sniezynka1980 20.01.23, 15:46 Dziewczyny ..mam za 2 tygodnie...Podzielicie sie wrazeniami jak bylo ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imponderabilia22 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 15:49 U mnie spoko, nic nie czułam. Bardziej czułam wbijanie wenflona w rękę. Moja trwała jakieś 10min Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 15:56 Raczej nierealne, by trwała 10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 15:52 O Chryste, muszę na to, gó..o (nomen omen) pójść .... Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 20:46 w czasie kolonoskopii nic tam nie ma przed bierzesz takie plyny, ktore cie przeczyscza jak nic w zyciu a kolonoskopia tylko w narkozie Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 15:55 Ńie mam wrażeń, bo było w narkozie. Zdecydowanie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 20:18 Czy po narkozie można samemu wrócić do domu? W sensie nie tuż po wybudzeniu, ale w ciągu jednego dnia? Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 20:41 Przy zapisie proszą, aby ktoś przyjechał po pacjenta. Ktoś znajomy, a nie taksówka. Wraca się od razu po badaniu. Ja się obudziłam jak nowonarodzona. Po godzinie zaczęłam być głodna (a czekałam na opis badania). Coś tam zjadłam, trochę wypiłam. Po 15 minutach w samochodzie wszystko zwymiotowałam, a w domu odpadłam w ciągu minuty od położenia się do łóżka i spałam wiele godzin. Przeczyszczenie+narkoza powodują spore osłabienie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 02:26 ja sie czulam dobrze ale juz wczesnym wieczorem padlam i spalam bardzo dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 01:06 U mnie wymagano dorosłej osoby do opieki z danymi. Samego pacjenta nie wypuszczają nawet po krótkotrwałym znieczuleniu. Znajomych musiałam zamawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 02:24 A to różnie z tym bywa raczej. Napisane w zaleceniach to pewnie jest zawsze. Ja przyszłam sama, nikt niczego nie sprawdzał. Po znieczuleniu miejscowym po 20minutach wstałam z łóżka bez żadnych dolegliwości (w ogóle nie miałam potrzeby odpoczywać) i po otrzymaniu wyniku odjechałam autem do domu. Nie, że to rekomenduje, ale u mnie tak było, totalnie nie odczułam tego badania - a działo się to w dużym szpitalu wojewodzkim Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 02:30 Też czułam się dobrze, ale trzymali i nie chcieli wypuścić, póki ktoś po mnie nie przyjechał. Boją się konsekwencji, bo ludzie różnie się zachowują po takim znieczuleniu. 2 razy tak miałam i różne placówki - pilnują się. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 09:14 imponderabilia22 napisała: > A to różnie z tym bywa raczej. Napisane w zaleceniach to pewnie jest zawsze. Ja > przyszłam sama, nikt niczego nie sprawdzał. Po znieczuleniu miejscowym po 20mi > nutach wstałam z łóżka bez żadnych dolegliwości (w ogóle nie miałam potrzeby od > poczywać) i po otrzymaniu wyniku odjechałam autem do domu. Nie, że to rekomendu > je, ale u mnie tak było, totalnie nie odczułam tego badania - a działo się to w > dużym szpitalu wojewodzkim Nikt strażnika przy tobie nie postawi, ale mam nadzieję, że to nie ty prowadziłaś to auto... 🤦🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 01:50 Nawet przy zabiegu w znieczuleniu miejscowym teściowa miała wyraźnie napisane, że musi jej towarzyszyć ktoś dorosły, kto ją odbierze. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 02:25 ja mialam inne badania ale tez w narkozie i mozna wrocic samemu do domu po krotkim odpoczynku na miejscu, u mnie serwuja kawe, cos slodkiego ale nie mozna prowadzic samochodu. Wiec zalezy jak i czym masz wracac. Spacerem i zbiorkomem spokojnie sie da rade. Ale wczesnym wieczorem juz bylam bardzo spiaca i spalam 12h jak zabita, nic nie slyszalam co sie w domu dzialo. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:08 Ciężko mi się na to zdecydować . Dla mnie coś nie do przejścia. Ale jak wszystkie badania krwi mam dobre to po co mam robić kolonoskopię? Przecież wiadomo że żaden rak się tam nie rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:13 Skąd wiadomo? Zrób w znieczuleniu ogólnym, nic nie poczujesz, nie będziesz pamiętać, zero stresu, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:21 No bo wszelkie nowotwory wychodzą w morfologii. Znaczy morfologia nie jest idealna. Nie wiem czy u mnie gdzieś robią w znieczuleniu ogólnym. W przyszłym tyg zapisze się dopiero do lekarza gastrologa. Wiem że robię problem tam gdzie go nie ma, ale jakoś sobie nie wyobrażam wystawiać tamtą część ciała u lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:27 Nie, nowotwory nie wychodzą w morfologii. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:31 m_incubo napisała: > Nie, nowotwory nie wychodzą w morfologii. > Nowotwór jako nowotwór nie wychodzi w morfologii, ale jako stan zapalny w organizmie. Nie znam statystyk, ale większość osób które znam, które miały nowotwór, zaczęło się u nich od morfologii która wyszła nieprawidłowa i zaczęło się szukanie przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:34 Jak Ci wyjdzie w morfologii coś bardzo nie tak to na leczenie nowotowru może być za późno. Do ginekologa też nie chodzisz, żeby części ciała u lekarza nie wystawiać? Hemoroidów proktologowi teź nie pokażesz? Średniowiecze. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:45 panna.nasturcja napisała: > Jak Ci wyjdzie w morfologii coś bardzo nie tak to na leczenie nowotowru może by > ć za późno. > Do ginekologa też nie chodzisz, żeby części ciała u lekarza nie wystawiać? Hemo > roidów proktologowi teź nie pokażesz? > Średniowiecze. Wiem że średniowiecze, ale tak mam ... I o ile badam się dość regularnie, to to badanie jest ciężkie dla mnie. Choć wiem że powinnam. Hemoroidy mam od ok 25 lat i do tej pory nikomu ich nie pokazałam. Za to z USG ginekologicznym nie mam żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:28 Podtrzymuję opinię i nie jestem w stanie pojąć jak XXI wieku dorosła osoba może się wstydzić pójść do lekarza i ryzykować życie żeby lekarzowi nie pokazać części ciała, które ten ogląda codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:38 Kurczę, to słabe... Dla proktologa twoje hemoroidy to nic nadzwyczajnego. Proponuję przemóc się i iść. To pewnie tak samo, jak z pierwszą wizytą u ginekologa. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:19 Wiadomo, niewiadomo. I mnie też były badania idealne, a jednak coś tam się znalazło. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:29 eagle.eagle napisała: > Ale jak wszystkie badania krwi mam dobre to po co mam robić kolonoskopię? Przec > ież wiadomo że żaden rak się tam nie rozwija. Cooo? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:38 No właśnie. Nie dość, że to brednie, to jeszcze szkodliwe brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:14 Polip na jelicie rośnie 10 lat by przejść w raka Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:24 Małe polipy usuwają od razu w czasie kolonoskopii. Mojej sąsiadce wycięli kilka i w jednym były złośliwe komorki. Nie musiała poddawać się żadnemu leczeniu, raka zduszono w zalążku. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:29 Ale nie woła, że teraz właśnie zamienia się w raka. Można go usunąć od razu w czasie kolonoskopii i sprawa z głowy, po co ryzykować raka? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:33 Ty tak na serio, nie do przejścia? A poród przeszłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:46 Przeszłam poród. Ale to co innego, bo jak się jest w ciąży to nie ma wyjścia. Poród musi być. Co roku chodzę na USG ginekologiczne. I jeszcze ta dieta przed badaniem, też dla mnie masakra. Nie umiem pościć , powstrzymać się od jedzenia. Picie 4 litrów wody!!! Ja tyle na tydzień nie piję. Ostatnio wyszła mi krew utajona, prawdopodobnie z hemoroidów, a je mam już ponad ćwierć wieku. Wiem że powinnam, że to badanie jak każde inne , ale mam opory i swoje ograniczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 18:04 Sorry, ale wydaje mi się, że trollujesz. Kiedy masz zapalenie oskrzeli to też masz opory i ograniczenia, aby omówić to z lekarzem i odsłonić klatkę piersiową do badania? Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 19:16 Wstydzę się jak mam zrobić RTG klp ale idę i robię. Nie mam problemu z innymi badaniami. Myślę że to może być stąd że od zawsze mam tam problemy i to dlatego. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 18:38 Powiedz więc sobie tak, jak przed porodem, że musisz to przejść. I idź. Zrób to dla swojego dziecka. Ja tak często sama siebie mobilizuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 14:16 Hemoroidy sa pochodna nieprawidłowej konsystencji kału. Za mało pijesz płynów Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 14:47 mandre_polo napisał(a): > Hemoroidy sa pochodna nieprawidłowej konsystencji kału. Za mało pijesz płynów Jak to do mnie, to wiem że za mało piję. Od zawsze tak mam. Nie lubię pić. Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:57 Wśród dzisiejszych moich pacjentów (nie jestem onkologiem ani gastrologiem) 47 latek z rakiem jelita grubego, 49 latka z rakiem żołądka, ok 80 latek z rakiem jelita grubego, tylko u jednego z nich były odchylenia w morfologii Odpowiedz Link Zgłoś
alessa28 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 11:38 nuka_2 napisała: > Wśród dzisiejszych moich pacjentów (nie jestem onkologiem ani gastrologiem) 47 > latek z rakiem jelita grubego, 49 latka z rakiem żołądka, ok 80 latek z rakiem > jelita grubego, tylko u jednego z nich były odchylenia w morfologii oczywiscie. dlatego wszelkie morfologie i badania laboratoryjne sa bez sensu ,rotfl. jestes weterynarzem ,mam nadzieje bo jesli leczysz ludzi to koszmar. btw zapewne kazdy z ksiazkowymi wynikami ma raka -jestescie ludzie pyerdolnieci. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 12:04 Ale na serio tak bywa,.moja ciotka miała raka piersi i wcale nie in situ i morfo i ob i crp w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 18:48 eagle.eagle napisała: > Ciężko mi się na to zdecydować . Dla mnie coś nie do przejścia. > > Ale jak wszystkie badania krwi mam dobre to po co mam robić kolonoskopię? Po to, aby sprawdzić, czy nie masz raka jelita grubego albo innego cholerstwa. > Przecież wiadomo że żaden rak się tam nie rozwija. Aha. Właśnie kupiłem znicze i jutro lecę na grób takiego jednego co miał podobne podejście. 6 lat jak już nie żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:11 Najgorszy jest tydzień przed kolonoskopią. Kolonoskopii nie pamiętam, bo mnie uśpili. U nas nie robią na żywca. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:13 Czemu aż tydzień? U mnie to przygotowanie półtora dnia trwało. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:17 O! Tak? U mnie dobre 5 dni! Pierwszy dzień lekka dieta, później tylko zupy, 3 lub 2 ostatnie doby ( już nie pamiętam) płyny, które musiały być przezroczyste i nie mogły mieć jakichś tam kolorów. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:19 Tak, czerwonego nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:34 Nie dam rady tyle być na diecie ... Jednego dnia bez jedzenia nie przeżyje. Ja się nie nadaje na kolonoskopię. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:35 A nowotwór jelita grubego przeżyjesz? To spoko, lepiej nowotwór niz kolonoskopia, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:48 Jak już będzie choroba to już inaczej będę do tego podchodzić. Będę musiała. Nie umiem ograniczać jedzenia. Zawsze jak chcę trzymać jakąś dietę to mam na coś tak wielką ochotę że muszę to zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:30 Nie pojmuję. Wolisz zachorować na raka niż być na diecie tydzień? Przecież można jeść, chodzi tylko o to by jedzenie było lekkostrawne. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 18:49 eagle.eagle napisała: > Jak już będzie choroba to już inaczej będę do tego podchodzić. Będę musiała. Wtedy może być za późno. > Nie umiem ograniczać jedzenia. Zawsze jak chcę trzymać jakąś dietę to mam > na coś tak wielką ochotę że muszę to zjeść. Nie musisz. Chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 19:17 > > Nie umiem ograniczać jedzenia. Zawsze jak chcę trzymać jakąś dietę to mam > > na coś tak wielką ochotę że muszę to zjeść. > > Nie musisz. Chcesz. > Gdyby to było takie łatwe, to by nie było grubych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 18:05 >Ja się nie nadaje na kolonoskopię. Można robić badania kału, jeśli wyniki będziesz miała dobre, to kolonoskopie można odroczyć bądź jej uniknąć. Sama skorzystałam z tej opcji zamiast kolonoskopii. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 19:12 No właśnie wyszła mi krew utajona, pewnie z hemoroidów, te mam od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 19:57 Jeśli wyszla Ci krew utajona to niezrobienie kolonoskopii jest zwyczajną głupotą i narażaniem życia. Ale Twój wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 19:22 Najpierw są polipy a po latach nowotworowe guzki krwawiące. Kto ci powiedział żeby sprawdzić kał zamiast kolonoskopii? Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 20:12 Lekarz. To było specjalistyczne badanie pod kontem wykrywania raka jelita. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 19:56 I to badanie kału wykryje polipa w jelicie? Możesz napisać jak? Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 20:35 Ja się nie znam, dlatego chodzę do lekarza. Ale chodzi o immunochemiczne badanie kału, badanie kału na krew utajoną metodą gwajakolową, badanie kału w kierunku zmiennego DNA (FIT-DNA). Odpowiedz Link Zgłoś
you_want_it_darker Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 02:40 Mój mąż tez takie wezwanie na test dostaje co roku. Badanie kalu na obecność raka jelita. Test ten sam, immunochemiczne badanie kalu (FIT test) na krew utajona. Mieszkamy w Kanadzie Odpowiedz Link Zgłoś
you_want_it_darker Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 03:06 Według standardów: 1. Ludzie którzy nie maja w historii najbliższych członków rodziny (rodzic, brat, siostra lub dziecko) którzy mieli/maja nowotwora jelita i są w wieku 50-74 lat, mogą zrobić przesiewowe badanie kalu na krew utajona (FIT test, immunochemiczne badanie kalu) 2. Ludzie którzy maja w najbliższej rodzinie osoby którzy mieli/maja nowotwór jelita, robia kontrolna kolonoskopię i powtarzają ja co pare lat, jak często zależy od historii w rodzinie i jak często zaleca lekarz Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 03:22 Raczej nie zawsze rak jelita skutkuje wykryciem krwi utajonej w kale. Zależy od stadium, a wcześnie wykryty w kolonoskopii lub w tomografii może być we wczesnym stadium bez krwi i do usunięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 19:57 Lumerio, nie piez bzdur, bo możesz komuś zaszkodzi, badanie kału NIE ZASTĘPUJE kolonoskopii. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 20:26 Ktoś musiał niedawno taką informację wypuścić w mediach. Moja własna matka mi ze 3 miesiące temu mówiła, że teraz już nie trzeba kolonoskopii, bo wystarczy badanie kału (a sama miała raka jelita grubego) Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 04:48 panna.nasturcja napisała: > Lumerio, nie piez bzdur, bo możesz komuś zaszkodzi, badanie kału NIE ZASTĘPUJE > kolonoskopii. To nie są bzdury. W USA dla grup niskiego do średniego ryzyka rekomenduje się teraz testy z kału jako alternatywę do kolonoskopii. Jeśli wynik jest pozytywny, to robi się kolonoskopię albo sigmoidoskopię. Testy na wykrywanie krwi utajonej dają gorszą wykrywalność niż kolonoskopia, natomiast test molekularny na markery DNA (Cologuard) daje porównywalną korzyść w prewencji raka jelita do kolonoskopii, przy znacznie mniejszym ryzyku powikłań. Oczywiście zaletą kolonoskopii jest niższa zalecana częstotliwość badania, bo standardowo raz na 10 lat, podczas gdy testy na krew utajoną powinny być co roku, a Cologuard co trzy lata. www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/recommendation/colorectal-cancer-screening www.cms.gov/medicare-coverage-database/view/ncacal-decision-memo.aspx?proposed=N&NCAId=277 www.ncqa.org/wp-content/uploads/2021/09/01.-COL.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
you_want_it_darker Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 04:54 Dokladnie tak, w Kanadzie jest tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:34 U mnie 5 dni. To ostatnie półtora dnia to już ścisła dieta, a wcześniej- żadnych nasion, lekko, i coś tam jeszcze było. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:35 No tak, diety nie uznałam za przygotowania a była. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:45 Ja uznałam, bo dostałam kartkę z rozpiską. Było dokładnie napisane co, jak i kiedy. Przestrzegałam bardzo skrupulatnie, dotarłam na kolonoskopię i pielęgniarka współczującym tonem zapytała czy było ciężko, odpowiedziałam, że trochę tak, ale byłam zajęta, więc nie myślałam o jedzeniu. Ona na to, że nie ma na myśli diety, tylko cały proces przeczyszczania tym płynem. Ja zgłupiałam, bo nie wiedziałam o co chodzi. Okazało się, że była jeszcze jedna kartka!! O piciu tego płynu przeczyszczającego i braniu tabletek! Ja ją zgubiłam! Cofnęli mnie ze stołu i kazali wrócić za dwa dni🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️I tak to właśnie rozciągnęło mi się to na 7 dni. Nie chcę nawet myśleć, co by było, jakby mi zrobili tę kolonoskopię.🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:52 Ty jesteś niemożliwa! Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:17 Daleko by się nie wysunęli 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
you_want_it_darker Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:28 Oj ja chyba wiem 😂 Shitstorm 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:31 O matko, jesteś niesamowita Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 18:09 magdallenac napisała: Nie chcę nawet myśleć, co by było, jakby mi zrobili tę kolonos > kopię.🤣 no co by było ? guano Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:27 Nic z ziarnami, pełnoziarnistego, ale białe pieczywo, makarony itp można jeść. Chyba na dzien przed tylko klarowne zupki. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:18 Najgorsze było przygotowanie i ból jelit po wybudzeniu z narkozy (dostałam kroplówkę na to) ale ja mam jelito w zrośnie z otrzewna i przydatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:28 Było super, bo mnie uśpiono. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:32 Miałam bez znieczulenia. Uzgodnione z lekarzem który robił, że w każdej chwili możemy to znieczulenie podać. Nie było potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:40 Dla mnie najgorsza rzecza jest przymusowe wypicie 4 l plynu, cala reszta to pikus. O samym badaniu nie mam nic do powiedzenia, bo za kazdym razem jest robione pod narkoza. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:58 Ja zamiast Fortransu wzięłam Citrafleet i piło się o niebo lepiej. Samego Citrafleet dwa razy po ok. 150 ml (chemiczno-smaczne), a dopijałam zimnymi płynami izotonicznymi i herbatą. Oczyszczenie takie samo, a na pewno przyjemniejsze przyjmowanie tych płynów. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:35 O, dokładnie, to byl ten środek właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 00:33 Jak będę musiała zrobić następnym razem, to fortrans po moim trupie. Bogowie, co to za obrzydlistwo jest. Mogę wypić i 10 litrów, nawet samej wody, nie robi mi, ale to paskudztwo bylo ohydne! Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:35 Nie musisz pić 4 litrów tego świństwa. Ja piłam chyba 3 razy po pół szklanki a reszta to były dowolne płyny, byle nie czerwone i nie alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 21:15 Ja mam problem z wypiciem czegokolwiek w takiej ilosci pod przymusem. Akurat do kolonoskopii pijam napoj gatorade , ktory znienawidzilam do reszty po kolonoskopiach. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 16:44 a narkozę na NFZ robią? Mam skierowanie i czekam na termin Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:01 Oczywiście, że robią. Tylko z tego, co mi wiadomo - na skierowaniu musi być od razu napisane, że kolonoskopia z narkozą (i chyba skierowanie na oddział chirurgii ogólnej). Warto dzwonić po różnych placówkach, również prywatnych (typu luxmed, medicover itp. lub prywatnych w mniejszych miastach). Mnóstwo z nich ma podpisane umowy z NFZ. W niektórych czeka się pół roku, a w niektórych raptem miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:21 Ostatnie co pamiętam to myśl, że okno jest uchylone a był grudzień i czy nie zmarznę. Następne wspomnienie, to morski pejzaż na ścianie nad głową 😀 Nic mnie nie bolało po zabiegu, ani odbyt ani gardło (kolono- z gastro-). Najnieprzyjemniejsze było wypróżnienie przed zabiegiem po tych płynach. Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:39 Tydzień przed dieta ubogoresztkowa i klarowne płyny. Na głód landynki🙂 dużo pić wody. Lepiej się dobrze przygotować bo szkoda czasu lekarza no i po co powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 18:53 wkswks napisał(a): > Nic mnie nie bolało po zabiegu, ani odbyt ani gardło (kolono- z gastro-). W sumie, jak pacjentka już jest przygotowana i sprzęt przygotowany... Tylko trzeba lekarza upomnieć, aby najpierw była gastro. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:34 Najgorsze jest czyszczenie, podczas badania nie wiem, co mi zapodali celem anestezji, ale podobno skladalam propozycje malzenska wyjatkowo przystojnemu pielegniarzowi. W recovery room wszyscy byli w dobrych nastrojach, i obudzilam sie i pielegniarz trzymal mnie za reke... Odpowiedz Link Zgłoś
you_want_it_darker Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 02:44 Hmm, ciekawe 😀 W szpitalu w którym pracowałam, przed badaniem podawano Propofol, nie pamietam nikogo kto by miał takie ciekawe reakcje 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
petronella Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:46 Bez znieczulenia nie podchodz. Powtorka z porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 17:50 kolonoskopia to Pikuś zwłaszcza w narkozie, gorzej z przygotowaniem do niej Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 18:23 Dla mnie najgirszym i chyba nie do powtórzenia przezyciem było przygotowanie "do". Picie tego swinstwa bylo.koszmarem. Nie wyobrazam sobie robic tego w zimie. A samo badanie- coz, bolesne na zakrętach pomimo znieczulania. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 18:24 "Kolonoskopia przypomniala staremu proboszczowi wesołe czasy seminarium" Odpowiedz Link Zgłoś
maribel2 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 18:37 Miałam bez znieczulenia. Nie bolało. Jeden raz poczułam lekkie szarpnięcie. Lekarz się wycofał i spróbował jeszcze raz. Właściwie miałam łaskotki w brzuchu i śmiać mi się chciało. Usunięto również polipy. Nic nie czułam. Podeszłam na luzie. Przynajmniej obejrzałam się od środka. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 20:00 Ale to zależy od pacjenta i wcześńiej tego mozna nie wiedzieć. Ja mam zrost od endometriozy na jelitach, lekarz powiedział, źe ńie ma opcji żeby robić bez narkozy. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 00:38 Tak samo. Miałam gastroskopię i kolonoskopię za jednym zamachem (tzn jedno po drugim) i gastroskopia była dużo gorsza (koszmarnie cofa przy wkładaniu i wyciąganiu tej sondy), kolonoskopia to w sumie lajcik. Najgorsze w kolonoskopii jest przygotowanie do niej. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 19:07 Serio robią to bez znieczulenia w XXI w.?? Dobrze, że i tym nie wiedziałam wcześniej, bo chyba bymw ogóle nie poszła. Było znieczulenie i nawet coś na uspokojenie mi dali 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 19:25 Następnie badanie za 3 lata Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 19:48 Za 3 lata z jakichś konkretnych powodów? Mnie lekarz powiedział, że za 10. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 20:00 Mnie też powiedzieli, że za 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 20:08 Wydaje mi się to za długo, zwłaszcza w obliczu niedawnej diagnozy mojego taty. Wkrótce mam wizytę w poradni genetycznej, zobaczę co tam mi powiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 20:16 Ja mogę co 2 lata, bo mam uchyłki. Przy obciążeniu genetycznym też co 2 lata przysługuje (u nas to zależy od ubezpieczyciela) Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 19:46 Bez znieczulenia, miałam już trzy razy. Wiem od gastrologa, że badanie w znieczuleniu wiąże się z większym ryzykiem powikłań. Chyba wiem, o co chodzi, bo raz, mimo że żadna przeszkoda nie była widoczna, lekarz nie mógł przesunąć dalej sondy, bo mocno mnie zabolało. Dopiero kiedy zmieniłam pozycję, mógł kontynuować. Gdybym była znieczulona, może skończyłabym wtedy z dziurą w jelicie. Poza tym nigdy mnie nie bolało to badanie. Niestety, najgorsze jest przygotowanie, tego nie załatwi żadne znieczulenie. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 19:50 Mnie te przygotowania nie doskwierały jakos bardzo, no, Fortrans paskudny i musiałam się trzymać blisko toalety, ale nic poza tym. A jaki brzuch miałam, heh. Prawie wklęsły Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 20.01.23, 20:13 Ja piłam Eziclen, to tylko 2 x pół litra, i nie mogłam dać rady, to świństwo mnie wykańczało. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 00:18 Narkoza. Wyspalam sie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 02:31 o tak, nie pamietam kiedy sie az tak dobrze wyspalam jak po narkozie, swietnie sie czulam. Odpowiedz Link Zgłoś
bialyhenio Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 00:43 Jeszcze nie miałem. Ale chyba mając znieczulenie oszczędzasz sobie wrażeń Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Kolonoskopia- jak wrazenia? ;) 21.01.23, 05:18 Najgorsze przygotowanie do badania, źle zaniosłam. A badania nie pamiętam, po badaniu- ulga że za mną. Odpowiedz Link Zgłoś