Dodaj do ulubionych

Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście

20.01.23, 12:58
Patrzę na to z daleka. Polska przez 50 z górką lat była krajem jednonarodowym. Żydów pozabijał Hitler, niedobitki wyjechały w latach 50 i 68, a pozostali są zasymilowani do tego stopnia, że ich dzieci i wnuki nie wiedzą o żydowskich korzeniach. Niemcy, Czesi, Litwini jeśli są to niewielu i na obszarach przygranicznych. I nagle pojawili się ludzie wyglądający inaczej co spowodowało zachowania opisane przez forumkę. Haniebne zachowania, które moim zdaniem są efektem "lekcji" pobieranej w domu.
W ubiegłym roku eqodus Ukraińców i całkiem spora, trudna do oszacowania mniejszość. Z rozmów z koleżankami z Polski wiem, że w prawie każdej klasie jest ukraińskie dziecko. I wiem, że adaptacja/ asymilacja jest daleka od idealnej. Polskie dzieci , nie wszystkie, nie będę generalizowała, ale, niestety, sporo, prezentuje zachowania zbliżone do 14 letniego rasisty.
Jakie są Wasze obserwacje zachowań polskich dzieci w stosunku do innych - i nie ma to znaczenia czy mają skośne oczy, czy ciemniejszą skórę, czy pochodzą ze wschodu?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 13:05
      Polska nigdy nie była krajem jednonarodowościowym. To mit i propaganda PRL-u, że tak było kiedykolwiek.
      • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 13:10
        Tak, to przedstawiciele jakich narodowości w znaczącej ilości byli w Polsce? Uświadom mnie proszę. Może jestem niedouczona.
        • ichi51e Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 15:47
          Ukraincy, Żydzi, Niemcy, Białorusini. PRL to nie tylko lata 80te. Za mojej młodości (80-90)było bardzo już dużo Wietnamczykom - może kwestia okolicy (osiedle za żelazna brama) pamietam tez zielonoświątkowców (kościół mieli niedaleko od nas). Inaczej rzecz wyglądała w dużych mistach inaczej na terenach przygranicznych.
          • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 16:17
            Ależ to była niewielka ilość ludzi - Żydzi przed wojną było ich ponad 3 mln czyli co 10 mieszkaNIEC Polski deklarował sie jako Żyd, po wojnie - według GUS nieco ponad 200 tys. Nie zapominaj o wyjeździe po 1946 roku i 68, zostało ich niewielu większość zasymilowana, często ze zmienionymi ,na polsko brzmiące , nazwiskami.
            Niemcy - znów nieliczni na terenach dawnych Prus Wschodnich ( starsi, dziś już mało kto żyje) i być może na terenach przygranicznych.
            Ukraińcy - dzis jest to kilka milionów i głównie z powodu agresji Putina, wcześniej zarobkowi , którzy zdominowali sektor porządkowo-opiekuńczy, ale krążący między Ukrainą a Polską, raczej nie deklarujący pozostania na zawsze.
            Białorusini ???? w centralnej i południowej Polsce pojedyncze rodziny.
            Wietnamczycy - diaspora zarobkowa, może rzeczywiście było ich więcej, ale daleko do 1-2% mieszkańcó Polski.
            • memphis90 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 21.01.23, 09:44
              „Po Unii Lubelskiej w 1569 roku i połączeniu Polski (Korony) i Litwy w jeden organizm państwowy powstało największe państwo w Europie zajmujące obszar 800 tysięcy km2 – Rzeczpospolita Obojga Narodów zamieszkiwana przez liczbę 8 milionów mieszkańców. Zaledwie 20% tego ogromnego obszaru zajmowała ludność etnicznie polska, stanowiąca około 40% całego zaludnienia państwa! To obrazuje wielonarodowość Polski XVI i XVII wieku. Pozostałe ponad 60% ludności zamieszkującej aż 80% państwa stanowiła ludność rosyjska, ukraińska, białoruska a także Litwini, Niemcy, Żydzi, Łotysze, Ormianie czy Szkoci. Rzeczpospolita Obojga Narodów była z tego powodu państwem niejednolitym społecznie i demograficznie. Poza jej granicami (głównie na Śląsku) mieszkało około miliona ludności polskiej.”
        • daszka_staszka Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 17:08
          Ślązacy, Tatarzy, Łemkowie, Romowie, Żydzi
          • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 18:16
            Ile procent? Według danych GUS z 2011 roku Tatarów jest niespełna 2 tys . osób. Według tych samych źródeł około 800.000 osób z czego większość zasymilowana. Łemków jest nieco ponad 10 tys. W tej sytuacji nie mozna mówić o mniejszościach, no może z trudem o Ślązakach.
            • abecadlowa1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 20:32
              anka_z_daleka_1 napisała:

> Łemków jest nieco ponad 10 tys. W tej sytuacji nie mozna mówić o mniejszościach

To są oficjalne dane ze spisu powszechnego. Jestem przekonana, że Łemków jest w Polsce więcej. Szacuje się, że w 1947 r. na Ziemie Odzyskane przesiedlono ich ok. 30 tys. PRL próbował ich zniszczyć. Z resztą sami Łemkowie nie przyznawali się do swojego pochodzenia. Ze strachu. Całe życie mieszkałam blisko Łemków, a dowiedzialam się o tym dopiero w dorosłości. Dopiero jako dorosła osoba usłyszałam ich muzykę i język, mimo, że zawsze (= przez całe moje życie) tu byli.
              • szare_kolory Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 20:44
                Myślę, że może ich być więcej. Sporo nie przyznawało się do swojego pochodzenia alb obardzo niechętnie że strachu chyba głównie po akcji Wisła.
            • memphis90 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 21.01.23, 09:45
              Rozumiem, ze historia Polski zaczyna się dla Ciebie w 2011?
          • aqua48 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 19:20
            Grecy.
            • aqua48 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 19:25
              Ormianie.
            • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 21:45
              Ilu jest Greków? 3000 osób? Ormian jest może 1500 według Spisu Ludności z 2011 roku. Oczywiście mozna doszukać się mniejszości po 500-700 osób tylko czy o takie "mniejszości" chodzi? To promil ludności.
              • sol_13 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 21.01.23, 00:46
                To jak Ci mało, to masz min.3 miliony Ukraińców. To już poważna mniejszość.
                • taki-sobie-nick Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 21.01.23, 01:04
                  No ale ona dowodzi tezy "Polacy to rasiści, bo w Polsce NIE BYŁO mniejszosci." A Ukraińcy są od bardzo niedawna.
          • sol_13 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 20:49
            Jeszcze Karaimismile malutka mniejszość, pracowałam z jednym z nich i opowiadał mi o nich. Wyglądają podobnie do Tatarów, ale są pochodzenia tureckiego.
      • berdebul Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 13:14
        Jak wiele dzieciaków w Twojej klasie miało inny kolor skory, rozmawiało z przynajmniej jednym rodzicem w języku innym niż polski, wyznawało inną religię? U mnie okrągłe zero.
        • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 13:19
          U mnie też zero. W przedszkolu, w podstawówce, w liceum. Na studiach był , z tego co pamiętam i kogo znałam, Czech i pół-Dunka.
        • ichi51e Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 15:48
          u mnie w szkole nie miałaś pojecia jakiej kto jest religii. oczywiście jak już poszła do szkoły to tak ale wcześniej nie.
        • abecadlowa1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 16:24
          U mnie w szkole dzieci innych wyznań były nazywane "kocią wiarą", również przez nauczycieli. W okolicy były też romskie dzieci, ale one w ogóle nie chodziły do szkoły. Więc w dzieciństwie doświadczyłam, że istnieją mniejszości i że przynależność do mniejszości = życie gdzieś na marginesie społeczności.
          • volta2 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 17:03
            na początku lat 80 miałam w klasie półkrwi cygankę, nie koleżankowałam się z nią, była nieco na uboczu, ale nie było żadnego dokuczania, wyśmiewania, ani żadnych innych niepożądanych zachowań.
            uczyła się słabo i z tego powodu nie miała koleżanek, a nie z powodu swojej skóry.
            razem wracałyśmy po lekcjach, bywałam u niej w domu (to, jaki bałagan tam panował, to osobna historia, mama była romką, tata gadziem, jeśli to ma znaczenie)
        • bi_scotti Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 18:13
          Nie wiem kiedy chodzilas do szkoly ale za moich szkolnych czasow o wielu "domowych/rodzinnych" sprawach sie nie mowilo. Tak jak ja nie mowilam o przesluchaniach moich rodzicow, tak i inne dzieci nie mowily o swoim pochodzeniu, religii. OK, nie mialy innego koloru skory ale dopiero jako dorosla osoba dowiedzialam sie, ze jedna kolezanka z podstawowki byla corka zgwalconej samotnej matki (dla nas zawsze byla wersja, ze tata pracuje w delegacji surprised), ze dwoje kolegow bylo de facto Ukraincami, ze inna kolezanka miala babcie Niemke w Niemczech i na dodatek jej wuj byl w Wermahcie, z kolei wuj innego kolegi zginal w Katyniu - ile jeszcze historii rodzinnych moich kolegow szkolnych nigdy nie poznalam, trudno powiedziec ... O religii juz nawet nie wspomne, bo sama bylam mocno bullied gdy sie moi szkolni koledzy dowiedzieli, ze moi rodzice to ateisci i na religie nie chadzam uncertain Wiec jesli nawet ktos byl innego wyznania, to trzymal te wiedze dla siebie. Duuuuzo sie nie mowilo. I ja pisze o centrum Warszawy, moge sie tylko domyslac jak bardzo zroznicowane byly klasy dzieci gdzies na tzw. Ziemiach Odzyskanych, na Kaszubach, na Slasku, na Mazurach. Moi rodzice mieli kilkoro znajomych, ktorzy pozmieniali nazwiska, szczegolnie po 1968 roku sad Homogenicznosc polskiego spoleczenstwa po 1945 roku to byl wygodny mit tworzony i propagowany przez owczesna wladze na podobienstwo idei sowieckiego/jednakowego speoleczenstwa w ZSRR. Life.
          • langsam Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 18:38
            >Homogenicznosc polskiego spoleczenstwa po 1945 roku to byl wygodny mit tworzony i propagowany przez owczes

Zauważ, że kompletnie nie ma znaczenia czy był to mitm czt fajt: ludzie opierają się przecież na percepcjach, i niewątpliwie pokolenia wyrosły w głębokim przekonaniu, że Polska składa się wyłącznie z etnicznych Polaków, o w zasadzie takim samych pochodzeniu społecznym, którzy w dodatku są mocno zunifikowani co do religii.
            • langsam Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 18:39
              Tfu, "mit czy fakt" powinno być.
              • bi_scotti Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 19:46
                Wiem, percepcja jest rzeczywistoscia wink No ale czasy PRLu mamy jednak juz dosc dawno za soba - mozna sie troche wyzwolic spod przykrywki percepcji smile Cheers.
                • langsam Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 21.01.23, 12:52
                  >mozna sie troche wyzwolic spod przykrywki percepcji smile

Indywidualnie część się może oczywiscie wyzwolić, ale i tak pozostaje w nas taki osad, nie rasistowski ale bardzo łatwo tworzący podglebie do ksenofobii, że tamten PRL-owski stan homogeniczności, czy mit homogeniczności, to właściwa i oczywista norma, od której każdy Ukrainiec, każdy Azjata i nie daj Boże czarny albo Arab stanowi odstępstwo i zagrożenie.
                  A antysemityzm w Polsce jest żywy i bardzo ożywiany przez radio z ryjem.
            • abecadlowa1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 19:17
              Twój wpis przypomniał mi o filmie, który 20 lat temu zrobił na mnie olbrzymie wrażenie: Cud purymowy. Bohaterowie-antysemici odkrywają, że są żydowskiego pochodzenia.
              • langsam Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 21.01.23, 09:06
                smile
                Gdybyśmy mogli dotrzeć do naszych prawdziwych drzew genealogicznych bylibyśmy w dużym szoku.
          • berdebul Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 21:08
            Lata 90/00. Wszyscy wiedzieli wszystko (który rodzic pił, kto się rozwiódł itd), religia w szkołach. Trzy klasy w roczniku, jeden chłopiec mający rodziców z Wietnamu.
            TBH mój największy szok kulturowy to Boston w 2018(? 17?) i geje, którzy nie boja się spacerować trzymając za łapki. W mojej okolicy (Warszawa) skończyło się to atakiem nożownika.
            • dreg13 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 21:50
              Jeśli chodzo o Boston, to w Bostonie skończyło się zamachem bombowym w 2013 roku. Tydzien wcześniej stamtąd wyjechałam, więc tak... Może i geje trzymali się za ręce, ale... Nie pamietam - nadal w tym miejscu wiszą buty? Bo jak wracałam, to z reguły były. A na rocznicę chyba zawsze ich sporo.

A trochę później było to:
              pl.wikipedia.org/wiki/Strzelanina_w_klubie_nocnym_w_Orlando
              Bardzo proszę o link do czegoś podobnego w Polsce, jeśli już tak porównujesz.
              • bi_scotti Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 22:46
                Tu sie powinna wypowiedziec Mylegans, bo tam byla - jakos nie wydaje mi sie zeby atak w czasie bostonskiego maratonu byl w jakikolwiek sposob wymierzony przeciwko LGBTQ? Byl? Cheers.
                • dreg13 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 22:51
                  Nie ma znaczenia, czy był. W Bostonie pięknie, bo w Bostonie geje chodzą za rękę. A w Polsce jak jeden spróbował, to został zaatakowany nożem. No to równie dobrze w Polsce są non stop jakieś maratony i półmaratony, a jak jeden był w Bostonie, to od razu była bomba.
                  • bi_scotti Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 21.01.23, 00:51
                    Hmmm ... okreslenie "jeden byl" w odniesieniu do Boston Marathon, ktorego historia zaczela sie w 1887 jest zaskakujacym "skrotem myslowym" wink ; szczegolnie, ze w ogole historia i popularnosc biegow ulicznych w USA jest naprawde imponujaca - PL ma jeszcze dluga droge zeby mozna bylo cokolwiek porownywac w kwestii ilosci i jakosci tego typu imprez.
                    Ale wciaz nie rozumiem jaki tu widzisz zwiazek z LGBTQ??? Cheers.
        • asia_i_p Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 21.01.23, 10:00
          U mnie kolega miał przynajmniej jednego rodzica greckiego, przynosił do klasy komiksy pisane po grecku - to w podstawówce. W liceum nie było nikogo, na studiach u mnie też nie, u męża tak (jednak elektronika na politechnice miała większą szansę przyciągnięcia zagranicznych studentów niż anglistyka na uniwersytecie). Na wakacjach pamiętam chińską pochodzenia rodzinę ze stoczni, w której pracował mój tato. U syna w przedszkolu było dwoje Koreanczyków.

W szkole, w której uczę, jest więcej i to właśnie tak, jak dla mnie, egzotycznie - Czeszka i Włoszka (w sensie jak masz całe Włochy do wyboru, co cię od licha ciągnie do Trzebnicy big_grin?). Jest dwoje niebiałych, ale to akurat obydwoje Polacy.
      • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 15:39
        Aqua, czekam na odpowiedź.
        • aqua48 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 19:22
          Dostałaś odpowiedzi nie będę się powtarzać.
          • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 21:49
            Piszecie o kilku tysiącach osób, czasem kilkuset ( może z wyjątkiem Ślązaków), to są mikro mniejszości , ci ludzie , prócz Niemców, nie mają w Sejmie reprezentacji. Tak więc trudno mówić, że kraj jest wielonarodowy jesli mniejszości są tak nieliczne.
            • bi_scotti Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 22:44
              Ale o to przeciez chodzi - o szacunek i troske o ...MNIEJSZOSCI, chocby i najmniejsze mniejszosci, chocby i pojedyncze "sztuki", ktore sa inne, dziwne, nie z "naszej bajki" itd. Nie sztuka szanowac DUZEJ MNIEJSZOSCI (z reprezentacja w parlamencie suspicious) silnej swoja iloscia i poczuciem wspolnoty! Rzecz w tym by uczyc w szkole, w domu, na ulicy, wszedzie gdzie sie da, ze szanowac nalezy/trzeba kazdego czlowieka jakikolwiek "dziwny" czy "inny" by nie byl! Cheers.
              • kandyzowana3x Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 21.01.23, 09:33
                Wydaje mi sie, ze jest dokladnie odwrotnie. Male mniejszosci dosc dobrze sie adaptuja, stanowia pewna mila egzotyke i dodaja kolorytu nawet najmniejszej spolecznosci. I zazwyczaj w nawet najmniejszych miejscowosciach adaptuja sie bez wiekszych problemow. Dopiero masowy naplyw mniejszosci w krotkim czsie, zaburza pewne uksztaltowane normy i wprowadza chaos. I wtedy rodza sie konflikty.
                Ze swoich obserwacji w polsce nie jest jeszcze w pelni adoptowana kultura tzw "poprawnosci politycznej" tzn dalej sa akceptowane komentarze, ktore w innych panstwach uznane by byly za obrazliwe. Za to przyjecie ukrainskich uchodzcow i ich wspolfunkcjionowanie w spoleczenstwie bylo i jest ewenementem na skale swiatowa.
        • panna.nasturcja Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 19:45
          To nie czekaj tylko podręcznik historii Polski sobie kup. I przeczytaj.
    • berdebul Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 13:18
      Ciężko mówić o polskich dzieciach, jeżeli masz mix dzieciaków chodzących do międzynarodowych szkół, jeżdżących po świecie, oraz ubogich dzieci, które najwyżej widziały najbliższy zalew, a mieszkają po środku niczego, plus wszystko pomiędzy.

Problemy szkolne to efekt zaniedbywania szkolnictwa przez kolejne rządy. Do już przepełnionych szkół, w których brakuje nauczycieli (w ogóle, oraz dobrych nauczycieli), bez wsparcia psychologicznego, bez przygotowania językowego, nagle trafia duża grupa dzieci potrzebujących pomocy.
      Polska szkoła nigdy nie wypracowała mechanizmów przyjmowania dzieci, które po polsku nie mówią. Nawet powracający uczniowie polscy mają poważne problemy z przystosowaniem się.
      • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 13:21
        Nie mam tu na mysli dzieci z międzynarodowych szkół, nie myslę nawet o elitarnych szkołach prywatnych. Jak jest w zwykłych państwowych lepszych lub gorszych przedszkolach, podstawówkach, szkołach ponadpodstawowych?
        • gr.ruuu Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 16:25
          W przedszkolu jest normalnie, dzieci się bardzo dobrze adaptują, zupełnie naturalnie weszły do grup. Teraz w trzylatkach to w ogóle nie była kwestia - to znaczy wszyscy są nowi, moja córka nawet nie wspomniała o obcokrajowcach, nie zwraca na to uwagi, dopiero z listy grupy się zorientowałam.
    • stephanie.plum Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 13:53
      "Polskie dzieci , nie wszystkie, nie będę generalizowała, ale, niestety, sporo, prezentuje zachowania zbliżone do 14 letniego rasisty".

jakieś badania na poparcie śmiałej tezy? czy po prostu można tak napisać, bo wiadomo, że Polacy to rasiści?

pokaż mi zresztą kraj, gdzie asymilacja tak licznej grupy w przeciągu paru miesięcy przebiegła bliżej ideału, niż to się dzieje teraz u nas.
      • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 15:34
        Tak, badania i dane z GUS-u, bo inne niewiarygodne. Nigdzie nie napisałam, że wszyscy Polacy to rasiści.
        • stephanie.plum Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 15:43
          no to dej te badania.

i jeszcze może takie, gdzie jest, czy wszyscy Ukraińcy kochają Polaków, jak już mamy kręcić gównoburzę.
        • stephanie.plum Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 15:44
          ja też nie napisałam, że wszyscy Polacy to rasiści, zauważ.
          • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 16:22
            Usiłujesz mi wmówić, że zarzucam Polakom rasizm. Nie, zainspirował mnie wątek 14 letniego rasisty. Tyle.
            Nie pisałam i nie powołuję się na nikogo kto by twierdził, ze wszyscy Polacy kochają Ukraińców. Bo tak nie jest. Są tacy, którzy chcą im pomagać, są tacy, którzy prezentują poglądy anty ukraińskie i są obojętni.
            Zadałam pytanie jakie są Wasze spostrzeżenia odnośnie stosunku polskich dzieci do innych. W aspekcie dokuczania Wietnamce przez 14 letniego rasistę.
            • stephanie.plum Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 16:36
              mieszkam na wsi. nie dawno bawili się u mnie: Włoch, 6 lat, Ukrainiec, 7 lat, Polak, lat i Hindus, 9 lat.

spostrzeżenia miałam takie, że strasznie wrzeszczeli, udając jakichś ninjów.

do pobliskiej wiejskiej szkoły chodzą Polacy, Ukraińcy, jest Białorusin i rodzeństwo z Indii.
              wśród pierwszych trzech wymienionych grup są osoby zarówno lubiane, jak i nie lubiane, nie znam wszystkich powodów.
              Hindusów lubią wszyscy, zresztą dziewczynka sama mi powiedziała, że ta szkoła jest fajna, bo wcześniej, w Warszawie, to ją przezywali, ze względu na brzmienie nazwiska. tutaj takiego zjawiska nie ma.

mój syn nie należy do żadnej z podkategorii, albowiem oświadczył, że jest małpą, i tak też się zachowuje, co jednakowoż nie spowodowało dotąd żadnego ostracyzmu.

twoje pytanie jest od czapy. jak można zwalać coś na "polskie dzieci" bez żadnych dodatkowych danych?
              w zeszłym roku na wiosnę chodził do szkoły ukraiński chłopiec, który wszystkich bił. nie lubiono go, i nie sądzę, by było to z powodu narodowości.
              • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 16:41
                To po co się tak podniecasz skoro pytanie jest od czapy. Zignoruj.
                • stephanie.plum Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 17:09
                  bo nie lubię pytań z tezą.
                  • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 18:17
                    To Twoje zmartwienie.
                    • stephanie.plum Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 18:23
                      o, tak, bardzo się martwię.
            • panna.nasturcja Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 19:47
              A Ty? Jakie poglądy prezentujesz? I jakie zachowania?
              Bo na razie to piszesz głupoty i próbujesz podburzać ludzi przeciwko sobie nawzajem.
        • solarpowerprincess Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 21:17
          Rzuc tymi badaniami
          • stephanie.plum Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 21:56
            no nie rzuciła...
    • arthwen Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 14:23
      Moje dziecko chodzi do szkoły, w której jest, no tak na oko około 10 do 20 procent dzieci obcokrajowców lub ze związków mieszanych Polak/Polka + obcokrajowiec. Nie wiem czy są jakieś dzieci konkretnie z Ukrainy, jeśli są, to nie z czasów wojennych tylko wcześniejsza emigracja.
      Żadnych taki tekstów chyba nie było, szkoła tego mocno pilnuje. W klasie syna jest dziecko pochodzenia japońskiego i dwójka pół-Włochów, na początku była też Białorusinka (wyprowadzili się, nadal w Polsce, ale do innego miasta, długo przed wojną) na pewno nie są/nie byli dyskryminowani na tle rasy/pochodzenia. Raczej to obce pochodzenie jest traktowane jako pewna korzyść (takiego typu, że np, jedno włoskie dziecko sprzedało włoskie średniego stopnia wulgaryzmy i prawie cała klasa miała ubaw, bo mówili tak do siebie wzajemnie przy nauczycielach, a ci nie reagowali (no, dość szybko to wyszło i się skończyło)).
      W szkole regularnie są zbiórki dla Ukrainy, u niektórych rodzin nadal mieszkają uchodźcy, nie spotkałam się z negatywnymi komentarzami. Tzn nie w tym środowisku, bo ogólnie to owszem, ale też nie jakoś nagminnie, nie mogę nawet chyba powiedzieć, że często.
      • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 15:38
        Dzięki. I to jest konstruktywna odpowiedź. Włosi są w ogóle bardzo fajni, weseli. U nas też jest spora grupa Włochów młodzi trzymają się z moimi młodymi.
        • arthwen Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 22:58
          U nas akurat te włoskie dzieci nie są do końca fajne, bo w obu przypadkach rodzice stosują stereotypowy włoski model wychowania czyli dziecku wolno wszystko i to trochę widać.
    • awf-33 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 15:45

Jakie są Wasze obserwacje zachowań polskich dzieci w stosunku do innych - i nie
      > ma to znaczenia czy mają skośne oczy, czy ciemniejszą skórę, czy pochodzą ze w
      > schodu?

Właśnie siedzę totalnie bezsilna, bo moje dziecko dzisiaj (po raz kolejny) mialo taką akcję w szkole...
      Że zyc mi się nie chce. Jest Polakiem, ale ma ciemniejszą karnację. Wygląda jak włoskie bambini.

Od "kolegów" dostaje takie wyzwiska od czarnych i cyganów i Żydów (+ jeszcze teksty typu: idź do gazu, no cały wachlarzyk), że to się w głowie nie mieści.

Nie wiem co mam sądzić na temat tych dzieci. Nie mam porównania z dziećmi nie-polskimi. Natomiast nogi z d...bym powyrywała. Rodzicom też. Bo gdybymja wydaliła z siebie takie coś (sorki, ale słowo czlowiek tu nie pasuje) to chyba w akcie skruchy strzeliłabym sobie w łeb.

Jak można tak gnębić drugiego człowieka! I nie prze.awia do mnie tekst, że to głupi wiek, czy głupie zachowanie. To jest pobłażliwość rodziców.

I sory, ale większość rodziców chowa dzieci jak wiepsze. Żarło i miejsce do spania. Te dzieci są produktem swoich rodziców. Niczym więcej.
      • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 16:25
        Przede wszystkim gratulacje - Twoje dziecko jest przepiękne.
        A" koledzy" prymitywy. Niestety sami tego nie wymyslili. Rodzice nauczyli, rodzice wygadywali bzdury. Trzymajcie się.
        • niemcyy Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 21.01.23, 09:52

> Twoje dziecko jest przepiękne.

Skąd ten wniosek?
      • triss_merigold6 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 16:26
        Wieprze.
        • awf-33 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 17:15
          triss_merigold6 napisała:

> Wieprze.

Racja
      • taki-sobie-nick Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 21:58
        Zgłosić do prokuratury?
      • arthwen Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 23:01
        A szkoła u was to toleruje? Zgłaszałaś to? U nas za coś takiego jest nagana (a że to szkoła prywatna, to nagana ma znaczenie, bo 3 i wylot ze szkoły z wilczym biletem)
      • memphis90 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 21.01.23, 10:00
        >gdybymja wydaliła z siebie takie coś (sorki, ale >słowo czlowiek tu nie pasuje) to chyba w akcie >skruchy strzeliłabym sobie w łeb.
        Może Twoje dziecko sprzedaje kolegom takie kwiatki, słyszane w domu od mamusi…? Jak to było o tych wiepszach..?
    • anorektycznazdzira Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 16:15
      Mój syn nie ma żadnych problemów z akceptowaniem osób z innych krajów, odległych etnicznie, a także kolegów i koleżanek trans, homo, i cokolwiek innego. W klasie w szkole podstawowej a teraz średniej notorycznie siada z osobami z Ukrainy i Białorusi, ponieważ posiada dość unikalną w dzisiejszych czasach wśród nastolatków znajomość języka rosyjskiego i czyta cyrylicę. Zaprasza do domu kolegów z Ukrainy, opowiada o dobrym kumplu transie.
      Dlatego też ciągnie do osób podobnych do siebie i ja nie wysłuchuję żadnych historii o nietolerancyjnych nastolatkach. Nie wiem, czy to reprezentatywna próba, pewnie nie.
      • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 16:25
        Oby była.
      • runny.babbit Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 18:21
        Skąd zna rosyjski? Miał w szkole,czy sam się nauczył? Faktycznie nietypowe.
        • anorektycznazdzira Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 21.01.23, 12:55
          Sam się uczył, był turystycznie w Rosji- zainteresował się, ja umiem, babcia go jakiś czas rekreacyjnie uczyła,
          miał też następującą motywację: jak na czatach w grze [wstaw dowolne] Ruscy będą kląć po rusku, to chcę im umieć odpowiedzieć big_grin
    • asia_i_p Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 16:17
      Mamy w szkole dwoje dzieci czarnoskórych, Czeszkę, Włoszkę i kilkoro Ukraińców. Nie ma żadnych ksenofobicznych ani rasistowskich jazd. Ale to już liceum, podejrzewam, że późne klasy podstawówki mogą być inne.

Za to głupie teksty typu "A to jest Murzyn, i podobno mówić Negro jest w porządku, tylko Nigger nie można" się zdarzają, o dziwo głównie w wykonaniu mat-fizów i głównie w celu poirytowania nauczyciela, mam wrażenie.

Także z mat-fizem miałam dość interesuącą konwersację na temat Żydów. Jeden coś tam zaczął mruczeć pod nosem o Żydach - nawet już nie pamiętam, wierszyk, piosenka? - kiedy spojrzałam ostro, powiedział, że on nie ma nic złego na myśli, w końcu mają kolegę, który w 12,5 procentach jest Żydem. No to go spytałam, w ilu procentach jego zdaniem ja jestem Żydówką (a warunki fizyczne mam). Zaniepokoił się lekko, kolega mu przyszedł w sukurs, mówi, że to tylko prywatne poglądy, a przy tym to, że on jest antysemitą przecież mnie nie obraża. Mówię, że antysemita z definicjij uważa, że Żyd jest gorszy, bo jest Żydem, więc jeśli jestem Żydówką, to deklaracja "Jestem antysemitą" jak najbardziej mnie obraża. Chwila konsternacji, zmiana tematu, więcej nic o Żydach nie słyszałam.

Trochę mi głupio, bo to się nazywa zawłaszczanie tożsamości i mniejszości tego nie lubią, ale mam wrażenie że lepiej działa na wyobraźnię niż stwierdzenie "A gdyby ktoś, kogo znasz i nie wiesz, że jest Żydem, usłyszał twoje dowcipy, to jakbyście się oboje poczuli?" Zresztą w sumie nie powiedziałam wprost, że jestem, tak sobie gdybaliśmy.
      • asia_i_p Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 16:23
        Aha, teksty o Murzynie nie o kolegach i nie przy kolegach. Głównie w reakcji na ilustracje w podręcznikach do angielskiego.
      • woman_in_love Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 16:44
        Także z mat-fizem miałam dość interesuącą konwersację

Mat-fizy to wyborcy konfy.
        • bistian Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 19:22
          woman_in_love napisała:

> Mat-fizy to wyborcy konfy.

Bredzisz, chociaż czasami piszesz śmiesznie wink
          Znam ludzi z mat-fiz i nie znam żadnego, który byłby wyborcą konfy.
          Matematyka i fizyka, to jednak nauki ścisłe, konsekwencja i logika i ogólnie, nauka, nie czary, to się mocno kłóci z konfą.

Ostatnio zjechałem jednego Ukraińca.
          Wziął się wybrał na urodziny do Polaka z konfy. Tłumaczyłem wcześniej, jakie tamten ma poglądy, a ten i tak polazł. Tłumaczę jak krowie na rowie, że Polacy, to nie jest homogeniczne społeczeństwo i takich wyrzutków trzeba trzymać pod kamieniem i nie pozwalać wystawić głowy, a nie wspierać i utwierdzać, że są równi.
          Była skrucha i wspólna deklaracja, że takie grupy wyrzutków są i w Polsce i w Ukrainie big_grin
          Postęp jest wink
    • gr.ruuu Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 16:20
      W przedszkolu i na placu zabaw nie widzę żadnych problemów z akceptacją. Przy czym ewentualne trudności z adaptacją wynikają z tego, że w wielu miejscach dzieci z Ukrainy jest dużo i spędzają czas razem, co jest naturalne ze względów językowych. Czwórka Polaków na placu zabaw w Niemczech też pewnie bawiłaby się razem.
    • ga-ti Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 17:50
      Zachowania dzieci, zwłaszcza młodszych dzieci, są dokładnie takie same, jak zachowania, czy głoszone poglądy ich rodziców.
      Jak siedmiolatek mówi, że ta wojna to ściema, a Ukraińcy zabiorą nam pracę to raczej sam tego nie wydumał.
      Jak ośmiolatek sypie jak z rękawa rewelacje na temat banderowców to raczej na lekcji historii się tego nie nauczył.
      Mówimy o dzieciach, które raczej same z siebie się wiadomościami w tv nie zainteresują, a nawet jeśli to nie wychwycą z nich takich info.

Owszem, mogą lubić, czy nie lubić konkretnego kolegi/koleżanki, mogą chcieć się bawić, czy nie chcieć się bawić z konkretnym kolegą/koleżanką, niezależnie od wszelkiej "inności" tego kolegi. Ale sporo niechęci, czy wręcz rasistowskich poglądów dzieci wynoszą z domu.
      • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 18:20
        Oczywiście, że tak. Siedmiolatek raczej nie kuma kto to banderowcy. Nieco starszy raczej będzie miał skojarzenie z banderą ( na statku) niż człowiekiem.
        • ritual2019 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 18:31
          Pytanie jak jest w pl z rasizmem generalnie? Czytajac to forum mam wrazenie ze wolno duzo, duzo wiecej jest akceptowane. Tu czesto padaja rasistowskie komentarze a moderacja nie reaguje nawet gdy aie zglosi czy skomentuje. Stosunek do osob o innej niz heyeroseksulana itp tez jest wiadomo jaki, spoleczenstwo jest wrecz odgornie zachecane do nietolerancji. Rasizm w szkole jest niedopuszczalny ale jak widac szkoly sa rozne i walka z tym bywa rozna.
          • ga-ti Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 18:35
            Akurat w drugim przytoczonym przypadku szkoła w osobie wychowawcy walkę podjęła, bardzo zdecydowanie, ale co zrobisz, gdy trafisz na ograniczonych rodziców?
    • szare_kolory Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 19:42
      Wychowałam się na terenach przygranicznych: Polska, Słowacja, Ukraina. W rodzinnej wsi mojej mamy przed wojną Żydów było ponad 50%. Oprócz tego Polacy, Łemkowie i Ukraińcy (to nie to samo), spolszczeni potomkowie Węgrów (m.in. moi dziadkowie). Ja mam jakieś popłuczyny krwi węgierskiej, mój partner to pół-Łemko.
      Po wojnie nie został ani jeden Żyd, wszyscy zginęli. Pamiętam jak dziadek opowiadał relację jednego, który przeżył masowe rozstrzelania-brak słow; powiedzieć, że straszne to za mało. Ten człowiek potem wyjechał z Polski. Zapędzały się też bandy UPA, szpiegowali Ukraińcy - I źle się to dla nich kończyło. W.odwecie za zbrodnie na Wołyniu wywieźli do obozów Łemków; w sąsiedniej wsi stoi pomnik po tych wydarzeniach.
      W tych wszystkich opowieściach się wychowaliśmy, dziadek opowiadał używając imion: Ryfka, Szmul, imion ukraińskich nie pamiętam. Przysiółek łemkowski był bardzo biedny, nie wiem czy moi dziadkowie znali ich imiona, bo raczej kontaktów nie nawiązywali.
      Dziadkowie mieli bardzo otwarte umysły, choć nie byli wykształceni. Nigdy nie zwracali uwagi na narodowość, wygląd czy religię; pamiętam jak dziadek opowiadał o żydowskich sąsiadach i bardzo żałuję, że tego nigdy nie utrwaliliśmy.
      W związku z tym, opowieści, że Polska była krajem jednolitym narodowościowo dla mnie zawsze brzmiały fałszywie i traktowałam je jak jakieś PRLowskie kłamstwo.
      Natomiast ze zdziwieniem obserwuję wrogość w młodym pokoleniu. Myślę, że to źle wróży i trzeba nad tym pracować. I że - w dużym skrócie - jest pokłosiem prlowskiej propagandy.
    • mala_truskawka Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 19:55
      Z naszym nie-białym dzieckiem wyjechaliśmy z Polski zanim poszedł do szkoły. Rasistowskie teksty z ust dzieci w stosunku do czterolatka były codziennością. Miejscowość podwarszawska, bogata. Nie Podkarpacie. Już nie wrócimy.
    • zosia_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 20:06
      Obserwuję bardzo odpowiedzialne zachowania polskich dzieci, zupełnie odwrotnie jeden z nauczycieli szkoły podstawowej, który na dziecko mające ciemny kolor skóry zwracał się do niego " Ty ,czarny". Trzy razy pytałam dziecka czy dobrze usłyszałam i zrozumiałam. Dzieci poskarżyły się wychowawczyni na nauczycielkę, sprawa trafiła oo dyrektora
    • sol_13 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 20:08
      Nagle się pojawili? Zawsze byli. W Warszawie z dzieciństwa pamiętam mnóstwo Wietnamczyków, niedaleko mnie mieszkała grupa Ormian, handlowali na pobliskim bazarku. Całą podstawówkę chodziłam do klasy z Wietnamką, w liceum miałam w klasie Afgańczyka. Ukraincy byli od dawna, teraz po prostu jest ich więcej.
      Moje dzieci nie zwracają uwagi na narodowość czy kolor skóry, na wakacjach kilkakrotnie bawili się z czarnoskórymi dziećmi i nawet nas o to nie zapytali, więc chyba było to dla nich naturalne (nawet się trochę dziwiliśmy że nic nie mówią na ten temat).
      • apallosa Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 21:35
        Otóż to... zawsze byli. Od lat późnych 40- tych...
        Mieszkam na terenach przygranicznych w Polsce północnej. Kilkanaście kilometrów ode mnie są dwa miasteczka, gdzie od lat 50- tych jest mniejszosc ukraińska przesiedlona w ramach akcji,,Wisła". Jeszcze w latach 80- tych na jedno z tych miast mowilo się ,,mała Ukraina" i na ulicy częściej można się było dogadać po ukraińsku, aniżeli po polsku. Było tam nawet ( a może i jest do tej pory, nie wiem) liceum z klasą z ukraińskim językiem wykładowym. Na cmentarzu to samo: więcej nagrobków z cyrylicą,aniżeli tych polskich....
        Mniejszości niemieckiej to samo- w każdej klasie po kilkoro dzieci o niemiecko brzmiących nazwiskach, choć byli/ są i tacy ,którzy nazwiska mają polskie,a deklarują narodowość niemiecka. Do tej pory mamy w bloku sąsiadkę - spolszczona Niemkę,pochodząca z dawnego Królewca i ta pani zawsze miala ubaw, że rodowici Niemcy dziwili się, że tak świetnie niemieckim włada. A nazwisko polskie- po mężu.
        Ja sama zaś od wczesnej młodości jestem trójjezyczna, bo w Rosji często bywałam , po niemiecku też mowie ( a właściwie prusku, bo to taki niemiecki ,,po przodkach". Świetnie na te moja niemczyzne ,pozal się Boże ,reagują Niemcy ,potomkowie uchodźców... 🤪
        Ludzi innego koloru skóry było/ jest mało,ale są dzieciaki z małżeństw mieszanych, np.polsko- libańskie i nikt ich nie dyskryminował.
        • anka_z_daleka_1 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 22:00
          Całe dzieciństwo,młodość i wczesną dorosłość spędziłam w Warszawie. Z tego co pamiętam od lat 80-tych nagrobki pisane cyrylicą jedynie na cmentarzu prawosławnym ( maleńki), cmentarz żydowski - kilka pogrzebów w roku, tatarski chyba już zamknięty. A niemiecko brzmiące nazwiska.... moja mama miała takie z domu - być może przodkowie przyjechali kilka pokoleń temu i sie osiedlili, ale Niemka nigdy nie była i sie nie czuła, więc to o niczym nie świadczy. .
          • apallosa Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 21.01.23, 00:36
            Masz rację,ale tak nie do końca...
            Mówię cały czas o rejonie dawnych Prus Wschodnich i Pomorza. Tu niemiecko - brzmiące nazwisko było na 90% świadectwem niemieckiego pochodzenia.
            W czasach szkolnych nikt specjalnie nie wnikał w to,kto ma jakie pochodzenie, było też ( i jest) mnóstwo Polaków z Wileńszczyzny. Dopiero w latach 80- tych ,kiedy to dużo sąsiadów i znajomych wyjechało ,,na pochodzenie" do dawnego RFN- u, to raptem okazał się to powód do dumy i zazdrości 😱
    • cegehana Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 20.01.23, 22:06
      Polskie dzieci wg moich subiektywnych obserwacji lepiej sobie radzą od polskich dorosłych, są bardziej opatrzone z różnymi "innosciami", a agresja między dziećmi niestety jest, przemoc szkolna jest. Ja uważam, że ewentualne tło rasowe jest raczej pretekstem niz przyczyną tej agresji. Jak ktoś nie jest czarnoskóry to może być gruby, rudy, a
      jak nie to jakąs cechę można zawsze znalezc.
      • milva24 Re: Zainspirowana wątkiem o 14 letnim rasiście 21.01.23, 01:07
        Ja uważam, że ewentualne tło rasowe je
        > st raczej pretekstem niz przyczyną tej agresji. Jak ktoś nie jest czarnoskóry t
        > o może być gruby, rudy, a
        > jak nie to jakąs cechę można zawsze znalezc.

Zgadzam się.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka