Dodaj do ulubionych

Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową?

20.01.23, 16:06
Kochane emamy, wy wiecie wszystko, może doradzacie.

Gdzie wybrac rezydencje podatkowa? Mieszkamy z mężem w Hiszpanii, obydwoje paszporty EU, praca zdalna na kontraktach z firmami z Irlandii.

5 miesięcy spędzamy poza Europa, na stałe rezydencje mieliśmy do tej pory w Irlandii ale chcemy to zmienić - nawet 6 miesięcy tam to jyz dla nas za dużo. Przyjechaliśmy na kanary, jest ok z jakością życia, ale podatkowo jeśli to przeniesiemy rezydenture to wyjdziemy trochę slabo.

Myślimy o rezydencji na Węgrzech (wiem, dziwnie) albo w Portugalii. Ale bierzemy pod uwagę każda możliwość. Spędzać tam będziemy i tak przepisowe 6 miesięcy tylko, chodzi o vzystą optymalizacje taxów.

Co wybrac? Czy któraś z mam doradzi? Przychody mamy nie jakies ogromne, 75k eu rocznie na osobę przed opodatkowaniem, ale w tej chwili 15-20k z każdej wypłaty rocznie zabiera państwo.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 16:14
      Ja bym się bała Węgier, Orban podobnie jak nasz Kaczosław doprowadził państwo na skraj przepaści i jest nieprzewidywalny. Co do reszty, nie pomogę, ale oczywiście grzania dupy w ciepłym kraju zazdroszczę.
      • luna.elsol Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 16:22
        Tak, ja tez Węgier się boje, właśnie z powodu ich rzadu.

Mój mąż nie jest Polakiem i nigdy na Węgrzech nawet nie był. Nie rozumie co to znaczy kraj postkomunistyczny. Widzi zalety - niskie taxy, bliskość innych krajów europejskich.

A ja najchętniej bym została na tych kanarach wink No ale obiecałam mu, ze zrobię research, wiec robię
    • berber_rock Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 16:47
      Oczekujesz ze sa tu osoby ktore znaja systemy podatkowe wszystkich 27 krajow i beda w stanie je porownac?
      Poza tym rezydencji podatkowej sie nie wybiera. Masz ja tam gdzie centrum twopich interesow zyciowych albo gdzie przebywasz ponad 180 dni w roku (tyle ze teraz juz nie ma stampow na granicy, wiiec ciezko udowodnic, gdzie sie przebywalo).
      Moze odpowiedz sobie na pytanie, gdzie chcesz mieszkac?
      TYo powinno byc prostsze.
      • luna.elsol Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 17:17
        Oczywiście ze rezydencje się wybiera. Przenosi się centrum interesów do wybranego kraju na ponad 180 dni w roku. Oczywiście dodatkowo trzeba spełnić pewne warunki i formalności, ale tak to wyglada w uproszczeniu w obrębie unii europejskiej.

I wierze, ze są osoby które maja lub miały podobne dylematu i porównywalny systemy rozliczeń podatkowych w różnych krajach, tak jak i ja to - nie po raz pierwszy - robię. Stad pytanie.
        • berber_rock Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 18:13
          luna.elsol napisała:

> Oczywiście ze rezydencje się wybiera. Przenosi się centrum interesów do wybrane
          > go kraju na ponad 180 dni w roku.

Jesli to jest dla ciebie WYBIERANIE to OK, zalozmy ze sie wybiera smile

> I wierze, ze są osoby które maja lub miały podobne dylematu
          Tak. Ja na przyklad. smile
          • luna.elsol Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 18:58
            Sadzisz się na jakies protekcjonalne tony a nie rozumiesz, ze jednym z kryteriów wyboru państwa w którym chce się mieszkać, może być jego system podatkowy. Sprawiasz wrażenie przykrej i niezbyt dojrzałej niestety.
            • taje Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 19:23
              No ale jak w praktyce zamierzasz wybrać rezydencję? Jeżeli ktoś Ci napisze, że najkorzystniej wychodzi na Malcie czy w Bułgarii to pakujesz się i rodzinę przenosisz albo przynajmniej wynajmujesz tam nieruchomość i spędzasz tam 180 dni w roku? Bez znajomości języka i znajomości codziennych realiów? Jakoś trudno mi uwierzyć, że ktoś robi sobie tyle zachodu przy przychodach 75k rocznie. Ewentualne zyski toż to fistaszki. Jak już chcesz się bawić w optymalizacje podatkowe to lepiej wydaj pieniądze na doradcę podatkowego, bo jak na razie pytanie na e-mamie wygląda dość niepoważnie.
              • luna.elsol Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 19:31
                Tak, dokładnie tak - żyje tak już od kilku lat. Pakuje walizki i zmieniam kraj. Dzieci nie mam, pracuje zdalnie, wynajmuje dobre mieszkanie w pięknej okolicy i język lokalny mam trochę gdzieś, po ang / Niem / fr / polsku zawsze sue dogadam.

Wiem ze nie jest to styl życia najbardziej popularny, ale ja tak żyje.

A teraz chce mi sue zmiany i rozważam nowe możliwości.
                • merode Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 21:54
                  Serio, podziwiam ze chce Ci sie tak kombinować z powodów podatkowych. Chyba z takimi zarobkami, bez dzieci, ciężko będzie Wam zejść poniżej tych 15-20% w UE. I rozumiem ze chciałabyś raczej słonecznego miejsca , wiec nie każde miejsce Ci pasuje. Może kraje bałtyckie, na przykład Estonia? Coś mi sie obiło o uszy ze ma korzystny system podatkowy. Ale ten klimat…
      • ichi51e Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 19:35
        no właśnie jak się ma takie problemy to czy nie warto zapłacić pare groszy doradcy?
        • luna.elsol Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 20:02
          Szukam, ale znajduje glownie firmy które działają w jednym konkretnym kraju. No i tak, oczywiście z tymi doradcami tez rozmawiamy.

Tutaj liczyłam na jakies osobiste doświadczenia szczerze mówiąc, szczególnie na temat krajów mniej popularnych do mieszkania, jak właśnie Węgry czy Cypr
          • taje Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 20:23
            Wiesz, ale Twój status podatkowy będzie zależeć od bardzo wielu czynników, miedzy innymi od tego, czy zarabiasz na umowie o pracę, czy też działalności, czy jesteś mężatką i masz dzieci (np w Luksemburgu, gdzie mieszkam, masz z tego tytułu niższe opodatkowanie), jakie dany kraj ma umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania z innymi krajami, etc. Tylko doradca podatkowy będzie w stanie coś sensownego powiedzieć. I jak najbardziej są (międzynarodowe) firmy, które są w stanie na podstawie Twojej jednostkowej sytuacji doradzić, który kraj wybrać ale nie wiem czy z dochodami typu 150K na parę to w ogóle ma sens.
    • sunflowerin Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 21:40
      Poszukałabym na grupach inwestorów, Asbiro itd bo to są ludzie którzy szukają takich optymalizacji podatkowych. Na myśl przychodzi mi Malta, Cypr, Emiraty.
      Ostatnio o tym samym rozmawiamy z mężem, bo podatki zjadają połowę jego pensji i bonusy, ale my mamy dzieci i jesteśmy uwiązani szkołami.
    • swiezynka77 Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 22:01
      Monako, ale tam trzeba wnieść trochę aktywów żeby pozwolili się osiedlićwink
    • al_sahra Re: Unia Europejska - gdzie rezydencje podatkową? 20.01.23, 22:25
      Najlepiej Słowenia. Tylko sprawdź ich artykuł prawa podatkowego 11.7(b), żeby potem nie było komplikacji. W Słowenii nie musisz mieszkać przez 6 miesięcy w roku, wystarczy 4. Natomiast konieczna jest inwestycja w commercial real estate w Słowenii, ale to może być jakakolwiek buda, oni nie sprawdzają rzeczywistego stanu nieruchomości, tylko trzeba mieć podkładkę. Dokładne informacje dostaniesz słoweńskim konsulacie w Dublinie, 12 Mount Street. Tylko musisz mieć słoweńskiego doradcę podatkowego akredytowanego w Brukseli, bo inaczej nic nie załatwisz. Najlepiej jeśli jedno z małżonków ma rezydencję w Słowenii, a drugie na Malcie, wtedy są największe oszczędności na podatkach.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka