak nie nadaje się na wynajem rodzinie z dziecmi.
                      • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:56
                        memphis90 napisała:

> Ma tez prawo nie życzyć sobie zwierząt - osoba z koteckiem również nie należy d
                        > o mniejszości.

To wiekszosc ma koty?

Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem.
                        Nie byłem przecież Żydem.

Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem.
                        Nie byłem przecież komunistą.

Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem.
                        Nie byłem przecież socjaldemokratą.

Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem.
                        Nie byłem przecież związkowcem.

Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował.
                        Nikogo już nie było.

Martin Niemöller, 1892-1984

😔
                        • memphis90 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:25
                          >To wiekszosc ma koty?
                          Czyli nie wiesz o czym mowimy, kiedy mowimy o mniejszościach…?
                          • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:38
                            memphis90 napisała:

> >To wiekszosc ma koty?
                            > Czyli nie wiesz o czym mowimy, kiedy mowimy o mniejszościach…?
                            >

No nie bardzo, przede wszystkim, kto to ustala?
                      • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:03
                        Matka z dzieckiem spokojnie moze takie mieszkanie wynajac.
                      • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:05
                        I to nie jest zadna klitka, tylko 47 m2, tylko pewnie zle rozplanowane.
                        • samawsnach Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 23:08
                          1matka-polka napisała:

> I to nie jest zadna klitka, tylko 47 m2, tylko pewnie zle rozplanowane.
                          >
                          Czemu źle? Pani sama napisała na FB, że mieszkanie było dla singla i ma wyburzone ściany.
                      • gr.ruuu Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:46
                        Kobiety też nie należą do mniejszości. Nie ma nic złego w tym, że ktoś nie chce zatrudnić kobiety.
                  • azalee Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:39
                    Hipokryzja polega na rozbieznosci gloszonych pogladow z tym co sami robimy
                  • vivi86 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:59
                    Jak do kompletu wszem i wobec zachwalasz palenie/ masz focha bo jak jesteś gościem to chce chcą byś paliła/itp to owszem
            • muireade Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:35
              gr.ruuu napisała:

> Ty masz prawo uważać, że dziecko jest uciążliwe dla sąsiadów albo kot, a ja mam prawo uważać, że gej.

Oczywiście. Dlatego każdy właściciel ma prawo wybierać, komu wynajmuje mieszkanie, a komentujący mogą go tak naprawdę cmoknąć w pompę.
              • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:40
                Kazdy ma prawo pukac sie z zoną kolegi, ktorego bylo sie swiadkiem na slubie, nawet Ordojurek.
                • muireade Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:45
                  To też prawda, tylko wtedy można się pośmiać wink
              • gr.ruuu Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:47
                Oczywiście, Zychowi też nikt nie zakaże rozwodu. A on nie może zakazać ludziom śmiania się z jego hipokryzji. Pani lewaczka w konfrontacji z kapitalizmem też jest zabawna i nie zabroni nikomu śmiania się z niej i krytyki.
                • muireade Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:58
                  No, na początku zastanawiałam się skąd to zainteresowanie sprawą, dopiero gdy ktoś napisał o działalności społecznej tej pani to mi sie rozjaśniło. I jak podtrzymuję swoje zdanie na temat świętego prawa własności, tak nie dziwię się nieprzychylnym komentarzom w kierunku pani Wanat.
                  • dreg13 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 17:08
                    Takie samo zainteresowanie, które było wtedy, kiedy Jaś Kapela zamieszkał w domu. Sam. Sam w wielkim domu. A chwilę przedtem postulował co innego.
                    www.youtube.com/watch?v=hbz1cI36bCE
                    krytykapolityczna.pl/felietony/jas-kapela/juz-czas-na-obowiazkowy-weganizm-mniejsze-mieszkania-i-zakaz-latania/
                    "Jeszcze bardziej kontrowersyjną propozycją wydaje się zmniejszenie swojej przestrzeni życiowej. W Japonii i Chinach na osobę przypada blisko 40 metrów kwadratowych mieszkania. W Polsce jest to niecałe 30 metrów, więc prawdę mówiąc, już przebiliśmy rekomendacje, aby zmniejszyć swoją przestrzeń mieszkalną o 10 procent. Ale to przecież dopiero początek wymaganych zmian. Spędziwszy ostatnie dwa lata w dwie osoby na przestrzeni 36 metrów, jestem przekonany, że nikt nie potrzebuje więcej niż 18 metrów na głowę, a pewnie starczyłoby 15, i do tego powinniśmy dążyć. Dlatego poprzeć należy postulat Akcji Socjalistycznej, aby wprowadzić zakaz posiadania więcej niż jednego mieszkania, a docelowo może nawet znieść własność prywatną powyżej 15 metrów kwadratowych mieszkania na osobę."
                    • skumbrie Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 19.01.23, 08:25
                      30 metrów vs. zalecanych 40 to o 10% mniej?
                      Co miałaś z matematyki?
                      • skumbrie Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 19.01.23, 08:26
                        *zalecane
                        • muireade Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 20.01.23, 17:04
                          Ale to chyba nie jej własna wypowiedź, tylko cytat ze strony.
                    • vivi86 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 20.01.23, 17:14
                      No proszę 😁😏
    • 71tosia Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 09:57
      Dla mnie oburzające nie jest, chociaż sama takich warunków nie stawiam. Wynajmuje osobom po prostu płacącym,, jak na razie intuicja tylko w przypadku jednej osoby (bwt kobiety-adwokat a nie samotnej maki) mnie trochę zawiodła. Najlepszymi lokatorami - miłymi i bezproblemowym sa cudzoziemcy.
    • heca7 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 09:58
      Też nigdy nie wynajmuję mieszkań ludziom z dziećmi i zwierzętami. Tylko w jednym mamy parę z Ukrainy, która to mieszka w Polsce od wielu lat, pracuje u naszego znajomego (oboje) i się rozmnożyła. Mieli chwilę przed wybuchem wojny poszukać większego mieszkania bo to ma 35m i dwa pokoje więc dla trójki trochę ciasne. Ale w tej sytuacji na rynku wynajmu doszli do wniosku, że zostają. Tym bardziej, że wprowadzili się do pachnącego nowością mieszkania z dużymi szafami, wyposażonego, z komórką lokatorską i miejscem w garażu. Do tego duży balkon i klima. Płacą zawsze na czas.
    • profes79 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:27
      Oburzające samo w sobie nie a nawet zrozumiałe. Z jednym "ale". Pani jest lewaczką która ma gębę pełna frazesów o braku wykluczania i równości po czym się okazuje że jak chodzi o jej portfel to już wolność, równość i braterstwo idą do kosza.
      To jest dokładnie to samo co dmuchanie żony kumpla przez przedstawiciela OI który publicznie zagląda innym do łóżek i nawołuje do czystości moralnej i poszanowania małżeństwa ale jak go złapano na cudzołóstwie to nagle się okazuje że to jego prywatną sprawa.
      • li_lah Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 19.01.23, 10:12
        Zapewne gdyby państwo zadbało o własność prywatna nie przedkładając nad nią praw nieuczciwych lokatorów to ta pani wynajelaby mieszkanie kazdemu nie bojąc się co stanie się potem. Np w przypadku matki z dzieckiem. A tak ma prawo decydować sama niezależnie od postulatów głoszonych przez lewice.
        • vivi86 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 20.01.23, 17:15
          Ale to były też jej postulaty.
    • chicarica Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:34
      Kwestię zwierząt i palenia można uregulować regulaminem i kaucją przeznaczaną na odnowienie zniszczeń. Oczywiście regulamin trzeba też ekzekwować, a w kraju w którym "jeśli przeszkadza ci że sąsiad pali na balkonie, to wyprowadź się do lasu" trudno jest wprowadzić i egzekwować zasady. Taki klimat, co robić.

Ach, te uroki nieregulowanego rynku mieszkań na wynajem. Plażo, proszę, w Polsce praktycznie NIE MA rynku mieszkań na wynajem, bo te parę klitek wynajmowanych prywatnie od januszy biznesu to nie jest żaden rynek. A ludzie, zamiast skupić się na tym dlaczego nie ma możliwości skutecznej windykacji należności i eksmisji niepłacących czy łamiących regulamin, dyskutują o tym że uuu, wolny rynek i można sobie wprowadzać jakieś zdupy wymagania typu bez dzieci. Ten wolny rynek ugryzie ich samych albo ich dzieci w d. pewnego dnia, bo ktoś sobie wymyśli że nie wynajmuje Polakom, brunetom, kobietom albo kulawym. Ale dla Polaka wszelkie regulacje to hurrr durrr komunissss, panie.
      • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:38
        "A ludzie, zamiast skupić się na tym dlaczego nie ma możliwości skutecznej windykacji należności i eksmisji niepłacących czy łamiących regulamin"

Bo to sa idee lewicowe, sluszne i zbawienne a p. Wanat jest lewicową moralistką, rozumiesz?
        • chicarica Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:49
          Ależ ja właśnie jestem kompletnie ZA regulowanym rynkiem najmu.
          Przy czym, gdy rozważałam wynajmowanie mojego mieszkania w Polsce (ostatecznie podjęłam inną decyzję), to na pewno skorzystałabym z możliwości jakie daje mi ten cudowny wolny rynek i zrobiła casting na najemców. Dlaczego? Bo mogę. Ale tak nie powinno być.
          • sophia.87 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:12
            Przede wszystkim powinna być możliwość pozbycia się nieplacacego lokatora. Wtedy będzie wolny rynek. Na razie to mamy polowanie na frajera przez nieuczciwych najemców. I wynajmujących, którzy sie bronią.
            Mieszkania są, w różnym standardzie, ale wiele stoi pustych ponieważ właściciele boją się problemów.
            Generalnie pani jest zabawna hipokrytka, ale rozumiem, że nie chce mieć pasozyta, pozostaje mieć nadzieję, że czegos ja ta sytuacja nauczy.
            • gr.ruuu Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:20
              Jeśli Wanat myśli, że 1. Nie płacącego lokator bez dzieci pozbędzie się łatwo 2.Osoba bez dzieci nie może się rozmnożyc to jest nie tylko hipokrytką, ale jest po prostu głupia
      • borsuczyca.klusek Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:30
        Pierniczysz. O kulawym prawie lokatorskim (a raczej bezprawiu) mówi się głośno od dawna i to z obu stron barykady.
        • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:40
          borsuczyca.klusek napisała:

> Pierniczysz. O kulawym prawie lokatorskim (a raczej bezprawiu) mówi się głośno
          > od dawna i to z obu stron barykady.
          >

Tak? A potem wchodzi Gessler, znaczy Ikonowicz, cały na biało, i inne lewicowe bojówki🙄
          • borsuczyca.klusek Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:49
            Ikonowicz to odkleił się od rzeczywistości gdzieś tak ze dwie dekady temu. Czy się mylę?🙄
            • muireade Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:38
              Nie, prawda jest z Tobą.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 19.01.23, 08:07
            Ikonowicz ostatnio robił akcję na rzecz obrony przed eksmisją pani, którą bank chce eksmitować już po 9 latach od zaprzestania płacenia rat, z mieszkania o wartości jakiegoś miliona złotych, w którym mieszkają dwie dorosłe osoby, tak że ten.
      • dramatika Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 12:10
        chicarica napisała:

> Ale dla Polaka wszelkie regulacje to hurrr durrr komunissss, panie.

Przecież ludzie nie chcą wynajmować swoich mieszkań własnie przez przeregulowanie rynku. Jeszcze bardziej chcesz regulować? smile

• heca7 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:40
        W Holandii też wolą wynajmować Holendrom. A jak kupowaliśmy tam mieszkanie to w agencji bez żenady wprost pytano nas skąd mamy pieniądze?!
        • alpepe Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 14:12
          Heca7, ale to akurat normalne, bo są ludzie uprawiający turystykę mieszkaniową, kupią, nie kupią, pooglądają a nawet, jak się zdecydują, to może się okazać, że nikt im nie da kredytu, a oni sobie tylko marzyli. Normalne jest pytanie potencjalnych klientów o ich środki.
          • heca7 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:31
            To nie było tak. Myśmy poszli do agencji i powiedzieli, że szukamy mieszkania do 200tys euro. I , że to będzie bez kredytu, za gotówkę. Że od razu przy umowie przelewamy całą kasę. Chociaż słowa gotówka nie należy używać w obecności Holendra bo dostaje z miejsca udaru tongue_out wink I poprosiliśmy o wyszukanie takiego mieszkania. Podpisaliśmy umowę i wróciliśmy do Polski, na miejscu została córka. I zanim oni się ogarnęli to ona jadąc do sklepu 300metrów od swojego akademika zobaczyła reklamę na balkonie, że kwadrat do sprzedania wink Zadzwoniła do agenta, z którym mieliśmy umowę, on zadzwonił do tamtego agenta ( z innej agencji). Następnego dnia córka to mieszkanie obejrzała i wysłała nam nagranie z tej "wycieczki". Mieszkanie jej się spodobało i nam też. Złożyliśmy ofertę. W piątek było "otwarcie" ofert z właścicielką i nasza wygrała - właśnie dlatego, że gotówka przelewem, od razu. I wtedy zaczęły się pytania- skąd mamy pieniądze i żebyśmy im wysłali jakieś potwierdzenie (???). Mąż wysłał im dwa akty notarialne sprzedaży dwóch mieszkań w Wawie, które podpisaliśmy chwilę wcześniej. Ale i tak kręcili nosem... Na dwa tygodnie przed aktem pieniądze już były na specjalnym koncie u notariusza więc było wiadomo, że SĄ. A notariusz miał w dudzie skąd kasę wzięliśmy na szczęście. Widocznie to jakaś nadgorliwa agencja była tongue_out
            • azalee Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:41
              Byla juz dyskusja na forum na ten temat.
              Banki (oraz notariusze) w Europie sa zobowiazani do udokumentowania pochodzenia srodkow w takich transakcjach.
              • balladyna Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:30
                Nie tylko w Europie.
              • heca7 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:48
                Banki i notariusze ale żeby agent?! Przy czym notariusz słowem się nie zająknął o tym skąd mamy kasę. Ba! My tą kasę chwilę przed przelaniem podarowaliśmy córce (darowizna). I to ona osobiście z własnego konta wysyłała. Po czym chwilę po zatwierdzeniu przelewu dostała telefon z banku czy aby nie kontaktował się z nią żołnierz z Afganistanu big_grin albo ktoś jej nie namówił na inwestycję w kryptowaluty wink
                • chicarica Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 23:40
                  Agent nieruchomości w wielu krajach pełni właśnie rolę taką jak notariusz w Polsce, czyli to w obecności agenta podpisuje się umowę kupna. Co więcej, np. w Szwecji to agent załatwia formalności z bankiem. Ja w banku tylko złożyłam dokumenty potwierdzające zarobki i wypowiedziałam się jak chcę ustawić kredyt, samo uruchomienie kredytu załatwiał agent. Część kredytu spłacałam dość szybko po tej transakcji gotówką, musiałam dostarczyć dokumenty skąd ta gotówka pochodzi. Banki w UE i agenci mają obowiązek zapytać. Tak samo padnie pytanie od banku skąd pochodzą pieniądze przy większym przelewie na konto. Jest lista instytucji które muszą zbierać takie informacje.
            • ib_k Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 20:03
              Nie, agencja nie była nadgorliwa tylko jest instytucją obowiązaną i musi weryfikować takie transakcje ( ustawa o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmu czyli AML)
    • chicarica Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:40
      A, jeszcze dodam, że klasyczna ematka sama dzieci ma, ale ludziom z dziećmi nie wynajmie. Jednocześnie zagulgocze z oburzenia na wieść że jakiś hotel czy restauracja jest tylko dla dorosłych, pomimo że korzystanie z hotelu czy restauracji to nie jest podstawowa życiowa potrzeba, a dach nad głową i owszem.
      • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:41
        Ale bredzisz🤤
      • vivi86 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:48
        Też.
      • merces Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:02
        Moja znajoma zawsze stawiała przy wynajmie warunek - bez dzieci. I ciągle jakoś kijowo trafiała - a to chlejący imprezowicze, awanturująca się parka do której sąsiedzi wzywali policję, nie płacący itd itd. Aż raz się złamała i bingo. Rodzina z dzieckiem, spokojna, żadnych problemów. Różnie to więc bywa.

• chicarica Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:10
          Oczywiście. Bo tak właśnie działają uprzedzenia.
          • sophia.87 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:13
            To nie są uprzedzenia. Rodzina z dziećmi jest praktycznie nieusuwalna
          • jednoraz0w0 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:14
            Nie o uprzedzenia chodzi. Każdy z tych państwa może przestać płacić, w wypadku rodziny z dziećmi jesteś w dupie.
            • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:21
              jednoraz0w0 napisał(a):

> w wypadku
              > rodziny z dziećmi jesteś w dupie.

A nie w lewicowym raju?
              • jednoraz0w0 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:34
                Iiiii lewicowy raj to jest w Seattle, gdzie co prawda na każdym rogu ulicznym siedzą bezdomni, ale wszędzie wiszą informacje o tym, że prywatni landlordowie nie mają prawa dyskryminować byłych więźniów przy wynajmie mieszkań.
      • sophia.87 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:20
        Ale nie jest zadaniem ematki zapewnianie obcym ludziom dachu nad głową
        • m_incubo Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:18
          Na razie...
      • heca7 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:43
        Byłam na Sylwestra w hotelu adults only i bardzo to sobie chwalę.
        Natomiast nie mam obowiązku zapewniania dachu nad głową obcym bombelkom. Szczególnie kiedy istnieje realne niebezpieczeństwo, że rodzice tychże przestaną płacić, będą nieusuwalni a ja będę musiała to towarzystwo utrzymywać... kosztem wydatków na własne bombelki tongue_out
        • gr.ruuu Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:45
          Oczywiście że nie ma. Nie ma też obowiązku opowiadania głośno o swojej wrażliwości społecznej i stawiania wymagań wszystkim wokół tylko nie sobie
          • heca7 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:49
            A to też, pani się rozminęły poglądy z rzeczywistością wink
      • memphis90 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:19
        Przecież to jest klita z aneksem z dwupalnikową kuchenką i wnęką na łóżko (bez drzwi). Wiec jaki wynajem rodzinom z dziecmi…?
        • volta2 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 19:51
          wiesz, ile rodzin z dzieckiem/dziećmi mieszka na takim metrażu latami?
          wiesz, ile rodzin marzy o takim mieszkaniu?

pewnie nie wiesz, pani jestę lekarką
          • aamarzena Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 19.01.23, 09:04
            Z jednej strony masz rację, wiele rodzin mieszka na takim metrażu, bądź marzy o zakupie choćby malutkiego mieszkania. Z drugiej strony układ funkcjonalny mieszkania z wątku jest zupełnie nieprzytosowany do rodziny. Przydalby się chociaż jeden zamykany pokój, zamiast wnęki z łóżkiem. Na 35 metrach to jest jak najbardziej mozliwe.
    • vivi86 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:42
      To chyba standard przy najmie takie zastrzeżenia
      • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:54
        vivi86 napisał(a):

> To chyba standard przy najmie takie zastrzeżenia

Standard, idee sobie, życie sobie....
        • unikotka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:50
          Oczywiście. Zmiany wymaga cały rynek najmu i zaangażowanie państwa w kwestie mieszkaniowe powinno wyglądać inaczej. Pretensje do prywatnych właścicieli przy tym stanie prawnym są natomiast od czapy. Dziecinada.
          • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:57
            Dziecinada, to bycie ideowcem na pokaz.
    • vivi86 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 10:47
      Inna sprawa, że elegancko wychodzi ta legendarna miłość do zwierząt.
      • sophia.87 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:15
        Prawda? Ja akurat nie miałabym nic przeciwko najemcy z czworonogiem
        • dreg13 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:28
          A ja bym miała. Kocham koty, ale nie posiadam, gdyż moja najlepsza przyjaciółka i jej córka mają wyjątkowo upierdliwą alergię. Taką, że się duszą. A kot siedzi w ścianach długo. Trzeba by było robić kapitalny remont, żeby kota ze ścian i podłogi się pozbyć. W poprzednim mieszkaniu miałam kota i przyjaciółka z córką nigdy nie mogły mnie odwiedzić. Kot odszedł z przyczyn naturalnych chwilę przed moją przeprowadzką. Nowe mieszkanie mam wolne od takich alergenów.
          Jak ktoś takich problemów nie ma, to nie widzi, jak bardzo to jest upierdliwe i grozne. Jak ktoś chce mieć zwierzę, to w swoim mieszkaniu. W moim na wynajem może być tylko kot. Jest zakaz psów.
          • kk345 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:40
            Koleżanka uczulona na koty więc zakazujesz psów. Logiczne 😂😂😂
            • dreg13 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:48
              Logiczne, bo "w moim na wynajem". Czytaj ze zrozumieniem. W moim na wynajem wcześniej przez kilkanaście lat był kot, ale nigdy nie było psa, a przynajmniej nie przez ostatnich 20 lat, czyli przed dwoma dużymi remontami. Dla niektórych to istotne. I dlatego jest zakaz psów, ale koty - proszę bardzo.
              • kk345 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 23:18
                Argument o czytaniu ze zrozumieniem jest ulubioną uwagą ludzi, nie potrafiących jasno pisać.
                Elaborat o uczuleniu koleżanki na koty, o mieszkaniach wolnych od kotów, a na koniec: bach... piesbig_grin
      • lauren6 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:23
        Ostatnio odnoszę wrażenie, że łatwiej wynająć mieszkanie rodzinie z dziećmi niż ze zwierzęciem.
      • borsuczyca.klusek Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 11:47
        W przypadku wynajmu to przede wszystkim elegancko wychodzi stosunek do cudzej własności.
        • vivi86 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 12:16
          Również, ale nie zmienia to faktu, że jak jakaś dziennikarka dzwoniła z pytaniem o najem to w kraju milionów zwierzolubów opcja zwierzaka w lokalu obrzmiała dla potencjalnych wynajmujących jak reklama trądu.

A i masa ludzi już nie ma potrzeby reportażu tylko naprawdę szukających, nieraz pionie w odpowiedzi na zwierzaka słyszała tylko rozłączenie rozmowy lub widziała obrót właściciela mieszkania w kierunku drzwi.
          • alicjamagdalena Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:56
            Ja miałam niedawno do wynajęcia mieszkanie z ogródkiem i jedna z pan oficjalnie powiedziała że jej się nie chce rano z psem wychodzić i ogródek jest dla niej super.
            Do wyszczywania psasmile)) podziekowalam
            • vivi86 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:37
              Ale to jest skrajną sytuacja.
      • heca7 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:47
        Absolutnie mi się to nie gryzie nomen omen tongue_out Miłość do psów nie oznacza, że chciałabym mieć mieszkanie do remontu bo pies najemcy zjadł mi drzwi a kot reproduktor tak zasikał podłogę, że trzeba ją zdjąć. Poza tym to nie wina tych zwierząt tylko ich właścicieli.
    • purchawka2020 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 13:36
      Umowa najmu wymusza kontakty pomiędzy najemca a właścicielem - stałe kontakty, przez kilka miesięcy lub nawet lat , w tym w sytuacjach trudnych ( awarie, konflikty z sąsiadami, brak możliwości płatności itd.). Wynajmujący prowadzi biznes i ma prawo szacować i eliminować ryzyko.
      Pomijam już obowiązujące prawo - właściciel mieszkania ma prawo mieć wymagania w stosunku do najemcy, tak jak najemca może kręcić nosem na przedstawiane mu mieszkania. To wieloletnia umowa dwustronna.
    • m_incubo Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 14:40
      Tak, to jest wykluczające.
      I chwała bogom, że jest.
      Jeszcze tego tylko brakuje, żeby nawet własne mieszkanie wynajmować obowiązkowo wszystkim chętnym. Na razie w zupełności ystarczy, że niektórych lokatorów postępując wyłącznie zgodnie z prawem pozbyć się właściwie nie da.
      • muireade Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:43
        Są na rynku usługodawcy specjalizujący się w usuwaniu takich lokatorów z mieszkań.
    • kropkaa Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:24
      Kiedyś byłam w SPA przyjaznym dla czworonogów. Mieli specjalne pokoje, już zniszczone przez zwierzęta. Oniemiałam, gdy zobaczyłam na żywo stan drzwi - to się nadaje tylko do wymiany. Takich zniszczeń nie pokryje kaucja.
      Jeśli babka ma mieszkanie po remoncie, nie dziwię się, że nie chce zwierząt.
      To jest jej własność i nie ma żadnego obowiązku zapewniać dachu nad głową ani miłośnikom zwierząt, ani rodznom z dziećmi.
      Do mnie kiedyś zadzwoniła babka z trzema kotami. No sorry, ale trzy koty w małym mieszkaniu to lekka przesada.
      Poza tym nikt komentującym nie broni zakupu mieszkania i wynajęcia takim grupom.
      • heca7 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 15:34
        Wystarczy jeden kot...reproduktor uncertain Na jednym z osiedli ktoś ma takiego. Na klatce 10m w jedną stronę i 10 w drugą woń jak w kuwecie. Współczuję sąsiadom. A to tylko jeden rasowy kocur.
        • 71tosia Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 17:31
          To znaczy ze po kocie tygodniami nie sprząta a nie ze reproduktor.
          • heca7 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 19:28
            71tosia napisała:

> To znaczy ze po kocie tygodniami nie sprząta a nie ze reproduktor.

Miałam reproduktora, sprzątałam w kółko. I tak śmierdziało. Oczywiście gdybym nie sprzątała byłoby o wiele gorzej ale tak czy inaczej taki kocur ma swoją mocną woń.
      • gr.ruuu Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:50
        Oczywiście. Lewicowi dziennikarze krytykujący na przykład zbyt niskie zarobki też mogą założyć firmę i płacić więcej
        • kropkaa Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 17:09
          Nie odniosę się do wypowiedzi pani redaktor, bo oprócz tego, że kojarzę nazwisko, nie znam jej poglądów ani audycji.
    • nenia1 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:14
      Ludzie się gubią w tym świecie, jest zbyt złożony. Z jednej strony ciągle w pamięci komunistyczne dogmaty, niechęć i podejrzliwość wobec "posiadaczy", czy to własnych dodatkowych mieszkań, czy to własnych firm, jeden pies. Badylarzy, prywaciarzy zastąpił Janusz i Grażyna. Z drugiej strony strony zbyt dosłownie rozumienie zwrotu "klient nasz pan" połączone z wytworzeniem roszczeniowego klienta, który "płaci więc wymaga" nie patrząc często ile płaci i ile za to wymaga. Po trzecie roszczeniowość podpięta pod tolerancję, brak wykluczenia, i "mam prawo do". Z wyłączeniem tych, którzy coś mają, bo skoro mają to wiadomo...badylarz, prywaciarz, kułak, Janusz i Grażyna, a tacy nie mają praw.
      • balladyna Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:28
        Ale co się dziwisz? Taka postawa jest w społeczeństwie utrwalana. Ostatnio premier wypowiedział się wprost: "Jeżeli ktoś kupił już 7 czy 8 mieszkań, to też należy się przyglądnąć temu, bo to znaczy, że jest to osoba zamożniejsza". Zaraz się okaże, że jak się "przyglądną" to zaczniemy we własnych domach mieć lokatorów z kwaterunku.
        • 1matka-polka Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 16:51
          "Zaraz się okaże, że jak się "przyglądną" to zaczniemy we własnych domach mieć lokatorów z kwaterunku."

Teraz to sie nazywa flatsharing i jest bardzo nowoczesne. [czytac glosem z samych swoich.]
    • demono2004 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 17:25
      I to jest doskonały przykład na to, ze juz lepiej wziąć kredyt i kupić mieszkanie. Nikt mi nie wmówi, ze jakie to nfajne jest to tułanie się od mieszkania do mieszkania i liczenie na cud, ze ktoś ci wynajmie mieszkanie/pozwoli w nim zamieszkać z dziećmi/kotem czy psem.
      To nie tutaj padały rady pod adresem samotnych/tozwiedzionych matek z dziećmi, by szły na wynajem? big_grin
      No i tez stają mi przed oczami posty na FB, gdzie to ktos zamieszcza ogloszenie w stylu "Oddam zwierzaka (pas/kota) w dobre ręce. Muszę zmienic mieszkanie a własciel nowego , nie zgadza sie na zwierzęta w domu".
      No i zaczyna sie wylewanie pomyj na autora postu, ktoremu zmieniła sie sytuacja zyciowa...
      • vivi86 Re: Mieszkanie do wynajęcia - raban o wykluczenie 18.01.23, 17:38
        Dokładnie. Potem będą seniorkami z Warki obok. A Marceli Szpak będzie dziwić się światu jak można było dopuścić i co robiły między 30 a 60. Cześć będzie eko modna i tylko najem. A potem płacz