Dodaj do ulubionych

"Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szczęśliwi...

21.01.23, 01:28
...Przeraziła mnie bezdomność, bieda i rasizm"
Tytuł wywiadu na Onecie.
www.onet.pl/styl-zycia/noizz/julia-o-zyciu-w-kalifornii-wiedzac-to-co-teraz-wstrzymalabym-sie-z-emigracja/37697kk,3796b4dc
Jak oceniacie jego wiarygodność, zwłaszcza Ci, którzy znają Kalifornię?

"— Miałam moment, że chciałam wrócić do Europy. W San Francisco przeszkadzała mi sytuacja z ludźmi w kryzysie bezdomności. Na początku chciało mi się tylko płakać. Potem byłam zła, że nikt nic nie robi. Wreszcie zorientowałam się, że sama jestem znieczulona. Ci ludzie byli jak meble miejskie! Zabolało mnie, że nie mam empatii. Uznałam, że z tym miastem jest coś nie tak. Wtedy przeprowadziliśmy się do Oakland, ale tam nie było inaczej — Julia opowiada o emigracji do Stanów Zjednoczonych."
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szczęśli 21.01.23, 02:02
      To jest osobista ocena tej w sumie naiwnej kobiety
      Dziwne jest to ze majac wszytko pod reka narzedzia nie zdawala siebie sprawy ja tu zycie naprawde wyglada pmomo ze przyjazd do Stanow byl planowany dosc dlugo..
      I teraz skoro ona ni email w sumi epojecie jak tu wyglada to co myslec o tych ekspertach z Polski ktorzy mysla podobnie - tzn maj bardzo nikle pojecie co tu naprawed jest.
      Ale przeszla dosc typowa droge mlodych i niedoswiadczonych emigrantow ktorzy wpadaja w srodowsko bez przygotwania, sa zaskoczeni poniewaz sie okazuje ze wszytko jest inne niz mysleli i nic nie pasuje do ich socjalistycznych idealow. Bieda i bezdomnisc ich przeraza.
      Po czasie oceniaja srodowisko i siebie i swoje oczekiwania i mozliwosci i robia wlasciwe dla nich i o wile rozsadniejsze kroki
      Ta akurat zdecydowala ze SF nie jest dla niej na dluga mete i znalazla soebie miesce w innym stanie gdzie jest taniej, zieleniej i to co ja na poczatku szokowalo juz w nowym miejscu toleruje
      "To prawda, ale to wszystko zbieg okoliczności. Poza tym Portland podobnie jak Bay Area ma też problemy z bezdomnością i uzależnieniem od narkotyków, ale na inną skalę."
      I z perspektywy czasu uwaza ze sie jej udalo osiganc ten pierwszy krok w strone "american dream." (pisany malymi literami poniewaz nie jest pewna ze drugi raz zrobilalby to samo ale nie planuje chyba wracac) .
      A trwalo to ok 7 lat...A to chyba nie tak zle. Mieszka tam gdzie chce, ma wlasny dom, dobre zarobki i "dwujezycznego psa".
      A wiec juz jest prawie jedna z "nas"
    • teodor-k Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szczęśli 21.01.23, 03:06
      Znasz te słowa. "Nie pytajcie mnie jak było w Ameryce
      Jedno stwierdzić mogę, że to wielki kraj
      Lecz nie starzy miesiąc żeby poznać życie
      I odróżnić co jest dno a co jest "naj"
      Nie opowiem wam o palmach i owocach
      O zarobkach, które wcale nie są złe
      A dlaczego nasi płaczą tam po nocach
      Tego nie wiem i kto ich tam wie .I wrócili do Poznania .
    • bi_scotti Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szczęśli 21.01.23, 03:23
      Jak oceniacie jego wiarygodność, zwłaszcza Ci, którzy znają Kalifornię?

Kazdy ma swoja historie - trudno kwestionowac czyjas osobista opowiesc - bohaterka tekstu opowiada o sobie, swoich marzeniach, wyobrazeniach i doswiadczeniach. Ma jakie ma. Osobiscie bardziej bym sie czepiala jej opinii o Portland ale tez przeciez wylacznie w oparciu o moje wlasne, bardzo osobiste spostrzezenia i refleksje - zadnych badan naukowych czy obserwacji socjologiczno-ekonomicznych nie czynilam big_grin Ot, czlowiek patrzy, doswiadcza, wyciaga wnioski dla siebie smile
      I tak sobie ... nostalgicznie:

wink
      Cheers.
      • bialyhenio Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 21.01.23, 12:46
        A jaka jest twoja opinia o Portland?
        • engine8t Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 21.01.23, 20:14
          Tyle opini ile ludzi.
    • woman_in_love Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szczęśli 21.01.23, 20:47
      wtedy, w 2014 r., byłam świeżo po skończeniu kulturoznawstwa

Znam mnóstwo dziewczyn 20+, które mimo studiów są autentycznie niezainteresowane światem, nie orientują się w świecie, mają gdzieś na to co się dzieje naokoło i przyjmują postawę bierną. I zazwyczaj zajmują się włosingiem a nie sytuacją w USA. I ganianiem za facetami.
      Także rozumiem ją, że myślała "że w Kalifornii ludzie są szczęśliwi" i doznała szoku kulturowego jak już pojechała.
      • alpepe Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 22.01.23, 14:24
        W punkt.
        • engine8t Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 22.01.23, 19:09
          I wiekszosc z Was mieszkjacych w Polsce i Europie przeciez wcale sie od niej nie rozni?
          Same ekspertki od Ameryki a w sumie pojecie nikle.
          • memphis90 Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 23.01.23, 07:28
            No ale pani właśnie potwierdziła to, co ematka mówi o USA regularnie… Od mitu o cudownej krainie (w której bezdomności nie ma, bo wystarczy nie chodzić do dzielnic, w ktorych wiadomo ze jest, a jak już sie bezdomny trafi to sie uspokaja mózg bajeczką o własnym wyborze i polskim straszny.socjalizmie, który wpycha ludziom mieszkania na siłę i wbrew woli ) to mamy Ciebie…
            • engine8t Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 23.01.23, 18:28
              I znow potwierdzasz co napisalem powyzej.

Kto mowi ze bezdomnych nie ma?

Jedyne co mowie to to ze masz wybor gdzie i jak chcesz zyc.
              A dziewczyna po pierwsze wpierd sie w srodek miasta ktre wita , toleruje i ochrani opieka najwieszy syf jakie ejst w usa, gdzie wiadomo ze sa bezdomni i narkomani a do tego ceny nawyzsze na swiecie... No i potem sie wyprowdadza do moast ktore loklani omijaja - do Harlemu i w koncu "madrzeje" i przeprowadza sie do miasta gdzi jest jeszcze gorszy syf nic poprzednio ale domu tanie.....i tez nie jest zadowolona..
              A to przecie jest potwerdzeniem ze jednak ameryka to smrod brod, syf i ubostwo
              A ja mowie ze to ciagle glupota tych ludzi co to pisza i Polski charakter - narzekamy na wszytko i na wszytkich bo to co robimy to nie masza wina...Rzad ma sie zajc naszymi problememi i podac na wszytko na tacy - a ta ma buc czysta i bogata.
              Bo co ma bezdmnosc w LA czy Sf do tego jak wyglada moje i innych zycie poza tymi aglomercjami?
              • princesswhitewolf Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 24.01.23, 16:03
                >Bo co ma bezdmnosc w LA czy Sf do tego jak wyglada moje i innych zycie poza tymi aglomercjami?

Dokladnie. Polacy tez nie bardzo rozumieja jak funkcjonuja ludzie podnwzgledem urbanizacji.

Miasta w Polsce maja inny charakter. W LA w centrum sie pracuje a mieszka na obrzezach lub poza.

A wiekszosc gdy moze.w ogole nie chce mieszkac w wielkich miastach tylko cudnych miasteczkach..
                • krolewska.asma Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 12.02.23, 18:06
                  No nie
                  W europie tez tak jest
                  W miastach zostają najbiedniejsi
                  Reszta siedzi na przedmieściach
                  • princesswhitewolf Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 12.02.23, 18:40
                    Nie w Londynie i nie w Paryzu. W centrum sa najdrozsze mieszkania
    • danka88 Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szczęśli 21.01.23, 21:49
      Życie w Ameryce kojarzy mi się z mega kapitalizmem i takim podejściem - każdy sobie rzepkę skrobie. Trzeba zapierdzielać na dwóch etatach albo minimum 12 godz dziennie żeby mieć na kredyty . Droga edukacja , drogie życie , drogie leczenie , nie dziwię , że ludzie nie dają rady i jest tylu bezdomnych . Najgorsze jest to , że to wszystko dojdzie i do nas
      • engine8t Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 22.01.23, 19:11
        No ale przeciez oni sobie dali rade? Zajelo im troche aby sie pozbierac i zrozumiec co chca a co moga..
        Przeszli droge tora wiekszsc emigrantow przechodzi..
    • afro.ninja Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szczęśli 22.01.23, 12:39
      W sumie lasce sie udało. Nie widzę w tej histon8c traumatycznego.
      • ajaksiowa Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 22.01.23, 14:18
        youtu.be/R0VhZtfJvvg
      • teodor-k Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 22.01.23, 18:27
        W sumie tak .Nigdzie nie jest łatwo. Specyficzna polonia .Podziwiać 12 godzin kursu .Ale jak chce się coś osiągnąć to tylko ciężką pracą .
      • klaramara33 Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 22.01.23, 19:02
        Nie. Nie udało jej się, ona źle się czuje w kraju gdzie tylu ludzi cierpi z powodu bezdomności. Rozumiem ją, rozumiem, że bolala ją własną znieczulica.
        • engine8t Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 22.01.23, 19:12
          On sie juz zle nie czuje.. Przeszlo jej.
          I jakby sie zle czula to dlaczego nie wraca do Raju europejskiego?
          • klaramara33 Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 22.01.23, 20:57
            Nie podała powodów pozostania w tym kraju. Natomiast w wywiadzie sporo mówi o fatalnej sytuacji wielu ludzi tam, i że ją to dotyka dotkliwie.
            • engine8t Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 23.01.23, 03:31
              Nie podala powodow? Pisala przeciez ze zyja za 30% tego co zarabiaja.. I to jest powod.

No i ona przeciez po czesci sie do tego przyczynia poniewaz Kalifrnijczycy przeprowadzajacy sie do Oregonu podwyzszaja ceny domow a to powieksza procent bedomnych.

No i bieda i bezdomnosc spedzaly jej sen z oczu w SF ("Przeraziła mnie bezdomność, bieda i rasizm") wiec przeniosla sie do Portland ( "Portland podobnie jak Bay Area ma też problemy z bezdomnością i uzależnieniem od narkotyków, ale na inną skalę") a ten sie rozni jedynie tym od SF ze w Portland sa domy tansze.. (dla Kalifornijczykow)

www.heritage.org/poverty-and-inequality/commentary/why-portlands-homeless-problem-the-worst-the-nation
          • kokosowy15 Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 22.01.23, 22:06
            Właśnie potwierdziłeś spostrzeżenia autorki. W US jest cały czas podział na tych, którym "się udało" i cała resztę, którzy nikogo nie obchodzą. Do wszystkiego można się przyzwyczaić, ludzie mieszkają w Rosji i popierają ruski mir, mieszkają w Korei Północnej i przywykli do Dzucze, mieszkają w Afryce i uciekają przed lwami i islamskimi bojówkami. Normalny człowiek oczekuje od Państwa które utrzymuje, finansuje zapewnienia bezpieczeństwa, ochrony, pomocy. Inni - zalecają przyzwyczajenie. Gdyby Waszyngton się przyzwyczaił, waszym szefem byłby dalej Karol III.
            • engine8t Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 23.01.23, 03:20
              “Success = 10 percent inspiration + 90 percent perspiration.”
              • memphis90 Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 23.01.23, 07:30
                Amway czy Coehlio?
                • engine8t Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 23.01.23, 18:08
                  amazon
    • kolteta Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szczęśli 23.01.23, 06:57
      Byłam w Kalifornii dwa razy. Odwiedziłam Santa Barbarę, LA i SF. O ile Santa Barbara piękna, cudowna, czyściutka, ludzie uśmiechnięci i kolorowi o tyle w LA i SF były takie miejsca, gdzie było dużo syfu, bezdomnych ludzi na kazdym rogu, w bramach, w przejściach, pod mostami. Bardzo duży kontrast bo z jednej strony piękne palmy na ulicach, wysokie, piękne budynki, ekskluzywne restauracje, wypasione samochody a z drugiej zderzenie z ogromem nieszczęścia ludzkiego. Ameryka chyba taka właśnie jest...
      • engine8t Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 23.01.23, 18:15
        Nie. To sa LA i SF zdecydowan wiekszosc Ameryki lezy poza nimi.
        Ja doskonale rozumiem dlaczego bezdomni sie tam koncentruja
        Ale nie rozumiem dlaczego ludzie nie tolerujacy syfu i bezdomnych osiedlaja sie w srodku miasta gdzie jest syf i bezdomni sa a potem placza "Wo matko jaki tu syf" ?
        • kolteta Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 24.01.23, 15:47
          Wątek dotyczył Kalofornii, ja tylko opowiedziałam jak ja zapamiętałam tą część US. Byłam też w Waszyngtonie, Virginia Beach i Dallas i te miasta wyglądały zupełnie inaczej. Ale zgadzam się z Tobą - trochę na zasadzie "Marceli Szpak dziwi się światu"
          • princesswhitewolf Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 24.01.23, 16:08
            >Byłam też w Waszyngtonie, Virginia Beach i Dallas i te miasta wyglądały zupełnie inaczej.

Mowisz ze w Waszyngtonie nie bylo bezdomnych? Chyba w samym centrum tylko bylas. Waszyngton to tylko 40 procen biale miasto. Masa tam slumsow.
      • engine8t Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 24.01.23, 21:14
        O Ty bylas dwa razy to wiesz lepiej bo ja tylko raz smile i na ta "druga" strone" nie przechodzilem.
    • sanciasancia Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szczęśli 23.01.23, 07:19
      Miałam bardzo podobne wrażenia z dwóch krótkich pobytów w San Diego. Miasteczko, w którym mieszkałam na Wschodnim Wybrzeżu, było zamożne, więc bezdomnych się właściwie nie widziało, a jak się widziało, to razem z dwoma-trzema radiowozami, które przyjechały do interwencji. Interwencja polegała na tym, że policja prośbą i groźbą usiłowała przekonać bezdomnego, żeby się wyniósł do innego hrabstwa (gdzie się sytuacja powtarzała).
    • evee1 Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szczęśli 23.01.23, 07:47
      Hmm, jak widac autorka miala troche naiwne wyobrazenia, co jest dowodem na to, ze sama zyla w swojej bance. W kazdym kraju/miescie sa okolice o niskim socjo-ekonomicznym statusie, oraz osoby bezdomne.
      • kokosowy15 Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 23.01.23, 08:27
        Zadaniem i podstawa istnienia państwa jest dążenie, żeby takich ludzi było jak najmniej. Tu zaś, u Engina, jest postawa "niektórym się udało". Udac się może wygrać w totolotka, uniknąć śmierci w strzelaninie w Kalifornii, przeżyć przeprawę przez rzekę z krokodylami.
        • engine8t Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 23.01.23, 18:10
          No ale w u engina przynajmniej masz szanse i przyklady ze jednak niektorym sie udaje. A sznase na udanie sie moze zwiekszyc majc glwe na karu i rece chetne do pracy.
    • princesswhitewolf Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szczęśli 24.01.23, 16:01
      Rzecz w tym ze ta osoba jest niezorientowana co sie dzieje. W związku z narastajaca bieda wiecej jest bezdomnych. A bezdomni w wiekszosci nie sa kalifornijczykami, nie maja prawa jazdy wydanegi w Kalifornii. Sa w większości z innych stanow.

W Kalifornii jest cieplo. Wiec latwiej im zyc w Kalifornii niz w innych stanach. Latem przenosza sie do san Francisco by nie doswiadczac upalow, a na zime do Los Angeles.

Wiec sytuacja z bezdomnymi to sytuacja z ludnoscia naplywowa.

Czyli co? W mysl:

" Nie wiedzialam ze w Polsce ludzie sa tak bardzo nieszczesliwi, bo tylu bezdomnych Ukraincow jest"
      • engine8t Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 24.01.23, 18:26
        Problem #1 w USA a w Kaliforni szczegolnie, sa narkotyki a te jada tu ciezarowkami i lodziami z Meksyku. reszta jest tego pochodna. Granica praktycznie otwarta. Kalifornia nie pozwala wladzom federalnym wylapywc nielegalnych a ci handluja i niezle zyja. A wladzde Kaliforni nic nie robia aby to zlikwidowac bo sa lewackie i jeszcze im to ulatwiaja.
        • krolewska.asma Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 12.02.23, 18:08
          Ze w Londynie cxy amsterdamie nie ma narkotyków ?
          Tam dopiero są wojny gangów
      • iwoniaw Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 12.02.23, 18:28

> Czyli co? W mysl:
        >
        > " Nie wiedzialam ze w Polsce ludzie sa tak bardzo nieszczesliwi, bo tylu bezdom
        > nych Ukraincow jest"

Bezdomni Ukraińcy w Polsce? Serio? 🤦‍♀️
    • tanebo001 Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szczęśli 12.02.23, 08:20
      Oglądałem wczoraj kanadyjski dokument. O Newadzie. Czy wiecie że w tym stanie (nie wiem czy w innych też) ludzie starsi podlegają władzy kuratorów? To znaczy że bez ich wiedzy ktoś może takiego ustanowić? Ma on prawo wywlec ich z domu siłą i zamknąć w domu starców gdzie szybko ich dobiją lekami. A majątek przechodzi na własność stanu. Łowcy skór to pikuś.
      • bialyhenio Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 12.02.23, 18:20
        W Newadzie znajduje się Las Vegas. To może tych dziadków w kasynach i hotelach umieszczą?
        • bialyhenio Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 12.02.23, 18:21
          (żarcik taki)
          • tanebo001 Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 12.02.23, 18:24
            Mało śmieszny
        • tanebo001 Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 12.02.23, 18:23
          www.cbc.ca/documentarychannel/docs/the-guardians
    • princesswhitewolf Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szczęśli 12.02.23, 17:15
      No przeciez tam cieplomi sucho wiec domod Kalifornij wala bezdomni zima. Od lat
      • princesswhitewolf Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 12.02.23, 17:16
        Boze ten telefon zwariowal

Mialo byc:

Tam cieplomi sucho wiec do poludniowej Kalifornij wala zima od lat bezdomni.
        • princesswhitewolf Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 12.02.23, 17:16
          Nadal wrzucilo jakies " mi".
        • tanebo001 Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 12.02.23, 17:22
          Na Florydzie też jest ciepło...
          • princesswhitewolf Re: "Myślałam, że w Kalifornii ludzie są szcz 12.02.23, 18:40
            I tam tez masa biedoty.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka