Dodaj do ulubionych

Angielski dwujęzyczny matura

18.01.23, 22:40
Może ktoś wie, czy ustna matura z angielskiego dwujęzycznego jest obowiązkowa, czy można zdać tylko egzamin pisemny a ustnej nie zdawać? A jeśli delikwent zda tą ustną dwujezyczną, to jak to jest przeliczane na punkty na studia? To się sumuje pisemna plus ustna? Już się pogubiłam, okazuję się, że nawet nauczyciele mają problem z odpowiedzią na te pytania.
Obserwuj wątek
    • barbibarbi Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 12:59
      nikt, nic?
    • mari.sol Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 13:05
      Przecież nie ma ustnej dwujęzycznej. Ustny egzamin z języka obcego nowożytnego odbywa się bez określania poziomu. Każdy maturzysta musi ustnie zdać język polski i jeden język obcy nowożytny.
      • barbibarbi Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 13:13
        no właśnie z informatora CKE wynika, że jest. W innych miejscach też są takie informacje.
    • 35wcieniu Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 13:05
      Jak są przeliczane punkty to przecież zależy od studiów, każda uczelnia ma swoje zasady przeliczania.
      • barbibarbi Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 13:18
        Ja wiem, że uczelnie najczęściej mają przelicznik 4/3 w porównaniu do angielskiego rozszerzonego. Ale nie wiem jak to jest z tym ustnym, na przykład wynik pisemnej dwujęzycznej jest 70% a ustnej dwujęzycznej 80% to się sumuje i dzieli przez 2 czyli ogólnie wynik 75%? I dopiero ten wynik 75% jest przeliczany na punkty na danej uczelni?
        • 35wcieniu Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 14:28
          No ale to jest kwestia uczelni. Nikt ci nie odpowie. Szukajcie w zasadach rekrutacji.
    • helena31 Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 13:49
      Ustna z języka obcego nowożytnego jest bez określania poziomu .Na UW jest przelicznik 4/3 w stosunku do rozszerzonej , pewnie każda uczelnia ma swój regulamin i przelicznik . Moje dziecko zdaje w tym roku dwujęzyczną z angielskiego i takie mam informacje(wydaje mi się , ze jest możliwość zdawania ustnego dwujęzycznego , jeśli potrzebne ci to jest w rekrutacji na uczelnię zagraniczną , ale być może coś mi się pomyliło , bo mnie ta opcja nie interesuje).
    • asfiksja Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 13:51
      > jak to jest przeliczane na punkty na studia?
      To muszą opublikować konkretne kierunki. Też bym chciała zobaczyć, jaka będzie waga dwujęzycznej w stosunku do rozszerzonej i podstawowej. Ale hej, rządzi PIS, standardem jest, że nikt nic nie wie. Do tej pory byłam przekonana, że mojemu synowi dwujęzyczna klasa NIE ZASZKODZI, teraz nie jestem już tego taka pewna, bo punktowo może zaszkodzić.
      • helena31 Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 14:10
        Tu akurat PiS chyba nie ma nic do rzeczy . To uczelnia w zasadach rekrutacji przyjmuje punktację - zwykle dwujęzyczna w stosunku do rozszerzonej .
      • barbibarbi Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 14:11
        Każda uczelnia decyduje jak przelicza, na stronach uczelni powinna być informacja. Prawie wszędzie jest tak, że dwujęzyczny angielski jest znacznie lepiej przeliczany, na przykład 70 procent z dwujęzycznej matury liczy się jak 100 procent rozszerzonej.
        • magia Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 15:21
          pytanie z glownego posta bylo inne, - czy ustny egzamin z jezyka ma wplyw na rekrutacje.
          To ze pismena dwujęzyczna jest lepiej liczona to wiadomo, zreszta pismena dwujezyczna np. z matematyki tez ma lepszą punktację na niektorych uczelniach.

Do autorki. Ustna nie ma znaczenia w rekrutacji, a przynajmniej w Wawie nie natknelam sie na uczelnie, ktora ja bierze pod uwage. Moze w innych miastach sa.
          • magia Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 15:21
            juz widze, ze to ty jestes autorka watkusmile
    • birch70 Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 13:55
      Też jestem zainteresowana tematem, bo młoda w klasie dwujezycznej z angielskim i za rok matura...
    • arwena_11 Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 13:58
      matura ustna się do niczego nie liczy.
    • ophelia78 Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 14:19
      Jest obowiązkowa.
      Co więcej jeśli dzieco jest w klasie dwujęzycznej musi zdawać maturę dwujezyczna a nie rozszerzoną z tego co wiem.
      • asia_i_p Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 14:35
        Obowiązkowa jest dwujęzyczna PISEMNA. Trzeba do niej przystąpić, nie trzeba jej zdać, czyli nie jest wyznaczony żaden minimalny próg zaliczenia.
        Ustna dwujęzyczna nie jest obowiązkowa. Jest dla chętnych. Ustne są tylko dwa egzaminy obowiązkowe - polski i język obcy (musi być ten sam, z którego się zdaje obowiązkowy egzamin pisemny), nie określa się przy nich poziomów, ale ten z angielskiego poziomem jest bliższy podstawie niż rozszerzeniu.
        Nie ma nigdzie zapisu, że zdawanie dwujęzycznej wyklucza się ze zdawaniem rozszerzonej.
        • barbibarbi Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 14:53
          Jesli ktoś chce zdać tą ustną dwujęzyczną, to jest to jakoś brane pod uwagę przy kwalifikacji na studia? Co ta ustna daje, komu jest potrzebna? Czy dobrze rozumiem, że można zdawać rozszerzony angielski oraz dwujęzyczny angielski?
          • koko8 Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 15:09
            barbibarbi napisała:

Czy dobrze ro
            > zumiem, że można zdawać rozszerzony angielski oraz dwujęzyczny angielski?

Po klasie dwujezycznej od tego roku nie można.
            • magia Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 15:25
              dokładnie tak jest, albo zdajesz dwujęzyczna albo rozszerzona. Zresztą one maja w tym roku byc w jednym terminie.
            • barbibarbi Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 15:52
              a po zwykłej klasie?
              • magia Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 16:09
                nie, dziecko musi byc w klasie dwujezycznej by zdawac mature dwujęzyczna, w zwyklej jest tylko opcja rozszerzonej
                • barbibarbi Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 16:18
                  No właśnie nie, kiedyś tak było od chyba 2015 roku jest tak, że dwujęzyczna klasa musi zdawać dwujęzyczną maturę, a pozostałe klasy nie muszą ale mogą.

I to jest właśnie wkurzające, że te zasady są takie zawiłe, głupia matura a nawet nauczyciele się gubią w tych zmianach i zasadach. Po kij są te ustne, skoro nigdzie nie są brane pod uwagę?
          • asia_i_p Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 15:49
            Ustna nie jest brana pod uwagę przy kwalifikacji na studia. Przynajmniej do teraz.
        • koko8 Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 15:07
          asia_i_p napisała:

> Nie ma nigdzie zapisu, że zdawanie dwujęzycznej wyklucza się ze zdawaniem rozsz
          > erzonej.
          >
          Otóż ucniowie klas dwujezycznych w nowej maturze obowiazkowo zdają maturę dwujezyczną (oprocz podstawowej) i to wyklucza rozszerzoną.
          • asia_i_p Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 16:20
            Dzięki za naprostowanie.

To mamy kolejny argument dla komisji egzaminacyjnej, żeby przeszkoliła egzaminatorów z dwujęzycznej. Dotąd odmawiali.
    • asia_i_p Re: Angielski dwujęzyczny matura 19.01.23, 14:30
      1. Nie jest obowiązkowa ustna dwujęzyczna, można zdawać tylko pisemną (trzeba do niej przystąpić będąc w klasie dwujęzycznej, nie ma progu zaliczenia).
      2. Punkty z żadnej ustnej nie są wliczane do punktów na studia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka