Dodaj do ulubionych

Pilnie szukam filmu!

18.01.23, 19:56
Oglądałam na netflixie nie dalej chyba jak rok temu. Kryminał trochę w stylu alienista lub bielmo. Chyba niemiecki. Akcja dzieje się tuż po I wojnie światowej. I jest komisarz, który wrócił z frontu (chyba?) i prowadzi śledztwo.
Bardzo ciekawie zrealizowany, tło jakby namalowane.
Błagam o tytuł😙😙
Obserwuj wątek
    • niebieskie_korale Re: Pilnie szukam filmu! 18.01.23, 20:27
      The Defeated?
      • pani_tau Re: Pilnie szukam filmu! 18.01.23, 20:55
        "Pokonani" rozgrywają się po II wojnie światowej, chyba, że Brenda właśnie ją miała na myśli.
        • pani_tau Re: Pilnie szukam filmu! 18.01.23, 20:57
          Ten serial miał wszystko, żeby mi się spodobać a nie spodobał mi się w ogóle.
          Pojąć tego nie mogę.
          • brenda_bee Re: Pilnie szukam filmu! 18.01.23, 20:58
            Niee to na pewno nie to
    • geigo Re: Pilnie szukam filmu! 18.01.23, 21:01
      Hinterland (2021)? Nie komisarz, tylko były żołnierz, ale są morderstwa, śledztwo i czas tuż po I wojnie:
      www.imdb.com/title/tt13450470/
      • brenda_bee Re: Pilnie szukam filmu! 18.01.23, 21:14
        geigo napisała:

> Hinterland (2021)? Nie komisarz, tylko były żołnierz, ale są morderstwa, śledzt
        > wo i czas tuż po I wojnie:
        > www.imdb.com/title/tt13450470/

Tak! Stokrotne dzięki!
    • filemonibonifacy Re: Pilnie szukam filmu! 18.01.23, 21:01
      Babilon Berlin?
      • yannefer Re: Pilnie szukam filmu! 20.01.23, 08:50
        Też bym to obstawiała
    • jkl13 Re: Pilnie szukam filmu! 19.01.23, 06:00
      Za to właśnie uwielbiam ematkę. Serio. Jej zbiorowa mądrość i pamięć jest nieoceniona. Wystarczy jedna nutka piosenki, jeden kadr z filmu, jeden dialog z książki i po paru postach masz gotowe rozwiązanie. Fascynujące.
      • jasnoklarowna Re: Pilnie szukam filmu! 19.01.23, 09:27
        Tak. Ten fenomen też mi się bardzo podoba.
        Często są to rzeczy zupełnie nie w moich zainteresowaniach, dlatego wcześniej mi nie znane. Cudowna ilość odzewów, propozycji, z przeróżnych zakamarków sztuki, muzyki, filmu, książki otwiera mi nowe furtki. Nie będę się przyznawać które, żeby nie wyjść na ignorantkę ale były takie rzeczy które poznałam dzięki ematce.
        Dziękuję
    • ichi51e Re: Pilnie szukam filmu! 19.01.23, 09:46
      dziękuję opis dobry trailer tez lubię takie klimaty chętnie obejrzę.
    • jagnaodboryny Re: Pilnie szukam filmu! 19.01.23, 11:06
      To i ja podłączę się pod wątek.
      Od lat dosłownie nie mogę przypomnieć sobie tytułu ani trafić na ten film gdziekolwiek.

Film z lat 80 oglądany na kasecie VHS na początku 90, nie wiem jaki mógł być oryginalny tytuł, ale ja pamietam że brzmiał jakoś "Banda z sierocińca" / "Dzieciaki z sierocińca"??

Film młodzieżowy i komediowy o grupie nastolatków (takich do 15 roku może jakaś 2 młodszych też była).

Był tam chłopak, który miał złą opinię i z jakich powodów namówił na ucieczkę grupę ok 8 dzieciaków.
      Zamieszkali w jakimś opuszczonym domu i udawali że są z nimi dorośli, był chyba też jakiś wątek z przestępcami???

Ktoś coś kojarzy?? wiem że oglądałam go kilka razy i bardzo mi się podobał, a teraz jak kamień w wodę...
      • evee1 Re: Pilnie szukam filmu! 19.01.23, 12:15
        A może "Stawiam na Tolka banana?". Co prawda z lat 70tych, ale o trudnej młodzieży i opis od biedy by pasował.
        • jagnaodboryny Re: Pilnie szukam filmu! 20.01.23, 07:11
          haha no nie, a tolka nigdy nie widziałam, ten jest amerykański

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka