Dodaj do ulubionych

Jak znależć dobrego normalnego ginekologa?

20.01.23, 13:57
Nosz w mordę 50ka na karku, a ja od ginekologa do ginekologa chodzę i na dobrego normalnie się zachowujacego trafić nie mogę, ani na nfz ani komercyjnie. Czym się kierowałyście/ kierujecie przy wyborze gina? Polecenia koleżanek zawiodły, znany lekarz i grupy na fb też sad
Obserwuj wątek
    • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 13:59
      Za szybko poszło, dotychczasowi lekarze oby płci, albo uważali, ze cytologia 1x na 3 lata ok, na usg piersi nie ma co wysyłać, albo robili badanie w tempie ekspresowym i w ogóle długo by opowiadać.
      • auksencja15 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:08
        Nie spotkałam się, żeby prywatny ginekolog odmówił cytologii albo odradził usg, każdy u którego byłam pyta kiedy cytologia, jak w danym roku nie było to robimy i pyta tez kiedy robiłam usg piersi.
        Na NFZ cyto można chyba raz na 3 lata robić, kiedyś korzystałam i nie byli problemu, usg piersi tez raz w roku robię na NFZ, ze skierowaniem nie mam problemu. Duże miasto wojewódzkie.
        • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:12
          Ty nie ale ja się z tym spotkałam.
          • auksencja15 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:15
            Może poszukaj na jakichś lokalnych grupach, niemożliwe ze wszyscy są do dupy
            • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:19
              No szukam, ale każda dziewczyna poleca kogoś innego i jak spośród nich wybrac tego dobrego gina? Czym się kierować?
              • auksencja15 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:22
                Napisz miasto to może jakaś forumka się podzieli
                • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:23
                  Łódż
                  • limelight7 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:28
                    Dopytam córkę, nie mogę sobie przypomnieć nazwiska.
                    • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:30
                      Ok dzieki, pożądany na nfz, ale prywatnie tez ok, jak już kurna wydam te 200-300zl. to żeby to było z sensem u normalnego lekarza.
                      • bazia_morska Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:39
                        Pani dr Balcerak Salve. Konkretna i z dużą wiedzą.
                        • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:41
                          Dzięki smile
                        • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 22.01.23, 09:39
                          bazia_morska napisała:

> Pani dr Balcerak Salve. Konkretna i z dużą wiedzą.

O tej pani piszesz? Opinie z kilku lat dramat. Niby mam ograniczone zaufanie do znanego lekarza, ale w tym przypadku zaufam.
                      • limelight7 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:51
                        Maria Dresler. Jeśli są jeszcze bardziej zaangażowani lekarze, to na takiego nie trafiłam smile
                        • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:53
                          Dzięki
                        • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 22.01.23, 09:40
                          limelight7 napisała:

> Maria Dresler. Jeśli są jeszcze bardziej zaangażowani lekarze, to na takiego ni
                          > e trafiłam smile

Mam bardzo ograniczone zaufanie do opinii na znanym lekarzu, ale postanowiłam tym razem dać szansę big_grin Idę za kilka dni. Na zdjęciu pani dr wygląda bardzo sympatycznie smile
                      • magata.d Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 19:41
                        sundace46 napisała:

> Ok dzieki, pożądany na nfz, ale prywatnie tez ok, jak już kurna wydam te 200-30
                        > 0zl. to żeby to było z sensem u normalnego lekarza.
                        Daj sobie spokój z tymi na NFZ, idź prywatnie.
                        • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 21.01.23, 11:31
                          magata.d napisała:

> sundace46 napisała:
                          >
                          > > Ok dzieki, pożądany na nfz, ale prywatnie tez ok, jak już kurna wydam te
                          > 200-30
                          > > 0zl. to żeby to było z sensem u normalnego lekarza.
                          > Daj sobie spokój z tymi na NFZ, idź prywatnie.

Bardzo chętnie, ale mam takie oczekiwania żeby te pieniadze były z sensem wydane.
                  • kamin Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 16:35
                    A to Aleksandera Brucka.
        • nutella_fan Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 16:13
          Dla mnie to też nie do wiary, prywatny lekarz nie chce zrobić odpłatnie badań??? Na NFZ to bym uwierzyła, wiadomo jak jest, ale prywatnie? Jakiś kosmos.
          • auksencja15 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 16:18
            Może jakiś fan leczenia ziołami big_grin
          • ritual2019 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 17:54
            nutella_fan napisała:

> Dla mnie to też nie do wiary, prywatny lekarz nie chce zrobić odpłatnie badań??

Moze dlatego ze jest normalny, dziala wg standardow medycznych a nie naciaga?
      • nutella_fan Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 16:10
        Nie ogarniam o co chodzi. To są płatne badania, idziesz sama i tyle. Cytologia: raz na 3 lata idziesz na NFZ ( w zeszłym roku sama byłam), w pozostałe 2 lata (bo zakładam, że co rok chcesz robić) idziesz do punktu, gdzie robią cytologię: Medicover, LuxMed czy inne. Szukasz info w necie. Usg piersi idziesz do dobrego radiologa, oni są najlepszymi specjalistami, do gin nie polecam na usg piersi chodzić. Chociaż jak jest opcja gin czy nic to oczywiście lepszy gin. Generalnie trochę aktywności samemu trzeba wykazać.
    • motyllica Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:03
      ale co znaczy normalny?
      • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:10
        motyllica napisała:

> ale co znaczy normalny?

Sam z siebie proponujący badania, podchodzacy do pacjentki całościowo, że moze objawy x to jednak od y pochodza i warto zeby pani zrobiła to, sprawdziła tamto albo poszła tam i generalnie majacy czas a nie przerabiajacy pacjentki tasmowo.
        • madami Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:33
          Nigdy takiego nie spotkałam nawet o takim nie słyszałam.
          • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:35
            Ja na takiego innej specjalizacji trafiłam, wiem taki lekarz to jak jednorożec, ale wierzę, ze gdzieś taki gin jest.
        • motyllica Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:36
          no w większości ci co mają czas nie mają pacjentek

jak chcesz cytologie co pół roku to idź sobie prywatnie tam, gdzie robią tylko cytologię,

idąc do lekarza trzeba wcześniej przygotować o co chce się zapytać, jakie kwestie poruszyć

ale całościowo czyli co? że ból brzucha może nie być od jajników tylko żołądka?
          • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:39
            motyllica napisała:

>
            > ale całościowo czyli co? że ból brzucha może nie być od jajników tylko żołądka?

Tak, mniej wiecej. Znalazłam takiego lekarza innej zupełnie specjalizacji jest no nawet nie wiem, jak go określić, wyjątkowy.
            • kira02 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 21.01.23, 06:23
              Wiem, o co Ci chodzi. Szukasz niestety jednorożca.
              • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 21.01.23, 11:30
                kira02 napisał(a):

> Wiem, o co Ci chodzi. Szukasz niestety jednorożca.
                >
                Trafiłam na takiego, ale zupełnie innej specjalizacji. Mimo, iż jestem po 2 wizytach z szoku nadal nie moge wyjść big_grin
            • memphis90 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 21.01.23, 08:45
              No ale od tego to jest rodzinny, nie ginekolog. Rodzinny powinien zbierać info od innych specjalistów i kierować dalej.
              • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 21.01.23, 11:29
                memphis90 napisała:

> No ale od tego to jest rodzinny, nie ginekolog. Rodzinny powinien zbierać info
                > od innych specjalistów i kierować dalej.
                >
                big_grin big_grin big_grin big_grin jasne, powinien, i tak robi w idealnym świecie filmów czy książek big_grin nawet nie wypowiem sie na temat mojego lekarza poz, 5. w ciągu ostatnich 10 lat, tak często się zmieniają sami z siebie big_grin
          • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:41
            motyllica napisała:

> idąc do lekarza trzeba wcześniej przygotować o co chce się zapytać, jakie kwest
            > ie poruszyć

Wiem i mam pytania przygotowane nie jest ich nie wiem ile, ale nie podoba mi sie jak lekarz na moje pytania mruknie coś pod nosem i kończy wizytę, albo mówi o czymś innym. No sorry.
        • aguar Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 19:30
          No widzisz, a ja takiego nie chcę, co by mnie wysyłał na badania, najwyżej jak jakieś jest naprawdę konieczne. Raczej by kierował się doświadczeniem i intuicją, na podstawie objawów i tego, co wybada, doradził lek, który pomoże, a jak nie pomoże, to miał plan B. Cytologia co 3 lata to dla mnie często smile I może być szybki, bo to daje większą szansę na punktualność. U tych dokładnych czasem długo się czeka.
        • pade Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 21.01.23, 10:17
          sundace46 napisała:

> motyllica napisała:
          >
          > > ale co znaczy normalny?
          >
          > Sam z siebie proponujący badania, podchodzacy do pacjentki całościowo, że moze
          > objawy x to jednak od y pochodza i warto zeby pani zrobiła to, sprawdziła tamt
          > o albo poszła tam i generalnie majacy czas a nie przerabiajacy pacjentki tasmow
          > o.

Mam takiego we Wrocławiu. Wizyta potrafi trwać 40 minut albo i więcej. U ciężarnych jeszcze dłużej. Zawsze robi usg.
          Raz byłam u lekarki w Medicoverze i sama z siebie zleciła mi cytologię i usg piersi.
    • martishia7 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:08
      Mam z przypadku - potrzebowałam iść potwierdzić ciążę, zaczynałam przygodę w Medicover i u niego nagle zwolniło się miejsce z dnia na dzień.. Wygrana w lotto to była, bo zapisać się do niego to wyższa szkoła jazdy na wrotkach, bardzo oblegany. Dr raczej dmuchający na zimne, prędzej zleci trzy badania za dużo niż jedno za mało.
    • koralinaxxxx Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:17
      Wybrałam swój gabinet patrząc na wiek personelu, wysoką cenę oraz wygląd gabinetu. Nie musi się to sprawdzać, ale w tych ultranowoczesnych gabinetach z reguły jest młoda kadra idąca z duchem czasu. Płacę sporo, ale nikt nie pyta czemu nie mam dzieci mimo 37 lat, a było to niestety nagminne.
    • nutella_fan Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:21
      Ja od znajomych albo na znanylekarz.
      • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:22
        Eee na znanylekarz są kupowane opinie, żaden wyznacznik
        • nutella_fan Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 15:21
          Tam znalazłam najlepszą lekarkę ever, Magdalenę Grochecką. Weź ją wyguglaj, serio sądzisz, że kupiła tyle opinii?
          • martishia7 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 15:26
            Grochecka jest fan-ta-sty-czna! Wypisywała mnie po porodzie do domu, akurat miała dyżur, wcześniej zdarzyło mi się też do niej trafić na IP na KTG. Poleciłam ją przyjaciółce do prowadzenia ciąży i była również zachwycona. Przy czym wiedziałam, że to ten typ osobowości, że złapię z nią dobre porozumienie. Polecam, 10/10.
            • nutella_fan Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 16:11
              Zgadzam się całkowicie, ja z Grochecką nadajemy na tych samych falach. Jest drogo u niej, ale jest wszystko na miejscu: usg, kolposkopia, cytologia, wymazy itd.
    • ritual2019 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:26
      Nie mam ginekologa i mam nadzieje ze nie bede musiala miec. Tzw cytologie mam robiona raz na 3 lata. Piersi badam sama. Jeszcze nie jestem w wieku gdy mammography mnie obejmuje jako badanie przesiewowe. Ostatnio mialam maly problem, zwiazany z wiekiem, lekarz ogolny mnie zbadala, pobrala material do testu (nie tzw cytologia, bo ta jeszcze nie potrzebna) oraz skierowala na usg wewentrzne jako niezbedne przed treatment a pozbycie sie problemu. Ciesze sie ze nie mieszkam w pl.😊
      • zerlinda Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:32
        To świetnie. Tylko broń borze nie wracaj.
        • ritual2019 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 15:08
          zerlinda napisała:

> To świetnie. Tylko broń borze nie wracaj.

Nie zdarzy sie.🤣🤣🤣
      • auksencja15 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:46
        Ale co ma do rzeczy to, ze nie mieszkasz w pl? Nie widzę związkuwink

W PL cytologię NFZ tez robi raz na 3 lata, mammografie od jakiegoś tam wieku (kobiety dostaja zaproszenia).
        • swinki_trzy Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:53
          W PL cytologię na NFZ mam co roku, usg też. USG swego czasu miałam nawet częściej, bo była taka potrzeba.
          Mam od lat rewelacyjną ginekolog, chodzę do niej na nfz, choć też przyjmuje prywatnie, a nigdy nie było nawet zasugerowane by przyjść do niej prywatnie. Gabinety, przebieralnie, jednorazówki na przebranie lepsze w przychodni niż w prywatnych gabinetach - to z rozmów z koleżankami.
      • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:49
        Urzekła mnie twoja historia chociaż g... wnosi ona do tematu wątku.
      • spirit_of_africa Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:51
        My tez się cieszymy ze nie mieszkasz w Pl.
      • leosia-wspaniala Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 18:13
        >Ciesze sie ze nie mieszkam w pl.😊

My też. Ale wiesz, nikt by cię na cytologię nie ciągał, a i "mammography" jest od pewnego wieku.

BTW:

Polki: Cytologia co rok.
        Brytjki: Cytologia co 3 lata
        Najma: Cieszę się, że nie mieszkam w pl! Idiotki w pl badają się co rok (seria debilnych emotek)

Tymczasem w alternatywnym uniweresum:

Polki: Cytologia co 3 lata.
        Brytjki: Cytologia co rok.
        Najma: Cieszę się, że nie mieszkam w pl! Idiotki w pl badają się tak rzadko (seria debilnych emotek)
        • ritual2019 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 18:22
          Smear test co 3 lata jest standardem od wielu, wielu lat, stamdardem na podstawie dowodow medycznych. Do Polek to nie dociera, nie rozumieja skad te standardy, mysla ze im czesciej tym lepiej a prywatni lekarze naciagaja, w komcu to oni maja z tego zysk. W sumie smutne ale 🤣🤣🤣🤣
          • auksencja15 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 19:21
            Powiedz to kobiecie której między jedna cyto a druga (co rok) wyrósł rak szyjki macicy. Po 3 latach to do piachu, a nie na kolejne badanie.. taka historie znam.
            • ritual2019 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 19:42
              Rak szyjki macicy rozwija sie latami, czasem to 20 lat. Wiec ta kobieta albo nie robila smear test albo ignorowala latami objawy.
              • ritual2019 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 19:43
                Jest jeszcze opcja ze material byl pobierany nieprawidlowo, starymi metodami co w pl nadal sie zdarza.
                • spirit_of_africa Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 20:33
                  Taa w opowieściach z mchu i paproci debigrantek polscy ginekolodzy pobierają cytologię patyczkiem z watką
                  • ritual2019 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 21.01.23, 11:25
                    spirit_of_africa napisała:

> Taa w opowieściach z mchu i paproci debigrantek polscy ginekolodzy pobierają cy
                    > tologię patyczkiem z watką

Jeszcze nie tak dawno a i pewnie nadal sie zdarza. Polki maja w glowach wbite ze im czesciej badania tym lepiej. Wierza w USG na kazdej wizycie, no i dohtor musi obmacac piersi bo same nie potrafia...oraz wiele innych bzdur ktore nie maja zadnych medycznych podstaw. Prywatnie, prywatnie oczywiscie...
                    • evening.vibes Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 21.01.23, 11:46
                      ritual2019 napisał(a):
                      > Polki maja w glowach wbite ze im czesciej badania tym lepiej.

Jest to dość oczywiste, dla ludzi posiadających choć jedną komórkę mózgową.
                • auksencja15 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 20:41
                  Nie wiem gdzie mieszkasz, ale mieszkałam również poza PL i wcale nie uważam, żeby opieka „zagranico” była nie wiadomo jak lepsza niż tu.
    • zerlinda Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:34
      Może oczekujesz niemożliwego? Bo dziwne, że przez jakieś 30 lat nigdy nie trafiłaś na ginekologa, który by Ci odpowiadał. Prywatnie za wszystko się płaci, więc dziwne, że akurat ty trafiałaś na takich lekarzy, którzy nie zlecali pierdyliona badań. Szczególnie, gdy pacjent jest chętny.
      • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:36
        zerlinda napisała:

> Może oczekujesz niemożliwego? Bo dziwne, że przez jakieś 30 lat nigdy nie trafi
        > łaś na ginekologa, który by Ci odpowiadał.

Trafiłam, ale biedak zmarł jakis czas temu.
      • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 14:37
        zerlinda napisała:

> Może oczekujesz niemożliwego?

Moze masz rację, być moze oczekiwanie indywidualnego podejścia do pacjentki, a nie przerabianie pacjentek taśmowo jest niemożliwe w polskiej służbie zdrowia, może.
        • dominika9933 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 15:08
          Pisałam już kiedyś. Chodzę na NFZ, raz w roku cytologia, USG piersi i dopochwowe. Bez żadnego problemu. Zmieniłam ginekologa na te właśnie lekarkę ok. trzech lat temu, z polecenia koleżanki, którą chodzi do niej od lat. Jestem bardzo zadowolona.
          • ajaksiowa Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 15:21
            Co to znaczy taśmowo?jeśli nic złego od ginel strony się nie dzieje to o czym on ma pindolić?
    • anorektycznazdzira Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 15:25
      Zadzwoniłam do dobrej kliniki i oświadczyłam, że proszę do doświadczonego gina, co nie ma klauzuli sumienia.
    • shellyanna Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 15:28
      Chyba zależy od problemów, z którymi chodzisz. Do 30tki chodziłam do położnika. Potem bardzo długo do ginekologa onkologa. Obaj super. Niestety ten drugi nie bardzo orientował się endokrynologiczne, a u mnie w okolicy 40tki zaczęły się problemy w tej kwestii. Dwa lata szukałam ginekologa specjalizującego się w endokrynologii i łatwo nie było, ale chyba się udało, bo w końcu czuje się ustawiona hormonalnie. Jeśli jednak cyto wyszłaby mi złe, wróciłabym do poprzedniego.
      • ritual2019 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 18:23
        Ciesze sie ze nie mieszkam w Pl.
    • gaskama Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 16:38
      Nie wiem. Mój jest IMO świetny. A ma średnie opinie. Regularnie mnie opierdala, że za rzadko robię badania. Ostatnio, jak się okazało, że nadal nie zrobiłam mammografii, to powiedział, że następnym razem bez mnie nie przyjmie i kazal pryjść a 6 miesiecy.
    • leosia-wspaniala Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 18:14
      Ze znanego lekarza, ale doczytałam, że nie wierzysz w opinie, więc nie pomogę.
      • lemonka5 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 18:24
        W Zielonej Górze jest taki. Chodzę do niego od 20 lat, mam z nim, że tak to ujmę, troje dzieci, wcześniej leczył moją mamę. Położnik, onkolog. Pracuje też w szpitalu. Ideał lekarza pod dosłownie każdym względem. I najlepsze, że nic nie przesadzam.
    • imponderabilia22 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 20.01.23, 19:53
      Z mojego doświadczenia - znaleźć lekarza, który dodatkowo pracuje i operuje w jakimś szpitalu, a nie tylko w przychodni siedzi. Ostatnio u mnie to zaprocentowało szybkim terminem operacji. Zresztą tacy ci w szpitalu pracują są raczej bardziej na bieżąco z nowinkami i się rozwijają.
      • sundace46 Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 21.01.23, 11:30
        imponderabilia22 napisała:

> Z mojego doświadczenia - znaleźć lekarza, który dodatkowo pracuje i operuje w j
        > akimś szpitalu, a nie tylko w przychodni siedzi.

Tak, tak moja mama korzysta z kardiologa, a ja miałam takiego ginekologa przez wiele lat, niestety, zmarł sad
        • bazia_morska Re: Jak znależć dobrego normalnego ginekologa? 21.01.23, 13:31
          I co umówiłaś się już? Przypomniało mi się jeszcze jedno nazwisko: dr Ewa Roczniok.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka