nena20 18.01.23, 18:07 Zaraz coś mnie trafi. Właśnie otrzymaliśmy pismo o wzroście czynszu za ogrzewanie. 45 % wspólnego ogrzewania czyli stałych zaliczek ktore nie są z podzielników oraz 120% z podzielników. Czy jest na to jakaś podstawa prawna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abidja Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 18:13 A wiecej szczegolow? Wzrost dotyczy comiesiecznych zaliczek? Jesli tak to zostana rozliczone po sezonie rozliczeniowym gdy podsumuje sie rzeczywiste koszta lokaleu, czesci wspolnych i strat na przesyle. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 18:13 Ja dostałam informację o wzroście opłat za ciepłą wodę i ogrzewanie o 100%. Ceny podniósł dostawca energii, więc co według ciebie można zrobić…? Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 18:37 Spółdzielnia sobie wymyśliła wzrost opłat wspólnych czyli tych oszacowanych za wspólne ciepło np. rury z ciepłą wodą opadają całe mieszkania i każdy lokal ma jakiś tam przelicznik. Mieszkanie na 4 piętrze, od strony N ma niższe te opłaty itd. one właśnie drożeją tylko o 45% a podzielniki 120%. Kompletnie tego nie rozumiem. Skoro opłaty wzrosły od dostawcy o 100% to powinny wzrosnąć po równo. Jak zwykle preferowane jest cwaniactwo, bo dobrze wiem iż sąsiedzi niżej nie odkręcają grzejników bo ja muszę odkręcić swój, na 4 piętrze i ta rurka która przebiega przez ich mieszkanie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 18:45 Chcesz mieć ciepło to musisz za to zapłacić, co ja mogę zrobić jeśli chcę mieć 20, a nie 23 stopnie? Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 18:54 mia_mia napisał(a): > Chcesz mieć ciepło to musisz za to zapłacić, co ja mogę zrobić jeśli chcę mieć > 20, a nie 23 stopnie? Mieszkania środkowe powinny być inaczej rozliczane. Wszystkie rurki powinny być opomiarowane. Moi znajomi mają np. grubą rurę na wysokość łazienki. Rura nie jest opomiarowana. Jest opomiarowany natomiast kaloryfer w tej łazience. Kaloryfer jest mały i daje zdecydowanie mniej ciepła niż ta rura. Więc kaloryfer jest zawsze zakręcony, a rura cieplutka na całej wysokości, bo sąsiedzi nad nimi muszą odkręcić ogrzewanie. Tak nie powinno być. Wszystko co grzeje należy opomiarować. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 20:12 Ale przecież mierniki ciepła na kaloryferze mierzą temperaturę, tę z rury też. Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 20:59 panna.nasturcja napisała: > Ale przecież mierniki ciepła na kaloryferze mierzą temperaturę, tę z rury też. To dlaczego podzielniki montuje się w najcieplejszym miejscu kaloryfera? Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 23:12 s12345s napisała: > Mieszkania środkowe powinny być inaczej rozliczane. Ale przecież przy podzielnikach mieszkania SĄ inaczej rozliczane w zależności od położenia... Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 20.01.23, 18:42 s12345s napisała: > Wszystko co grzeje należy opomiarować. Jak sobie to wyobrażasz? Instalacje robione kiedyś zakładały wspólne rozliczanie energii cieplnej. Nikt nie myślał o tym, że trzeba będzie rozliczać poszczególne mieszkania. Zresztą w blokach jest to trudne, bo mieszkania mogą przekazywać sobie ciepło jeśli są w nich różne temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 18:46 nena20 napisała: > Jak zwykle preferowane jest cwaniactwo, bo dobrze wiem iż sąsiedzi niżej nie odkręcają grzejników bo ja muszę odkręcić swój, na 4 piętrze i ta rurka która przebiega przez ich mieszkanie wystarczy. Dokładanie tak jest. Też znam takie przypadki. W moim bloku tak się nie da, bo te rurki które idą w pionie, są na klatce. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 20.01.23, 10:09 Czyli mieszkasz na 4 pietrze i masz pretensje, ze Twoje opłaty są niższe i ze wzrosły za mało ? Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 20.01.23, 20:42 memphis90 napisała: > Czyli mieszkasz na 4 pietrze i masz pretensje, ze Twoje opłaty są niższe i ze w > zrosły za mało ? > A gdzie ona tak napisała? Neni chodzi o to, że ona mieszka 4 piętrze i jak ona odkręci swoje kaloryfery, to sąsiedzi na niższych piętrach nie muszą odkręcać swoich kaloryferów, bo rurki ciepła, które idą w pionie, a które nie są opomiarowane robią się wtedy ciepłe i sąsiedzi mają grzanie za darmo. Gdyby nenia nie odkręciła swoich kaloryferów, to oni chcąc mieć ciepło musieliby odkręcić kaloryfery u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 18:16 Nie ma czegoś takiego jak czynsz za ogrzewanie. I tak, u mnie też wzrosło z 210 na 305zl Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 18:33 Nie ma czegoś takiego jak czynsz za ogrzewanie. A wzrost opłat za dostawę energii lub ciepła ma jak najbardziej podstawę prawną we wzroście opłaty za dostawę energii lub ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 22:47 ib_k napisała: > Nie ma czegoś takiego jak czynsz za ogrzewanie. > A wzrost opłat za dostawę energii lub ciepła ma jak najbardziej podstawę prawną > we wzroście opłaty za dostawę energii lub ciepła. Tyle, że spółdzielnie otrzymały rekompensaty od rządu...A i tak podniosły stawki Uważam, że na takiej samej zasadzie jak Orlen - nie jest to podyktowane potrzebą, a chciwością i chęcią nachapania się. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 20.01.23, 20:03 W grudniu w Warszawie Veolia ( dostawca ) podniósł średnio o 20-30%. Ani wspólnoty ani spółdzielnie nie mogą zarabiać na opłatach za ogrzewanie czy wodę. To się ma rozliczać 1 do 1. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 18:35 u mojej córki wzrósł czynsz o 50%.chyba wszędzie tak jest, my też za ogrzewanie na bank dostaniemy wyższy rachunek Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 20:13 Nie, nie wszędzie, u nas wzrósł o 5 zł miesięcznie, znaczy wzrośnie od maja, kilka dni temu roznosili pisma o podwyżce. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 18:40 Ponad 100% zaliczki za ogrzewanie lokalu w bloku w Warszawie, tyle się mniej więcej spodziewałam na podstawie tego co ludzie piszą w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 18:51 U mnie czynsz wzrósł o 1 zł na metr kwadratowy mieszkania. Moje mieszkanie ma 70 metrów, więc czynsz wzrósł o 70 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 18:52 Zapomniałam dopisać, że oczywiście ta złotówka z metra to wzrost kosztów ogrzewania, tylko ogrzewania. Ogrzewanie mamy z ciepłowni. Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 18:59 Moja spółdzielnia na razie niewiele podniosła. Zawsze podwyżka wynosiła kilka złotych (co kwartał), od stycznia dostałam podwyżkę 30 zł. A rozliczenie ogrzewania będzie dopiero w sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 19:13 U nas bez podwyżek na razie, ale co roku mieliśmy zwrot z wodę i ogrzewanie, wiec liczę ze dużej różnicy w tym roku nie będzie w górę . Z kolei za prąd, nie wiem jakim cudem,ale od dłuższego już czasu każdy kolejny rachunek mam niższy od poprzedniego, a nic się nie zmieniło Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 19:21 auksencja15 napisała: > Z kolei za prąd, nie wiem jakim cudem,ale od dłuższego już czasu każdy kolejny > rachunek mam niższy od poprzedniego, a nic się nie zmieniło Ja też w grudniu dostałam prognozę za prąd na kolejnych 6 miesięcy niższą niż poprzednia. Wprawdzie w każdym miesiącu mniej o jakieś 4 zł, ale jednak mniej. Dopłata też wynosiła coś ponad 4 zł. A spodziewałam się większych rachunków za prąd. Też jestem zdziwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 22:09 Nie kumam o co chodzi Co prawda rachunki za prąd z duża nawiązką pokrywa mi pracodawca, ale to nadal dziwne… Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 21:39 Dostawcy podnieśli koszty o 100% więc jakim cudem spodziewasz się niewielkiej różnicy…? Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 22:08 miałam spore zwroty co roku w poprzednich latach, dopłace raczej niewiele (w moim odczuciu). Zobaczymy, nie martwię się tym szczególnie Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 22:54 Gapiński także powiedział, że się nie martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 00:09 jakby Ci to przetłumaczyc z polskiego na Twoje. Nie martwię się tym, bo mam większe i inne zmartwienia, sprawuje opiekę nad osoba chora na raka wiec nie poświęcam czasu na zamartwianie się gownem i kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 19:15 Ostatnie pół roku przespałaś pod kamieniem, że jesteś zaskoczona? Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 23:00 czytaj ze zrozumieniem. Mieszkam w domu, wiem ile wyniesie ogrzewanie gazem, na razie wychodzi tyle samo co mieszkanie. Dom 150-160 M2 a mieszkanie 46 M2. Mieszkanie też na gaz, bo ciepłownia ogrzewa gazem. No ale ja nie o tym pisałam. Raczej spółdzielnia leci sobie w kulki podnosząc tylko ciepło na podzielnikach. A koszty ogrzewania na cały blok to nie tylko podzielniki. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 23:16 Gaz, jaki kupujesz do prywatnego domu nie kosztuje tyle samo, co gaz kupowany do ciepłowni. Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 07:03 kk345 napisała: > Gaz, jaki kupujesz do prywatnego domu nie kosztuje tyle samo, co gaz kupowany do ciepłowni. A to jest ten sam gaz. Od tego samego dostawcy, po tej samej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 13:00 Jprdl. Ludzie czy wy nie umiecie czytać. W koło to samo. Szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki_w_kwiatki Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 19:32 W zeszłym roku miałam 90 procentową podwyżkę czynszu, więc w tym sobie póki co darowali... Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 19:51 Ja na jesień dodałam podwyżkę ogrzewania 900 %, zalixzczka wzrosła o prawie 100 zł. 2 tygodnie temu śmieci 100 %. Także ten... Nic nie da się zrobić chyba Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 20:06 Też dziś dostałam ogólną. 1 zł za metr. Jak się wczytałam składniki czynszu to w mieszkaniu 30m beż podzielników rocznie za ogrzewanie place 1800. W drugim 70m z podzielnikami 1200. O montażu podzielników w spółdzielni nikt nie myśli bo nawet zadzwoniłam że swoim lekkim bulwersem. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 20:17 900% i tylko 100 zł wzrostu zaliczki? Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 20:19 kk345 napisała: > 900% i tylko 100 zł wzrostu zaliczki? 90 oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 20:09 U mnie jest wzrost o 50%. Podstawą prawną jest pisemko o podwyżkach z lokalnego źródełka ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 20:10 Nie wiem skąd macie ogrzewanie, ale dziś jadąc samochodem słyszałam w radio fragment wypowiedzi premiera, że ogrzewanie z ciepłowni miejskich będzie mogło podrożeć najwyżej o 40% i będzie to działało wstecz, nie wiem jak bardzo wstecz, bo slyszałam tylko fragment wypowiedzi. Mnie nie dotyczy, bo nie mam z miejskiej ciepłowni. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 20:37 Trochę znam się na ciepłowniach, zwłaszcza przejętych przez zagraniczne koncerny, jak nie będą zarabiać to przestaną produkować ciepło, a jeśli rząd im dopłaci to nie ze swoich, a naszych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 20:20 U mnie cały czynsz wzrósł o 25%, z czego praktycznie wszystko to wzrost zaliczki na ogrzewanie. Nie chciało mi się już tego przeliczać Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 20:41 No właśnie, a to tylko zaliczka. Niezależnie od wzrostu czynszów, mogą być duże dopłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 21:22 U nas czynsz wzrósł o 200 zł (wzrost zaliczki na ogrzewanie i wzrost stawki od wywozu śmieci) i tym samym jest już czterocyfrowy. Mówimy o 60-metrowym mieszkaniu w bloku na zadupiu, własny piec gazowy wspólny dla dwóch bloków, niestety umowa się skończyła w tym roku, gazownia mogła podnieść stawki i podniosła. To są w znacznej większości emeryckie bloki, nie wiem, jak długo ludzie to uciągną. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 22:05 Wzorem sąsiedniego wątku - jak nie uciągną niech sprzedadzą i kupią mniejsze, tańsze, dalej od centrum. Jeżeli nie są właścicielami - niech się postarają o komunalne lub socjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 00:11 Ale to chyba jest logiczne, ze mieszkasz w takim metrażu na jaki Cię stac i w lokalizacji na jaka Cię stac. Zamiana mieszkania na mniejsze to dobra rada Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 00:18 Rozumiem, ze masz inną propozycję, nie tak drastyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 21:32 Ja rozumiem, że autorce chodzi o nierównomierną podwyżkę a nie, że w ogóle jest podwyżka a większość osób pisze jakby autorka się dziwiła, że w ogóle dostała podwyżkę. Ja nie wiem czemu tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 23:07 No w końcu ktoś mądrze napisał. Jutro planuje napisać pismo do spółdzielni z prośbą o prawne uzasadnienie. Dodatkowo na pierwszy ogień idzie likwidacja jednego grzejnika,.zamiana na mniejszy w innym pokoju. Taki ruch pozwoli na zaoszczędzenie minimum 5 j.c. jakieś 15-20% oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
baszkircef Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 18.01.23, 21:57 U mnie 100% podwyżki zaliczki za ogrzewanie i podgrzanie wody, płacę 361 zł więcej niż do tej pory, za 50 m2 mieszkania w bloku płacę 1361 zł. W moim mieście afera i jutro protesty. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 10:09 Ceny ogrzewania nie mogą być wyższe 0 40% w stosunku do cen z września 2022 roku. Ustawa będzie obowiązywać od 1 lutego. Jest tylko jeden problem - tej ustawy jeszcze nie ma i posłowie raczej nie zdążą jej uchwalić w styczniu. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 13:01 Haha chyba biją się tego co będzie w miesiącach letnich jak ludzie otrzymają rozliczenia za ogrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
baszkircef Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 13:10 Jeżeli nic się nie zmieni w maju będzie kolejna podwyżka i u mnie czynsz dobije do 2000 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 22:09 Czy masz na myśli to, że teraz te zaliczki za ogrzewanie są celowo zawyżane, aby nie było niedoplat tylko nadpłaty po rozliczeniu zużycia? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 14:41 tapatik napisał: > Ceny ogrzewania nie mogą być wyższe 0 40% w stosunku do cen z września 2022 rok > u. > Ustawa będzie obowiązywać od 1 lutego. > Jest tylko jeden problem - tej ustawy jeszcze nie ma i posłowie raczej nie zdąż > ą jej uchwalić w styczniu. > Największym ku..stwem jest to, że te podwyżki nie mają żadnego uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 14:45 pade napisała: > Największym ku..stwem jest to, że te podwyżki nie mają żadnego uzasadnienia. Prześledź może ceny węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 22:02 pade napisała: > Największym ku..stwem jest to, że te podwyżki nie mają żadnego uzasadnienia. Mają. Ceny paliw (węgiel, gaz) wzrosły. Co prawda ceny gazu na rynkach światowych ostatnio nurkują w dól, ale zanim nasi politycy raczą to zauważyć, to zima się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 22:10 No to wzrosły czy nie wzrosły, skoro ceny gazu mocno spadły? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 20.01.23, 10:08 No właśnie nie mają. Ceny spadają od pół roku, nie od wczoraj, a nasi politycy doskonale o tym wiedzą. To jest jak z Orlenem, tylko na większą skalę. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 20.01.23, 18:47 pade napisała: > No właśnie nie mają. Ceny spadają od pół roku, Węgla ciepłownie nie jest kupują na bieżąco ale kontraktują PRZED sezonem. Właśnie - pół roku temu. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 22:03 W Piotrkowie Trybunalskim ludzie protestowali w czwartek w związku z podwyżkami cen ciepła. Kwoty opłat skoczyły u nich dwukrotnie. Prezydent miasta powiedział mieszkańcom, że apelował do parlamentarzystów, by ci zainterweniowali. Źródło: next.gazeta.pl/next/7,151003,29377048,podwyzki-cen-ciepla-w-piotrkowie-trybunalskim-ludzie-wyszli.html Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 22:19 Poczytajcie komentarze pod artykułem Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 22:25 No właśnie czytam, i nie mogłam powstrzymać się, musiałam skopiować jeden z komentarzy Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wzrost czynszu za ogrzewanie 19.01.23, 22:24 Ha, to samo chciałam zalinkować. I wiecie co, jak wyczytałam w komentarzach Piotrków głosował na PiS. I na Macierewicza! Piotrków Trybunalski. Z danych opublikowanych na stronie PKW wynika, że mieszkańcy tego okręgu głosowali w następujący sposób: Prawo i Sprawiedliwość - 56,21 proc. (194 658 głosów), Koalicja Obywatelska - 15,64 proc. (54 160 głosów), Lewica - 10,95 proc. (37 930 głosów), PSL - 10,44 proc. (36 151 głosów), Konfederacja - 6,76 proc. (23 427 głosów. Ale żeby nie kopiować bezmyślnie komentarzy, to poszłam sprawdzić na stronę PKW, jak głosował Piotrków Trybunalski, i faktycznie, komentujący pisał prawdę. Te głosy to do Sejmu. Piotrków=PiS. Przy okazji zerknęłam też na wynik głosowania do Senatu- i również PiS wygrał 53,32% . Zatem.... faktycznie: niech apelują do parlamentarzystów, by ci zainterweniowali, a nie teraz wychodzą na ulice Odpowiedz Link Zgłoś