Dodaj do ulubionych

Czy farmy szkodzą?

18.01.23, 12:45
Farmy fotowoltaiczne. Właściciele działki, obok której budowana jest taka farma mają obawy.

"To nowa technologia. Nie ma jeszcze pokolenia, które przeżyło 30 lat w sąsiedztwie krzemowych pól. Porównałbym to do stosowania eternitu 50 lat temu. Wtedy ten materiał był uważany za nieszkodliwy. Jak jest naprawdę, okazało się dopiero po wielu latach" - napisał nam Różański.

Obawiają się też o krety i kukułkę, którą czasami słyszą.

next.gazeta.pl/next/7,172392,29362750,kupili-dom-z-dzialka-teraz-za-plotem-beda-mieli-3-metrowe-panele.html#s=amtp_pnHP_related

S.
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 15:36
      No jakoś mi nie żal. Chcieli mieć pola i łąki po horyzont - mogli kupić działkę po horyzont.
      • snajper55 Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 21:45
        memphis90 napisała:

> No jakoś mi nie żal. Chcieli mieć pola i łąki po horyzont - mogli kupić działkę
        > po horyzont.

Taką jak w Bonanzie. Za tymi wzgórzami na horyzoncie kończy się nasza ziemia.

S.
      • leosia-wspaniala Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 21:56
        Czyli jak ktoś chce mieszkać w ładnym otoczeniu, powinien wykupić otoczenie? A jak się sprzeciwia wycince drzew w parku, powinien kupić park?
        • memphis90 Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 14:45
          No tak. Jeśli teren wokół Ciebie nie należy do Ciebie, to Twoje chcenie „mieszkania w ładnym otoczeniu” jest drugorzędne. Sąsiad może zaorać piękną łąkę i posadzić kartofle albo wybudować bloczek mieszkalny. Wycinki parków to co innego, niż dysponowanie czyimś prywatnym terenem.
      • jednoraz0w0 Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 14:49
        Rly tak to działa? Jak znajomi chcieli w swojej kamienicy dobudować piętro to musieli mieć zgodę wszystkich sąsiadów (z kamienic obok również). Nikt nie oczekiwał, żeby wykupili wszystkie kamienice dookoła.
        • memphis90 Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 15:24
          Widocznie przepisy dot dobudowywania pięter w starych kamienicach wyglądają inaczej niż przepisy dot budowania farm solarnych na nieużytkach VI klasy leżących poza obszarami chronionymi…
          • jednoraz0w0 Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 15:29
            Nie wiem jak to w Polsce wygląda, ale jeśli twoja inwestycja obniża wartość już stijącego domu sąsiada (a tu tak może być), to możesz liczyć na pozew o odszkodowanie.
        • teodor-k Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 17:08
          jednoraz0w0 napisał(a):

> Rly tak to działa? Jak znajomi chcieli w swojej kamienicy dobudować piętro to m
          > usieli mieć zgodę wszystkich sąsiadów (z kamienic obok również). Nikt nie oczek
          > iwał, żeby wykupili wszystkie kamienice dookoła.
          Większości mieszkańców .U mnie zakładał skrzynkę na siłę .Ja się nie zgodziłem i tak przeszła .
    • szafireczek Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 15:44
      Właściciele mają głowną obiekcje, że od 18 lat "zachowywali podlaski klimat" a teraz za oknem będą mieli widok na łany paneli.
      Reszta to dorabianie uzasadnienia.
    • nutella_fan Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 20:29
      Teoretycznie facet może mieć rację, w nauce zdarzają się zmiany stanowisk. No i pewnie cena działki spadnie sporo. Każdy woli las za sąsiedztwo niż takie coś.
      • tanebo001 Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 21:09
        Tylko co tu może zaszkodzić? Krzem?
        • snajper55 Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 21:47
          tanebo001 napisał:

> Tylko co tu może zaszkodzić? Krzem?

Jak to co? Promieniowanie. wink

S.
          • teodor-k Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 22:06
            snajper55 napisał:

> tanebo001 napisał:
            >
            > > Tylko co tu może zaszkodzić? Krzem?
            >
            > Jak to co? Promieniowanie. wink
            >
            > S.
            Co za bzdury . Farmy fotowoltaiczne nie emitują hałasu, promieniowania, ani żadnych szkodliwych substancji. Są bezobsługowe i całkowicie bezpieczne, tak dla ludzi, jak i dla środowiska. Amen.
        • bei Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 22:00
          Pole magnetyczne!
          • em_em71 Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 22:06
            Jest pomijalnie niskie.
          • tanebo001 Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 22:07
            Niech włożą foliowe czapeczki...
          • teodor-k Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 22:09
            bei napisała:

> Pole magnetyczne!
            Instalacje fotowoltaiczne wytwarzają mniejszą pole elektromagnetyczne niż większość urządzeń gospodarstwa domowego, takich jak telewizory czy telefony komórkowe. Pracowałem przy tym teraz zmieniam profesję .
        • nutella_fan Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 14:50
          Pojecia nie mam, nie wiem jak to działa, a szukać mi się nie chce. Może pole elektromagnetyczne?
    • geez_louise Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 21:00
      Mam pol chałupy w panelach (dachy na kilku piętrach), jak okaże się, że szkło i trochę metalu to drugi eternit, to będziemy mieć przechlapane.

Nie dziwię się tym ludziom z Podlasia, dziwię się tym, co robią z nich podśmiechujki. Zgoda na psucie krajobrazu i brak konieczności kierowania się estetyką we wszystkich mniejszych i większych inwestycjach mnie dobija. Czasem aż gdzieś przystanę i złapię się za głowę, jak można walnąć coś tak ohydnego w pięknym miejscu, albo nastawiać pierd.lników bez ładu i składu. Jak niedawno pojechałam na osiedle nowych domków do koleżanki i zobaczyłam jak maja piękne wiaty na samochody ze zintegrowanymi panelami, to musiałam się zastanowić, czy to na pewno w Polsce.
      • tanebo001 Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 21:12
        Tylko po co to narzekanie na brak komunikacji publicznej? Mieszkasz na zadupiu? To masz łąki po horyzont i jedziesz tydzień do sklepu...
        • teodor-k Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 22:17
          Łany pszenicy i strumyki wodne gdzie żaby kumkają .Radość o poranku ,gdzie bosą stopą można pobiegać po trawie .A słońce wschodzi i zachodzi i muska swoimi promykami ciało .
        • stephanie.plum Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 16:42
          a to uważasz, że jak zamiast pól będą panele, komunikacja z automatu zacznie kursować?

czy po prostu przypierdalasz się nie na temat?
      • stephanie.plum Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 16:41
        dobrze napisane.
    • srubokretka Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 21:00
      ale bym sie wkur@#%la.
      • snajper55 Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 21:52
        srubokretka napisał:

> ale bym sie wkur@#%la.

Też pewnie bym się wkurwił, ale bym ochłonął i się nie pieniaczył. Gdzieś te farmy muszą być. Wiatraki też. Mnie na Mazurach szumi ruch na drodze, która jest jednak dość daleko. Nie protestuje i nie żądam zamknięcia na niej ruchu.

S.
        • jednoraz0w0 Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 14:54
          No gdzieś musza, ale muszą koniecznie komuś pod domem?
          • tanebo001 Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 14:55
            A gdzie? W Białowieży?
            • jednoraz0w0 Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 15:30
              Nie musza w Białowieży, ale nie musza od razu za płotem.
              • tanebo001 Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 16:01
                Nie jesteśmy Kanadą...
                • jednoraz0w0 Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 16:19
                  Kupiłbyś dom otoczony z trzech stron panelami?
                  • tanebo001 Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 16:52
                    Tak. Tylko że kupiłbym hektarową działkę.
                    • jednoraz0w0 Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 17:07
                      Nie masz do dyspozycji hektarowej działki. Chcesz kupić dom i masz do wyboru ten konkretny, otoczony farmą z trzech stron, albo jakiś innym porównywalny, ale bez farmy (i bez autostrady, spalarni śmieci, norek czy lotniska za płotem).
                  • tanebo001 Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 16:56
                    Pomyśl - działka strzeżona. Cicha, spokojna. Żadnych dzieciaków drących się cały dzień czy agresywnych sąsiadów.
                    • tanebo001 Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 16:57
                      Żadnych smrodzących ferm norek.
                      • srubokretka Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 21:54
                        Tujami widok mozna zaslonic , prawda? Latem tak ponad 50 stopni do okola i wszystko wysuszone. Prosze bardzo, delektuj sie.
    • tanebo001 Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 22:03
      Kolejne świry po antyszczepach pl.wikipedia.org/wiki/NIMBY
      • snajper55 Re: Czy farmy szkodzą? 18.01.23, 22:15
        tanebo001 napisał:

> Kolejne świry po antyszczepach pl.wikipedia.org/wiki/NIMBY

Nawet nie widziałem, że to ma swoją nazwę.

S.
        • yadaxad Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 16:28
          A masz prawo ogrodzić działkę, by po panelach stado dzików nie przebiegło?
    • jednoraz0w0 Re: Czy farmy szkodzą? 19.01.23, 14:57
      www.who.int/teams/environment-climate-change-and-health/radiation-and-health/non-ionizing/electromagnetic-hypersensitivity

Można mieć z tym problem, można nie mieć, na miejscu właścicieli farmy bym nie ryzykowała pozwu tylko szukała terenu albo z dała od zamieszkanych albo takiego, gdzie działki dookoła można wykupić.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka