swiezynka77 19.01.23, 15:04 czy możecie napisać jaka aktualna stawka za 1h sprzątania przy założeniu stałej współpracy raz w tygodniu? jeśli płacicie ryczałt to mniej więcej ile wychodzi za godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaskama Re: ceny sprzątania, Warszawa 19.01.23, 15:06 200 zł, mieszkanie 80plus m2, praca okolo 4 do 5 godzin. Czyli 40 lub 50 zł za godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: ceny sprzątania, Warszawa 19.01.23, 15:18 Dom 180 mkw pod Wawa 220- 240 zl za 6- 7h co 2 tygodnie. Co tydzień sprzątanie byłoby pewnie nieco krótsze i 200 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: ceny sprzątania, Warszawa 19.01.23, 15:15 Raz w tygodniu, Warszawa, pani z Ukrainy, 200 zł za 5h, dom nieco ponad 160 m.kw. (w tym garaż). Okna płatne dodatkowo. Pani nie robi przerw, prawie w ogole nie rozmawiamy (ja pracuję w tym czasie), pije tylko zrobiona przeze mnie kawę i bierze sobie wodę. Szybko jej idzie zawsze, aż zdziwiona jestem Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: ceny sprzątania, Warszawa 19.01.23, 17:22 Taki sam dom, 170 pln za sprzątanie 5h. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: ceny sprzątania, Warszawa 19.01.23, 16:52 220 zł za mieszkanie 95 m + góra prasowania (zebrane pranie z 2 tyg.) Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: ceny sprzątania, Warszawa 19.01.23, 19:41 Duże miasto, raz na dwa tygodnie, 4 godziny trzy panie, 400 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
antykaa Re: ceny sprzątania, Warszawa 19.01.23, 20:14 Warszawa, 92 m kw., raz na 2 tygodnie, 200zl, zajmuje to 6 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: ceny sprzątania, Warszawa 19.01.23, 21:46 Dlaczego raz na 2 tygodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
antykaa Re: ceny sprzątania, Warszawa 19.01.23, 21:57 Bo niestety nie może co tydzień, jest zajebista i z polecenia. Czekałam na nią rok. Wszystkie rodziny, u których sprząta zatrudniają ja od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: ceny sprzątania, Warszawa 19.01.23, 22:02 Rozumiem, chyba tez bralabym w takim wypadku. Pytam z ciekawosci i z pewna niesmialoscia😉 - czy przez te dwa tygodnie robicie jakies miedzysprzatanie? Odpowiedz Link Zgłoś
antykaa Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 00:33 Bardzo rzadko. Mam w domu 2 leniwe nastolatki, ktore nigdy same niczego nie zrobią, jesli sie im nie kaze i przypomni 5 razy, finalnie pogrozi zabraniem telefonu Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 13:14 Nie wiem, komu bardziej współczuć Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 19:33 boogiecat napisała: > Rozumiem, chyba tez bralabym w takim wypadku. > > Pytam z ciekawosci i z pewna niesmialoscia😉 - czy przez te dwa tygodnie robici > e jakies miedzysprzatanie? Jeśli brak regularnego sprzątania - pani przychodzi i co dwa tyg robi tylko to konieczne. Żadnego mycia piekarnika, kurzy z górnych szafek, kontaktów, fug Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 22:13 Właśnie dlatego bardzo się dziwię że 5 h miałoby wystarczyć na porządne sprzątnięcie domu. Tyle u mnie się schodzi na dwupokojowe mieszkanie a i tak przydałoby się dodatkowa godzina na takie detale Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 07:01 U mnie dlatego że początkowo nie było terminu i już wyrobiliśmy zwyczaj ze co dwa tygodnie moja rodzinka sprząta w piątek( ja pracuję do 17 wtedy) a co drugi panie. I tak płacimy 800 zł a tak byłoby 1600. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 19:12 A jak to wyglada z podatkami? Te panie placa czy wy jako zatrudniajacy? Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 19:18 A wiesz ile tych podatkow procentowo wychodzi np przy stawce 50zl/h? Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 19:20 Nie nie wiem, ja tylko dostaję paragon. Nie wiem co i za ile wlicza w koszty itd. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 19:21 I nie wiem jak panie się rozliczają bo jedna jest właścicielką firmy a dwie pracownicami. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 19:33 Moze ktos dopisze, z wlasnego przykladu. Ciekawi mnie to, bo stawka 50zl/h (akurat nie twoj przyklad) wydaje mi sie dosc wysoka dla zatrudniajacego i chcialabym wiedziec ile z tego zostaje w kieszeni zatrudnionego. (choc widze, ze sa i sporo nizsze godzinne stawki i nie rozumiem skad az takie roznice) Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 19:35 Z doświadczenia koleżanek większość osób zatrudnia na czarno, ja akurat cieszę się, że firma, ale dla większości nie ma to znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 20:48 No tak. U mnie bardzo, bardzo ulatwiono cala procedure zatrudniania tego typu pracownikow (uslugi « domowe »- sprzatanie, korepetycje, lekcje instrumentow, nianie, ogrodnicy, male naprawy, gotowanie, opieka nad zwierzetami itp), tak zeby bylo bezbolesnie pod kazdym wzgledem dla kazdej strony. I z pewnoscia i tak nadal sa ludzie, ktorym sie wydaje «latwiej » na czarno😏 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: ceny sprzątania, Warszawa 19.01.23, 22:08 3 panie przez 4 godziny czyli 12 osobogodzin? Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 07:02 Tak. Ale w tym są okna, latem taras, no i sprzątanie dokladne ponad 200 m domu. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 07:27 400 zł za 12 godzin to dobra cena. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 07:40 Cena jest za dzieło. Jak wyrobią się panie w trzy godziny, też dobrze. Cztery to było nas początku, teraz bliżej trzech, co wolę oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: ceny sprzątania, Warszawa 19.01.23, 21:45 Płacę 150 zł za około 4-5h. W tym jest sprzątnięcie mieszkania 55 m oraz prasowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
emma_me Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 07:42 sprzątanie co dwa tygodnie, trwa ok 6-7 godzin, płacę 180 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 11:34 Zabawne są wpisy o domach 180 m2 z garażem niekiedy(!), których sprzątniecie trwa 5 h.) Na dodatek pani przychodzi co 2 tygodnie. Mam 140 m2, bez garażu, prasowania, pani przychodzi co tydzień i nigdy nie jest krócej niż 6 - 7h. I można powiedzieć, że ogarnia z grubsza. Żadne tam pucowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 11:44 Hm. Mam 160 m.kw. z okładem (i garażem ), pani przychodzi raz w tygodniu, nie prasuje, sprząta 5h (bez mycia okien). Może kluczem do sukcesu jest utrzymywanie porządku na bieżąco...? Może to kwestia organizacji pracy pani? A może kłamię (tylko w jakim celu?)...? Mogę napisać, że 12h sprząta - lepiej już, wiarygodniej? Naprawdę między moim 160 metrów w 5 h a Twoim 140 metrów w 6 h jest taka duża różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
iwo_nka Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 13:08 Gdybyś była polką sprzątającą w Norwegii na wysprzątanie domu: salon, 3 sypialnie, 2 łazienki, pomieszczenie gospodarcze i kuchnia miałabyś 2,5 godz. I zazwyczaj trzeba sprzątać szmatkami z wodą, bez detergentów. Odkurzacz nie ciągnie a szczotka wielkością jest dla dziewczynki. I dziewczyny dają radę. Nie sprzątałam ale znam kogoś kto tak miał, na szczęście już nie sprząta. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_daleka_1 Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 13:09 Nie bedę pisała o kwotach, bo płacę w innej walucie i daleko od Warszawy, ale o czasie sprzątania. Do mnie przychodzi pani raz w tygodniu, ma spora powierzchnię do sprzątania, ale ja, osoba niepracująca , na co dzień staram się utrzymywać porządek. Mąż też z gatunku niebałaganiących i niebrudzących a dzieci od zawsze uczone sprzątania po sobie ( w zależności od wieku i mozliwości). I przyzwoite sprzątnięcie musi trwać około 7 godzin. Inaczej sie nie da. U nas pani jest dłużej, ale ze względu na specyfikę kraju i temperaturę około 2 h odpoczywa. Płacę nie za godzinę a za dzieło. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 17:30 Ale ta pani przychodzi do Was na ponad 7 godzin i w tym czasie 2 godziny odpoczywa? Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_daleka_1 Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 18:21 Tak. Tak tu jest, ze względu na klimat, zwyczaje. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 19:23 Nie czepiam się, a jedynie mnie to ciekawi. Ona w tym czasie jest u Was w domu? Co wtedy robi? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 17:23 Odważna jesteś. Teraz dowiesz się, że jesteś fleją. . Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 18:39 No cóż, po prostu my nie czekamy że wszystkim na panią, tylko sprzątamy też sami na bieżąco, a co drugi tydzień, gdy Pani nie ma, mąż odkurza cały dom i myje podłogi. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 19:32 ale wiesz, są różne rodziny, są takie, które w domu spędzają 5 h dziennie i my (pracujemy z domu, mamy firmy i klientów), są takie z trójką małych dzieci i toną zabawek i takie z jednym nastolatkiem, którego albo nie ma albo śpi, są domy z psami i kotami, gdzie trzeba odkurzać nieustająco, są domy umiejscowione na osiedlach otoczonych kostką brukową (nic się nie kurzy) i w sąsiedztwie pola, lasu, z błotem łatwo dostającym się do pomieszczeń, przecież to wszystko zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 22:18 nie ma opcji że się nie kurzy. Mieszkam sama, nie bałaganię przesadnie, nie mam psa ani dzieci a jednak pani ma przez 5 h co robić w mieszkaniu 55 m a uważam że spokojnie przydałaby się jeszcze godzinka, żeby przetrzeć kontakty, żyrandol Itp Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 19:37 Też mnie to bawi bo zatrudniałam kilka pań. Odkurzy podłogi, umyje i ściera kurze l, sprzątanie łazienkę. Wszystko poza trzeba robić samodzielnie. No chyba że ktoś uznaje że takie szybkie sprzątanie to szczyt sprytu Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 23:12 wena-suela napisał(a): > Zabawne są wpisy o domach 180 m2 z garażem niekiedy(!), których sprzątniecie tr > wa 5 h.) My mamy ponad 300 m, przychodzą 4 dziewczyny, bardzo się uwijają i zajmuje im to jakieś 2 godziny. Powierzchnia ma mniejsze znaczenie niż liczba osób w domu i ich tryb życia. Najwięcej czasu pochłania sprzątanie łazienek i kuchni. Inaczej będzie wyglądać sprzątanie u pary, która często je na mieście i dba o porządek (jak my), a inaczej u rodziny z trojgiem dzieci i psem. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 23:21 U nas 3 osoby 3 godziny. Ja mam czysto i utrzymujemy porządek, dodatkowo u nas jest basement, który jest sprzątany tylko raz w miesiącu, bo jest rzadko używany. Wtedy dochodzi dodatkowa godzina. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 23:49 magdallenac napisała: > U nas 3 osoby 3 godziny. To podobnie, ale Twój dom jest chyba sporo większy, więc na m kw. wychodzi jeszcze mniej czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: ceny sprzątania, Warszawa 21.01.23, 00:12 Tak jak napisałaś wcześniej, te 100 m w tę, czy we w tę, niespecjalnie ma znaczenie, trochę więcej odkurzania. Ważniejsza od powierzchni domu, przy szacowaniu czasu na sprzątanie, jest liczba używanych łazienek. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: ceny sprzątania, Warszawa 22.01.23, 12:37 magdallenac napisała: > Tak jak napisałaś wcześniej, te 100 m w tę, czy we w tę, niespecjalnie ma znacz > enie, trochę więcej odkurzania. Ważniejsza od powierzchni domu, przy szacowaniu > czasu na sprzątanie, jest liczba używanych łazienek. Oraz sposób urządzenia sprzątanego domu. Przetarcie (nawet z wypolerowaniem) pustych blatów/półek/stolików to zupelnie co innego niż konieczność przestawienia miliona pięciuset bibelotów, odkurzenia ich takźe oraz odstawienia na miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: ceny sprzątania, Warszawa 22.01.23, 22:40 iwoniaw napisała: > Oraz sposób urządzenia sprzątanego domu. Przetarcie (nawet z wypolerowaniem) pu > stych blatów/półek/stolików to zupelnie co innego niż konieczność przestawienia > miliona pięciuset bibelotów, odkurzenia ich takźe oraz odstawienia na miejsce Dokładnie tak. Jeśli prawie nic nie stoi na wierzchu, to sprzątanie jest łatwe. Inna sprawa to ilość kurzu. W żadnym miejscu, gdzie mieszkałam w USA, nie kurzyło się nawet w połowie tak jak w Warszawie. Nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 15:29 200 zł, co 2 tygodnie: panie sa dwie (matka z córką) i zajmuje im to około 2,5-4h Mieszkanie 60m Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 17:19 40-50 zł za godzine przy stałej współpracy. Oprocz sprzatania (Ok 4 godziny) pani w tej cenie tez prasuje. Sprzątanie co 2 tygodnie, mycie okien płatne dodatkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 18:45 pod Wawa, wychodzi ok 35zl/h, 8h pracy, naprawdę intensywnej i super dokladnej. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 19:12 Dom w Warszawie, ok 50pln/h, plus prasowanie. W zależności od ustaleń raz lub dwa razy w tygodniu. Mycie okien płatne oddzielnie. Ogólnie mamy porządek, jestem w domu, podobnie jak niania, mamy roboty sprzatajace. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 19:45 Jeśli chce się mieć czysto to codziennie trzeba ścierać kurze, myć płytę w kuchni, umywalki, armaturę, WC, prysznic. Niania nigdy u nas nie robiła tych czynności Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 19:56 Nigdy codziennie kurzów nie ścierałam. Ba, w ogóle sama nie ścieram bo akurat to deleguję ale nawet pani sprzątająca, która przychodzi dwa razy w tygodniu nie ściera kurzów za każdym razem a jest czysto. Umywalki i prysznica też u nas nikt nie myje codziennie, a wc tylko w razie potrzeby. Ja nie wiem, jak bardzo trzeba by brudzić, żeby codziennie latać na szmacie. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 20:07 Ale kurze na wszystkich szafkach? Serio robisz to codziennie? Ja codziennie puszczam odkurzacz samojezdny, przecieram blaty i zlew w kuchni oraz umywalkę i wannę. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 20:17 Stolik, blaty w kuchni, stół, komody mus przetrzeć, uporządkować. Tak jak podłogę w kuchni, WC trzeba myć codziennie Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 22:03 Rozejrzałam się dookoła siebie i w zasięgu wzroku powierzchni do starcia kurzy miałabym: - regał kallax otwarty, - dwie małe komody, - dwie wiszące witryny, - półka-kwietnik, - stolik kawowy, - dwa stoliki metalowe na kwiatki, - duży stół ... a to tylko salon. Jak zajrzę do sypialni i pokoju dziecka, to mi zejdzie godzinę na samo ścieranie kurzy. Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 22:13 mandre_polo napisał(a): > Stolik, blaty w kuchni, stół, komody mus przetrzeć, uporządkować. Tak jak podło > gę w kuchni, WC trzeba myć codziennie Chyba zartujesz Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: ceny sprzątania, Warszawa 22.01.23, 12:42 krisdevalnor napisała: > mandre_polo napisał(a): > > > Stolik, blaty w kuchni, stół, komody mus przetrzeć, uporządkować. Tak jak > podło > > gę w kuchni, WC trzeba myć codziennie > Chyba zartujesz Ale że z czym ona żartuje? Przecież to szczera prawda. Jak mamy bardziej zaganiane tygodnie i nie robimy powyższych rzeczy codziennie, tylko zostawiamy na sobotę, to robi się już po prostu brudno - po niewycieranych przez tydzień z kurzu półkach to palcem można pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: ceny sprzątania, Warszawa 22.01.23, 16:03 to chyba jesteś ze śląska, ja sprzątam raz w tygodniu kurze i tylko w jednym miejscu w mieszkaniu mam taką powierzchnię, że mogłabym odkurzać mebel codziennie a i tak dałoby się po nim pisać. przyznam, że to miejsce było głównie przyczyną zwolnienia sprzątaczki. po każdym jej sprzątaniu na drugi dzień widziałam już gołym okiem warstwę kurzu, uzawałam ze nie sprzątneła, robiłam to sama, a za tydzień do nowa powtórka z rozrywki. dopiero jak sama zaczęłam sprzątać, to okazało się, że na drugi dzień można sprzątać od nowa... no cóż, siebie nie zwolniłam, ale co się naobwiniałam pani, to moje. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 20:24 To obejrzyj co trafia do pojemnika odkurzacza samojezdnego czy zwyklego - to samo osiada na stoliku kawowym, komodach. Jaka ilość kurzu jest na ramach obrazów bo rzadziej się sciera - kożuszek można zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 20:29 Może mieszkasz w miejscu z bardzo zanieczyszczonym powietrzem?? U mnie kurzy się minimalnie. Absolutnie nie ma potrzeby odkurzania częściej niż raz w tygodniu. Z ciekawości sprawdziłam ramy obrazów, które pewnie są odkurzane raz na 1-2 miesiące (nawet nie wiem jak często): nie ma na nich kurzu. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 20:32 O kurde, Taje 😀 to ja tez ide Sprawdzic Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 20:40 Przetarlam miejsce, ktore na pewno nie bylo przecierane od trzech lat- gora wysokiej polki na ksiazki w salonie- jest tylko lekka warstwa kurzu, ale chyba to wytre. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 20:49 U mnie podobnie. Ostatnio miałam poprawki malarskie w mieszkaniu, w którym mieszkam od ponad 5 lat - malarz był bardzo zdziwiony, że na meblach kuchennych, które nie były od góry myte pewnie dwa lata było niewiele kurzu i żadnych tłustych osadów (mieszkam w lofcie - meble kuchenne są sporo niższe niż sufity). Wiele zależy od jakości powietrza i wentylacji (pomijam już wypaczone spojrzenie na rzeczywistość u osób z OCD). Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 22:14 Górę szafek kuchennych myjemy co pół roku, inaczej jest warstwa trudno schodząca Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 22:20 No a u mnie zupełnie nie, żadnych tłustych osadów i minimalny kurz po DWÓCH latach. Nie uogólniaj swoich doświadczeń - ewidentnie mieszkasz w jakimś zapylonym środowisku i pewnie do tego używasz do gotowania gazu bez dobrego wyciągu. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 23:19 Nie kladziesz arkuszy papieru na gorze szafek? Duzo latwiej potem doszorowac, bo wiekszosc brudu zostaje na tym papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 23:21 Nie, nie kładę bo nie ma tam brudu. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 23:26 taje napisała: > Nie, nie kładę bo nie ma tam brudu. To bylo do mandre_polo (Górę szafek kuchennych myjemy co pół roku, inaczej jest warstwa trudno schodząca) Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: ceny sprzątania, Warszawa 21.01.23, 14:06 chatgris01 napisała: > Nie kladziesz arkuszy papieru na gorze szafek? Duzo latwiej potem doszorowac, b > o wiekszosc brudu zostaje na tym papierze. > Nie kładę ale moja mama tak robi. Przypomniałaś mi👍 Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio Re: ceny sprzątania, Warszawa 21.01.23, 19:45 nie zapali się przy okazji? nad różnymi płomieniami lepiej nie trzymać papieru Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 23:52 mandre_polo napisał(a): > Górę szafek kuchennych myjemy co pół roku, inaczej jest warstwa trudno schodząca Najlepsze rozwiązanie to szafki do sufitu. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: ceny sprzątania, Warszawa 22.01.23, 19:11 Tak! Szafki do sufitu Brak kurzu i miejsca do składowania kompletnie nieprzydatnych gratów. Za to więcej miejsca w szafkach Ja jak ognia unikam posiadania półek i szafek, na których mogę coś postawić. Bo bym zaraz postawiła... a tak, nie ma gdzie? To trzeba schować albo nie kupować Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: ceny sprzątania, Warszawa 22.01.23, 22:28 Ja właśnie mam odwrotnie. Mam w domu z 50 kwiatków doniczkowych, więc muszę mieć je gdzie stawiać Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: ceny sprzątania, Warszawa 22.01.23, 22:45 heca7 napisała: > Tak! Szafki do sufitu Brak kurzu i miejsca do składowania kompletnie nieprzy > datnych gratów. Za to więcej miejsca w szafkach U nas te szafki pod samym sufitem są puste, zrobiliśmy je tylko po to, żeby brud nie gromadził się na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 20:30 Chodzi o to, ze od kozuszka kurzu sie nie umiera. Ja nawet czasami sobie marze, jak to jestem pania domu i codziennie umyje podloge w kuchni😛 jednak codziennie to ja pracuje, w wolnym czasie wole miec wolne i to co ogarnia skandalicznie z grubsza sprzataczka raz na tydzien mi wystarcza do umyslowego komfortu « jest posprzatane » Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 20:41 ty tak serio? Codziennie myjesz umywalki, armature, prysznic i kibel??? Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 22:11 magia napisała: > ty tak serio? > Codziennie myjesz umywalki, armature, prysznic i kibel??? Nie myj jeśli lubisz zapach moczu dorosłych ludzi, mnie obrzydza. Kiedy byłam w ciąży mąż mył codziennie i tak pozostało. Nikomu korona nie spada z glowy kiedy popsika płynem i użyje szczotki Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 22:17 Zapach moczu na umywalkach i armaturach?? Nawet w wc nie ma żadnego zapachu, jeśli użytkownik sika do środka i spłukuje po sobie - może trzeba się skupić na wykształceniu tych nawyków zamiast kompulsywnie sprzątać łazienkę codziennie? Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 22:49 No właśnie też mnie to zastanawia ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: ceny sprzątania, Warszawa 22.01.23, 22:23 To się nazywa nerwica natręctw. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 20:57 Naprawdę sprzatasz wszystko codziennie? Rozumiem przetarcie płyty i blatu po gotowaniu, ale cała reszta? ☺ Ok, robot sprząta podłogi codziennie bo mamy troje dzieci i kota. A niania od jakiegoś czasu mieszka z nami, więc dzielimy się obowiązkami. Nie ma z tym problemu ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 22:05 A ile czasu zajmuje przetarcie z kurzu? Że minuty i mokra mikrofibra trafia do bębna pralki Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 22:23 3 minuty na całe mieszkanie?? Chyba żartujesz. Nawet na 20 mkw zajmie to więcej. Albo się coś robi porządnie, albo w ogóle. 3-minutowe odkurzanie to fikcja, lepiej sobie odpuścić (zwłaszcza, że zazwyczaj i tak nie jest potrzebne). Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 22:50 3 minuty? Chyba do wytarcia jednej komody. Poza tym ja jak wycieram kurze w salonie to ze 3 razy co najmniej płuczę szmatkę (nawet jak wydaje się czysta), najpierw wycieram wodą, a potem dodatkowo płynem do mebli. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: ceny sprzątania, Warszawa 20.01.23, 22:45 Ze 3 minuty to mi zajmuje przetarcie blatów w kuchni i to nieszczegolnie dokładne ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: ceny sprzątania, Warszawa 21.01.23, 00:17 jeśli mandre tyle samo czasu sprzata prysznic i umywalki, to chyba wole moje raz w tygodniu ale porzadnie Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: ceny sprzątania, Warszawa 21.01.23, 14:12 Naczynia, blaty, podłogę w kuchni też zmywasz raz w tygodniu a porządnie 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: ceny sprzątania, Warszawa 21.01.23, 19:42 serio na takim poziomie chcesz dyskutować. Ja nie jadam z miski klozetowej albo umywalki. Jesli ty tak to juz rozumiem dlaczego codziennie je sprzątasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: ceny sprzątania, Warszawa 22.01.23, 00:34 Tyle samo czasu wymaga umycie WC co zlewu w kuchni który też (o zgrozo!) codziennie myty jest na koniec dnia Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: ceny sprzątania, Warszawa 22.01.23, 15:59 podłogę w kuchni zmywam raz w tygodniu, nie jestem pewna, czy nawet porządnie (chropowata powierzchnia, nie zawsze mi sie chce szorować jakoś więcej niż raz) naczynia myję jak są brudne, są takie co używam raz do roku i takoż myję Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: ceny sprzątania, Warszawa 22.01.23, 16:13 A ja zmywam może że dwa razy w tygodniu ale zamiatam minimum raz dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: ceny sprzątania, Warszawa 22.01.23, 18:57 No ja na pewno nie myję podłogi w kuchni codziennie. Jak coś się rozlewa/upadnie to jest czyszczone na bieżąco. Mycie 1-2 razy w tygodniu (deleguję) ale to i tak kwestia względna bo mowa tu o kawałku betonowej podłogi miedzy wyspą a wysoką zabudową. W całej reszcie kuchni, podobnie jak w całym mieszkaniu mam olejowany lity parkiet, który owszem jest odkurzany dość często ale odradza się mycie wodą takiej podłogi częściej niż raz w tygodniu. I szczerze mówiąc nie ma takiej potrzeby. Chodzę w domu na bosaka/w skarpetkach i widzę, że jest czysto. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: ceny sprzątania, Warszawa 22.01.23, 22:26 Latasz z prędkością światła między tymi półkami, blatami, stołami i komodami? Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: ceny sprzątania, Warszawa 23.01.23, 16:10 Lubię mieć czysto kiedy rano wstaję. lata temu moja rodzina sprzątała po imprezie a nie następnego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: ceny sprzątania, Warszawa 23.01.23, 17:51 Podejrzewam, że większość ludzi tak robi. W sensie sprząta po imprezie, a nie na drugi dzień. Ale mnie chodziło o czas wycierania kurzu z wielu mebli. To jest po prostu niemożliwe, żebyś 1. dokładnie te kurze wytarła i 2. wytarła w miejscach, które wymieniłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: ceny sprzątania, Warszawa 23.01.23, 18:42 Pewnie zależy, co rozumiemy po "sprzątanie po imprezie". U mnie to włożenie naczyń do zmywarki, resztek jedzenia do lodówki lub szafki, wytarcie blatów w kuchni z grubsza (chociaż to nie zawsze) i złożenie stołu w salonie. Nie zamiatam, nie myję nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: ceny sprzątania, Warszawa 22.01.23, 00:49 mandre_polo napisał(a): > Jeśli chce się mieć czysto to codziennie trzeba ścierać kurze, myć płytę w kuch > ni, umywalki, armaturę, WC, prysznic. Nie upadłam na głowę żeby to wszystko robić codziennie. Mam czysto. Odpowiedz Link Zgłoś